pik33 23.11.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 Ja nie mam dylematu, gaz, czy prąd. Ja mam dylemat, jak grzać prądem. Do wyboru mam owe promienniki, konwektory, piece akumulacyjne, instalację CO z kotłem elektrycznym, a może jeszcze coś. Z dotychczasowych opisów wynikałoby, że promienniki są z tego wszystkiego najlepsze. Są co prawda droższe od konwektorów, ale tańsze od akumulacyjnych-dynamicznych a już na pewno od wodnej instalacji CO z kotłem. Ekonomiczne w eksploatacji i bezobsługowe - na razie jestem za.--------------Pytanie: jak to jest z tym włączaniem i wyłączaniem tych promienników - czy to aby nie jest tak, że jak się wyłączą, to już nie ma "ciepełka" w pokoju - i tak co 5 minut: ciepło - zimno - ciepło - zimno...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 On 2002-11-23 11:14, pik33 wrote: Ja nie mam dylematu, gaz, czy prąd. Ja mam dylemat, jak grzać prądem. Do wyboru mam owe promienniki, konwektory, piece akumulacyjne, instalację CO z kotłem elektrycznym, a może jeszcze coś. Z dotychczasowych opisów wynikałoby, że promienniki są z tego wszystkiego najlepsze. Są co prawda droższe od konwektorów, ale tańsze od akumulacyjnych-dynamicznych a już na pewno od wodnej instalacji CO z kotłem. Ekonomiczne w eksploatacji i bezobsługowe - na razie jestem za. -------------- Pytanie: jak to jest z tym włączaniem i wyłączaniem tych promienników - czy to aby nie jest tak, że jak się wyłączą, to już nie ma "ciepełka" w pokoju - i tak co 5 minut: ciepło - zimno - ciepło - zimno...? U mnie promiennik włącza się na ok.20-30min. i wyłącza się,zanim oziębnie to dosyć czasu minie.Jeżeli masz dobrze zaizolowane mieszkanie to ciepło będzie się długo trzymało i znowu się włączy na te pół godziny.Czas pracy zależy od ilości promienników zamontowanych,od izolacji no i to chyba wszystko.Czujniki są dosyć czułe i jak się obniży temp.o np.1st.C to się włącza spowrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2002 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 podajcie jakieś namiary gdzie to cudo można zobaczyć że to tak działa, jak to się przyjeło to w jakim kraju może AFRYKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2002 On 2002-11-24 00:29, Anonymous wrote: podajcie jakieś namiary gdzie to cudo można zobaczyć że to tak działa, jak to się przyjeło to w jakim kraju może AFRYKA Tam wyżej ktoś pisał jakiegoś maila.Słyszałem że tak grzeją w statkach kosmicznych,bo tam nie ma grawitacji i tylko promienniki tam sie sprawdzają Myślę że ten system jest nawet OK!a w afryce raczej nie trzeba grzac,bo zazwyczaj jest cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2002 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Moja ciocia ma takie ogrzewanie już parę lat,co do kosztów to nie wiem dokładnie,ale słyszałem że płaci mniej od sąsiadów.Zabieram się za remont kupionego domu i zastanowię się nad takim ogrzewaniem-moze być ciekawe.Apropo obrazów,to jak napoczątku zamontowali sobie to ogrzewanie to się zdziwiliśmy że tak jakoś ciepło czuć od tej ściany,jak się zbliżyliśmy to zauważyłem że to obraz grzeje-fajnie.A efekt wizualny też fajny.Tylko nie można tym ogrzać wody,ale zwykły junkers chyba da sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 25.11.2002 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Witam. Przez kilka lat używałem promienników - spisywały się bardzo dobrze. Nie polecam jednak montowania ich na suficie. Cudów nie ma i będzie tam dużo cieplej, niz niżej (no i grzeje w glowe). Lepiej zamontować je na scianie - cieplo bedzie czuc w duzo wiekszej odleglosci niz od grzejnika tradycyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2002 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 On 2002-11-25 17:17, ARETE wrote: Witam. Przez kilka lat używałem promienników - spisywały się bardzo dobrze. Nie polecam jednak montowania ich na suficie. Cudów nie ma i będzie tam dużo cieplej, niz niżej (no i grzeje w glowe). Lepiej zamontować je na scianie - cieplo bedzie czuc w duzo wiekszej odleglosci niz od grzejnika tradycyjnego A jak było u Ciebie z rachunkami za prąd i jaką powierzchnię grzałeś?? Co do grzania z sufitu to jakie miałeś wysokie mieszkanie??Może było za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2002 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Sąsiad ma taki grzejniki-obrazy i kominek.Mówi że to dobrze współpracuje,bo jak pali w kominku to promienniki się automatycznie włączają,a jak przestaje palić i się temp.obniży to się włączają.Jak wraca z pracy coś koło 16 to pali w kominku do samego wieczora, promienniki dopiero w nocy się włączają.Płaci grosze.Szkoda że mam już gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2002 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 O kurde...czego to ludzie nie wymyslą.Ale po przeczytaniu tego wszystkiego wyżej to nawet myślę że to może być dobre.Rzeczywiście logiczne że lepiej grzać ludziska a nie powietrze pod sufitem.Na razie jestem na fundamentach,ale później pomyślę nad tym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witia 28.11.2002 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Jestem prawie zdecydowany na promienniki, ale jest zawsze jakieś ale. Promienniki emitują promieniowanie elektromagnetyczne (podczerwone) i rodzi się pytanie jaki jest wpływ tego promieniowania na organizm człowieka. Jest to co prawda inna długość fal niż w telefonach komórkowych ale po początkowej euforii pojawiają się głosy o szkodliwości tego promieniowania. Czy takie głosy nie pojawią się w przypadku promienników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2002 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 On 2002-11-28 19:44, Witia wrote: Jestem prawie zdecydowany na promienniki, ale jest zawsze jakieś ale. Promienniki emitują promieniowanie elektromagnetyczne (podczerwone) i rodzi się pytanie jaki jest wpływ tego promieniowania na organizm człowieka. Jest to co prawda inna długość fal niż w telefonach komórkowych ale po początkowej euforii pojawiają się głosy o szkodliwości tego promieniowania. Czy takie głosy nie pojawią się w przypadku promienników? Promieniowanie podczerwone występuje w środowisku naturalnym i nie jest szkodliwe dla ludzi.Pozatym jest to zbliżone do widocznego światła - częstotliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witia 28.11.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Powiem trochę przewrotnie wódka też nie jest szkodliwa (w małych ilościach). W atmosferze występuje również promieniowanie przenikliwe które nie jest szkodliwe w małych ilościach. w przypadku promienników źródło nie jest pochodzenia naturalnego i co będzie w zimie gdy promienniki bedą musiały pracować na okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.11.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Ja mam podobne obawy. I też nie mogę do końca się przekonać, że promieniowanie z promienników jest takie same jak ciepło słoneczne lub ciepło z palonego drewna.W przyrodzie nic nie ginie i każdy "system" ma zalety i wady.Czy znamy wszystkie wady promienników ? Jeśli tak to OK. Ale nie bardzo chcę siać jakiś defetyzm czy inne czarnowidztwo...Dla mnie ta nowość jest jeszcze za mało zbadana więc raczej poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.11.2002 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Nie ma co się bać podczerwieni, ona akurat na ile się na tym znam, nie szkodzi, chyba że w nadmiarze, wtedy po prostu parzy. Ten zakres promieniowania wywiera na materię prawie wyłącznie efekty cieplne, poza tym każdy grzejnik jest promiennikiem podczerwieni, kwestia tylko taka jaki procent dostarczanej energii wydziela się z grzejnika przez promieniowanie, a jaki przez konwekcję lub przewodnictwo. Prócz tego stale jesteśmy otoczeni takim promieniowaniem, każdy nagrzany przedmiot jak również Słońce je emituje. Zwykła żarówka zamienia 90% dostarczonej energii na promieniowanie podczerwone. Jako "entuzjasta żył wodnych", radiestezji i parapsychologii mogę tylko zwrócić ewentualną uwagę na inne promieniowanie, tzw ELF, generowane przez przepływający przez promiennik prąd zmienny. Ale od tego i tak się nie ucieknie. Konwektor czy piec alumulacyjny też będzie tym "siał". Jedyne wyjście z tej sytuacji to zasilanie prądem stałym, ale skąd go wziąć? - albo rezygnacja z prądu w ogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.11.2002 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Kiedyś czytałem o domu "zdrowym" zasilanym stałym prądem 12V, jak w samochodzie. Niby do zrobienia bo coraz więcej jest urządzeń samochodowych, które można wykorzystać (ekspresy, lodówki, telwizory) i nie ma ryzyka porażenia... Ale to się nadaje chyba na inny wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Witam Ja nie mam takiego ogrzewania ale znajomy ma w pomieszczeniach magazynowcyh i sobie chwali. dowiecie sie wiecej na http://www.if.com.plPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2002 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Jeżeli chodzi o zasilanie 12V prądem stałym, przytocze proste obliczenia które wiele wyjaśnią. Jeżeli standardowo potrzebujemy na zasilanie samego ogrzewania, powiedzmy 5kW napięciem 220v, zatem przy napieciu 12v ażeby zasilić owe 5kW odbiorników 12voltowych, potrzebujemy transformator obniżający napięcie 220v na 12v co najmniej 5 kVA i prostownik o prądzie około 420A. Nadmienię, iż przewody na taki prąd miałyby grubość ręki itd. Pomysł zatem odpada pod każdym względem (oprócz jednego oddziaływania na człowieka), aczkolwiek jest możliwy do realizacji [ Ta wiadomość była edytowana przez: AndrzejD dnia 2002-11-29 21:03 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.11.2002 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Andrzej, masz rację. Ja wspomniałem o tym jako zasialnie do sprzętów codziennego użycia a nie do ogrzewania. Jeśli ktoś się decyduje na 12V ze względów promieniowania to zakładam, że jest na tyle "ekologiczny", że nie myśli o promiennikowym ogrzewaniu. Raczej ma kominek albo piec kaflowy. Wtedy i tak przewody musiałyby być o wiele grubsze niż do sieci 220V ale cieńsze od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 W każdym urządzeniu, czy to lampie,telewizorze,czajniku bezprzewodowym,lodówce i innych urządzeniach elektrycznych występują fale elektromagnetyczne i wydaje mi się że to jest jedynym minusem promienników.Ale od prądu nie uciekniemy-no i nie jest to bardzo szkodliwe.Promienniki przy -16st.C na dworze pracują ok.8-10godzin.Więc to nie jest non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 30.11.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2002 Ciepło ze słońca (i z grzejników) to promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie podczerwieni (>780 nm). Światło - promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie długości fal 380-780 nm. Nadfiolet (nasza opalenizna dzięki niemu)to promieniowanie w zakresie <380nm. Ponadto fale radiowe, X, Gamma - Nie ma się gdzie przed tym schować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts