Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strefa "K" - konserwator zabytkow a ogrod?

nordma

Recommended Posts

mam dom z ogrodem w strefie, która jest pod ochroną konserwatora zabytków.Teraz robię remont domu i wszystko to, co dotyczy budynku, a więc rozbudowę, ocieplenie ścian, wygląd okien uzgadniałam z konserwatorem zabytków.Jeśli jednak chodzi o ogród, to nie pytam konserwatora czy, gdzie i jaki krzaczek mogę posadzić :lol:

pozdrawiam-ania

ps

czy wTwoim przypadku nie chodzi o konserwatora przyrody i raczej wycięcia krzaczków/drzewek w ogrodzie??

ps

może tutaj (pod hasłem "ochrona zabytków") znajdziesz więcej interesujących Cię informacji:

http://www.piib.org.pl/index.php?id=aktyp&SID=3fc7bc693d4c2222c89237ec6296953f

Na Twoim miejscu sprawdziłabym zapisy planu zagospodarowania przestrzennego miejsca które Ciebie dotyczy i porozmawiałabym z konserwatorem zabytków, aby wyjaśnił Twoje wątpliwości.....to taka najprostsza droga :lol:

:wink: http://www.nashedo.terramail.pl/ur.html#Urząd%20Miejski

Wrocław - Dolnośląski Urząd Wojewódzki - Wojewódzki Konserwator Przyrody tel. 340-68-23

Urząd Miejski Sukiennice 9 - Miejski Konserwator Zabytków tel. 340-83-85...

w zależności od problemu jaki Cię trapi tutaj z pewnością połączą Cię lub wskażą odpowiednią osobę, która udzieli Ci jednoznacznych odpowiedzi na Twoje pytania :lol:

pozdrawiam-ania

Jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką zabytkowego domu (dworu, pałacyku, willi) to pewnie bedziesz musiała przedstawić projekt szaty roślinnej do akceptacji, chodzi głównie o niezasłanianie osi widokowych na bynek, czyli o niepotrzebne i zbyt bliskie domu sadzenie wysokich drzew, krzewy mają w tym przypadku mniejsze znaczenie.