Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podejscie wody do domu

Recommended Posts

A jaka powinna byc średnica rury (rura niebieska chyba) doprowadzającej wodę do domu.

Ja dałem 40 - do domu jednorodzinnego wystarcza - większego ciśnienia 'standardowo' nie potrzebujesz...

Ja dałem dwie rurki - mam podpisaną umowę na wodociag - ale licho wie kiedy zrobią. Jak nie podepnę się pod jedną z rurek do studni - drugą ew. do wodociagu - gmina podpina za free.

• 2 months później...
Powiem szczerze, że teraz żałuję, że nie umieściliśmy rur do przyłącza wody i prądu pod ławą. Teraz czeka na s kopanie i kucie chudziaka. Zastanawiam się czy można podejść z wodą do garażu. Jak to wychodzi w praktyce. Z prądem raczej problemu nie ma. Bardziej boli mnie ta woda. W czerwcu chcemy lać posadzki i zastanawiam się nad rozwiązaniem. Najwygodniej wodę wprowadzić do garażu, zabezpieczyć przed ewentualnym spadkiem temp. i chyba będzie ok???

Podepnę się pod temat ze swoimi przemyśleniami na temat brakującego podejścia wody. U mnie brakuje wejścia dla wody ze studni.

Co powiecie na takie rozwiązanie:

- rura doprowadzona w pobliże budynku na głębokości ponad metra

- przy samym fundamencie zakręca pod kątem prostym do góry

- na wysokości podłogi w budynku przebija się do środka

- od zewnątrz rura obudowana styropianem o grubości jakiejś 30cm z otworem od spodu, coby ziemia mogła dogrzewać środek

Przeżyje zimę czy nie?

Podepnę się pod temat ze swoimi przemyśleniami na temat brakującego podejścia wody. U mnie brakuje wejścia dla wody ze studni.

Co powiecie na takie rozwiązanie:

- rura doprowadzona w pobliże budynku na głębokości ponad metra

- przy samym fundamencie zakręca pod kątem prostym do góry

- na wysokości podłogi w budynku przebija się do środka

- od zewnątrz rura obudowana styropianem o grubości jakiejś 30cm z otworem od spodu, coby ziemia mogła dogrzewać środek

Przeżyje zimę czy nie?

Moim zdaniem ryzykowne. Styropian, jaki gruby by nie był, stanowi w końcu jedynie izolację, która doskonała nie jest nigdy. A strat ciepła przez nią, to co "nagrzeje" ziemia raczej nie skompensuje moim zdaniem.

Gdyby ta woda faktycznie płynęła, możeby nie było problemu. Ale ona przeciez przeważnie nie będzie płynąć, tylko stać, niestety...

Jeśli chcesz tak robić, dałbym tam naokoło tej rury i pod tym styropianem kabel grzejny. Załączany termostatem, nie musiałby miec dużej mocy, żeby wystarczyć, a włączałby się jedynie w razie rzeczywistej potrzeby.

J.

A ile rury niebieskiej zostawić na zewnątrz budynku. Żadnego projektu przyłącza na razie nie ma. Woda najszybciej za 2 lata ale pewnie będzie później. Jeżeli zdążymy się wybudować i wody nie będzie, będziemy musieli wiercić studnię ale w przyszłości chcemy jak najszybciej podłączyć się pod wodociąg.

I co zrobić.

Jedni wypuszczają tylko tyle byle wystawało ponad grunt (np. tak ma sąsiad), inni dają tej rury sporo (np. 10m patrz posty wyżej).

A może najlepiej zostawić przepust, a rurę dopiero później, później?

I co zrobić.

Jedni wypuszczają tylko tyle byle wystawało ponad grunt (np. tak ma sąsiad), inni dają tej rury sporo (np. 10m patrz posty wyżej).

Jak na moje to wyprowadzaj od razu gdzieś w okolice granicy działki.

Przejdź się do wodociągów lub gminy - może już mają projekt wodociągu, to będziesz wiedział gdzie będzie przyłącze.

Jak zostawisz sam przepust, to potem rura wodna będzie szła na zewnątrz w domku, a tak schowasz ją pod podłogą.

No i nie będziesz musiała rozkopywać ogródka jak będzie można się podłączyć pod rurociąg.

I co zrobić.

Jak na moje to wyprowadzaj od razu gdzieś w okolice granicy działki.

Przejdź się do wodociągów lub gminy - może już mają projekt wodociągu, to będziesz wiedział gdzie będzie przyłącze.

Jak zostawisz sam przepust, to potem rura wodna będzie szła na zewnątrz w domku, a tak schowasz ją pod podłogą.

No i nie będziesz musiała rozkopywać ogródka jak będzie można się podłączyć pod rurociąg.

No właśnie z tym projektem to nie taka prosta sprawa. Projekt musimy zrobić sobie sami. Woda jest podprowadzona już ale tylko do pewnego miejsca. Dalej musimy się martwić sami, gdyż droga jest własnością prywatną i wodociągi nie będą tu robiły projektu czy jakoś tak :)

Na spotkaniu "działkowiczów" jeden gość zajmujący się tą dziedziną powiedział, że może zrobić projekt oczywiście za kasę. Na razie w tym kierunku nic się nie ruszyło.

Podobno też ta niebieska rura jest droga i szkoda wyprowadzać jej większą długość.

Ech ta budowa :)

No właśnie z tym projektem to nie taka prosta sprawa. Projekt musimy zrobić sobie sami. Woda jest podprowadzona już ale tylko do pewnego miejsca. Dalej musimy się martwić sami, gdyż droga jest własnością prywatną i wodociągi nie będą tu robiły projektu czy jakoś tak :)
No to będziecie mogli zrobić wpięcie tam, gdzie wygodniej. Czyli teraz wyprowadzasz od siebie z domu do granicy a potem przygotowujesz projekt tak, aby wpięcie było w odpowiednim miejscu.

Z mojego doświadczenia i wiedzy wynika, że:

-warto przygotować przepusty pod wszelkie instalacje już na etapie ustawiania szalunków i wylewania kolejno fundamentów itd.

-miejsce przyłączenia wody do budynku jest określone jest to miejsce montażu opomiarowania licznikiem wody. Może to być: zlokalizowane poza budynkiem na posesji-działce inwestora w studzience pomiarowej - są określone warunki techniczne do jej wykonania - lub w podpiwniczeniu budynku nie dalej jednak niż w odległości 1m poza obrys ściany fundamentowej. Może być w innym pomieszczeniu jeżeli budynek nie jest podpiwniczony z zachowaniem odłegłości 1m od obrysu jw. W tej sprawie winna wypowiedzieć się osoba dokonująca odbioru takich przyłączy. Doprowadzenie wody od rury sieciowej do studzienki wodomierzowej lub wodomierza w piwnicy PWIK może wykonać sam lub można to przygotować we własnym zakresie. Jednakże ten odcinek instalacji przyłącza wody podlega specjalnemu nadzorowi i może być wykonany wg wskazań i z materiałów wskazanych przez PWIK jako że przechodzi on na jego własność.

Pozdrawiam