m.dworek 11.07.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 witampod lawa umiescilem rure jakies fi 150na przepust dla wody (zeby bylo ponizej metraale teraz zastanawiam sie co dalej?czy jest jakis sposob aby zamknac sprawe?czy tez miejsce w ktorym bede robil przylacze bedzie musialo czekac gotowe do rozkopania az do momentu kiedy odwiedzi mnie wodnik?mozna to w ogole jakos tak przygotowac, zeby mozna bylo smialo zalewac posadzki na gruncie bez koniecznosci pozniejszego kucia betonu na przylacze wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 11.07.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Leon, powiem Ci jak ja robiłem. Na etapie pogłogi z chudego betonu olałem wszystkie przepusty. Podkopanie się pod ławą i wycięcie otworu na doprowadzenie wody zajęło nam ok. 2 godziny. Nie ma więc żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak to zrobiliście technicznie od strony pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 witam pod lawa umiescilem rure jakies fi 150 na przepust dla wody (zeby bylo ponizej metra ale teraz zastanawiam sie co dalej? czy jest jakis sposob aby zamknac sprawe? czy tez miejsce w ktorym bede robil przylacze bedzie musialo czekac gotowe do rozkopania az do momentu kiedy odwiedzi mnie wodnik? mozna to w ogole jakos tak przygotowac, zeby mozna bylo smialo zalewac posadzki na gruncie bez koniecznosci pozniejszego kucia betonu na przylacze wodne?Sprawa jest prosta. Od tego przepustu pod ławą dajesz rurę do góry aż ponad planowany poziom chudziaka. Wszystko zasypujesz. Jak przychodzi wodnik, to wsuwacie rurkę przez ten przepust i wychodzi ona Wam nad chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.03.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak to zrobiliście technicznie od strony pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.03.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak to zrobiliście technicznie od strony pomieszczenia?ponowne pytanie to do mnie czy jeszcze raz do mTom'a? Jeżeli do mnie, to nie ma żadnego problemu. Wystaje rura jak dla całej kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 03.03.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja robiłem przepust rurą fi 110 tylko zamist kolanka 90 dałem 2x45 - nie było problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.03.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak już jest i chudziak i styropian i 2ga wylewka.Przepust jest - ale nie w tym miejscu co potrzeba.W związku z powyższym nalezy zrobić inny przepust. Na pewno niejeden tego doświadczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 03.03.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja u siebie mam wlasne ujecie wody w postaci studni, w miejscu gdzie wychodzi rura z ziemi mam wkopane trzy kregi i tam umieszcze hydrofor. Od kregow pod ziemia idzie poziomo stalowa rura 1,5 cala, przechodzi do domu pod lawa i kolankiem 90 stopni do gory do kotlowni gdzie wystaje z chodziaka. Rara nie jest zabetonowana, oslonilem przejscie kawalkiem grubszej rury kanalizacyjnej (chyba 150mm). Rura oslonowa wystaje nad chudziakiem ponad 25cm, wiec wylewki tez jej nie zaleja. Na koncu miedzy rure stalowa a oslonowa pewnie napuszcze pianki i tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 03.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak już jest i chudziak i styropian i 2ga wylewka. Przepust jest - ale nie w tym miejscu co potrzeba. W związku z powyższym nalezy zrobić inny przepust. Na pewno niejeden tego doświadczył. Własnie chyba jestem w takiej sytuacji Zupełnie nie pasuje mi miejsce przepustu, poza tym poszło w pobliżu przyłącze prądowe i droga do przepustu przecina się z tą prądową Jutro dzwonię do wykonawców co z tym zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.03.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak już jest i chudziak i styropian i 2ga wylewka. Przepust jest - ale nie w tym miejscu co potrzeba. W związku z powyższym nalezy zrobić inny przepust. Na pewno niejeden tego doświadczył. Własnie chyba jestem w takiej sytuacji Zupełnie nie pasuje mi miejsce przepustu, poza tym poszło w pobliżu przyłącze prądowe i droga do przepustu przecina się z tą prądową Jutro dzwonię do wykonawców co z tym zrobić.... tego krzyżowania bym się nie bał - najwyżej jedno z mediów puścisz w jakiejś osłonówce. Ja też mam krzyżowanie. Daj znać co wymyśliliście z nowym przepustem - jak to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.03.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jak już jest i chudziak i styropian i 2ga wylewka. Przepust jest - ale nie w tym miejscu co potrzeba. W związku z powyższym nalezy zrobić inny przepust. Na pewno niejeden tego doświadczył.Jak bardzo źle jest ten istniejący przepust? I co w nim jest nie tak? Jeżeli tylko kwestia krzyżowania się z prądem, to puszczasz na innej głębokości - wodę głębiej - i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 04.03.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A ja na etapie kopania ław fundamentowych, przełożyłem rurę wodną pod ławą. Z jednej strony zostawiłem tyle, żeby wystawało metr ponad chudziak, a z drugiej jakieś 10 metrów zwinięte w kółko. Te 10 metrów odmierzyłem z zapasem, żeby starczyło do projektowanego wodociągu w ulicy. klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 04.03.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A ja zrobiłem tak (z mojego dziennika) Ta rura fi 200 to do GWC... Przy okazji wrzuciłem dwie rurki pod fundament do wody. Jak podłączę własną lub z kanalizy nie będzie kopania i kucia http://images46.fotosik.pl/6/3cfc08161edc95b8.jpg http://images46.fotosik.pl/6/ca39744321fe238c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 04.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jaka powinna byc średnica rury (rura niebieska chyba) doprowadzającej wodę do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.03.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jaka powinna byc średnica rury (rura niebieska chyba) doprowadzającej wodę do domu.Hmm - zgona z projektem przyłącza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 04.03.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 U nas to chyba była 40mm, ale 100% pewności nie dam. Jak bardzo Ci zależy, to mogę zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 04.03.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 U nas to chyba była 40mm, ale 100% pewności nie dam. Jak bardzo Ci zależy, to mogę zmierzyć. Nie, dzięki aż tak bardzo mi nie zależy, a poza tym to zadzwonię do Wodociągów i tam sie dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 04.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Nie chcialem by woda szla w plastiku. U mnie to wyglada tak. http://img80.imageshack.us/img80/7494/img1354.jpg http://img152.imageshack.us/img152/3567/img1372.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.03.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jak już jest i chudziak i styropian i 2ga wylewka. Przepust jest - ale nie w tym miejscu co potrzeba. W związku z powyższym nalezy zrobić inny przepust. Na pewno niejeden tego doświadczył.Jak bardzo źle jest ten istniejący przepust? I co w nim jest nie tak? Jeżeli tylko kwestia krzyżowania się z prądem, to puszczasz na innej głębokości - wodę głębiej - i po sprawie. Jest bardzo źle bo zupełnie na innej ścianie. To miało być podejście pod wodociąg - miał być ale go nie ma na razie. Już po fundamentach wykopałem studnię i chcę od niej zrobić podejście pod ławą. Ale studnia jest z innej strony budynku. Akurat u mnie będą się krzyżować: gaz, prąd i kanalizacja - mniej więcej w jednym miejscu. Kanaliza jest na 70 cm, prąd na 110 cm, czyli gdzieś w środek wstrzelę gaz - być może w osłonie. Ten przepust to mozna by zrobić albo takim ręcznym kretem - jak do dołków pod słupki albo wbijając jakąś rurę (stal ???) od strony domu i sukcesywnie usuwac z niej urobek. Kwestia jak zrobić zagięcie rury od wody pod fundamentem - pewnie trzeba się podkopać też z zewnątrz i czymś podginać tą rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts