Bikerus 12.05.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Myślę, że najlepszą alternatywą dla bloku, czy segmentu jest właśnie wspomniany domek atrialny. Na czym to polega i dlaczego tak jest dowiecie sie na stronie: Ciekaw jestem czy też tak uważacie?????????? Byłem w kilku domach atrialnych i moim zdaniem alternatywa to zadna. A to dlatego, ze domy takie buduje sie w Polsce za miastem. Na zachodzie sa natomiast budowane w miescie i wtedy jest to sensowne rozwiazanie - mały ogródek (wysokie ceny gruntu) ogrodzony płotem, który daje poczucie prywatności. Wiec majac do wyboru za te samą cenę : szergowiec w miescie lub domek atrialny za miastem - wybieram szeregowiec i stawiam sobie wysoki żywopłot odgradzajacy od sasiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 28.11.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 odgrzebuję stary temat ja właśnie zamierzam zakończyć moja przygodę ze wsią mam dość błota, wiatru hulajacego na polu, polnych nieprzejezdnych dróg, ciemności, wiecznych dojazdów itp itd to co kiedys wydawało mi sie rajem na ziemi teraz denerwuje mnie na każdym kroku. Dlatego teraz szukam działki w mieście. Ze względu na ceny byc może będzie musiał to byc właśnie szeregowiec, choc planowałam wolnostojący jednak cena 600 tys za samą działkę jest nie do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 28.11.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A ja koniec końców, kupiłem 2 działki po 1100 m i zamiast blizniaka czy szeregowca buduje 2 wolnostojące domy Mam blisko do miasta, z dobrą komunikacją, przy jeziorku i do tego jeszcze zapłaciłem stosunkowo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 28.11.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Dla mnie ideałem byłby dom wolnostojący (jednak - szeregowce są zdecydowanie zbyt akustyczne), blisko centrum a jednak w otoczeniu zieleni, z asfaltem, ogrzewaniem miejskim i kanalizacją, bez wieżowców i kominów w zasięgu wzoku, z działką tak z 1000 m2. Niestety, cena tego "ideału" - a przynjmniej asymptotycznie zbliżających się do niego willi położonych w pięknej dzielnicy 6 przystanków od ulicy Piotrkowskiej - zbliża się do 3 milionów złotych polskich, w ramach kompromisu stawiam za miastem chałupe za ok. 10% tej kwoty w pelni świadom ograniczeń z tego wynikających. Najbardziej wkurzają mnie rozkisające drogi, co zmusza do nadrabiania ok. 1 km i nie daje 100% gwarancji sukcesu. A koleżanka za podobną kwotę na wiosnę zanabyła segment i już w nim mieszka, ja się grzebię z budową prawie 2 lata. Ona ma asfalcik, ciepełko, internet i przeciekający blaszany dach tudzież sąsiadkę sprawniejszą niż najlepszy monitoring - ja ładną okolicę, kominek, atmosferę wakacji przez 7 miesięcy w roku i bajorko w miejscu drogi po każdej większej ulewie oraz w roztopy (czyli np. teraz). Tak więc podsumowując - do segmentów ciągnie ludzi wygoda lub konieczność kompromisu finansowego między "chcieć" a "móc". Gdyż wbrew pozorom, to nie zawsze znaczy to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 29.11.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 A ja koniec końców, kupiłem 2 działki po 1100 m i zamiast blizniaka czy szeregowca buduje 2 wolnostojące domy Mam blisko do miasta, z dobrą komunikacją, przy jeziorku i do tego jeszcze zapłaciłem stosunkowo mało. to tylko pozazdroscić ja za taką przyjemnosć musiałabym wydać ponad 1.000.000, a gdzie jeszcze postawić domy? to drugi 1.000.000 oczywiście cały czas mówie o dobrej działce, o dobrej lokalizacji. Nie dla mnie już wieś i pole, kilka lat cieszyłam się tym rajem. Syn z malucha bawiacego się na trawce lub w piaskownicy wyrósł, teraz chce do miasta, na kręgle, do kina, na basen, itp itd, a ja mam dość wiecznych dojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.11.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 my mamy blizaniaka tylko ze przerobionego i jako wolnostojacy . kiedys w warunkach zabudowy byly tam blizniaki, dzialka jest waska wiec wzielismy projekt polowki blizniaka, dorobilismy kawalek dachu no i stoi 3,00m od plotu sasiada gdyz nie ma okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 29.11.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Syn z malucha bawiacego się na trawce lub w piaskownicy wyrósł, teraz chce do miasta, na kręgle, do kina, na basen, itp itd, a ja mam dość wiecznych dojazdów. Niestety do dojazdów musimy sie przyzwyczaić - tak sie zmieniło życie. Puścisz młodego do miasta na kręgle czy do kina, żeby później wracał wieczorem sam do domu ??? Prawda jest taka, że i tak po niego pojedziesz jak zadzwoni... Ja z mieszkania do centrum miasta mam 9 km, z domu będe miał 18 km - co daje różnicę ok 15 minut w dojezdzie samochodem. To żadna różnica. Szczególnie, ze dom stawiam przy ulicy asfaltowej - zadnych dojazdów przez pola, kałuże, itp. Rozważałem zakup działki w granicach samego miasta - była mniejsza, cena 2 razy wyzsza (ale nadal do zaakceptowania)- do ścisłego centrum ok. 11 km. Ale zrezygnowałem z uwagi na hałas - jednostajny szum miasta. Jednak wolę mieć trochę spokoju wieczorem w ogrodzie. Moi znajomi, którzy sie wyprowadzili na wieś 6-7 lat temu teraz wracaja blizej miasta ale nie do miasta - wtedy kupowali działki po 20 zł za metr, dzis są warte 150 zł za metr. No ale tez nie dali rady utrudnieniom w życiu - to niestety zmora podzielonych pól - dlatego unikałem takich działek jak ognia. Tak wiec raczej nie chodzi o samą odległość ale o utrudnienia w dojezdzie - pamietam jednego Sylwestra u nich, jak szlismy w błocie dobre 700 m w workach na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 29.11.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Bikerus a można wiedzieć po co budujesz dwa domy - taka moda,takie potrzeby czy coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 29.11.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Bikerus a można wiedzieć po co budujesz dwa domy - taka moda, takie potrzeby czy coś innego ? Miało byc na sprzedaż - jako inwestycja. Ale stanęło na tym, że w drugim domu będa mieszkać rodzice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 29.11.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 myślałem że to żart - ale tak to faktycznie inna półka możliwości finansowych, w związku z tym masz raczej dylematy techniczne niż wyboru : domek pod miastem czy szeregówka w mieście fordka z tym kinem to chyba przesada w dzisiejszych czasach :w dobie 40" plazm, kina domowego DVD, internetu itd. Kto dzisiaj chodzi do kina - melomani ?. Inne argumenty i owszem - sklepy, przychodnie, instytucje, szkoły, znajomi itd zasówać za każdym razem te dodatkowe 10-15 km w każdą stronę to trochę uciążliwe - dlatego buduję m.innymi szeregówkę. Ale głównie przez finanse - chciałbym mieć możliwości pobudowania z 5 domów - jeden w środku miasta i 1500 m2, drugi pod miastem i 5000 m2, trzeci w lesie nad jeziorem 10000 m2, czwarty i piąty w górach i nad morzem (no i jeszcze szósty na karaibach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.11.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Lenart, czy ty myślisz, że młodzież chodzi do kina, bo są miłośnikami kina?? Najczęściej chodzą po to aby spotkać się z przyjaciółmi, więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś melomanami... Ja buduję bliźniak, ale nie na wielkim osiedlu tylko za miastem. W drugim segmencie mieszkać będzie siostra męża. Wiem, że są tego wady, ale zalety przeważyły - jednak wolę mieszkać chociaż w bliźniaku niż w mieszkaniu w bloku. A jakie to zalety? Np. oszczędność, ale nie dlatego, że jest 1 ściana (właściwie to to też), ale dlatego, że kupujemy znacznie większą ilość materiałów i możemy liczyć na większe upusty. To samo dotyczy transportu - płacimy tylko 1 raz. Poza tym w przyszłości będzie bezpieczniej - zawsze będzie ktoś na miejscu do popilnowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.11.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 ....... Ja buduję bliźniak, ale nie na wielkim osiedlu tylko za miastem ....... to gdzie Ty sie w koncu budujesz bo chyba cos mi sie pokrecilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.11.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Piotrulex, buduję się w okolicach Agnieszki, tylko dalej - w Oborach. To jest ok. 9 km od Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.11.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Za Złotorią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.11.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Za Złotorią... no tak. pomylilo mi sie dzieki za przypomnienie papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 29.11.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 no to fajnie, że ktoś buduje szeregówkę, bo ja też Wiem, że są tego plusy i minusy. Buduję po za miastem , ale mam 7 km do centrum miasta. Na osiedlu mam aptekę, przychodnie, sklepy, blisko sąsiadów, nie muszę sie martwić o monitoring. No i budowa trochę tańsza, mimo tego, że ja buduję odzielne ściany, mniej ogrodzenia, kostki, mniejszy dach. Mniej trawy do koszenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 30.11.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 nastka79 Lenart, czy ty myślisz, że młodzież chodzi do kina, bo są miłośnikami kina?? Najczęściej chodzą po to aby spotkać się z przyjaciółmi, więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś melomanami... A czemu tak niegrzecznie wręcz ordynarnie ? Przedstawiam tylko swoje, podkreślam swoje opinie i zapytania - a nie wolno ? czy nastka79 i fordka to ta sama osoba ? Jakbym od wrózki wiedział że ci moja opinia nie bedzie pasować to bym ci pyskolu nie "wyjeżdzał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.11.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 A czemu tak niegrzecznie wręcz ordynarnie ? Przedstawiam tylko swoje, podkreślam swoje opinie i zapytania - a nie wolno ? czy nastka79 i fordka to ta sama osoba ? Jakbym od wrózki wiedział że ci moja opinia nie bedzie pasować to bym ci pyskolu nie "wyjeżdzał". Nie, to nie ta sama osoba. Proszę o nie rzucanie epitetów, bo ja Cię nie wyzywam, tylko tak samo jak ty wyrażam swoją opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.11.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Fordka, może weź sobie wklej jakieś zdjęcie przy nicku, to nas nie będą o nic posądzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 30.11.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 nastka79 Lenart, czy ty myślisz, że młodzież chodzi do kina, bo są miłośnikami kina?? Najczęściej chodzą po to aby spotkać się z przyjaciółmi, więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś melomanami... A czemu tak niegrzecznie wręcz ordynarnie ? Przedstawiam tylko swoje, podkreślam swoje opinie i zapytania - a nie wolno ? czy nastka79 i fordka to ta sama osoba ? Jakbym od wrózki wiedział że ci moja opinia nie bedzie pasować to bym ci pyskolu nie "wyjeżdzał". no wypraszam sobie takie insynuacje ale zgadzam się z Nastka, młodzież do kina chodzi w celach towarzyskich, a ogladać filmy w domu na DVD mogą typowi domatorzy tak samo jak możemy wyjść do kawiarni albo siedzieć w domu i napić się kawy ale to tylko moja opinia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts