muchgrab 10.07.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Witam,czy ktos z Was ma podloge z akacji ? Jesli tak to jak sie sprawuje ? Jak z twardoscia akacji ? Czy lepsza jednak podloga egzotyczna do salonu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 10.07.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 ja co prawda akacji nie mam , ale przymierzam się do niej, słyszałem , że jest bardzo twardym drzewem i ze względu na kolorystykę też bardzo fajnie wyglądą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.07.2005 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Ja też jestem ciekawa co o akacji myślą jej użytkownicy, z tym że ja akację juz kupiłam, teraz czekam na jej ułożenie, więc odwrotu juz nie mam. A kolor ma piękny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 13.07.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 czy ktos z Was ma podloge z akacji ? Jesli tak to jak sie sprawuje ? Jak z twardoscia akacji ? Czy lepsza jednak podloga egzotyczna do salonu ? Witaj uzytkowalem podloge akacjowa przez kilka lat i powiem tylko tyle, ze jesli bede zmienial u siebie parkiet to wlasnie na akacjowy, nie jakis tam modny merbau. Akacja nalezy do drewna b. twardego z prawie 1300 gatunkow ok. 600 nadaje sie na podlogi i jest to drewno ...wlasnie egzotyczne To co rosnie u nas to wlasciwie jest robinia akacjowa nadajaca sie raczej na intarsje a nie prawdziwa akacja przemyslowa.Parzona akacja rewelacyjnie sie wybarwia i nawet zawoskowana czy olejowana potrafi pieknie pachniec przez wiele lat, a jak patynuje ...marzenie. Nalezy uwazac jedynie na polaczenia klepek, listew.Nie moga byc one wykonywane stalowymi srubami, gwozdzikami, poniewaz drewno w tym miejscu sie przebarwi. Klej lub mosiadz i podziwiac szlachetnosc brwy latami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.07.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Wojtku, napisz jeszcze proszę, czy olejowana akacja parzona bardzo ściemnieje? I czym się różni olejowanie od woskowania? Myślałam, że polakieruję, ale może zmienię zdanie . Jak olejować/woskować, to czym konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 13.07.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 napisz jeszcze proszę, czy olejowana akacja parzona bardzo ściemnieje? I czym się różni olejowanie od woskowania? Myślałam, że polakieruję, ale może zmienię zdanie . Jak olejować/woskować, to czym konkretnie? olejowana akacja tak jak inne drewna olejowane nie ciemnieja tylko nabieraja bardziej intensywnej barwy i uwidaczniaja mocniej swoj rysunek.Sam olej najczesciej jest bezbarwny/sa i barwiace/ a wiec nie ma sprawy ,by zmienil sie kolor.Ostatecznie jednak efekt jest taki jakby delkatnie drewno sciemnialo/ba! od wody tez ciemnieje i taki bedzie efekt , jakby pow. byla zmoczona/. Jesli nie beda to oleje roslinne, ktore przyciemniaja, to bez obaw.Stosuj oleje uretanowe , ktore najslabiej "przyciemniaja". Olejowanie i woskowanie to dwa rozne zabiegi. Samo woskowanie podlog jest malo praktyczne.Woskowane drewno egzotyczne dostaje np. plam od wody. Ich usuwanie jest uciazliwe lepiej niech to beda wiec meble a nie podloga.Olejowanie to gleboka impregnacja, woskowanie to powierzchniowe utwardzanie drewna i zamykanie porow. Inna sprawa , ze drewno olejowane powinno sie dodatkowo woskowac/albo woskowac, albo tez pokrywac olejem konserwujacym po 6-12-24 miesiacach/olejowac konserwacyjnie raz w miesiacu przez pierwsze 1/2 roku/. Z czasem jednak te zabiegi sie oplacaja, bo drewno jest naturalnie piekne i bardzo wytrzymale.Lakiery to substancje blonotworcze a wiec po zniszczeniu warstwy wierzchniej widac "katastrofe".Drewno olejowane i konserwowane odpowiednio zachowuje sie troche jak gres tzn. dosc gleboko, nawet po wytarciu nie przebarwia sie i nie widac tak zniszczen.Sa tez wynalazki typu oleowski ,ale nie powiem nic na ten temat, bo nie znam rezultatow.Sprobuj np. produktow Junckersa http://www.butra.pl/folder.pdf. Najwazniejsza cecha tych olejow , ze naklada sie je na zimno i woskuje na zimno. Wazna zaleta jest cala gama produktow dodatkowych.Jesli nie boisz sie przyciemnienia drewna albo chcesz sprobowac olejow bielacych /wszystkie naturalne i super ekologiczne/ zobacz produkty dunskiej "Trip-Trap". Spotkalem sie takze z produktami HG ale bez wiekszych rewelacji , moze dlatego , ze widzialem efekt w sali gimnastycznej - leci maszynowo spod froterki az milo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 13.07.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 My też chcemy mieć akacje parzona, przynajmniej w części, ale będziemy lakierowali. Czym najlepiej? A gdzie kupic dobrą akację na Mazowszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I-Z-B-A 14.07.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Akacja może i ładna ale jak dla mnie za ciemna. W salonie wolałbym jakiś jasny egzotyk... ale to oczywiście kwestia gustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 14.07.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 A dla mnie jest piękna i właśnie ten jej ciemny kolor bardzo pasuje do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 25.07.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 To może rzućcie jakis linek, albo zdjęcie akcjowej podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 10.09.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Ciekawa jestem czy ktoś juz w międzyczasie położył akację? Ja moją kładę za około dwa tygodnie. I pytanie do niezastąpionego 2112wojtek - jakim lakierem radzisz ją polakierować, bo chyba jednak nie zdecydujemy się na olej? A może lakierowanie akacji, to profanacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 10.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 To może rzućcie jakis linek, albo zdjęcie akcjowej podłogi ? Tak wygląda akacja na wystawie u parkieciarza. http://domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/611_348.ts1110611636125.jpg Ale nie rozumiem jak się uzyskuje taki kolor, jeżeli moja akacja teraz przed cyklinowaniem jest ciemna? Czy ona zmieni kolor po cyklinowaniu? Trochę to dla mnie dziwne Wojtku - help!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 10.09.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Wojtku - help!!! witaj Moniko , takie zaufanie to jednak wielka odpowiedzialnosc . Juz kiedys rozpisywalem sie o lakierowaniu i moim zdaniem troche szkoda akacji pod lakier. Z drugiej strony olejowanie czy woskowanie jest pracochlonne i przez jakis czas trzeba kolo tego, niestety, pochodzic "na palcach" , zeby po niemal roku ciezkiej pracy pielegnacyjnej, cieszyc oko przez nastepne, dlugie lata.Sprobuj wiec jednoskladnikowego lakieru poliuretanowego. Sprawdza sie na lodziach , sprawdzi sie i w domu. Akacja tak jak niektore "egzotyki" lekko patynuje /tu ciemnieje/. Po cyklinowaniu drewno lekko powinno zjasniec, po czym po lakierowaniu a szczegolnie olejowaniu, rysunek nabiera zycia i barwa jest soczystsza.Najlepsze sa czyste lakiery poliuretanowe /te bez uzdatniaczy i poprawiczy malowania,maja bowiem najgorsza scieralnosc/ , nie kupuj lakieru w marketach sa slabej jakosci, tylko w profesjonalnych sklepach z parkietami. Moga to byc np. lakiery matowe lub pół seide Bona Traffic , Berger Seidle i inne, zreszta tam Ci fachowcy powinni dobrze doradzic czego nie zrobia w hipermarkecie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 11.09.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dzięki Wojtku - na Ciebie zawsze można liczyć!!! A gdybyś miał u siebie akację, to byś ją polakierował czy zaolejował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.09.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A gdybyś miał u siebie akację, to byś ją polakierował czy zaolejował? Ja bede mial na bank akacje w nowej pracowni i bedzie to podloga wlasnorecznie woskowana.Zwlaszcza , ze od kilku lat juz nie pale, to bede mogl sie cieszyc dodatkowo jej zapachem . Piekniej pachna chyba tylko cedr ...no i drzewo sandalowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 11.09.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A myślisz, że i ja dałabym sobie radę z olejowaniem? Mam tylko 35m2 akacji, to może się na to porwać? Za powiedzmy miesiąc będzie już po cyklinowaniu i co wtedy? Czy to jest trudne? Jak to się robi i na czym polega konserwacja przez rok, o której napisałeś wczesniej? Napisz proszę, jakiej firmy produkty polecasz i nie gniewaj się, że Cię tak męczę, ale "albo Ty, albo nikt" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 11.09.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 A żeby wywrzeć trochę presji, to ja również przyłączę sie do prośby Soniki - dam sobie radę sama? Jakie produkty i gdzie kupić? Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.09.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 To dosyc ciezka praca, ale skoro taka wola, to bez maszyn proponuje recznego olejowania na zimno. Dobre sa zimne, uretanowe oleje Junckersa , ktore dystrybuje np. Butra /www.butra.pl/ .Moze to byc kazdy inny sprzedawany przez specjalistyczne firmy parkieciarskie. Najczescie kontakt ze sprzedawca to informacja o technologii i stosowaniu.Nie polecam produktow z hipermarketow.Przykladowa instrukcje mozna zobaczyc na podanej stronie. Parkiet musi byc odtluszczony /jesli to konieczne/ ,wycyklinowany, ew. dziury zaszpachlowane /sa do tego materialy i uzywac z tej samej firmy/, odpylony. Gruntuje sie olejem gruntujacym, nastepnie przeciera papierem 180, odpyla, nastepnie utwardza olejem utwardzajacym i znowu impregnuje olejem "koncowym" /najczesciej to ten sam olej co na pierwsza warstwe/.Ilosci warstw podaje producent i dla zimnych olejowan jest ich z reguly wiecej niz olei na cieplo a zalezy to takze od chlonnosci oleju przez drewno. Przez pierwszy rok raz w miesiacu trzeba przetrzec podloge olejem "koncowym" a co 6,12,24 miesiece wciera sie warstwe oleju konserujacego. Po 24 miesiacach zabiegow jest cacy - mozna tanczyc, tupac i miec psa. Jedynie raz do roku po tym okresie /np. na Boze Narodzenie / przeciera sie szmatka nasaczona olejem dla nadania glebszej barwy i odswiezenia polysku / polpolysku/. Niektore firmy zamiast olejow konswerujacych proponuja woski konserwujace do podlog olejowanych. Mozna je nakladac za pomoca mechanicznych froterek, takich samych jak do podlog woskowanych. Nie polecam tez wynalazkow przyspieszajacych typu raz "zrobione i po robocie". Drewno musi dostac swoja porcje impregnatu i "dojrzewac" w czasie. Jesli nie ma sie cierpliwosci to lepiej polakierowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 11.09.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Ech - myślałam, że wynaleźli coś na kształt SIDOLUXU i wysarczy jedna warstwa. Dobrze, że będe miała urlop, ale zrobie to i padnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 11.09.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dzięki Wojtku, ciekawe dlaczego parkieciarze z którymi do tej pory rozmawiałam (sztuk 3), odradzali mi olejowanie, a mnie to się tak podoba. Martka, a masz już akację? Kiedy zaczynasz "zabawę" ? Trochę się boję, że w sklepie z parkietami sprzedadzą to samo co w marketach. A kto jeszcze produkuje te środki - do Sopotu mam trochę daleko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts