Amelia 2 26.02.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Położona przedwczoraj w kuchni fuga jest zupełnie inna od koloru na opakowaniu i nie pasuje ani do płytek ściennych ani podłogowych w dodatku została położona prawie na płasko, bez wgłębienia! Jak ją mogę usunąć żeby nie uszkodzić płytek, a w ostateczności czym zmienić kolor? http://foto0.m.onet.pl/_m/98b99897304008da04fb618a82716e7c,12,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 26.02.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ulala. trza było najpierw próbę zrobić, wysypać z pojemniczka i zobczyć czy jest ok. Kolor na opakowaniu zawsze będzie się różnił od tego co w pudełku. A to dlatego że kolor na pudełku jest nadrukowany farbą drukarską na papierze/naklejce/plastiku itp. i wychodząc z drukarni może wyglądać na 1000 sposobów. A w środku jest inny materiał. Ciężko to trochę uratować bo jak fuga już wyschła to lipa. Można wydłubać, są w marketach takie urządzonka ręczne do wydłubywania fug ale z doświadczenia wiem że pracując tym łatwo poniszczyć kafle. tym słabiej jeśli fuga jest dośc cienka. no ale walcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.02.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Fuga jest świerza więc postaraj się ją szybko wyskrobać-pracy będzie wiele ale np ja kiedyś skrobałem nożykiem do tapet ponad 10m2 i się udało- zmianu koloru np barwnikiem nie polecam bo widać przebarwienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.02.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 fuga która ma 48 godziny jest utwardzona w 100% - ja bym się pogodził z tym kolorem. A kolor fugi porównuje sie z wzornikiem próbek oryginalnych fug (takie tablice) a nie nadrukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 26.02.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 porównuje sie z wzornikiem próbek oryginalnych fug (takie tablice) a nie nadrukiem. porównuje się i co z tego. powiedz mi że te wzorniki co od 3 lat wiszą na ścianach w sklepach to mają identyczne kolory z tym co Ci wyjdzie na ścianie. Ale pewnie bliżej im niż tym kolorom z opakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 porównuje sie z wzornikiem próbek oryginalnych fug (takie tablice) a nie nadrukiem. porównuje się i co z tego. powiedz mi że te wzorniki co od 3 lat wiszą na ścianach w sklepach to mają identyczne kolory z tym co Ci wyjdzie na ścianie. Ale pewnie bliżej im niż tym kolorom z opakowania.No to Amelii pozostanie poczekać z 2-3 lata aż fuga będzie wyglądać jak miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 26.02.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Na wzorniku rzeczywiście też była inna nie dołujcie mnie, może jednak jest jakiś sposób? A płyn do usuwania resztek betonu coś by pomógł czy raczej zaszkodził płytkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetyBlue 26.02.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ja ostatnio malowałam starą fugę. Zrobiłam to Renowatorem do fug Fugaremix. Dodałam trochę koloru, przed malowaniem należy sprawdzić czu kolor pasuje. Proponuję aby na początek dodać do renowatora 2.5 ml pigmentu. Ja dodałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 5 ml, ale wyszła odrobinę za ciemna. Po 48 godz. trzeba zabezpieczyć impregnatem Lemix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.02.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Na wzorniku rzeczywiście też była inna nie dołujcie mnie, może jednak jest jakiś sposób? A płyn do usuwania resztek betonu coś by pomógł czy raczej zaszkodził płytkom? Przupuszczam, ze cobys nie zrobiła skończy sie na zniszczonych płytkach. Popytaj w sklepach, może jest cos to "wybieli" tę fugę i nałożysz nową jesli to mozliwe. Praktycznie usunięcie starej fugi tylko mechanicznie - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 26.02.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 skrobania fugi bym odradzi, tak jak mówi strzelu bardzo łatwo uszkodzić płytki. najlepiej się przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 26.02.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ja ostatnio malowałam starą fugę. Zrobiłam to Renowatorem do fug Fugaremix. Dodałam trochę koloru, przed malowaniem należy sprawdzić czu kolor pasuje. Proponuję aby na początek dodać do renowatora 2.5 ml pigmentu. Ja dodałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 5 ml, ale wyszła odrobinę za ciemna. Po 48 godz. trzeba zabezpieczyć impregnatem Lemix. Na kobiety można zawsze liczyć, podniosłaś mnie na duchu dziękuję za zaineresowanie problemem i pci odmiennej mimo dołowania coś muszę zrobić więc spróbuję rady BetyBlue a efektem się podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.02.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 porównuje się i co z tego. powiedz mi że te wzorniki co od 3 lat wiszą na ścianach w sklepach to mają identyczne kolory z tym co Ci wyjdzie na ścianie. Ale pewnie bliżej im niż tym kolorom z opakowania. Używałem różnych fug Mapei ultrakolor i nigdy się nie zawiodłem co do koloru a porównywałem z wzornikiem w sklepie. Mapei chyba nawet nie daje kolorów na opakowaniu tylko nazwę i numer koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 26.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Używałem różnych fug Mapei ultrakolor i nigdy się nie zawiodłem co do koloru a porównywałem z wzornikiem w sklepie. Mapei chyba nawet nie daje kolorów na opakowaniu tylko nazwę i numer koloru. Gratulacje. Nie jesteś przedstawicielem Mapei oczywiście? I widząc swoją fugę po wyschnięciu pamiętałeś, że to co Ci wyszło na ścianie/podłodze jest idealnym odwzorowaniem tego co widziałeś w sklepie jakiś czas wcześniej? Jesteś człowiekiem-komputerem? A to czy ktoś się zawiedzie czy nie to bardzo subiektywna sprawa. Jednemu pasuje kolor jaki mu wyjdzie choćby odbiegał o kilka tonów od teoretycznego oryginału, a inny będzie biegał i szukał fugi o ton jaśniejszej/ciemniejszej, dodawał domieszki, rozjaśniał/przyciemniał i i tak będzie coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 01.03.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Renowatora w sklepach nie znalazłam, glazurnicy i sprzedawcy glazur podzielali zdanie męskiej części forumowiczów, że nic się nie da zrobić aby płytek nie uszkodzić, ale w hydrocentrum trafiłam przypadkiem na coś podobnego http://foto0.m.onet.pl/_m/28467ee8055ecaee4f109c320b9411d0,12,19,0.jpg od razu w różnych kolorach. Klockiem szlifierskim robię lekkie wgłębienie w fudze, smaruję tą mazią, po wyschnięciu wycieram, następnego dnia impregnuję i efekt super http://foto1.m.onet.pl/_m/ffece2e9d542178bc77a18a56d9a8d41,12,19,0.jpg idealnie do podłogi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetyBlue 01.03.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Rzeczywiście, jest efekt, i bez pracy w pocie czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 01.03.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Zawsze to się człowiek czegoś nowego nauczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 02.03.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 I właśnie od tego jest FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.03.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie jesteś przedstawicielem Mapei oczywiście? I widząc swoją fugę po wyschnięciu pamiętałeś, że to co Ci wyszło na ścianie/podłodze jest idealnym odwzorowaniem tego co widziałeś w sklepie jakiś czas wcześniej? Jesteś człowiekiem-komputerem? zgadłeś Watsonie, jestem człowiekiem komputerem a ponadto kryptoprzedstawicielem Mapei - po prostu żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 02.03.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie łapiesz sarkazmu? Nie bądź sztywny jak Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.03.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 zbulwersowałem się tym "przedstawicielem".... nie zachęcam do kupowania fug Mapei (choć akurat u mnie się dobrze sprawdziły ale uczciwie mówię, że nie mam porównania z fugami innych firm) tylko dałem je za przykład bo akurat takich używałem. No a z Jarkiem to już pojechałeś całkiem po bandzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts