Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu

ludek

Recommended Posts

To samo pytanie sobie zadawałam jeszcze niedawno. Teraz jestem w trakcie budowy i wg moich szacunków, wybudować, to owszem zdołasz, ale dolicz jeszcze zakup działki i formalności, czyli projekt, adaptacja, geodeta, podłączenia. Działka to sprawa indywidulana. Można za 100, można za 40 tys. Same formalności mnie pochłonęły ok.14 tys. Wykończenie też raczej rozpatrywać należy indywidualnie. Na pewno za 200 da się już mieszkać. :D

Odlicz sobie od tych 200 tysięcy:

-jakieś 12000 przy dobrych układach na przyłącza (suma szacowana w moim przypadku dla sieci miejskich blisko działki, ale nie na niej + doprowadzenie do domu). U ciebie może być różnie. Tanie działki często bywają nieuzbrojone, studnia i szambo też kosztują

- jakieś 3500 na papiery do pozwolenia + projekt (zakładam, że gotowiec bez adaptacji i papierologia we własnym zakresie)

- koszty notarialne przy zakupie działki (w zależności od jej wartości)

Czy dasz radę? Mam kolegę, który postawił maleńki domek za naprawdę nierealne dla mnie pieniądze. Mnóstwo pracy własnej i rodziny, organizowane materiały w II gatunku, kombinacje alpejskie.

Powiem za siebie - JA za tyle, z perspektywą zakupu działki bym nie dała rady. Gdybym miałe te 200, działkę uzbrojoną i mały prosty domek do zbudowania, walczyłabym :)

Myśle o domu z użytkowym podaszem, do póżniejszej adaptacji. Na początku chciałbym urządzić parter, może nie na 100% luksus, ale chociaż żeby dało się mieszkać. moze jak bym się dobrze porozglądał to możliwe, że kupił bym działke uzbrojoną za 30 tyś. w okolicy o której myśle.

Witam !

Chciałem sie was zapytać, czy z 200 tyś jestem w stanie wybudować swój wymarzony domek i w nim zamieszkać jeżeli nie mam dzaiałki budowlanej?

Na marginesie: dom do 125 m^2

z góry pięknie dziekuje

Zadałeś standardowe pytanie na tym forum.

Odpowiem również standardowo - to jest zbyt mała kwota by wybudować dom, dokonać jego odbioru i móc w nim zamieszkać.

Taka odpowiedż jest standardem dla inwestora który już zakończył budowę lub też zbliża się do jej końca.

Oczywiście - otrzymasz sporo standardowych odpowiedzi, że dasz radę zmieścić się w tej kwocie. Standardowo takich odpowiedzi będą udzielały osoby które są pełne optymizmu lecz jeszcze nie rozpoczęły budowy lub są na etapie fundamentów.

Weż to pod uwagę.

ja po przeliczeniu oferty od wykonawcy, przygladniecia sie swojemu projektowi stwierdzam, że za 250000 da się zbudować domek w standardowych, srednim wykonczeniu o metrażu do 100m2, powierzchni zabudowy do 70m2, kubaturze do 300m3. Sorry tak mi wychodzi.

I żadnych lukarn, dodatków, kogutków na dachu.

ja po przeliczeniu oferty od wykonawcy, przygladniecia sie swojemu projektowi stwierdzam, że za 250000 da się zbudować domek w standardowych, srednim wykonczeniu o metrażu do 100m2, powierzchni zabudowy do 70m2, kubaturze do 300m3. Sorry tak mi wychodzi.

I żadnych lukarn, dodatków, kogutków na dachu.

EE, tam, Xena, na kogutka wystarczy :D