ludek 09.07.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Witam ! Chciałem sie was zapytać, czy z 200 tyś jestem w stanie wybudować swój wymarzony domek i w nim zamieszkać jeżeli nie mam dzaiałki budowlanej?Na marginesie: dom do 125 m^2 z góry pięknie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 09.07.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 jqakbyś działkę kupił za symboliczną kwotę to kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludek 09.07.2005 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 powiedzmy 10 arów uzbrojone w prąd i wode za 40 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 09.07.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 To samo pytanie sobie zadawałam jeszcze niedawno. Teraz jestem w trakcie budowy i wg moich szacunków, wybudować, to owszem zdołasz, ale dolicz jeszcze zakup działki i formalności, czyli projekt, adaptacja, geodeta, podłączenia. Działka to sprawa indywidulana. Można za 100, można za 40 tys. Same formalności mnie pochłonęły ok.14 tys. Wykończenie też raczej rozpatrywać należy indywidualnie. Na pewno za 200 da się już mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Odlicz sobie od tych 200 tysięcy: -jakieś 12000 przy dobrych układach na przyłącza (suma szacowana w moim przypadku dla sieci miejskich blisko działki, ale nie na niej + doprowadzenie do domu). U ciebie może być różnie. Tanie działki często bywają nieuzbrojone, studnia i szambo też kosztują - jakieś 3500 na papiery do pozwolenia + projekt (zakładam, że gotowiec bez adaptacji i papierologia we własnym zakresie) - koszty notarialne przy zakupie działki (w zależności od jej wartości) Czy dasz radę? Mam kolegę, który postawił maleńki domek za naprawdę nierealne dla mnie pieniądze. Mnóstwo pracy własnej i rodziny, organizowane materiały w II gatunku, kombinacje alpejskie. Powiem za siebie - JA za tyle, z perspektywą zakupu działki bym nie dała rady. Gdybym miałe te 200, działkę uzbrojoną i mały prosty domek do zbudowania, walczyłabym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 10.07.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Mam kolegę, który postawił maleńki domek za naprawdę nierealne dla mnie pieniądze. Mnóstwo pracy własnej i rodziny, organizowane materiały w II gatunku, kombinacje alpejskie. Napisz coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Marcin - napisałam na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludek 11.07.2005 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Myśle o domu z użytkowym podaszem, do póżniejszej adaptacji. Na początku chciałbym urządzić parter, może nie na 100% luksus, ale chociaż żeby dało się mieszkać. moze jak bym się dobrze porozglądał to możliwe, że kupił bym działke uzbrojoną za 30 tyś. w okolicy o której myśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 11.07.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Cześć ! My jesteśmy na tym samym etapie co ty ,według naszych obserwacji i po przeczytaniu dziesiątek a może setek artykułów dotyczących budowy doszliśmy do wniosku ,że wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludek 12.07.2005 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 światełko w tunelu!!!!! Jak duży dom budujecie, tzn ile metrów, jaki projekt (jeśli można spytać?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 12.07.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 O choroba, ja mam działkę, media w granicy, planuje domek 130m + 30m garaż i obawiam się, że 300tys może być za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.07.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Witam ! Chciałem sie was zapytać, czy z 200 tyś jestem w stanie wybudować swój wymarzony domek i w nim zamieszkać jeżeli nie mam dzaiałki budowlanej? Na marginesie: dom do 125 m^2 z góry pięknie dziekuje Zadałeś standardowe pytanie na tym forum. Odpowiem również standardowo - to jest zbyt mała kwota by wybudować dom, dokonać jego odbioru i móc w nim zamieszkać. Taka odpowiedż jest standardem dla inwestora który już zakończył budowę lub też zbliża się do jej końca. Oczywiście - otrzymasz sporo standardowych odpowiedzi, że dasz radę zmieścić się w tej kwocie. Standardowo takich odpowiedzi będą udzielały osoby które są pełne optymizmu lecz jeszcze nie rozpoczęły budowy lub są na etapie fundamentów. Weż to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.07.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 po wycenie mojego wykonawcy na stan surowy otwarty - nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 12.07.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 no ... ja myślę, ze nawet 500 tys. może być mało na domek 80 m2 jeśli będziemy dach pokrywać złotem.Nie bawmy się w ogrodników ... nie przesadzajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.07.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 no ... ja myślę, ze nawet 500 tys. może być mało na domek 80 m2 jeśli będziemy dach pokrywać złotem. Nie bawmy się w ogrodników ... nie przesadzajmy. Masz rację - NIE PRZESADZAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 14.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ja po przeliczeniu oferty od wykonawcy, przygladniecia sie swojemu projektowi stwierdzam, że za 250000 da się zbudować domek w standardowych, srednim wykonczeniu o metrażu do 100m2, powierzchni zabudowy do 70m2, kubaturze do 300m3. Sorry tak mi wychodzi.I żadnych lukarn, dodatków, kogutków na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ja po przeliczeniu oferty od wykonawcy, przygladniecia sie swojemu projektowi stwierdzam, że za 250000 da się zbudować domek w standardowych, srednim wykonczeniu o metrażu do 100m2, powierzchni zabudowy do 70m2, kubaturze do 300m3. Sorry tak mi wychodzi. I żadnych lukarn, dodatków, kogutków na dachu. EE, tam, Xena, na kogutka wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts