Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLIŹNIAKI, SEGMENTY, co was do tego ciągnie?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś trochę zazdrościłem koledze, który mieszka w szeregówce - woziiśmy jakies meble z wyprzedaży, najpierw do mnie (ślisko, śnieg, wypychanie auta pod górkę bo kolega jeszcze kapci nie zmienił) a potem do niego - asfalcik, kulturka...

Ale może u nas też zrobią te 500 metrów asfaltu...

• 4 months później...
Lenart, czy ty myślisz, że młodzież chodzi do kina, bo są miłośnikami kina?? Najczęściej chodzą po to aby spotkać się z przyjaciółmi, więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś melomanami...

Ja buduję bliźniak, ale nie na wielkim osiedlu tylko za miastem. W drugim segmencie mieszkać będzie siostra męża. Wiem, że są tego wady, ale zalety przeważyły - jednak wolę mieszkać chociaż w bliźniaku niż w mieszkaniu w bloku. A jakie to zalety? Np. oszczędność, ale nie dlatego, że jest 1 ściana (właściwie to to też), ale dlatego, że kupujemy znacznie większą ilość materiałów i możemy liczyć na większe upusty. To samo dotyczy transportu - płacimy tylko 1 raz. Poza tym w przyszłości będzie bezpieczniej - zawsze będzie ktoś na miejscu do popilnowania... :wink:

I ja dołącze się do tych słów. Budujemy się z siostrą żony i myślę, że będzie dobrze. Tak jak napisała nastka79 - bezpieczniej i podczas budowy dużo taniej - nawet bardziej niż dużo. Jeden transport, jeden wykonawca (dwa domy), większa ilość materiałów (podwójne ilości) większe rabaty, no i moja super przekonująca wszelkich sprzedawców i wykonawców żona, że są drodzy i należy się rabat. Zastanawiam się kiedy zaczną jej dopłacać, żeby tylko u nich zakupiła towar. Ostatecznie decyzji nie żałujemy. I jak widać na fotkach, hałas sąsiadów nie będzie szkodliwy, a grila przeważnie robimy razem.

"BLIŹNIAKI" zresztą są w modzie od kilku lat :D

Tak od frontu:

http://bojano.najlepsza.pl/2008-02-09%20Budowa%2048_resize.JPG

Od ogrodu:

http://bojano.najlepsza.pl/2008-02-09%20Budowa%2041_resize.JPG

Inne fotki dla chętnych TUTAJ

No to masz więcej szczęścia, mnie się nikogo nie udało namówić na budowanie choćby w okolicy, a co dopiero bliźniaka.

Nikt mnie nie lubi :-?

A buuu :cry:

BTW czy aby na pewno oszczędności są aż tak dużo większe, niż gdybyście budowali 2 domy obok siebie na tych samych zasadach? Wspólni wykonawcy, materiały... Tyle, że jedna ściana dochodzi - no i kawałek płota :lol:

Oczywiście że koszty wtedy są takie same jak przy budowie bliźniaka czy szeregówki. Nierozpisywałem się o tym, że budując obok na sąsiednich działkach oszczędności wymienione przeze mnie są takie same bo temat dotyczył bliźniaka i szergówki. Bo na tej jednej wspólnej ściance to powiedzmy prawdę nie zaoszczędzi się majątku, ale po za tym koszt działki jest 1/2 ceny :) . A u mnie w tej chwili niedość, że brakuje chętnych do sprzedawania to jak już jest to cena dochodzi do 180-200 zł/m2 SZOK!!!

Pozdrawiam

:)

Nie wszystko jest w moim profilu dokładnie wypełnione, więc zakradł się niezamierzony błąd. Cenę która podałem to miałem na myśli na wiosce obok Gdyni, dokładnie Bojano. Taka mała urokliwa wioseczka. W samej Gdyni pod koniec 2006 roku na obrzeżach ceny dochodziły do 250 zł/m2. W centrum nawet nie pytałem.

A tak za wczasu. Proszę za chwilę nie podawać cen za GUS itp. Ceny które podałem, są to ceny z biur pośrednictwa nieruchomości, ogłoszeń prasowych i od osób trzecich, od których starałem się nabyć grunty. Ceny bezpośrednio od rolników (właścicieli ziem przekształconych z rolnych na budowlane) kształtowały się na poziomie ok 10-20% niższym niż podane.

Pozdrawiam

To faktycznie drogo, masz tyle samo do centrum (ok. 10 km) a cena metra 2x wyższa. Pisząc "w mieście" myślałem o typowych osiedlach domków, bo centrum samo to już kosmos i inne rzędy cenowe... Dobra, koniec tego off-topa :lol: .

Wracając do tematu, plusem bliźniaka czy tam szeregowca jest jeszcze to, że sąsiedzi grzeją z boków. U kolegi bez ogrzewania było ok. 8-10 stopni na plusie w zeszłą zimę jak jeszcze nie mieszkał. 8)

... masz tyle samo do centrum (ok. 10 km) ...

Ale zostałem prześwietlony :lol:

... plusem bliźniaka czy tam szeregowca jest jeszcze to, że sąsiedzi grzeją z boków. U kolegi bez ogrzewania było ok. 8-10 stopni na plusie w zeszłą zimę jak jeszcze nie mieszkał. 8)

To fakt, ale jak widać wyżej na fotkach , u mnie się nie sprawdzi. A szkoda.

Pozdrawiam.

Tak - sukcesywnie sprawdzam, ale niestety nie ma jeszcze. Większość fotek Gdyni i okolic jest z ok. 2004-2005 r. Byliśmy wtedy na remoncie w stoczni i widać nasz stateczek na slipie (dla niewtajemniczonych - wyciągnęli cały statek na ląd ) i tak stoimy do dziś w Google :). Może kiedyś się to zmieni.

No nic na dziś wystarczy. Życzę wszystkim dobrej nocki.

Pozdrawiam.