IZAPIOTREK 10.07.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 mam do zagospodarowania dużą powierzchnię działki ok.2000 i chyba sama sobie nie poradzę, ale nie wiem czy stać mnie na fachowca.Ile kosztuje wykonanie oczka, projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leski2 11.07.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 W moim przypadku koszt projektu to 7% kosztorysu. Kosztorys wyniósł ok.10 tys. więc za projekt 700 zł. Kosztorys obejmował rośliny, torf, korę, ścieżki z kamyka i robocizna. Oczko o pow. ok.12m2 szacowali na 6 tys. Wykonałem je jednak we własnym zakresie (z niewielką pomocą przyjaciół przy kopaniu dołka). Wyniosło mnie znacznie taniej, poza tym było to już moje drugie oczko a więc miałem co nieco doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 12.07.2005 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 W moim przypadku koszt projektu to 7% kosztorysu. Kosztorys wyniósł ok.10 tys. więc za projekt 700 zł. Kosztorys obejmował rośliny, torf, korę, ścieżki z kamyka i robocizna. Oczko o pow. ok.12m2 szacowali na 6 tys. Wykonałem je jednak we własnym zakresie (z niewielką pomocą przyjaciół przy kopaniu dołka). Wyniosło mnie znacznie taniej, poza tym było to już moje drugie oczko a więc miałem co nieco doświadczenia. Cena projektu zależy od powierzchni działki i zakresu prac projektowych - zreszta był na ten temat artykuł w Muratorze ( chyba czerwcowym) wydaje mi się że przy działce 2000 m projekt za 2000-3000 to normalna cena. Wycenianie na podstawie % od kosztorysu to troche dziwna metoda - gdybym miał tak projektować to wsadzałbym do kosztorysu najdroższe materiały. Projektujesz że ścieżki ogrodowe będą z bazaltu a nie z piaskowca i już zarabiasz dużo więcej - a rysunek nie różni się niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leski2 13.07.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Wiem, że w skrajnych przypadkach można doprowadzić do absurdu (przy braku nadzoru inwestora). Ale w sumie u mnie wyszło na jedno tzn. ok. 8 arów ogród i 700 zł projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts