fordka 30.11.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Fordka, może weź sobie wklej jakieś zdjęcie przy nicku, to nas nie będą o nic posądzać czyzbysmy były podobne?? Muszę przeczytać Twój dziennik Nastka, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.11.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Fordka, nie ma co czytać, prace się słabo posuwają przez tą wredną pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 30.11.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Dziś trochę zazdrościłem koledze, który mieszka w szeregówce - woziiśmy jakies meble z wyprzedaży, najpierw do mnie (ślisko, śnieg, wypychanie auta pod górkę bo kolega jeszcze kapci nie zmienił) a potem do niego - asfalcik, kulturka... Ale może u nas też zrobią te 500 metrów asfaltu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worekgdynia 06.04.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Lenart, czy ty myślisz, że młodzież chodzi do kina, bo są miłośnikami kina?? Najczęściej chodzą po to aby spotkać się z przyjaciółmi, więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś melomanami... Ja buduję bliźniak, ale nie na wielkim osiedlu tylko za miastem. W drugim segmencie mieszkać będzie siostra męża. Wiem, że są tego wady, ale zalety przeważyły - jednak wolę mieszkać chociaż w bliźniaku niż w mieszkaniu w bloku. A jakie to zalety? Np. oszczędność, ale nie dlatego, że jest 1 ściana (właściwie to to też), ale dlatego, że kupujemy znacznie większą ilość materiałów i możemy liczyć na większe upusty. To samo dotyczy transportu - płacimy tylko 1 raz. Poza tym w przyszłości będzie bezpieczniej - zawsze będzie ktoś na miejscu do popilnowania... I ja dołącze się do tych słów. Budujemy się z siostrą żony i myślę, że będzie dobrze. Tak jak napisała nastka79 - bezpieczniej i podczas budowy dużo taniej - nawet bardziej niż dużo. Jeden transport, jeden wykonawca (dwa domy), większa ilość materiałów (podwójne ilości) większe rabaty, no i moja super przekonująca wszelkich sprzedawców i wykonawców żona, że są drodzy i należy się rabat. Zastanawiam się kiedy zaczną jej dopłacać, żeby tylko u nich zakupiła towar. Ostatecznie decyzji nie żałujemy. I jak widać na fotkach, hałas sąsiadów nie będzie szkodliwy, a grila przeważnie robimy razem. "BLIŹNIAKI" zresztą są w modzie od kilku lat Tak od frontu: http://bojano.najlepsza.pl/2008-02-09%20Budowa%2048_resize.JPG Od ogrodu: http://bojano.najlepsza.pl/2008-02-09%20Budowa%2041_resize.JPG Inne fotki dla chętnych TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 06.04.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 No to masz więcej szczęścia, mnie się nikogo nie udało namówić na budowanie choćby w okolicy, a co dopiero bliźniaka. Nikt mnie nie lubi A buuu BTW czy aby na pewno oszczędności są aż tak dużo większe, niż gdybyście budowali 2 domy obok siebie na tych samych zasadach? Wspólni wykonawcy, materiały... Tyle, że jedna ściana dochodzi - no i kawałek płota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worekgdynia 06.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Oczywiście że koszty wtedy są takie same jak przy budowie bliźniaka czy szeregówki. Nierozpisywałem się o tym, że budując obok na sąsiednich działkach oszczędności wymienione przeze mnie są takie same bo temat dotyczył bliźniaka i szergówki. Bo na tej jednej wspólnej ściance to powiedzmy prawdę nie zaoszczędzi się majątku, ale po za tym koszt działki jest 1/2 ceny . A u mnie w tej chwili niedość, że brakuje chętnych do sprzedawania to jak już jest to cena dochodzi do 180-200 zł/m2 SZOK!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 06.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 W samym mieście czy na obrzeżach? Bo jak w mieście to spoko, u nas dochodzi do 500 (a przeca nie stolyca), obrzeża od 200 w dół, a już jakieś 25 km od centrum robi się zupełnie znośnie, na poziomie 20-50 zł/m w zależności od okoliczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worekgdynia 06.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Nie wszystko jest w moim profilu dokładnie wypełnione, więc zakradł się niezamierzony błąd. Cenę która podałem to miałem na myśli na wiosce obok Gdyni, dokładnie Bojano. Taka mała urokliwa wioseczka. W samej Gdyni pod koniec 2006 roku na obrzeżach ceny dochodziły do 250 zł/m2. W centrum nawet nie pytałem. A tak za wczasu. Proszę za chwilę nie podawać cen za GUS itp. Ceny które podałem, są to ceny z biur pośrednictwa nieruchomości, ogłoszeń prasowych i od osób trzecich, od których starałem się nabyć grunty. Ceny bezpośrednio od rolników (właścicieli ziem przekształconych z rolnych na budowlane) kształtowały się na poziomie ok 10-20% niższym niż podane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 06.04.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 To faktycznie drogo, masz tyle samo do centrum (ok. 10 km) a cena metra 2x wyższa. Pisząc "w mieście" myślałem o typowych osiedlach domków, bo centrum samo to już kosmos i inne rzędy cenowe... Dobra, koniec tego off-topa . Wracając do tematu, plusem bliźniaka czy tam szeregowca jest jeszcze to, że sąsiedzi grzeją z boków. U kolegi bez ogrzewania było ok. 8-10 stopni na plusie w zeszłą zimę jak jeszcze nie mieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.04.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 a ja budowalem blizniaka, bo byl polozony na pieknej i dobrze zlokalizowanej dzialce .... to zdecydowalo, musialem sprzedac ;-( .... ale z zyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worekgdynia 06.04.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ... masz tyle samo do centrum (ok. 10 km) ... Ale zostałem prześwietlony ... plusem bliźniaka czy tam szeregowca jest jeszcze to, że sąsiedzi grzeją z boków. U kolegi bez ogrzewania było ok. 8-10 stopni na plusie w zeszłą zimę jak jeszcze nie mieszkał. To fakt, ale jak widać wyżej na fotkach , u mnie się nie sprawdzi. A szkoda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 06.04.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Permanentna inwigilacja Sprawdzałeś na googlu czy widać budowę? Nasz domek widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worekgdynia 06.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Tak - sukcesywnie sprawdzam, ale niestety nie ma jeszcze. Większość fotek Gdyni i okolic jest z ok. 2004-2005 r. Byliśmy wtedy na remoncie w stoczni i widać nasz stateczek na slipie (dla niewtajemniczonych - wyciągnęli cały statek na ląd ) i tak stoimy do dziś w Google . Może kiedyś się to zmieni. No nic na dziś wystarczy. Życzę wszystkim dobrej nocki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts