Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowanie garażu, którego nie było w projekcie.

ryby

Recommended Posts

Ale chyba nie będzie tak źle. Właśnie przejrzałem prawo budowlane i co widzę:

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1. obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniającą zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35m2 , przy rozpietości konstrukcji nie większej niż 4,80m

No a moje pozwolenie dotyczy zabudowy zagrodowej.

Tylko czy budynek gospodarczy musi być wolnostojący?

witaj

skoro, jak piszesz, budowa trwa i nie odddałeś jeszcze domu do użytkowania, to wystarczy jak wystapisz do starostwa z wnioskiem o zmianę do decyzji (na podstawie, której budujesz), dołączając tzw. projekt zamienny, czyli projekt garażu, który chcesz dobudować, wraz ze wszystkimi uzgodnieniami. zapewne nie będzie dużo tych papierow, bo to tylko garaż, ale plan zagospodarowania działki napewno będzie potrzebny

proponuje, żebys "zasięgnął języka" w urzędzie, który wydawał ci pozwolenie na budowę, aby dokładnie dowiedzić, jakie konkretnie dokumenty musisz dołączyć do tego wniosku.

Zadzwoniłem do Starostwa i okazało się, że jeżeli chcę postawic "budynek gospodarczy" (czyt. garaż) w ramach uzupełnienia zabudowy zagrodowej, to obowiązuje mnie procedura zgłoszenia zamiaru budowy. Czyli żadnego projektu a jedynie opis budynku i jego rysunki oraz oczywiście nowy plan zagospodarowania działki na który będzie naniesiony ten "budynek gospodarczy"

... czyli bedzie to samowolna zmiana sposobu użytkowania.

mam nadzieję, że żyjesz dobrze z sąsiadami, bo w razie jakby któryś doniósł do PINBu, że dokonałes takowej zmiany, to późniejsza legalizacja i opłaty z tym związane są gorsze, niż wystąpienie od samego początku o pozwolenie na budowę garażu :-?

Aneska, a gdzie jest powiedziane, że w budynku gospodarczym nie mogę parkować przejściowo samochodu? Przecież ten budynek gospodarczy bedzie postawiony zgodnie z wszelkimi wymogami prawnymi. A być może w przyszłości wystąpie o zmienę jego sposobu uzytkowanie. Jeżeli tylko będzie to dla mnie korzystne.

... w ustawie Prawo budowlane oraz w warunkach technicznych jekim powinny podlegać obiekty budowlane. czyli: inne są warunki techniczne dla budynków gospodarczych i inne dla garażowych (np. garaz powinien posiadać wentylację, utwardzone nieprzepuszczalne podłoże, a bud. gospodarczy niekoniecznie).

dlatego nie widzę sensu w kombinowaniu. ale oczywiście zrobisz jak bedziesz uważał za właściwe :wink: