Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak niedrogo wyko?czy? schody?

Karolina

Recommended Posts

Miałem podobny dylemat. Chciałem dać tylko stopnice drewniane a podstopnice z płytek. Kombinowałem też schody z płytek i balustrada z Castoramy. Ale koniec końców stolarz przekonał mnie do tańszego materiału (jawor). Wyszło 300 PLN za stopień (za wszystko). Nie żałuję. Z budżetu spadła inna pozycja: kominek, ale ze względu na małe dzieci w domu uznałem, że schody to mus, a kominek to luksus.

Temat schodów był już gdzieś przerabiany. Z tego co pamiętam odradzano pozostawienie podstopnicy niewykończonej drewnem, tylko otynkowanej. Może potem być problem z utrzymaniem czystości, a połączenie drewna i płytek na schodach ... kwestia gustu. My za schody z jesionu (16 stopni) zapłaciliśmy 1400 zł, bez balustrad i tzw. policzków (to te deski z boku - kojarzą nam się z trumną). Balustrady będą w przyszłości z metalu.

A żeby było jak najtaniej - najlepiej poszukać taniego i solidnego stolarza.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: helism dnia 2002-11-18 17:25 ]

On 2002-11-14 17:32, Karolina wrote:

"Za wszystko" tzn. stopień i podstopnica, tak? A ile balustrada? i z czego?

Karolino: za wszystko. Balustrada i wszelkie inne elementy okołoschodowe (np. listwy przy łączeniu schodów z wykładziną) w cenie.Balustrada drewniana.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: jaro dnia 2002-11-20 09:52 ]

Fak, że pozostawienie podstopnicy (nauczyłam się nowego słowa :smile: ) niewykończonej to fatalny pomysł - widziałam taką klatkę schodową u znajomych , zaraz po malowaniu. Wyglądała fatalnie, i w miarę upływu czasu -coraz gorzej.

Ale mnie się takie cóś podoba bardziej niż samo drewno...

Więc dołączam się - może ktoś coś poradzi?

wydaje mi się że pozostawiemie podstopnicy "gołej" bedzie sie gryzło z drewnem od góry stopnia - poza tym trzeba by pomysloeć czy bedzie to bezpieczne - pozostawienie podstopnicy gołej spowoduje to że powstanie szczelina pomiedzy betonem a drewnem stopnia - idąc w kapciach czy klapkach będzie mozna wybić sobie zeby - trzeba by "załamać" stopień (drewno) w dół - ale bedzie to wyglądało bez sensu - a oszczędnośc materiału nie jest aż taka wielka...

więc albo inny materiał na obicie schodów, albo zostawić beton (brrrrrrr)....

albo cale shcody robimy z drewna (można by) oszukać na grubości podstopników - górę stopni zrobić z deski grubszej, podstopniki z cieńszych kawałków ( można by też pomyśleć nad łączeniem różnych gatunków drewna)

pozdrowka

snow

jak ja zrobiłem wykończenie schodów drewnem ,pokazałem na swojej stronie www. Może coś ktoś podpatrzy. Tralki i poręcz kupiona z drewna bukowego, stopnie klejone z dębowych desek, podstopnice i policzki ze sklejki gr.10mm. Tralki mogą być spokojniesze we wzory-takie były jak ja robiłem. Oprócz poręczy i tralek wszystko wykonałem sam i sam montowałem. Wyszło jak widać-kolory na zdjęciach są zbyt intensywne (różne warunki świetlne).

Tad

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

wykładzina na schodach? no niech bedzie - tylko czy nie bedzie ciutke ciągło???

ale nie ważne

ja bym proponował wykonczyć krawędzie jakims ładnym kątownikiem stalowym lub (lepiej) z kutego żelaza...(zależy od stylu domu i schodów...)

i tyle

można by jeszcze pokombinować z listwami (ale kątowniki są chyba bezpieczniejsze)

snow

również mam betonowe schody, myślałam o drewnianych tylko trepach(chyba tak się mówi) schody wyglądaja wtedy na lżejsze, a podstopince w kolorze scian,

tak, moga się brudzić i myślałam albo pomalować farbą zmywalną albo zrobić [stiuk:] na całej klatce schodowej - ściany zapewne też szybko sie tam brudzą.

a wykładzina moim zdaniem nie jest za dobra do sprzątania, chociaż może bezpieczniejsza jeżeli ktoś ma małe dzieci. (w przypadku upadku :smile: )

pozdrawiam

Rzeczywiście, w ostatnim "Muratorze" jest parę ciekawych pomysłów. Nam przypadł do gustu ten z tynkiem żywicznym na podstopnicach - szczególnie, że jest ich dość duży wybór i można ładnie dopasować do koloru ścian i drewna.

Natomiast co do pomysłu : wykładzina plus kątowniki na skrajach stopni, hmmmm...byłam teraz w delegacji, spałam w hotelu, gdzie w ten właśnie sposób wykończono schody...Ja rozumiem, że "aleganckie goście" :wink: ze schodów pewnie nie korzystają, ale ja wolę, i stwierdziłąm, ze to jest po prostu niezbyt bezpieczne. Chyba, żeby ten kątownik tak mocno "wcisnąć" w wykładzinę, żeby w ogóle ponad nią nie wystawał (nie wiem, czy to możliwe?)

• 6 years później...

Nie chce zakładac nowego tematu a tylko ten znalazłam o schodach z wykładzina :(

Kochani czy ktos z Was ma wykładzine na schodach w domu? Bardzo prosze o jakies opinie na ten temat i fotki. Przeszukuje net i nie znalazlam ani jednego zdjecia schodow pokrytych wykładzina.

Planuje wykladzine na schodniach betonowych bo mam male dziecko (pewnie nie ostatnie :D i takie schody wydaja mi sie najbezpieczniejsze. Drewniane odpadaja bo sa nad kominkiem. Z gory dziekuje :)