Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kierownik budowy /nieporet

Recommended Posts

witam,

Mam maly problem z kierownikiem budowy,kiedy kupowalem budowe w trakcie prac razem z tym panem mialem nadzieje ze to jest osoba ktora polaczy moja niewiedze ze swoim doswiadczeniem i "wspolnymi silami" ja nabiore doswiadczenia a on wypelniajac obowiazki dokonczymy budowe.

Zeczywistosc jest troszke inna, czlowiek ten nie odpowiedzial mi jeszcze na zadne pytanie techniczne ani prawne, za kazdym razem mowi ze sprawdzi i oddzwoni. NIe mam rozeznania w budownictwie nie znam cen nie znam ekip - ale on tez, albo nie zna albo nie umie nikogo polecic, o cenach nie mowiac. Konczy sie to na tym, ze przyjezdza na budowe (inkasuje za to 100 PLN) patrzy podziwia, kreci nosem obiecuje, ze cos sprawdzi i oddzwoni na drugi dzien i milczy tydzien potem ja dzwonie do niego po tygodniu a on umawia sie ze mna na budowie i nadal nic nie wie (obiecanki plus 100 PLN). Albo facet ma wszystko gdzies albo ma braki w przygotowaniu do swoijego zawodu. Nie mowie ze szukam czlowieka ktory wybuduje za mnie dom, ale szukam goscia ktory bedzie w stanie za pieniadze ktore mu zaplace cos sprawdzic i pomoc przy podejmowaniu decyzji .

podsumowujac

szukam kierownika budowy ktory robi cos wiecej niz stawianie stepli w dzienniku budowy, za rozsadne pieniadze oczywiscie :wink:

(inkasuje za to 100 PLN):

ta stawka to tylko jego przyjazd na budowe ona zapewne rekomensuje tylko srodki transportu i stracony czas czyli tzw. godzine. w budownictwie jednorodzinnym wlasnie stosuje sie system 100-150 pln za przyjazd natomiast inne wymagania typu. doradztwo , przeliczanie konstrukcji , zamiana materialow, cennik z pobliskich hurtowni, adresy ekip to dodatkowe zajecia platne ekstra zgodnie z umowa. nie wyobrazam sobie pracy na budowie kierownika budowy i pelnienia pelnej odpowiedzialnosci za budowe oraz szukania ekip , materialow czy rozwiazan konstrukcyjno zastepczych za 100 pln na tydzien czy miesiac. Jesli zwrocisz sie do architekta czy konstruktora on uswiadomi ci ile kosztuje takowe zajecie. co zas sie tyczy jego wiedzy to trudno ustalic dzisiaj w budownictwie jest tysiace roznych materialow i technologii moze to dobrze ze nie udziela ci rady skoro nie zna tej technologii moze w ten sposob ktory zapewne cie denerwuje chroni cie przed blednym wyjasnieniem a co za tym idzie wypadkiem , katastrofa , popatrz na to w ten sposob .