Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt projektu i wykonania?

Recommended Posts

W moim przypadku koszt projektu to 7% kosztorysu. Kosztorys wyniósł ok.10 tys. więc za projekt 700 zł. Kosztorys obejmował rośliny, torf, korę, ścieżki z kamyka i robocizna. Oczko o pow. ok.12m2 szacowali na 6 tys. Wykonałem je jednak we własnym zakresie (z niewielką pomocą przyjaciół przy kopaniu dołka). Wyniosło mnie znacznie taniej, poza tym było to już moje drugie oczko a więc miałem co nieco doświadczenia.

W moim przypadku koszt projektu to 7% kosztorysu. Kosztorys wyniósł ok.10 tys. więc za projekt 700 zł. Kosztorys obejmował rośliny, torf, korę, ścieżki z kamyka i robocizna. Oczko o pow. ok.12m2 szacowali na 6 tys. Wykonałem je jednak we własnym zakresie (z niewielką pomocą przyjaciół przy kopaniu dołka). Wyniosło mnie znacznie taniej, poza tym było to już moje drugie oczko a więc miałem co nieco doświadczenia.

Cena projektu zależy od powierzchni działki i zakresu prac projektowych

- zreszta był na ten temat artykuł w Muratorze ( chyba czerwcowym)

wydaje mi się że przy działce 2000 m projekt za 2000-3000 to normalna cena.

Wycenianie na podstawie % od kosztorysu to troche dziwna metoda - gdybym miał tak projektować to wsadzałbym do kosztorysu najdroższe materiały.

Projektujesz że ścieżki ogrodowe będą z bazaltu a nie z piaskowca i już zarabiasz dużo więcej - a rysunek nie różni się niczym.