pawelurb 08.07.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 czy jak w projekcie nie ma przewidzianych okien z roletami , a chciałbym miec takie okna to czy trzeba to jakoś uwzględnić np. robiąc nadproża i otwory na okna czy też nie trzeba i każde okno można zamówić z roletą , mam na myśli taką na zewnątrz opuszczaną od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.07.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 jeśli zewnetrzne to nic nie musisz przerabiać, tylko na etapie budowy to niewielka zmiana a efekt wizualny i praktyczny zdecydowanie korzystniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 08.07.2005 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 jeśli zewnetrzne to nic nie musisz przerabiać, tylko na etapie budowy to niewielka zmiana a efekt wizualny i praktyczny zdecydowanie korzystniejszy tzn co należałoby uwzględnić / przerobić ? nadproża ? jak tak to w jaki sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.07.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 W komentarzach do mojego dziennika yoczyła się mała dyskusja o roletach. Zobacz: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=28503&start=240 Jest tam mowa o roletach kompaktowych montowanych powyżej ramy okna oraz o tzw. RKS-ach. Generalnie akurat oba te typy wymagają podwyższenia nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 08.07.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 zrezygnowałem: bo....koszta, a tak na serio pomyśl, inny rozmiar wałka, który zwija 2 metry rolety, inny, który 1, 40... Trzeba pomyśleć....ponoc rolety niemodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeczek 08.07.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 zrezygnowałem: bo.... koszta, a tak na serio pomyśl, inny rozmiar wałka, który zwija 2 metry rolety, inny, który 1, 40... Trzeba pomyśleć.... ponoc rolety niemodne najmądrzejsze wypowiedzi są expertów !!!!!! wałek jest wszędzie taki sam tylko skrzynka różna, ale jeśli trafisz na mądrego doradcę to załątwi sprawę tak żebyś wiedział tylko gdzie za taśmę ciągnąć i żadnych różnic w wielkościach nie zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.07.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 juz na etapie budowy - murowania scian etc musisz sie zdecydowac wlasciwie na wszystko od producenta by wiedziec jakie skrzynki beda zastosowane po samo rozwiazanie techniczne rolety czy naped tasma czy silnikiem czy korba To sie nie da tak na chybcika Postaramy sie pomoc wszyscy jak sadze -pierwsze pytanie - jaka konstrukcja sciany? poza tym musisz miec swiadomosc ze klopotliwe zawsze w roletach jest utrzymanie szczelnosci jak i izolacyjnosci skrzynki - zapewne mowic tu beda cos innego ale to jest obserwacja Chyba ze zdecydujesz sie na Integro zamontowane calkowicie na zewnatrz i opuszczane takze na zewnatrz lub RKSa gdzie skrzynke od srodka zabudujesz bez dostepu do mechanizmu i ewentualna awaria rujnacja wnetrza w tym miejscu sie skonczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.07.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 zrezygnowałem: bo.... koszta, a tak na serio pomyśl, inny rozmiar wałka, który zwija 2 metry rolety, inny, który 1, 40... Trzeba pomyśleć.... ponoc rolety niemodne najmądrzejsze wypowiedzi są expertów !!!!!! wałek jest wszędzie taki sam tylko skrzynka różna, ale jeśli trafisz na mądrego doradcę to załątwi sprawę tak żebyś wiedział tylko gdzie za taśmę ciągnąć i żadnych różnic w wielkościach nie zobaczysz. to prawda ale wtedy bedziesz mial wszystkie skrzynki narzucone przez najdluzsza rolete a to nie zawsze pieknie wyglada takie kloce ogromne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 09.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Ja mam podniesione nadproża o 20 cm ze względu na rolety naokienne , które chcę zamontować. Być może jestem naiwna , że to wystarczy ale w razie czego będzie na kierownika budowy, który kazał tak zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tifi 09.07.2005 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Jeśli decydujesz się na etapie budowy żadnych różnic związanych z różną dlugością rolety (a co za tym idzie wielkością kasety) na zewnątrz nie będzie widać. Kaseta rolety równocześnie jest nadprożem i jest całkowicie niewidoczna. Ja ten system poznałam niestety zbyt późno Tifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.07.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 mowisz o RKS-ach? Hmmmm....... czasem sprawiaja klopty montazowe. Znaczne przy szerokich oknach - brak realnie w nich rozwiazan systemowych by sztywnosc okna zachowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 09.07.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Z własnego doświadczenia: polecam raczej Integro niż RKS. Mam oba typy w domu i Integro są dużo łatwejsze w montażu, ponadto prościej przygotować pod nie otwór okienny. RKS uniemożliwia zamocowanie górnej częsci ramy okna oraz komplikuje wykończenie klapy rewizyjnej, która jest dostępna od wnętrza pomieszczenia. Cenowo - przynajmniej u mnie - praktycznie to samo, więc lepiej zrobić Integro. Uwaga: Integro jest otwierana od zewnątrz, więc kiedy jest zrolowana, to można zdemontować ją od zewnątrz w całości, zaś kiedy jest rozwinięta, ale zamontowana w taki sposób, że klapa rewizyjna jest odkryta, to też od zewnątrz można ją zdemontować - zapomnijcie o walorach zabiezpieczenia.RKS pod tym względem jest bezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 10.07.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Myślę, że najkorzystniej jednak wychodzą rolety zlicowane. Masz pełny dostęp do skrzynek, można je obrobić, tak, że niemal ich nie widać, lub zamówić w kolorze okna. Kolejnym plusem jest to, że od zewnątrz nie ma do nich dostępu. Pamiętaj o tym , co pisał jareko (pozdrawiam )- zawsze są kłopoty z doszczelnieniem i mostkami cieplnymi. A jeśli myślisz o roletach jako zabezpieczeniu - zapomnij i zamontuj okna z szybą P4 i okuciami antywyważeniowymi. Zauważ że nie używam słowa antywłamaniowy - takie słowo nie powinno istnieć w słowniku rzetelnego doradcy, zwłaszcza w stosunku do rolet. Alupof ( aluplast) w dokumentacji technicznej pisze, że jego wyroby "zabezpieczają przed włamaniem bez przygotowania" - czytaj: pijaczek chce wybić szybę w monopolowym, kibole demolują miasto itp. pozdrawiam pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.07.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 nie ma rolet antywlamaniowych aluminiowych i moze w koncu to dotrze Bo to co nam wmawiaja mozna pokonac w 10 sekund!!!! Jedyne prawie w 100% rolety antywlamaniowe sa stalowe, ciezke, z napedem elektrycznym i kosztuja tylle ze nikt lub prawie nikt ich nie zamawia Dlaczego? Proste - wywalic ogromna kase mozna, co za problem - problem jest inny - przed kim ich te zabezpieczenia maja obronic? Przed menelem co flaszke na stole zobaczy - wystarczy WK-I i szyba O-2 (terazniejsze A-1) przed brutalem co z ceglowka na wlam chodzi juz wystarczy roleta aluminiowa (na ktora mowia antywlamaniowa) szyby P-2 czy tez lepsza P-4 i tez okucia wzmocnione ale juz WK-II ale przed tym co chalupe namierzy i wie jakie ryzyko ma poniesc wlamujac sie (oni tez kalkuluja czy cos im sie oplaca) to realnie nic nie zabezpieczy i dobrze by bylo, by w koncu tak spojrzec na wlamanie. W ostatecznosci jak bedzie po co wejsc to z wlascicielem wejda i on sam sejf otworzy. Brutalizuje sie zycie i nic na to nie poradzimy Predzej zyskujemy poczucie bezpieczenstwa a nie samo bezpieczenstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 A generalnie - warto wogóle montować te rolety ? Niedługo będziemy musieli decydować, a ja uczucia mam mieszane. Przed włamaniem nie zabezpieczą. Przed słońcem - też jakieś to ciężkawe i duszno by było, jak zaciągnięte. Poza tym widok zasłania. Coś u nas by się przydało - mamy spore przeszklenia od południa. Może podpowiecie coś ciekawszego? Myślałam kiedys o okiennicach, ale to raczej słodka ozdoba niż coś funkcjonalnego. Please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 babo co budujesz roleta da ci: - zacienienie - zwiekszenie izolacyjnosci calej wneki okiennej (ale realnyc oszczednosci w kosztach ogrzewania bym nie generalizowal - mozesz sobie obliczyc i moze okazac sie ze dwa wiaderka wegla na sezon grzewczy zaoszczedzisz ) innych zalet ja przynajmniej nie widze - ale poczekaj na wypowiedzi innych by poglad sobie wyrobic Koszt Integro jest na poziomie ponad 160 netto za metr kwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tifi 10.07.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Pewnie mam na myśli RKS, skoro tak mówicie Prawdę mówiąc nie dociekałam różnic między RKS, a Integro, bo zorientowałam się w temacie na etapie wieńca, więc było już za późno, a takie z wystającą skrzynką nad oknem i tak mi się nie podobają. Zresztą miałam zamiar włożyć roletę tylko w okno tarasowe. Sąsiad włozył te w nadprożach i w niektórych oknach (większych) ma nad roletą dodatkowo niskie nadproże. Potem też sobie wymysliłam okiennice. Słyszałam opinie, że zamknięte rolety i okiennice w oknach to wyraźny sygnał dla złodzieja, że chata wolna i można wchodzić. Okiennice więc pozostały mi w głowie tylko jako element dekoracyjny. Koniec końców uznałam, że nie mam ochoty wydawać kupy kasy tylko na ten "element dekoracyjny" i jako "dekorację" okien zamierzam zrobić takie wystające obwódki, tynkowane na inny kolor niż reszta domu. Przed słońcem i taki tam w razie potzreby zamierzam się chronić porządnymi roletami wewnętrznymi. W ramach bezpieczeństwa w oknie tarasowym mam okucia antywyważeniowe i szybę antywłamaniową, alarm oraz umowę z agencją ochroniarską Tifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 05.09.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 chcialabym znowu ozywic watek Wlasnie jestesmy przez zalewaniem nadprozy pod rolety... Prawde mowiac przez te rolety troche nam sie przesunely terminy . Niby juz wybralismy system, ale ciagle nie jestem do konca do niego przekonana... Ponizej zamieszczam rys. http://www.roleta.pl/images/Int1.jpg glowne wady wg mnie to: bardzo plytkie parapety brzuszki rolety do wewnatrz-roleta lewoskretna bardzo mala odleglosc rolety od okna - w przypadku jesli bym chciala w przyszlosci zamontowac witryne a nie okno (np w wykuszu) to juz nie bede miala chyba szans zeby wcisnac reke pomiedzy w celu umycia rolety od wewnatrz... Z drugiej strony podobaja mi sie, bo rewizja jest od zewnatrz przez skrzynke nie bedzie przelatywal wiatr - wiem ze posiadacze Be CLever na to sie skarżą CO o tym sadzicie????? Aha - buduje sicane 2 warstwowa - 25cm silikat+15cm welny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.09.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 to jaki to jest system, bo ja właśnie tez musze już wybrac a buduję identyczne sciany-silka i welna, jakie to rolety i jak sie nazywają, co z silniczkiem i gdzie go sie umieszcza, bo mam dostęp do tanich silniczków do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts