Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLIŹNIAKI, SEGMENTY, co was do tego ciągnie?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale dlaczego większy jest ten hałas? Chyba wszystko zależy od grubści ściany rozdzielającej domy? Żródło hałasu jest z boku to chyba też lepiej aniżeli w mieszkaniu ...z każdej strony? Obecnie mieszkam w bloku, w którym po prostu słychać wszystkich, ale najbardziej mieszkających pode mną a nie tych z boku.

Oj , wolałbym bliźniaka niz mieszkanie za takie same pieniądze.

bratek

do damiangajda - Nie chce zapeszać, ale w segmentach, często jeszzce wiekszy hałas...

Jakim cudem - tu zywy beton, tam ceramika, suporek,

tu wielu sąsiadów ze wszystkich stron, z góry, z dołu tam dwóch,

tu mniejsze powierzchni tam większe co najmniej z poddaszem itd

chyba się zaperzyłeś ?

do baba_budowniczy

koniecznie musimy być lepsi, choćby tak nie było ?

Po za tym co kto lubi, nieprawda?

Zapewne, porównując bezpośrednio, bez kontekstów i dodatkowych uwarunkowań i niuiansów domek zazwyczaj będzie lepszy (i to mówie ja, który za chwile będę mieszkał w segmencie ;) ).

Ale biorąc pod uwagę wszystkie możliwe opcje zdecydowaliśmy się na segment, bo w naszej, konkretnej sytuacji, dla NAS jest LEPSZY.

A hałas... jak źle wybierzesz, to i w domku może być, a na niektóre sprawy w momecie podejmowania decyzji nie masz wpływu, lub wychodzą one później.

Ktoś kiedys już pisał że bliżej miasta to raczej bliźniak lub szeregowiec a dalej to wolnostojący. Tak więc to w jakim domu mieszkasz/budujesz najczęściej związane jest z miejscem. My wybraliśmy miejsce - konkretną dzielnicę miasta a to jaka to bedzie zabudowa miało mniejsze znaczenie. Wypadł bliźniak i jesteśmy zadowoleni:

- wolimy mieszkać przy asfaltowej uliczce niż tonąć w błocie

- wolimy mieć oświetloną ulicę niż błądzić i drżeć ze strachu po ciemku (żona miała tak w dzieciństwie i za nic nie chciała aby nasza córka przeszła to samo)

- wolimy mieć blisko do dziadków niż zrywać wcześnie córkę i wozić ją samochodem jakiś kawał drogi

- wolimy mieć przedszkole, szkołę itp w pobliżu niż wysyłac dziecko do szkoły/świetlicy na cały dzień

- wolimy mieć alternatywę dojazdu MZK (np. moja mama nie ma samochodu) niż bawić się w taksówkarza

- wolimy mieć sąsiadów niż życ na pustyni a zresztą wcale nie jest pewne że mając sąsiada blisko to będzie on bardziej uciążliwy

- wolimy trochę czasu spędzać robiąc przy ogrodzie niż poświęcać na to cały wolny czas, którego i tak nie ma za wiele

- wolimy aby nasze dziecko spędzało czas w domu z innymi dziećmi a nie było skazane na własne towarzystwo

To są argumenty (tylko te co szybko przyszły mi do głowy) które przeważyły na korzyść domu w którym mieszkamy (bliźniak).

Wiem że można je obalić ale nie o to tutaj chodzi gdyż odnoszą się one do konkretnej naszej sytuacji.

Dziekuje za komentarze, czekam na więcej :wink: :lol:

Powiedzcie o sąsiadach:) z waszych blixniaków, segmentów :wink:

Jeszcze nie mieszkam, więc doświadczeń z sąsiadami nie mam. A dotychczasowi moi sąsiedzi z bloku są OK. Natomiast przeglądając fofrum natykam sie co i raz na problemy z sąsiadami przez miedzę, a to nie pozwalaja grodzić, a to przeszkadzają, zaglądają psują itp. więc również "dalsze" sąsiedztwo może byc uciążliwe - wszystko zależy od ludzi. 8)

do baba_budowniczy - "Co masz na mysli? "

Odpowiadam: Posłużę się cytatem :

koniecznie musimy być lepsi, choćby tak nie było ? - "Na pewno wiedzą dokładnie, że dom wolnostojacy zazwyczaj jest lepszy"

Poza tym lepszy to co? smaczniejszy, uczciwszy, bogobojny? a może

z lepszej cegły, wyższy, większy, szerszy ? :roll:

Mi dodatkowo przypasowała możliwość usług po jednej stronie

budynku (tej przy ulicy), w tej chwili planuję tam podwójny garaż,

ale w przyszłości może jakieś usługi (na emeryturze? :wink: ).

No i prawie centrum, wszędzie blisko, a z drugiej strony cisza i kawałek

zieleni.... itd...

"Po za tym co kto lubi, nieprawda?"

Wymieniajmy poglądy bo po to jest forum, ale nie róbmy licytacji co lepsze potrzeb i gustów.

Cisza! :o

Ty chyba nie wiesz co mowisz, przeciez nie mieszkasz w segmencie, wiec co ty mozesz powiedziec..

Co mnie ciagnie do Męckiej woli:

- brak sąsiadów;

-cisza :wink:

-duzy ogród;

-brak miejskich hałasów;

A poza tym, ja do miasta mam 4km, czesto ci, ktorzy mieskzja w segmentach w wiekszych miastach, maja dalej niz Ja.

Ale, przecież mozna budowac dwa razy (segment, a pozniej wieskie siedlisko)

Chyba moim rodzicom, ktorzy budowali segment w latach 80, takze przyswiecaly takie wartosci jak wam...

Poziej wcisneli go nam :wink: .

Teraz mieszkam w bloku, oczywiscie, doskwiera mi bark ogródka (nie ogrodu) z szeregu, ale niczego poza tym :wink: :wink:

aha, zapomnialem, barkuje mi jeszce:

-Zapachów grillowanego miesa sąsiadów;

-zaglądania, kto wchodzi i wychodzi z domu;(mozna by to uznac po czesci za zalete, poniewaz 'chroni nas przed złodziejami'...

wcale nie, bo jak okradali jeden z segmentow, nikt nie zareagowal :roll: , bał sie)

Segment- blok w lepszym wydaniu, tylko w 20% dom(ten ogródeczek) :wink:

do baba_budowniczy - "Co masz na mysli? "

Odpowiadam: Posłużę się cytatem :

koniecznie musimy być lepsi, choćby tak nie było ? - "Na pewno wiedzą dokładnie, że dom wolnostojacy zazwyczaj jest lepszy"

Poza tym lepszy to co? smaczniejszy, uczciwszy, bogobojny? a może

z lepszej cegły, wyższy, większy, szerszy ? :roll:

Mi dodatkowo przypasowała możliwość usług po jednej stronie

budynku (tej przy ulicy), w tej chwili planuję tam podwójny garaż,

ale w przyszłości może jakieś usługi (na emeryturze? :wink: ).

No i prawie centrum, wszędzie blisko, a z drugiej strony cisza i kawałek

zieleni.... itd...

"Po za tym co kto lubi, nieprawda?"

Wymieniajmy poglądy bo po to jest forum, ale nie róbmy licytacji co lepsze potrzeb i gustów.

Lenart - czy Ty wiesz, że istnieje cos takiego jak ironia :o :o :o ? Czy ty wszystko tak serio serio :-?

Tak się składa, że "każda pliszka swój ogonek chwali", to może ja z pozycji mieszkańca (przyszłego) bliźniaka powiem co mi się podoba w domach wolostojących.

Otóż są to: przestrzeń (pod warunkiem, że wielkość działki jest rzeczywiście odpowiednia dla wielkości domu), swoboda w podejmowaniu decyzji co do wyboru koloru elewacji, z reguły ciekawsza bryła domu niż w przypadku bliźniaków czy segmentów, można imprezować bez ograniczeń - całe noce, bez konieczności uspakajania krzykliwych gości. To niewątpliwe zalety które nie będą mi dane w moim bliźniaczku a w każdym razie będą ograniczone. Zdaję sobie z tego sprawę.

Ale w moim bliźniaczku; wiem, że za ścianą jest żywa dusza, kiedy już będę musiała zostać sama w domu (a do odważnych nie należę). Nawet niech to będzie sąsiad, który jeszcze wczoraj nadepnął mi na odcisk. Ważne, że jest blisko. Nie chciałabym w takim momencie mieszkać w samotnym domu pod lasem nawet mając najlepszy alarm. Ot i tyle!

Na nasze decyzje o tym jak i gdzie mieszkać składa się wiele elemetów. Przed podjęciem ostatecznej decyzji wszystkie należy wziąć pod uwagę. Myślę, że niektóre dyskusje są zbędne i niepotrzebnie prowadzą do spięć na tym forum. Cieszę się, że mam swój bliźniaczek z ogródkiem, a jednocześnie jestem pełna podziwu dla znajomych, którzy budują piękny, okazały, wolnostojący dom pod lasem. Mam nadzieję, że zaproszą mnie czasem abym mogła rozkoszować się widokiem lasu i przestrzenią, która czyni to miejsce szczególnie urokliwym.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych :wink:

Jestem jednym z "bliźniakowców". Czemu tak. Powód bardzo prosty. Albo bliżniak z dojazdem w 15 minut do centrum wawy, albo wolnostojący i min. godz. jazdy. Dzieci też rosną, Zaraz zacznie się chodzenie do kina itp. Więc komunikacja miejska i przystanek tramwajowy i autobusowy które są niedaleko bardzo się przyda. Cóż. Jak to w życiu. Zawsze coś za coś. Pewnie ,że gdybym miał nieograniczoną ilość kasy mógłbym kupić odpowiednią dziąłke w odpowiednim miejscu i wybudował wolnostojący. Niestety dziś w Wawie są to już astronomiczne (jak dla mnie) kwoty. Jest jak jest. Jestem zadowolony i cieszę się z tego co mam. A że ktoś ma piękną rezydencję w kampinosie i działke 3 tys metrów. Cóż, pozazdrościć ludzka rzecz, a ja i tak z przyjemnością wracam do SWOJEGO domku

- brak sąsiadów;

-cisza

-duzy ogród;

-brak miejskich hałasów;

- lubie ludzi i sasiedzi mi nie przeszkadzaja, a do tego jestem strachliwa

- cisza jest monotonna i dobra na urlopie

- nie lubie grzebac sie w ziemi i odczuwam to jako uciazliwe

- jestem miejskim dzieckiem i nie wyobrazam sobie inaczej zycia

i tak jak napisane juz bylo wyzej, kazdy ma swoje czyli dla niego najlepsze rozwiazanie na zycie 8) :lol:

Dla mnie osobiscie nic piekniejszego nie ma, jak mieszkanie 140 m2 na ostatnim pietrze w wiezowcu z 50 m2 tarasem z drzewami, grillem i innymi szykanami. I kazdy dom oddala bym za takie mieszkanie !!!!!

Niestety nie na moja kieszen :roll: :wink:

Zawsze zastanawiałem się co ciągnie do budowy blixniaka, szeregowca? :roll: :wink:

Ja także się zastanawiam... Mnie nigdy do takiej budowy nie ciągnęło....

Widzę więcej mniusów jak plusów.

O plusach już pisano wyżej.

A mniusy to:

- malutka przestrzeń ogrodu przynależna do każdego segmentu.

- minimalna prywatność użytkowania tego trawniczka

- odgłosy zza ściany

- zarzewie konfliktu z sąsiadem związane z posiadaniem wspólnej ściany/dachu/podjazdu

- konieczność uzgadniania wszelkich prac związanych z elewacją, dachem, podjazdem itd.

-

Z pewnością jest tych mniusów więcej lecz te wymienione wyżej wystarczyły (przynajmniej mnie) by zrezygnować z takiej budowy czy też zakupu.

ja miałam po prostu taką działkę.

co do kosztów: wcale nie jest powiedziane, że wolnostojący jest droższy. np. nasz szeregowiec ma prawie 200 m2 i musiałam taki zbudować, bo taki został zatwierdzony projekt na tej ziemi. wolnostojący mogłabym zbudować 120 i wyszedłby mi zdecydowanie taniej.

ogród jest oczywiście mniejszy, ale bez przesady. moja działka ma 400 metrów a dom jest jak pamiętamy - od brzegu do brzegu. więc nie sądzę, żeby ktoś kto ma działkę pod dom wolnostojący np. 600 m2 i musiał posadowić dom tak, aby od brzegów było wymagane 4 m - miał ogród o wiele większy. oczywiście są tacy co mają działkę 2000 i tym zazdroszczę! :)

co do prywatności - do przeprowadzki mieszkałam u teściowej, w domu wolnostojącym, działka 1000 m2, zapewniam was, że sąsiad za płotem jest taki sam, bez względu na rodzaj domu. a jeśli między budynkami jest porządna izolacja akustyczna to nie ma żadnej różnicy.

ani jeden element mojego domu nie jest wspólny z sąsiadem. uzgodnienia były tylko na etapie adaptacji projektu, przebiegły bezproblemowo.

a poza tym mój dom ma jedną wielką (jak dla mnie) zaletę. mianowicie - wygląda bardzo niepozornie. wszyscy którzy mnie odwiedzają mówią to samo: z zewnątrz wydaje się taką małą chatką, a w środku ma tyle miejsca!!!

i o to chodzi. złodziej na pewno się na niego nie pokusi, skoro obok są okazałe, wolnostojące wille, a metraż mają taki sam :)

My zdecydowaliśmy się na budowę bliźniaka z przyszłymi teściami(jestesmy dopiero na fundamentach) ze względów finansowych: wszystkie koszty mniejsze(działka, projekt - mamy indywidualny, i cała reszta)

Nie wiem jak się bedzie mieszkało, ale działki mamy w miarę rozsądne - tzn my ok 900m2 a teściowe ze względu na ukształtowanie terenu i fakt, że dysponują znaczną większością gotówki mają ok 3500m2.Tarasy i części rekreacyjne działek zaplanowaliśmy po przeciwległych krańcach domu, coby jeden drugiemu w paradę nie wchodził także na dobrą sprawę możemy się prawie nie widywać( tylko przy wejściu do domu). Myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam wszystkich "bliźniakowców"