Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnicówki szeregowo???

Recommended Posts

Chcę wyprowadzić z piwnicy zasilanie do ogrodu (oświetlenie, pompa do studzienki). Piwnica jest oczywiście zabezpieczona różnicówką, ale wymyśliłem, żeby na tym wyprowadzeniu dać jeszcze jedną różnicówkę - czy to ma sens? Jeżeli będzie przebicie - zadziałąją obie czy też jedna? I która???

pozdrawiam

Grzegorz

Chcę wyprowadzić z piwnicy zasilanie do ogrodu (oświetlenie, pompa do studzienki). Piwnica jest oczywiście zabezpieczona różnicówką, ale wymyśliłem, żeby na tym wyprowadzeniu dać jeszcze jedną różnicówkę - czy to ma sens? Jeżeli będzie przebicie - zadziałąją obie czy też jedna? I która???

pozdrawiam

Grzegorz

Witam.

Jeśli chcesz aby zasilanie do ogrodu w razie jakiejkolwiek uplynności prądu spowodowanej zalaniem nieszczelnej lampy itd. nie powodowało wybicia różnicówki głównej i ciemności w całym domu, to obwód "zewnętrzny" musisz zasilić z przed różnicówki głównej, przez różnicówkę tę, którą chcesz dodać. Tak mi się wydaje.

Pozdr.

Jeśli chcesz aby zasilanie do ogrodu w razie jakiejkolwiek uplynności prądu spowodowanej zalaniem nieszczelnej lampy itd. nie powodowało wybicia różnicówki głównej i ciemności w całym domu, to obwód "zewnętrzny" musisz zasilić z przed różnicówki głównej, przez różnicówkę tę, którą chcesz dodać. Tak mi się wydaje.

To ciekawe! U mnie (sam nie wymyśliłem - zrobił elektryk z wieloletnim doświadczeniem) jest główne zabezpieczenie nadmiarowo-różnicowoprądowe (30mA) a podobwody do bramy i lamp ogrodowych dodatkowym bezpiecznikiem różnicowym (też 30mA). Czyli tak jak chciał grzegorz2.

Dodam, że podczas montażu instalacji w ogrodzi zdarzało się, że podczas prób wyrzucało różnicówke - tylko jedną (tą ostatnią) a w domu było normalne, niezakłócone zasilanie.

witam:)

To ciekawe! U mnie (sam nie wymyśliłem - zrobił elektryk z wieloletnim doświadczeniem) jest główne zabezpieczenie nadmiarowo-różnicowoprądowe (30mA) a podobwody do bramy i lamp ogrodowych dodatkowym bezpiecznikiem różnicowym (też 30mA). Czyli tak jak chciał grzegorz2.

Dodam, że podczas montażu instalacji w ogrodzi zdarzało się, że podczas prób wyrzucało różnicówke - tylko jedną (tą ostatnią) a w domu było normalne, niezakłócone zasilanie.

Radzę sprawdzić co naprawdę wykonał elektryk, jakie aparaty zabudował i jak osznurował instalacę.

Bo to co napisałeś nie może być prawdą przy RCD 30mA połączonych szeregowo.

• 18 years później...
  • 7 months później...
Dokładnie, zakładając, że oba mają standardowe 30 mA, połączenie ich szeregowo niczego nie poprawi. basketball stars

Odgrzewam kotleta bo obecnie tematy RCD mnie interesują - wiadomo że dołożenie szeregowo takiej samej 30mA różnicówki nic nie poprawi jesli chodzi o "ergonomiczność" instalacji i jeśli już chcemy dać szeregowo drugą to selektywną 100mA jako pierwszą. Ale co jeśli naszym celem nie jest poprawienie funkcjonalności (rozdzielenie dwoma RCD obwodów co by przy zadziałaniu jednej mieć zasilanie w pozostałej części budynku) a jedynie dodatkowe zabezpieczenie (zdublowane). Chodzi mi o to że RCD jak wiadomo może zawieść (jak wszystko) i co wtedy? Czy jeśli będą dwie identyczne szeregowo to nie jest tak że gdy wszystko jest OK to w niczym to nie przeszkadza a gdy jedna zawiedzie (bo się zepsuje po prostu) druga daje nam gwarancje rozłączenia? Mam w starym domu sieć TT, instalacja (240 i 400V) zabezpieczona jest 1 RCD na wejściu (jedna na całą instalacje). Znalazłem w w rozdzielnicy drugą identyczną RCD (30mA) którą teść kiedyś chyba kupił na zapas więc żeby się nie kurzyła postanowiłem ją użyć. Wiem że fachowcy kazali by podzielić całą instalacje na dwa RCD ale mnie całkowicie nie zależy że wywali RCD i rozłączy wszystko a bardziej na świadomości że jeśli RCD się zepsuje (wiem że mała szansa ale jednak) druga w szeregu mnie zabezpieczy. Co wy na to? No chyba że dwie identyczne w szeregu mogą powodować jakieś kłopoty o których ja nie wiem ale nie wydaje mi się.