Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

męka malowania

Recommended Posts

mam wielki problem z rzeczą pozornie bezproblemową :lol: w czasie budowy przeżyłem tyle trudności że nie spodziewałem się iż utknę na ... malowaniu

mam na parterze gładź gipsową i sufity podwieszane z płyt, gipsowane całe, nie tylko połączenia (poprawiali) - malowałem bardzo dokładnie wałkiem o bardzo małym włosie (anza) tikkurilą - grunt 2x, i farba 2 x no i jestem niezadowolny :evil: gdyż oczekuję powierzchni IDEALNEJ a tymczasem pod pewnym kątem patrzenia pod odpowiednim oświetleniem są widoczne jakby "plamy" , cienie, smugi ?? co doprowadza mnie do białej gorączki i jakby tego było jeszcze mało przy oglądaniu ściany z bliska jest widoczny ślad po wałku (lekki baranek) co dobija mnie już skutecznie całkowicie (może mam jakieś zboczenie na tym punkcie?)

no i co mam robić - mam górę, właśnie skończyli gipsować, jest "lustereczko" aż serce się raduje :lol: ale wiem że po malowaniu zostanie ten przeklęty ślad po wałku i te cienie !!!

no i pytanie do Was Szanownych forumowiczów - co robiliście/robicie żeby tego uniknąć - może nie zwracacie na to uwagi !!??

pytam bo ostatnio namierzyłem gościa z malowaniem natryskiem, który przez telefon zapewnia mnie iż zostanie moje "lustereczko" i żadnych cieni o żadnej porze dnia nie zobaczę :roll: - to byłoby zbyt piękne;

czy to prawda, czy TYLKO malowanie natryskiem daje IDEALNĄ powierzchnię ??

proszę doradźcie coś...

Takie cuda się częściej zjawiają niz się myśli.

Jak chcesz ścianę jak "d.. niemowląecia" - jak pisze INVX - wody, wody...

Normalnie uznaje się , że efekt półmatowości "skórka pomarańczy" - to jest to.

Smugi po wałku to inny temat. To już nie jest to.

Może być -

- stary wałek

- nie odciskany wałek

- za słaby grunt

- za ciemny kolor i mało spoiwa w farbie (dot. głównie ciemnych barw)

- czasami nie wychodzi... i nikt nie umie wytłumaczyć dlaczego.

Wziąć inną farbę, ten sam facet, narzędzia, i ...gra.

Sam gips będzie i bielszy i gładszy. Po malowaniu będzie lekki baranek, ale tylko patrząc z bliska. To normalne, też miałem taki zawód... Co do smug nie moge się wypowiedzieć, ale wiem, że u siebie dałem za cienką wartwę gipsu i gdzie niegdzie dotarte było do tynku :cry:

dzięki za rady :D

spróbuję dodawać wody - tego jeszcze nie testowałem;

co do wałków - było conajmniej kilka - każdy miał inną fakturę, baranek zawsze był, najmniejszy jest na bardzo krótkim włosie (wałek Anza)

farb też "przetestowałem" kilka : dekoral, snieżka, dulux, tikkurila - efekt najlepszy przy użyciu tej ostatniej

ale baranek pozostał :evil:

ale czy nikt z Was nie malował natryskiem ? ciekawi mnie to ... bardzo kuszące zapewnienia fachowca :roll:

zobaczę jeszcze tą wodę ... a nóż, widelec...

A ja mam pytanie do Panstwa. Czy ktos zapytal wogole jaka farba kret malowal sufit? A dlaczego to radzicie rozwadniac farbe ? A jesli to akryl, to tez kazecie dolac wody?Czy kret mowil o typie bazy farby, ktora stosowal?Moze walek jest nieodpowiedni do farby- krotkie wlosie walka tzw.flock /Anza/ stosuje sie do farb z polpolyskiem i polyskiem a nie do farb matowych i polmatowych.A wiemy jak zostalo przygotowane podloze? . Moze tu tkwi blad . Ja proponuje dosypac cukru albo wybielacza do prania tzw."ultramaryny" - tak sie robilo kiedys na farbach klejowych, moze to i tutaj pomoze, ktoz to wie ?

pozdrawiam

wyjasniając wątpliwości - malowałem Tikkurilą Optivą Super Matt

grunt - Optiva grunt

farba była biała , koloru na razie nie używałem (pójdzie na poddasze)

To by troche wyjasnialo. Zastosowales pewnie za krotkie wlosie na walku do posiadanych umiejetnopsci i techniki samego malowania. Albo zmien walek i efekt koncowy, albo farbe, albo zwyczajnie... zle malujesz. Na walku o krotkim i sztywnym wlosiu stosuje sie b.cienkie powloki farby. Maluje sie wrecz suchym walkiem,takim zaledwie proszacym. Trzeba sie owszem namachac , ale efekt powinien byc taki jak zakladales - niemal jak z pistoletu na karoserii.Kazda grubsza warstwa bedzie widoczna, bo inaczej matowa farba wyglada na podlozu a inaczej na warstwie poprzedniej farby i stad te slady.Optiva jest na bazie akrylu a to sprawia jeszcze dodatkowe utrudnienia, mianowicie woda tego nie rozpuszcza ale akryl/w nalozonej kolejnej warstwie farby/ przez dlugi jeszcze czas mimo iz wydaje sie ze farba jest dostatecznie utwardzona.Powiem wiecej Optiva ma dodatek zywic lateksowych co sprawia , ze jej powierzchnia jest mimo wyschniecia wciaz w miare elastyczna - szlifowanie papierem takiej powloki bedzie malo przyjemne nawet po kilku tygodniach.

Farby z oznaczeniami super matt, super color, deep matt, multifund sa wymagajace w nakladaniu. Najlatwiej dla takiego efektu maluje sie farba typu multifund Oikosa- trudno schrzanic, mozna nakladac srednim walkiem no i reka tak nie boli.

Zerknij na puszke Optivii ,jak na wiekszosci akryli powinno tam "stac napisane", zeby raczej nie rozcienczac farby i nie rob tego nawet jesli nie pisze i mimo rad doswiadczonych praktykow. To nie emulsja winylowa , ze mozesz to robic bezkarnie. Malujesz dla siebie , a nie dla pieniedzy u kogos /a nuz sie klient nie zorientuje? w Twoim przypadku zorientuje sie na bank :lol: /

pozdrawiam

PS walkiem z gabki mozna polozyc rowna powloke nawet farbka "plakatowka" , ale trzeba sie napracowac i umiejetnie nakladac prawie sucha farbe :lol: w kolejnosci 1. zygzakiem do kierunku malowania, 2.poprzecznie do kierunku3. wzdluz kierunku.Dotyczy to tez innych farb nakladanych walkiem o czym wiekszosc malarzy nie chce raczej slyszec :D .

czyli sugerujesz wałek z gąbki ? - takiego jeszcze nie próbowałem ... z chęcią sprawdzę !

może polecisz jakąś inną dobrą farbę oprócz tikkurili ??

bedę chciał malować poddasze - jest ono "nienaruszone" moją ręką tzn. lustro z gipsu na razie nawet nie gruntowane - nie dotykałem bo nie chcę spie...

a porter bedę musiał jeszcze raz to tej optivie - przecierać ją papierem ??

:roll:

czyli sugerujesz wałek z gąbki ? - takiego jeszcze nie próbowałem ... z chęcią sprawdzę !

może polecisz jakąś inną dobrą farbę oprócz tikkurili ??

Nic Ci nie sugeruje :lol: Majka ma racje, to wymaga wprawy i cierpliwosci, na duzej powierzchni mozesz sie zaplakac. Sprobuj sredniej wielkosci wlosa i farbe Multifund f-my Oikos.Najbardziej matowa farba swiata , sprawia wrazenie jakby na scianie byl welur nie farba.Nie zepsujesz efektu nawet gdybys malowal pierwszy raz w zyciu.Jest to farba akrylowa, zmywalna, niezwykle wydajna.

pozdrawiam