kret 09.07.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 mam wielki problem z rzeczą pozornie bezproblemową w czasie budowy przeżyłem tyle trudności że nie spodziewałem się iż utknę na ... malowaniu mam na parterze gładź gipsową i sufity podwieszane z płyt, gipsowane całe, nie tylko połączenia (poprawiali) - malowałem bardzo dokładnie wałkiem o bardzo małym włosie (anza) tikkurilą - grunt 2x, i farba 2 x no i jestem niezadowolny gdyż oczekuję powierzchni IDEALNEJ a tymczasem pod pewnym kątem patrzenia pod odpowiednim oświetleniem są widoczne jakby "plamy" , cienie, smugi ?? co doprowadza mnie do białej gorączki i jakby tego było jeszcze mało przy oglądaniu ściany z bliska jest widoczny ślad po wałku (lekki baranek) co dobija mnie już skutecznie całkowicie (może mam jakieś zboczenie na tym punkcie?) no i co mam robić - mam górę, właśnie skończyli gipsować, jest "lustereczko" aż serce się raduje ale wiem że po malowaniu zostanie ten przeklęty ślad po wałku i te cienie !!! no i pytanie do Was Szanownych forumowiczów - co robiliście/robicie żeby tego uniknąć - może nie zwracacie na to uwagi !!?? pytam bo ostatnio namierzyłem gościa z malowaniem natryskiem, który przez telefon zapewnia mnie iż zostanie moje "lustereczko" i żadnych cieni o żadnej porze dnia nie zobaczę - to byłoby zbyt piękne; czy to prawda, czy TYLKO malowanie natryskiem daje IDEALNĄ powierzchnię ?? proszę doradźcie coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.07.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 musisz malowac bardziej rozrzedzona farba, w tedy faktury po walku miec nie powinnas , a tam gdzie juz ja masz, to papiep scierny i zeszlifowac, a potem zadka farba pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 09.07.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Człowiek całe życie się uczy... Zawsze byłem zachwycony, że na moich gładziach gipsowych mam leciutką falkę od wałka a tu okazuje się, że to efekt niepożądany!A może warto zbadać różne wałki, bo u mnie one dawały bardzo różne faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.07.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 mnie tez osobiscie faktura lekkiego baranka sie podoba ale jak zawsze sa dwie szkoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.07.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Takie cuda się częściej zjawiają niz się myśli.Jak chcesz ścianę jak "d.. niemowląecia" - jak pisze INVX - wody, wody...Normalnie uznaje się , że efekt półmatowości "skórka pomarańczy" - to jest to. Smugi po wałku to inny temat. To już nie jest to.Może być -- stary wałek- nie odciskany wałek- za słaby grunt- za ciemny kolor i mało spoiwa w farbie (dot. głównie ciemnych barw)- czasami nie wychodzi... i nikt nie umie wytłumaczyć dlaczego. Wziąć inną farbę, ten sam facet, narzędzia, i ...gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.07.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Efekt półmatowości... my specjalnie zdecysowaliśmy się na tynki filcowane a nie głądzie czy t. gipsowe by usyskać lekką faktórkę na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.07.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Półmatowość, a fakturka, to dwie różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldritch25 10.07.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Sam gips będzie i bielszy i gładszy. Po malowaniu będzie lekki baranek, ale tylko patrząc z bliska. To normalne, też miałem taki zawód... Co do smug nie moge się wypowiedzieć, ale wiem, że u siebie dałem za cienką wartwę gipsu i gdzie niegdzie dotarte było do tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 11.07.2005 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 dzięki za rady spróbuję dodawać wody - tego jeszcze nie testowałem; co do wałków - było conajmniej kilka - każdy miał inną fakturę, baranek zawsze był, najmniejszy jest na bardzo krótkim włosie (wałek Anza) farb też "przetestowałem" kilka : dekoral, snieżka, dulux, tikkurila - efekt najlepszy przy użyciu tej ostatniej ale baranek pozostał ale czy nikt z Was nie malował natryskiem ? ciekawi mnie to ... bardzo kuszące zapewnienia fachowca zobaczę jeszcze tą wodę ... a nóż, widelec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.07.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 A jaki radzicie wałek do gruntowania, żeby jak najmniej chlapało i kapało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 11.07.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Ja u siebie gruntuję ściany ławkowcem, a maluję wałkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.07.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 A ja mam pytanie do Panstwa. Czy ktos zapytal wogole jaka farba kret malowal sufit? A dlaczego to radzicie rozwadniac farbe ? A jesli to akryl, to tez kazecie dolac wody?Czy kret mowil o typie bazy farby, ktora stosowal?Moze walek jest nieodpowiedni do farby- krotkie wlosie walka tzw.flock /Anza/ stosuje sie do farb z polpolyskiem i polyskiem a nie do farb matowych i polmatowych.A wiemy jak zostalo przygotowane podloze? . Moze tu tkwi blad . Ja proponuje dosypac cukru albo wybielacza do prania tzw."ultramaryny" - tak sie robilo kiedys na farbach klejowych, moze to i tutaj pomoze, ktoz to wie ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 11.07.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 wyjasniając wątpliwości - malowałem Tikkurilą Optivą Super Mattgrunt - Optiva gruntfarba była biała , koloru na razie nie używałem (pójdzie na poddasze) może jakieś dalsze rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.07.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 wyjasniając wątpliwości - malowałem Tikkurilą Optivą Super Matt grunt - Optiva grunt farba była biała , koloru na razie nie używałem (pójdzie na poddasze) To by troche wyjasnialo. Zastosowales pewnie za krotkie wlosie na walku do posiadanych umiejetnopsci i techniki samego malowania. Albo zmien walek i efekt koncowy, albo farbe, albo zwyczajnie... zle malujesz. Na walku o krotkim i sztywnym wlosiu stosuje sie b.cienkie powloki farby. Maluje sie wrecz suchym walkiem,takim zaledwie proszacym. Trzeba sie owszem namachac , ale efekt powinien byc taki jak zakladales - niemal jak z pistoletu na karoserii.Kazda grubsza warstwa bedzie widoczna, bo inaczej matowa farba wyglada na podlozu a inaczej na warstwie poprzedniej farby i stad te slady.Optiva jest na bazie akrylu a to sprawia jeszcze dodatkowe utrudnienia, mianowicie woda tego nie rozpuszcza ale akryl/w nalozonej kolejnej warstwie farby/ przez dlugi jeszcze czas mimo iz wydaje sie ze farba jest dostatecznie utwardzona.Powiem wiecej Optiva ma dodatek zywic lateksowych co sprawia , ze jej powierzchnia jest mimo wyschniecia wciaz w miare elastyczna - szlifowanie papierem takiej powloki bedzie malo przyjemne nawet po kilku tygodniach. Farby z oznaczeniami super matt, super color, deep matt, multifund sa wymagajace w nakladaniu. Najlatwiej dla takiego efektu maluje sie farba typu multifund Oikosa- trudno schrzanic, mozna nakladac srednim walkiem no i reka tak nie boli. Zerknij na puszke Optivii ,jak na wiekszosci akryli powinno tam "stac napisane", zeby raczej nie rozcienczac farby i nie rob tego nawet jesli nie pisze i mimo rad doswiadczonych praktykow. To nie emulsja winylowa , ze mozesz to robic bezkarnie. Malujesz dla siebie , a nie dla pieniedzy u kogos /a nuz sie klient nie zorientuje? w Twoim przypadku zorientuje sie na bank / pozdrawiam PS walkiem z gabki mozna polozyc rowna powloke nawet farbka "plakatowka" , ale trzeba sie napracowac i umiejetnie nakladac prawie sucha farbe w kolejnosci 1. zygzakiem do kierunku malowania, 2.poprzecznie do kierunku3. wzdluz kierunku.Dotyczy to tez innych farb nakladanych walkiem o czym wiekszosc malarzy nie chce raczej slyszec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 11.07.2005 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 czyli sugerujesz wałek z gąbki ? - takiego jeszcze nie próbowałem ... z chęcią sprawdzę ! może polecisz jakąś inną dobrą farbę oprócz tikkurili ?? bedę chciał malować poddasze - jest ono "nienaruszone" moją ręką tzn. lustro z gipsu na razie nawet nie gruntowane - nie dotykałem bo nie chcę spie... a porter bedę musiał jeszcze raz to tej optivie - przecierać ją papierem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.07.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 wałkiem z gąbką to trzeba umieć malować czy nie lepiej polubić tego delikatnego baranka? Chwile pomieszkasz i będą nici z gładkości ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 11.07.2005 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 chciałem go polubić żona juz go polubiła ale szukam do końca najlepszego rozwiązania - jak nie znajdę zrobię branek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.07.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 OKi, będa z Ciebie ludzie a baranek jest cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.07.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 czyli sugerujesz wałek z gąbki ? - takiego jeszcze nie próbowałem ... z chęcią sprawdzę ! może polecisz jakąś inną dobrą farbę oprócz tikkurili ?? Nic Ci nie sugeruje Majka ma racje, to wymaga wprawy i cierpliwosci, na duzej powierzchni mozesz sie zaplakac. Sprobuj sredniej wielkosci wlosa i farbe Multifund f-my Oikos.Najbardziej matowa farba swiata , sprawia wrazenie jakby na scianie byl welur nie farba.Nie zepsujesz efektu nawet gdybys malowal pierwszy raz w zyciu.Jest to farba akrylowa, zmywalna, niezwykle wydajna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 11.07.2005 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 a gdzie ją można kupić ? nigdzie jej nie widziałem...poszukam a no i ile kosztuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts