tomgor 18.01.2003 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Podczytuję ten wątek i też mam wiele wątpliwości. Do wyboru mam tylko ogrzewanie elektryczne więc szukam alternatyw. Chcę kupić jeden promiennik i go wyporóbować w starej kamienicy (gdzie teraz mieszkam) jak się sprawdzi to dam znać. Jednak mam pewne obawy: czy może sprzedaż tych promienników to jest w 90% dla osób "próbujących"? Jeśli tak to ja zasilę kasę jednego z dystrybutorów... Zainstalować takie ogrzewanie w domu bez sprawdzenia obawiałbym się. Zastanawiam się co z akumulacją ciepła? Czy promiennik jest tylko skuteczny jak jest włączony a jak się go wyłączy to może jest zaraz zimno? Często u różnych dystrybutorów i producentów pojawia się stwierdzenie: że nadaje się do doraźnego i natychmiastowego dogrzania (nawet osób siedzących na balkonie czy tarasie bo temperatura powietrza otaczającego ciała stałe w zasięgu prominnika nie odgrywa roli w odczuciu ciepła). Zobaczymy... A co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 19.01.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Do TcicCzy byłeś w Poznaniu i widziałeś te promienniki ? Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.01.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Bedac w ta sobote w Castoramie w Szczecinie widzialem promienniki. Byly produkcji wloskiej. Sa w ksztalcie bialego panelu z blachy, grubosci ok. 10 cm. Przednia scianka miala male otwory, wewnatrz widoczna byla biala plyta. W czasie pracy caly panel jest lekko cieply. Byly na kolkach, ale mozna je powiesic tez na sciane czy suficie. Mialy przelanczana moc i termoregulator. Moce 3 modeli to odpowiednio: 600/800 W, 600/1200 i 900/1800 W. Roznia sie wielkoscia, najmocniejszy : 95x55x10 cm. Promienniki pojawily sie pierwszy raz, sa narazie drogie, ale maja podobno staniec. Wiec w temacie promiennikow zaczyna sie cos dziac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.01.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 zapomnialem o cenach : Model 800 W - 298 zl 1200 W - 378 zl 1800 W - 458 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 19.01.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Ten "marmurek" ma mnie kosztować 1400zł (1600W). Zaczynam się już do niego zniechęcać, chociaż jeszcze go nie odebrałem. Sama idea mi się podobała, ale mam coraz więcej watpliwości jak czytam wasze wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 19.01.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Witam wszystkich PROMIENNIKOWCOW!Na wstepie o tym, do czego mi sa potrzebne promienniki. Otoz moj dom ma 150 mkw i bedzie ogrzewane kominkiem (pewnie Spartherm) + DGP. Ale potrzebuje czegos na ogrzanie lazienek i do "potrzymania temperatury" pod moja nieobecnosc. Stad wybor glowny: Dodatkowe ogrzewanie za pomoca pradu.A teraz do rzeczy.Bylem w Poznaniu w firmie EKO-PARTNER. Nastawilem sie na wizyte u przedstawiciela handlowego jakiegos poteznego producenta - stad moje rozczarowanie na wstepie: Nie ma zadnej firmy (a wlasciciwe siedziby). Siedziba miesci sie na poddaszu baaaardzo zaniedbanej kamienicy w Poznaniu. Ale "pierwsze koty za ploty". Oto moje obserwacje:1. Wg mnie fima sprzedaje promienniki firmy ROTAL ze Szczecina (ale moge sie mylic - te ze Szczecina wygladaja dokladnie tak samo).2. w pomieszczeniu o powierzchni 20-22 mkw zainstalowane byly (w jednej linii wzdluz okien) 3 promienniki o moc 600 W, czyli razem 1800W. w ciagu paru minut udalo sie "zagotowac pomieszczenie". Z pewnioscia bylo tam ponad 28 st.C (a temp. odczuwalna znacznie wyzsza).Wlasciciele twierdza, ze wystarczyly by (2x600 W)=1200 W - i chyba to prawda.3. Co do estetyki: tu mam wiele watpliwosci. Nie jest to najpiekniejsza rzecz na swiecie (nie ma szans w porownaniu ze slicznymi czasami grzejnikami konwektorowymi). Calosc pokryta bialym barankiem (jak po grubym tynku). Mozliwe kolory - bez ograniczen (WIELKA ZALETA).Mysle, ze nalezy unikac laczenia promiennikow w jeden ciag - nie uda sie tego pewnie porzadnie zobic.4. Gwarancja: DRUGA WATPLIWOSC. Podobno jest gwarancja dystrybutora - ja upieram sie ze chce producenta. Mysle, ze jakos sie dogadamy (choc generalnie dystrybutor ukrywa dane producenta - widac taka zasada dystrybucji)5. Ciekawa propozycja, to mozliwosc zrobienia obrazow grzejnych. Tematyka i forma - dowolna. Robia obraz ze zdjecia, innego obrazu, itp.6. Przykladowe ceny brutto:300W (600x600) - 380 PLN600W (600x1200) - 525 PLN750W (600x1200) - 680 PLNObraz grzejny 500W (520x1140) - 660 PLN - bez ramy.7. Zauwazylem, ze pod promiennikami wyraznie grzeje w czolko. Jakbym stal na sloncu. W pozostalych mijscach pomieszczenia - OK. Moral: trzeba przemyslec umieszczenie promiennikow i unikac powieszenia ich nad miejscem, gdzie najczesciej przebywamy. Chyba najlepiej przy oknach. W przeciwnym przypadku bedziemy sie czuli jak w inkubatorze. Choc pewnie niektorzy polubia to bijace z sufitu ciepelko. Teraz siadam i przeliczam i porownuje z grzejnikami konwektorowymi (ktore dla mnie sa ladniejsze, ale z kolei zabieraja miejsce na scianach: cos za cos).Napisze co wymyslilem.PIK33 - i co Ci wyszlo z tematu dwoch taryf w uladzie ogrzewania, ktory obu nas interesuje? Ja coraz berdziej sklaniam sie do zalozenia I i II taryfy. Tak mi wychodzi. I najwazniejsze. Jesli traktowac ten sposob ogrzewania jako uzupelniajacy - z cala pewnoscia nie oplaca sie budowac systemu CO i kotlowni gazowych lub olejowych. Tego jestem pewiem. PozdrawiamW razie dodatkowych pytan - chetnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 19.01.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Do TcicaA jakbym zastosował ten system jako główne żródło ogrzewaniato czy widzisz jakieś zagrożenia ? Co rozkładem temp. w innychpunktach tego opisanego pokoju , czy wszędzie jest ciepło ?Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 19.01.2003 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Nie widze zadnych zagrozen poza ewentualnym drenazem kieszeni przez Zaklad Energetyczny. A tak na powaznie, to taki system ma wiele zalet:1. Bardzo niskie koszty inwestycyjne. Dla domu o powierzchni 150 mkw. ok. 6,0 - 6,5 tys PLN. 2. Zerowe koszty konserwacji i serwisu3. Zapłata tylko za faktycznie zuzyte w danym momencie paliwo (prad).4. Swietne mozliwosci regulacji i blyskawiczne dogrzewanie pomieszczen (100% sprawnosc ogrzewania). Wada jest tylko jedna: koszty energii. Ale jest i druga strona medalu.W moim przypadku nie mam dostepu do gazu ziemnego. Pozostaje mi LPG lub olej. Koszty (inwestycje) calego systemu CO wraz z wyposazeniem kotlowni to 19-21 tys. PLN. Roznica to ok. 14 tys PLN.ILE ZA TO MAM GRZANIA !Oczywscie jesli masz tylko prad - odlozona kupka szybciej Ci sie zmniejszy. Jesli to ma byc dodatkowe zrodlo ogrzewania - nie nastapi to praktycznie nigdy. Obliczylem, ze nie mam najmniejszych szans dogonic calkowitych kosztow ogrzewania (wliczajac koszty inwestycji) np: olejem opalowym. Szybciej zakonczy zywot kociol, niz ja zblize sie do kosztow jego instalacji. Nie mowiac o kosztach konserwacji.Ja sobie to wszystko policzylem (wstepnie). Mysle, ze (wbrew wielu opiniom na Forum) - ogrzewanie pradem nalezy powaznie rozwazac. SZCZEGOLNIE W MALYCH DOMACH I MIESZKANIACH. Na pewno nie pojde na takie rozwiaznie osoby, ktore gotowe sa zainwestowac np. 60-70 tys w pompe ciepla, tylko po to, aby miesiecznie palcic 150 czy 200 PLN mniej (w sezonie).Ja na pewno tak nie zrobie. Co moge Ci radzic. Jesli uzywasz tylko pradu i duzo czasu przebywasz w domu (koniecznosc ciaglej stalej temperatury) pomysl o ogrzewaniu akumulacyjnym. Jesli Twoja rodzina wychodzi z domu o 7.30 i wracacie ok 17 - 18.00 (w tym czasie mozesz obnizyc temperature w kilku pomieszczeniach) - promienniki beda OK.Wogole promienniki i ogrzewanie konwektorowe beda wymagaly wiekszej pieczolowitosci w procesie sterowania. Warto zainwestowac w dobry sterownik. Jak tylko wychodzisz z domu - wylaczaj ogrzewanie i ustawiaj podgrzanie na 1 godz. przed powrotem. Ogrzewanie CWU trzeba zrobic z II taryfy i ogrzewac duzy zbiornik wody. Tak, aby podgrzana w nocy woda starczala praktycznie na caly dzien. Musisz przemyslec, czy od 22.00 do 06.00 i od 13.00 do 15.00 jestes w stanie dostarczyc 60-80% Twojego zapotrzebowania na energie. Jesli tak - bedziesz zadowolony. Ten typ ogrzewania trzeba zrobic bardzo "inteligentnie starowany". Ale tez jak zaden inny system nadaje sie do takich czestych wlaczen i wylaczen z natychmiastowymi skutkami. Acha - rozpisalem sie. A Ty pytasz o rozklad temperatur. Nie wiem na 100%, ale mysle, system naprawde moze sie sprawdzic. W calym pomieszczeniu bylo cieplo (choc pod promiennikiem najcieplej - ale przy kaloryferze tez jest najcieplej). Jedyna roznica to taka, ze cieplo pochodzi z gory - a to jest dla nas nowosc.A tak na marginesie - to ja raczej wejde w ten system. Mysle, ze sie sprawdzi. [ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-19 16:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.01.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Na dziś skłonny jestem jednak myśleć o zasilaniu dwutaryfowym, CWU można grzać na II taryfie, a promienniki, nad ranem jest jeszcze II taryfa (dogrzać sypialnię) a od 13 do 15 też (dogrzać salon przed powrotem z pracy).Ale na razie to spekulacje, po prostu muszę mieć przydział mocy z Zakładu Energetycznego i wtedy będę wiedział - promienniki, a może konwektory elektryczne - czy LPG. Jak nie dadzą 20 kW - trzeba myśleć o gazie. PS. Taki promiennik "baranek"... ciekaw jestem jak to naprawdę na suficie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 19.01.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Ja mysle dokladnie zrobic to samo.Mam teraz przydzial 13 kW.Z moich wyliczen wynika, ze niewiele trzeba bedzie zwiekszac moc... moze max. do 18 kWTez mysle o taryfie G12. I tez jutro bede badal ZE w sprawie zwiekszenia mocy. A co do "baranka" - nie jest to szokujaco piekne urzadzenie, struktura tynku szlachetnego. Bez szalenstwa, ale nie jest to w zadym przypadku widok nieprzyjemny. Poprosto nie jest to element ozdobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 20.01.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Tcic może masz w okolicach Castoramę i sprawdzisz czy te promienniki opisane przez Ryszard1 są porównywalne co w eco-partner. Ich cena jest troszke niższa.Myślę że Twoje uwagi były by cenne. Wkońcu tylko Ty widziałeś ofertę eco-p..Ja dzisiaj jadę do Castoramy w Gdańsku i jak je znajdę to opisze moje doświadczeniapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 20.01.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Znalazlem stronke z promiennikami, podobna do tej z eco-parner.A moze to ta sama firma ?Adres tej stronki to : http://www.rotal.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 witamwytlumaczcie mi prosze jedna rzecz - jak z mieszkania ucieka x ciepla, to tyle samo trzeba dostarczyc, niezaleznie od zastosowanej technologii, tak?czy promienniki sa tu wyjatkiem?pozdrpiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 20.01.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Pojade do Castoramy w Lodzi (w srode) to porownam te promienniki. Juz pisalem wczesniej, ze rowniez podejrzewam EKO-PARTNER o sprzedaz produktow ROTAL-a (promienniki ECOSUN). Tez wydaly mi sie podobne.Dzis liczylem koniecze naklady inwestycyjne na ogrzanie domu 150mkw (czyli mojego) w II wariantach:a. promienniki ECO-PARTNERb. Grzejniki konwektorowe ATLANTIC - http://www.atlantic-polska.pl - (to sa bardzo dobre grzejniki, z radiatorem z aluminium i nieprzypalajace kurzu).Co ciekawe - promienniki wyszly 2 razy drozej. Inwestycja dla pormienjikow to ok. 6500 PLNInwestycja dla konwektorow to ok. 3200 PLN I teraz znow mam watpliwosci. Te konwektory bardzo mi sie podobaja (estetyka wykonania).Ale pojade co Castoramy obejrzec inne promienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 20.01.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Do Piotra.Z tym dostarczeniem energii do domu masz racje.Ale promienniki dzialaja zupelnie inaczej.Chodz o to, ze maja o wiele wyzsza "odczuwalna" sprawnosc. Ich zaletą jest bardzo skuteczny element grzewczy kwarcowo - halogenowy. Promieniowanie daje wyzsza odczuwalna temperature (stad masz uczucie wyzszej temperatury niz jest w rzeczywistosci).Ale ma i wady. Trzeba je dobrze rozmiescic w pomieszczeniu, bo tak naprawde to jest to typ ogrzewania przeznaczony glownie do ekonomicznego ogrzewania pojedyńczych stref w dużych halach montażowych, kościołach (bez koniecznosci nagrzewania calej kubatrury pomieszczenia). Czyli najprosciej mowiac. Mozna zainstalowac promiennik w kosciele i w jakims promieniu jego dzialania wszystkim bedzie cieplo. Beda odczuwac temperature np: 20 st.C - mimo, ze poza strefa ogrzwania bedzie np. 16 st. Czyli calkowicie inna zasad dzialania niz w przypadku konwektorow. Nie ogrzewamy powietrza, ktore z kolei ma nas ogrzewac. Ja to porownuje do inkubatora. Dziecku w inkubatrze musi byc cieplo (37 st.C), ale temperatura powietrza w samym inkubatorze nie moze byc taka, bo chyba by temu maluchowi bylo zdecydowanie zbyt goraco.????Tez nie bylem taki madry - tylko zaczalem drazyc ten temat. Cos w tym jest... Jako drugie zrodlo ogrzewania moze byc super. [ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-20 22:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.01.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 W inkubatorach jest okołol 37C i jest to temperatura powietrza. Przynajmniej w takich dla dzieci Dla mnie ogrzewanie promiennikowe działa tak, że "cipło" dociera bezpośrednio od "odbiorcy" czyli człowieka i go grzeje. A ponieważ człowiek jest otoczony powietrzem, które jest w miarę dobrym izolatorem ciepła to ilość energii potrzebna człowiekowi do utrzymania swojej temepratury bez odczucia dyskomfortu cieplnego jest w miarę mała. O wiele mniejsza niż energia potrzebna do ogrzania całego powietrza (którego spora część cały czas ucieka przez wentylację). I tu są te oszczędności. Wydaje mi się, że temperatura powietrza w pomieszczeniu ogrzewanym promiennikami jest niższa niż w tradycyjnych ogrzewaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 20.01.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Siedze i licze zapotrzebowanie na ilosc promiennikow dla mojego domu (2x80 mkw) na podstawie ofert ECO-PARTNER.I mam problem.Z ich wyliczen i oferty jaka dostalem wynikalo, ze firma zaproponowala mi laczna moc 3 kW na jeden poziom budynku (80 m.kw).Daje to wynik: ok. 38 W/mkw. W firmie prezentowane mi byly promienniki o mocy 1800 W i ich efektywnosc w pomieszczeniu 20 mkw i faktycznie "dawaly ostro do pieca". Ale wynik takiej konfiguracji to: 90 W/mkw.Nawet jesli zmniejszyc moc promiennikow do 1200 W (jak sugerowal dystrybutor) to i tak daje to wartosc: 60 W/mkw. Moral: To co ogladalem i to co moglem poczuc na wlasnej skorze moze sie nijak nie miec do efektu jaki uzyskam we wlasnym domu !!!Tak wiec to, ze pisalem, iz w pomiesczeniu roblio sie niemal natychmiast cieplo to owszem prawda, ale przy 90 W/mkw.A jak bedzie przy 38 W/mkw?Chcac miec pewnosc identycznego efektu powinienem wlasciciwe zwiekszyc dwukrotnie ilosc promiennikow w domu.Jak tak zrobie, to inwestycja bedzie wynosila juz 12.000 PLN zamiast 6,000 PLN. Apel do Zbyszka. Ty masz u siebie promienniki. Jaki jest u Ciebie ten wskaznik? Jaka masz moc promiennikow w pzreliczeniu na 1 mkw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Dostałem się do komputera na chwile...ale nie pamietam hasła(zostawiłem w domu).Ja mam starą chatę, nie ocieploną itp. Ty masz nowy, ciepły dom, nowe okna itp.A na ile obliczyli Ci w projekcie zapotrzebowanie na energie cieplną??Nie wiem jakie prowadzisz życie, czy bywasz wiecej w domu,czy poza nim.Ale jak wyjezdzacie czesto z rodzina "w siną dal" to warto ciut więcej zamontowac promienników,żeby szybciej się nagrzewało.No chyba że zamontujesz termostat z programatorem na cały tydzień.Tylko nie wiem jak by to wyglądało z podłączeniem go.Bo na każde pomieszczenie potrzebny jest termostat.Pozdrawiam i uciekam do pracy Zbyszek P.S. Tomek jutro ok. 17 chyba bede mial dostep do internetu wiec w razie czego pytaj.Pod koniec tygodnia (piątek,albo sobota) bede w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 21.01.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Do TcicaTy jesteś z Łodzi ? Ja też . Byłem w Castoramie , ale tam niema żadnych promienników . Ogłądałem konwektory Atlantic.Podobały mi się . Mają fajne sterowanie Chronokartą. Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 21.01.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Czesc ZIBI.Pracuje w Lodzi a mieszkam i buduje w Kaliszu.Czyli jestesmy prawie krajanie.Szkoda, bo myslalem, ze w Castoramie cos wypatrze. Liczylem na jakies ladniejsze promienniki. Ten Atlantic tez mi sie podoba.Sterowanie - bajer. Mozna porobic sobie strefy. Zdaje sie, ze tez bedziesz robil koninek + DGP + jakis pradzik...Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts