zalmar 09.07.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Czy są jakieś wymagania, standardy cokolwiek ......... które określają kolory poszczególnych faz (L1, L2, L3) w układzie trójfazowym ? Proszę o szybką odpowiedź bo jestem w trakcie... Z góry dziekuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.07.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 wydaje mi sie, a nawet jestem pewien, ze nie, przewody fazowe maja byc w kolorze czarnym albo brazowym, i przy 3 fazach jest 3 brazowe/czarne neutralny jest niebieski i ochronny - zolto-zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 09.07.2005 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 dzięki za info,ale wciąż mam wątpliwości...jeżeli w kablu 5-żyłowym każda żyła ma inny kolor... to wychodzi mi na to, że: żyła ochronna i neutralny wiadoma sprawa... a pozostałe żyły też po coś mają odmienne kolorki... chybapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.07.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 jakie masz kolorki w tym kablu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko30 09.07.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 w kablu 5 -cio zylowym wazne jest aby niebieski to bylo zero (N),zolto-zielony to przewod ochronny (PE) natomiast pozostale to fazy i nie ma znaczenia czy brazowy to faza R czy tez S . Fachowo sie laczy tak zeby byl brazawy w srodku (jako S) natomiast czarne to odpowiednio Ri T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 09.07.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 witam:) marko30 napisał: w kablu 5 -cio zylowym wazne jest aby niebieski to bylo zero (N),zolto-zielony to przewod ochronny (PE) natomiast pozostale to fazy i nie ma znaczenia czy brazowy to faza R czy tez S . Fachowo sie laczy tak zeby byl brazawy w srodku (jako S) natomiast czarne to odpowiednio Ri T. Fachowo należy połączyć przewody L1, L2 oraz L3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko30 09.07.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 jacekj ale sie czepiasz .......... najwazniejsze ze wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 09.07.2005 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 dzięki za odpowiedź,w zasadzie moje pytanie wynika z chęci rozdzielenia faz na popszczególne strefy budynku, i tak np. poddasze chce zasilic z L1, parter z L2 a garaż i otoczenie dookoła domu z L3. I aby się nie pogubić i żeby jakoś konsekwentnie to pociągnąć, to chciałbym kolorkami sobie połapać poszczególne fazy, aby w przyszłości (np. 15 lat) bez problemu znaleźć załóżmy przerwę na danej fazie. czy mój tok myślenia jest logiczny ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 09.07.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Chyba dobrze jest, jeśli fazy są równomiernie obciążone. Jeśli z fazy "garażowo-ogrodowej" nie będziesz czesto korzystał, to "cały misterny plan weźmie w łeb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A LYGA 09.07.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Mozesz miec nowy kabel i wtedy polacz najlepiej takZolto-Zielony Uziemienie PENiebieski Neutralny NCzarny L1 Brazowy L2 Szary L3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A LYGA 09.07.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 ja bym tak nie podzielil. Co bedzie jak ci braknie np. fazy L2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A LYGA 09.07.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 ja u siebie mam w kazdym pokoju inna faze. pociaglem do kazdego pokoju zasilanie (na gniazdka i swiatlo razem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.07.2005 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 zalmar napisał: dzięki za odpowiedź, w zasadzie moje pytanie wynika z chęci rozdzielenia faz na popszczególne strefy budynku, i tak np. poddasze chce zasilic z L1, parter z L2 a garaż i otoczenie dookoła domu z L3. I aby się nie pogubić i żeby jakoś konsekwentnie to pociągnąć, to chciałbym kolorkami sobie połapać poszczególne fazy, aby w przyszłości (np. 15 lat) bez problemu znaleźć załóżmy przerwę na danej fazie. czy mój tok myślenia jest logiczny ? pozdrawiam Najlepiej jest mieć na każdej kondygnacji trzy fazy. Np powstanie zwarcie w którejś lampie czy zyrandolu i wtedy robi się ciemno na całej kondygnacji lub któreś z urządzeń np zasilacz i znowu sytuacja się powtarza. Mając różne fazy szansa na ogólne ciemności staje się mniejsza. Nie zapomniałem, że na obwodach są osobne bezpieczniki ale w praktyce z selektywnością wyłącznikow nadmiarowych (popularnych eSek jest różnie. Rozbudowując w przyszłości instalację mamy także większe możliwości jeżeli dysponujemy trzema fazami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 10.07.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 A czy dopuszczalne jest połączenie kabli bez uziemienia (w całym budynku ) w gniazdku w taki sposób, że jeden kabelek chyba niebieski jest podpięty pod uziemienie (bolec)oraz jeden wtyk a drugi czarny pod tylko wtyk (sorry za nazewnictwo, ale po prostu nie znam fachowych nazw. mam nadzieje, że mnie rozumiecie ) Elektryk nazwał to chyba "mostkowaniem" Teraz w trakcie remontu pozakładał do nowo założonych gniazdek kable 3 żyłowe(żółty, niebieski, czarny). Czarny zostawił zaizolowany (rozumiem, że w tym płynie prąd). Ale jak skończy się remont i przyjdzie mi zakładać gniazdka to teraz nie wiem który podpiąć jako drugi i czy trzeba "mostkować" j/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 10.07.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 witam:) thalex napisał: Najlepiej jest mieć na każdej kondygnacji trzy fazy. Np powstanie zwarcie w którejś lampie czy zyrandolu i wtedy robi się ciemno na całej kondygnacji lub któreś z urządzeń np zasilacz i znowu sytuacja się powtarza. Mając różne fazy szansa na ogólne ciemności staje się mniejsza. Nie zapomniałem, że na obwodach są osobne bezpieczniki ale w praktyce z selektywnością wyłącznikow nadmiarowych (popularnych eSek jest różnie. Thalex ma rację, opisując powyżej sprawę. Nie wolno na jednej kondygnacji zapinać wszystkiego na jedną fazę. Oświetlenie z innej niż gniazda. Tej zasady należy się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.07.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 seven napisał: A czy dopuszczalne jest połączenie kabli bez uziemienia (w całym budynku )......... Jeżeli masz wyłącznik różnicowoprądowy to nie wolno wykonywać mostków w gniazdkach. To połączenie które spełnia mostek w starszych gniazdkach elektryk wykonał w rozdzielce lub którejś puszcze połączeniowej. Gniazdka podpinasz tak. Żółto zielony pod bolec uziemiający czarny pod jedną dziurkę (najlepiej pierwszą patrząc z przodu na gniazdko) niebieski pod drugą dziurkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 10.07.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 witam:) seven napisał: A czy dopuszczalne jest połączenie kabli bez uziemienia (w całym budynku ) w gniazdku w taki sposób, że jeden kabelek chyba niebieski jest podpięty pod uziemienie (bolec)oraz jeden wtyk a drugi czarny pod tylko wtyk (sorry za nazewnictwo, ale po prostu nie znam fachowych nazw. mam nadzieje, że mnie rozumiecie ) Elektryk nazwał to chyba "mostkowaniem" Teraz w trakcie remontu pozakładał do nowo założonych gniazdek kable 3 żyłowe(żółty, niebieski, czarny). Czarny zostawił zaizolowany (rozumiem, że w tym płynie prąd). Ale jak skończy się remont i przyjdzie mi zakładać gniazdka to teraz nie wiem który podpiąć jako drugi i czy trzeba "mostkować" j/w. Stare instalacje pracują w systemie TN-C czyli dwie zyły, L - fazowa oraz N. W takim systemie przewód N zapina się na styk ochronny gniazda a potem na styk roboczy. W starych instalacjach można spotkać również układ TT czyli L, N z sieci oraz PE przyłączony do uziemienia. Z ochroną w starych instalach bez RCD jest bardzo kiepsko. Nowe instalacje wykonuje się obecnie w systemie TN-S czyli L, N, PE i takie przewody/żyły należy doprowadzić do każdego wypustu. W instalacjach modernizowanych mamy połączenie systemu TN oraz TN-S. Mamy wtedy układ TN-C-S. W ststemie TT oraz TN-S można śmiało zabudować wyłącznik RCD dla zapewnienia ochrony od porażeń dla obwodów odbiorczych. Wszystkie gniazda w nowych instalacjach muszą być ze stykiem ochronnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 10.07.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Apropo's dziurek: faza w lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.07.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Jeśli ktoś planuje sieć komputerową w domu to warto by wszystkie gniazda do zasilania komputeró były na jednej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 10.07.2005 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 dzieki bardzo wszystkim za info... reasumując ten wątek:żółto-zielony przewód - (ochronny (PE)) - pod bolec uziemiającyniebieski przewód - (neutralny (N)) - prawy styk gniazdka (patrząc od przodu)czarny przewód - (faza L1) - lewy styk gniazdkabrązowy przewód - (faza L2) - j.w.szary przewód - (faza L3) - j.w. Na każdej kondygnacji czy też części budynku najlepiej mieć 3 fazy, czyli:połowa gniazdek na poddaszu zasilona z fazy L1, druga połowa z fazy L2, oświetlenie z fazy L3.Parter i garaż wraz z ogrodem analogicznie. Pozdrawiam[/img][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts