mzawadzk 11.07.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Hej, Mam tynk Kanuf 75L (nałożony metodą maszynową). 1.Ktoś mi powiedział, że warto ten delikatny tynk wzmocnić przed malowaniem unigruntem. Tymczasem moi tynkarze mówią, że unigrunt jest niedobry, bo nie pozwala "oddychać ścianie". Zalecają gruntowanie rozcieńczoną farbą. Kto ma rację? 2.Czy warto przeszlifować delikatnym papierem (jakim?) taki tynk przed malowaniem - czy to coś da? (tynkarze mówią, że nie ma sensu - zaznaczam, że oni nie będą malować, więc nie mają interesu, żeby robić mniej czy coś) 3.Schnięcie - tynkarze twierdzą, że po ok. 2tyg. można malować/kłaść płytki. Wiem, że to zależy od temperatury i wentylacji, ale jak rozpoznać suchy tynk? Czasami np. tynk wysycha a po paru dniach znowu się "spoci", skąd wiadomo, że wysechł na dobre? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.07.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Hej, Mam tynk Kanuf 75L (nałożony metodą maszynową). 1. Ktoś mi powiedział, że warto ten delikatny tynk wzmocnić przed malowaniem unigruntem. Tymczasem moi tynkarze mówią, że unigrunt jest niedobry, bo nie pozwala "oddychać ścianie". Zalecają gruntowanie rozcieńczoną farbą. Kto ma rację?. Obydwa rozwiązania prawidłowe i dopuszczalne. (grunt lub rozcieńczona farba). Atlas na swoich stronach nie poleca Unigruntu do gipsu. Dyfuzyjnośc takiej ściany po zagruntowaniu gruntem nie spadnie w sposób istotny. Mi (wsp. oporu dyfuzyjnego) wyjdzie ok. 12. Tyle co dla zewnętrznego tynku mineralnego. 2. Czy warto przeszlifować delikatnym papierem (jakim?) taki tynk przed malowaniem - czy to coś da? (tynkarze mówią, że nie ma sensu - zaznaczam, że oni nie będą malować, więc nie mają interesu, żeby robić mniej czy coś)?. Nie warto. Co to ma dać? 3. Schnięcie - tynkarze twierdzą, że po ok. 2tyg. można malować/kłaść płytki. Wiem, że to zależy od temperatury i wentylacji, ale jak rozpoznać suchy tynk? Czasami np. tynk wysycha a po paru dniach znowu się "spoci", skąd wiadomo, że wysechł na dobre? Dzięki. Na oko. Z szaro-żółtawego robi się biały. Gips wiąże w miare szybko. Tyle że wilgotny ma 80% niższą wytrzymałość. Po wyschnięciu natychmiast odwracalnie nabiera wytrzymałości. Pocenie (po uprzednim stanie suchym) to wynik wilgotności powietrza a nie zawilgocenia tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 12.07.2005 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Wielkie dzięki za konkretne odpowiedzi. Co do szlifowania, to myślałem, że może to pozwoli uzyskać jeszcze lepszą gładź. Mam jeszcze pytania dot. malowania: 1. Słyszałem, że do uzyskania fajnej gładzi dać najlepiej rozcieńczoną farbę... tylko czy uda się uzyskać jednolity odcień (kolory pastelowe), jak to przeprowadzić? Kolega mi podpowiada, że farba nie może być zbyt gęsta, bo zostaną smugi/grudki. 2. Jaką farbę polecacie na taki tynk, jeżeli chodzi o kolorowe? Proszę o wariant drogi i tani w miarę możliwości. I jaki typ farby w ogóle. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts