Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesuszyłem trawę na maksa :-(. Odbije???

Recommended Posts

powinna

chyba że była b. młoda (tegoroczna)

musisz kupić jakąś odżywkę (najlepiej od razu coś z odchwaszczaczem) do trawników i podlewać - dużo podlewać

aha i potem jeszcze raz podlać

a później to jak mawiąją anglicy kosić, podlewać, kosić, podlewać, kosić... i tak przez 50 lat :lol:

chyba że była b. młoda (tegoroczna)

musisz kupić jakąś odżywkę (najlepiej od razu coś z odchwaszczaczem) do trawników i podlewać - dużo podlewać

aha i potem jeszcze raz podlać

a później to jak mawiąją anglicy kosić, podlewać, kosić, podlewać, kosić... i tak przez 50 lat :lol:

qurna, cześć była stara ale cześć była młoda tegoroczna :-(

Leje leje zobaczymy. Posypie też.

A ja wysiałem trawę ze 3 tygodnie temu (Rolimpex - Najlepsze trawy z Iławy, Mieszanka sportowa). Wczesniej (tydzien) potraktowałem ziemie nawozem do trawników (pokon). Siałem krzyżowo.

Podlewałem, podlewałem, padały deszcze... I wzeszła miejscami. Tak na oko to trawką pokryte są miejsca zajmujące ze 2-3% całego terenu, ma ona (ta co wyrosła) z 10 cm, a reszty ni widu, ni słychu!

Moze mi ktos powie, w czym rzecz? Czy nasiona do bani, czy ogrodnik (czyli ja) ;-)?

Pytanie jak w tytule? Oprócz lania wody jakos wspomóc te żółte suche placki na trawniku?
Pamiętasz jak niedawno popaliłam trawę "anty-mchem" Pokonu (siarczany)? Po kilku tygodniach rośnie w tych miejscach nawet ... bujniej :o Trawa chyba wszystko przetrzyma ;)

To mnie pocieszyłaś :-) Jestem dobrej myśli. Teraz leje od momentu jak zajdzie słońce po 6 godzin dziennie, ale ziemia wchłania każda ilośc wody.

A ja wysiałem trawę ze 3 tygodnie temu (Rolimpex - Najlepsze trawy z Iławy, Mieszanka sportowa). Wczesniej (tydzien) potraktowałem ziemie nawozem do trawników (pokon). Siałem krzyżowo.

Podlewałem, podlewałem, padały deszcze... I wzeszła miejscami. Tak na oko to trawką pokryte są miejsca zajmujące ze 2-3% całego terenu, ma ona (ta co wyrosła) z 10 cm, a reszty ni widu, ni słychu!

Moze mi ktos powie, w czym rzecz? Czy nasiona do bani, czy ogrodnik (czyli ja) ;-)?

Ja jestem amatorem, może ktoś udzieli odpowiedzi. Jedynie mogę podac przykład z tą sama trawą. Posiałem w marcu/kwietniu - wzeszła. Z powodu moich słabych umiejętności zostały place. Dosiałem w czerwcu - nie wzeszło nic mimo, że podlewałem intensywnie.

Może trawy nie wolno wysiewać w czerwcu/lipcu?

Arecki

Ja jestem amatorem, może ktoś udzieli odpowiedzi. Jedynie mogę podac przykład z tą sama trawą. Posiałem w marcu/kwietniu - wzeszła. Z powodu moich słabych umiejętności zostały place. Dosiałem w czerwcu - nie wzeszło nic mimo, że podlewałem intensywnie.

Może trawy nie wolno wysiewać w czerwcu/lipcu?

Arecki

dzieki za odpwiedz. nasiona wybrałem po lekturze forum. a tu klops.

moze trzeba czekac do jesieni...

ale chwasty to jakoś rosną (okresowo usuwam je ręczne), a trawa nie chce.

a moze za mało podlewałem?