Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolory faz...

Recommended Posts

witam:)

marko30 napisał:
w kablu 5 -cio zylowym wazne jest aby niebieski to bylo zero (N),zolto-zielony to przewod ochronny (PE) natomiast pozostale to fazy i nie ma znaczenia czy brazowy to faza R czy tez S . Fachowo sie laczy tak zeby byl brazawy w srodku (jako S) natomiast czarne to odpowiednio Ri T.

Fachowo należy połączyć przewody L1, L2 oraz L3 ;)

dzięki za odpowiedź,

w zasadzie moje pytanie wynika z chęci rozdzielenia faz na popszczególne strefy budynku, i tak np. poddasze chce zasilic z L1, parter z L2 a garaż i otoczenie dookoła domu z L3. I aby się nie pogubić i żeby jakoś konsekwentnie to pociągnąć, to chciałbym kolorkami sobie połapać poszczególne fazy, aby w przyszłości (np. 15 lat) bez problemu znaleźć załóżmy przerwę na danej fazie.

czy mój tok myślenia jest logiczny ?

pozdrawiam

zalmar napisał:
dzięki za odpowiedź,

w zasadzie moje pytanie wynika z chęci rozdzielenia faz na popszczególne strefy budynku, i tak np. poddasze chce zasilic z L1, parter z L2 a garaż i otoczenie dookoła domu z L3. I aby się nie pogubić i żeby jakoś konsekwentnie to pociągnąć, to chciałbym kolorkami sobie połapać poszczególne fazy, aby w przyszłości (np. 15 lat) bez problemu znaleźć załóżmy przerwę na danej fazie.

czy mój tok myślenia jest logiczny ?

pozdrawiam

Najlepiej jest mieć na każdej kondygnacji trzy fazy.

Np powstanie zwarcie w którejś lampie czy zyrandolu i wtedy robi się ciemno na całej kondygnacji lub któreś z urządzeń np zasilacz i znowu sytuacja się powtarza.

Mając różne fazy szansa na ogólne ciemności staje się mniejsza.

Nie zapomniałem, że na obwodach są osobne bezpieczniki ale w praktyce z selektywnością wyłącznikow nadmiarowych (popularnych eSek jest różnie.

Rozbudowując w przyszłości instalację mamy także większe możliwości jeżeli dysponujemy trzema fazami.

A czy dopuszczalne jest połączenie kabli bez uziemienia (w całym budynku ) w gniazdku w taki sposób, że jeden kabelek chyba niebieski jest podpięty pod uziemienie (bolec)oraz jeden wtyk a drugi czarny pod tylko wtyk (sorry za nazewnictwo, ale po prostu nie znam fachowych nazw. mam nadzieje, że mnie rozumiecie :wink: ) Elektryk nazwał to chyba "mostkowaniem"

Teraz w trakcie remontu pozakładał do nowo założonych gniazdek kable 3 żyłowe(żółty, niebieski, czarny). Czarny zostawił zaizolowany (rozumiem, że w tym płynie prąd). Ale jak skończy się remont i przyjdzie mi zakładać gniazdka to teraz nie wiem który podpiąć jako drugi i czy trzeba "mostkować" j/w.

thalex napisał:
Najlepiej jest mieć na każdej kondygnacji trzy fazy.

Np powstanie zwarcie w którejś lampie czy zyrandolu i wtedy robi się ciemno na całej kondygnacji lub któreś z urządzeń np zasilacz i znowu sytuacja się powtarza.

Mając różne fazy szansa na ogólne ciemności staje się mniejsza.

Nie zapomniałem, że na obwodach są osobne bezpieczniki ale w praktyce z selektywnością wyłącznikow nadmiarowych (popularnych eSek jest różnie.

Thalex ma rację, opisując powyżej sprawę. Nie wolno na jednej kondygnacji zapinać wszystkiego na jedną fazę. Oświetlenie z innej niż gniazda. Tej zasady należy się trzymać.

seven napisał:
A czy dopuszczalne jest połączenie kabli bez uziemienia (w całym budynku ).........

Jeżeli masz wyłącznik różnicowoprądowy to nie wolno wykonywać mostków w gniazdkach.

To połączenie które spełnia mostek w starszych gniazdkach elektryk wykonał w rozdzielce lub którejś puszcze połączeniowej.

Gniazdka podpinasz tak.

Żółto zielony pod bolec uziemiający

czarny pod jedną dziurkę (najlepiej pierwszą patrząc z przodu na gniazdko)

niebieski pod drugą dziurkę

seven napisał:
A czy dopuszczalne jest połączenie kabli bez uziemienia (w całym budynku ) w gniazdku w taki sposób, że jeden kabelek chyba niebieski jest podpięty pod uziemienie (bolec)oraz jeden wtyk a drugi czarny pod tylko wtyk (sorry za nazewnictwo, ale po prostu nie znam fachowych nazw. mam nadzieje, że mnie rozumiecie :wink: ) Elektryk nazwał to chyba "mostkowaniem"

Teraz w trakcie remontu pozakładał do nowo założonych gniazdek kable 3 żyłowe(żółty, niebieski, czarny). Czarny zostawił zaizolowany (rozumiem, że w tym płynie prąd). Ale jak skończy się remont i przyjdzie mi zakładać gniazdka to teraz nie wiem który podpiąć jako drugi i czy trzeba "mostkować" j/w.

Stare instalacje pracują w systemie TN-C czyli dwie zyły, L - fazowa oraz N. W takim systemie przewód N zapina się na styk ochronny gniazda a potem na styk roboczy.

W starych instalacjach można spotkać również układ TT czyli L, N z sieci oraz PE przyłączony do uziemienia. Z ochroną w starych instalach bez RCD jest bardzo kiepsko.

Nowe instalacje wykonuje się obecnie w systemie TN-S czyli L, N, PE i takie przewody/żyły należy doprowadzić do każdego wypustu.

W instalacjach modernizowanych mamy połączenie systemu TN oraz TN-S. Mamy wtedy układ TN-C-S.

W ststemie TT oraz TN-S można śmiało zabudować wyłącznik RCD dla zapewnienia ochrony od porażeń dla obwodów odbiorczych.

Wszystkie gniazda w nowych instalacjach muszą być ze stykiem ochronnym.

dzieki bardzo wszystkim za info...

reasumując ten wątek:

żółto-zielony przewód - (ochronny (PE)) - pod bolec uziemiający

niebieski przewód - (neutralny (N)) - prawy styk gniazdka (patrząc od przodu)

czarny przewód - (faza L1) - lewy styk gniazdka

brązowy przewód - (faza L2) - j.w.

szary przewód - (faza L3) - j.w.

Na każdej kondygnacji czy też części budynku najlepiej mieć 3 fazy, czyli:

połowa gniazdek na poddaszu zasilona z fazy L1, druga połowa z fazy L2, oświetlenie z fazy L3.

Parter i garaż wraz z ogrodem analogicznie.

Pozdrawiam[/img][/url]