HomeLess 11.07.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Wykonawca zamówił (Zielonka i Dobre) i częściowo wymurował. Przybyłem i co zobaczyłem?, ano:1. pustaczki rozłupane,http://foto.onet.pl/upload/8/91/_503738_n.jpg2. pustaczkowe odłupki,http://foto.onet.pl/upload/49/49/_503741_n.jpg3. nadproża ukruszonehttp://foto.onet.pl/upload/12/65/_503743_n.jpg4. pęknięte pustaczki (jest ich kilka)http://foto.onet.pl/upload/13/64/_503744_n.jpg5. i takie coś (też kilka)http://foto.onet.pl/upload/26/83/_503745_n.jpgW związku z powyższym, czy to "normalna jakość" (chodzi głównie o specyficzną dwukolorowość) tego produktu, czy ktoś mnie w "bolo ładuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 11.07.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Wykonawca zamówił (Zielonka i Dobre) i częściowo wymurował. Przybyłem i co zobaczyłem?, ano: 1. pustaczki rozłupane, http://foto.onet.pl/upload/8/91/_503738_n.jpg 2. pustaczkowe odłupki, http://foto.onet.pl/upload/49/49/_503741_n.jpg 3. nadproża ukruszone http://foto.onet.pl/upload/12/65/_503743_n.jpg 4. pęknięte pustaczki (jest ich kilka) http://foto.onet.pl/upload/13/64/_503744_n.jpg 5. i takie coś (też kilka) http://foto.onet.pl/upload/26/83/_503745_n.jpg W związku z powyższym, czy to "normalna jakość" (chodzi głównie o specyficzną dwukolorowość) tego produktu, czy ktoś mnie w "bolo ładuje". Jesli chodzi o te czarne przebarwienia to powiem tak: jekiś 2 lata temu mój obecny boss budował sobie chałupe z PTH 44 - a że to robił niejako w barterze "cwaniak" (umowy między dostawca PTH a naszą firmą) po zbudowaniu 1 kondygnacji kier kazał zatrzymać budowe ze względu na te właśnie przebarwienia - dostał niemal piany na pysku jak to zobaczył , a że jest prawnikiem automatycznie powołał niezależnego konsultanta do opinii no i okazało się ż ew procesie wypalania coś takiego zachodzi i nie ma wpływu na wytrzymałość konstr. materiału ani na jego parametry termiczne więc gen jest ok, ale patrząc na te zdjęcia to powiem szczerze bardzo się ciesze że osobiście wybrałem tradycyjnego Maxa z Plecewic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.07.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Sprawdzę dzisiaj u siebie na budowie.Co do dwukolorowości to nie pamiętam, alete pęknięcia to owszem występują, ale jak się przjrzałem to tylko w pierwszej warstwie w środku jest ok. Pokazałem to kierownikowi, a on na to, że to normalne i niegroźne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 11.07.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 mamy już wybudowane ściany z poro 44 i żadnych przebarwień nie ma.owszem jedna paleta miała kilka pękniętych pustaków,ale i te się wykorzystało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 11.07.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 mam pytanko co do kładzenia zaprawy na takie pustaki... czy daje się ją tylko pod spód i na wierzch cegły czy także pomiędzy nie (są na wpust) ??? może odpowiedź na to pytanie gdzieś już była, ale jeśli możecie to odpowiedzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 11.07.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Jesli sa na pioro i wpust to tam sie nie daje. W pionowa spoine daje sie zaprawe tylko jesli pustak byl przycinany. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 11.07.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 te przebarwienia i czarne kolorki, to wynik wypalania sie drobineK DREWNA , KTORE SA DODAWANE DO gliny, i które sie wypalaja podczas suszenia w piecu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.07.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Spoko, normalka.Mogli co prawda nie wmurowywać tych przebarwionych by Cię nie irytować. Takie zakończenie pustaczka trochę niestetyczne, co oni katówki nie mają do cięcia, aby ładnie równo było ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.07.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 W ogóle, to albo to wina zdjęć, albo te ściany są koszmarnie krzywe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 11.07.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Wszystki te uszkodzenia wygladają na mechaniczne zwłaszcza fajnie jest obcięty ten pustak na pierwszym zdjęciu kup im szlifierke kątową a te nadproża zostały poprostu rzucone z wysokośc,i tych kawałków odpadków by nie było jakby buraki przycinali je w mniej brutalny sposb to nie są cegły żeby tak w nie nap..... młotkiem i przecinakiem. Na 4 zdjęciu pęknięcie występuje nad połączeniem pustaków w wartwie poniżej, znowu majster przyp... młotkim bo pewnie za dużo zaprawy dał pod niego i trzeba było ubić dziada aż wejdzie na swoje miejsce. Ciekawy jestem czy majster posiada gumowy młotek czy przywykł już do swojego 5 kilogramowego i wali nim przez deskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 11.07.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Witam murowałem (nie ja) w zeszłym roku z Pth 44PW i co do przebarwień tak jak pisali wcześniej koledzy, specyfika procesu produkcji.A umnie popenkanych nazbierało sie około 100 szt.i reklamowałem, Kazałem majstrowi odkładać na osobna paletę.Winerberger przyznał sie do winy i zwrócił pieniązki za niepełnowartościowy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 11.07.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Również mam umowę z dostawcą, że co mocno uszkodzone mechanicznie, to odkładamy i wymienią na dobry towar Przebarwieniami sie nie przejmuj, tego typu ceramika tak ma. Dla uspokojenia obejrzyj ściany gotyckich budowli - wprawdzie tam duża pełna cegła paluchami formowana i wypalana w innych warunkach, ale też paleta odcieni od różu po czerń Oby tylko majstrowie nie rozleniwili sie brakiem pionowych spoin i budowli uczciwie, to będziemy sobie miło mieszkać. Ale te nadproża to wymień na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.07.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Mam domek z PH (ściana 3W) i przebarwienia u mnie praktycznie nie wyst ępowały (ewentualnie na przekrojach - minimalnie), było kilkanaście pustaków wadliwych (pęknięcia wzdłuż), ale to była ilość marginalna, w większość i tak dawała się zużytkować. Co do odpadów to mam w dzienniku gdzieś fotkę ile gruzu powstało przy budowie całego domu - jeden warunek pustaki trzeba ciąć, ewentualnie nacinać i środek dołupać a nie odkruszać jak widać na Twoich fotkach. Ta technika nic dobrego nie wróży wykonawcy a inwestora narazi pewnie na duże straty w materiale. Wnioski: 1. Kolorem się nie martwić2. Pęknięcia są niegroźne (tym bardziej, że pewnie występują na fragmencie i pewnie na jednej ściance do komory)3. Połoączenia na P/W pozostawiasz bez zaprawy4. Zdjęcia z łupanym pustakiem i odpadami świadczą, że wykonawca nie ma pojęcia o pracy z tym materiałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 11.07.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Ja też muruję porothermem 44 i rzeczywiście jest dużo popękanych bloczków. Odkładamy je na inną paletę i jutro chcemy zgłosić reklamację.U mnie jeszcze jest jeden problem- różnica nawet 1 cm w rozmiarze bloczka na szerokość. Nie wiem czy za to też należy mi sie jakaś rekompensata. Przecież zużyję dużo wiecej tynku do wyrównania ściany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.07.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 żabciu - co rozumiesz przez popękane? rysa w jednej komorze czy pęknięcie przez cały pustak? Jeśli to pierwsze to mogą ci nie uznać reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 12.07.2005 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Dzięki wszystkim za słowa otuchy. Pomijając umiejętności ekipy (bo chyba nie ma ona wpływu na kolor, spękanie i wymiar tego co cegielnia dostarczyła), , to prawdę powiedziawszy jestem trochę rozczarowany "jakością firmy W". Pustaczki wyglądają jak kiepsko spasowane, pomalowane "żużlowce". Spodziewałem się tego, że nie będzie to, to samo co w Austrii, ale że aż tak słabo, to jednak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Tak się zastanawiam czy by nie zrobić rankingu porotermu w zalezności od cegielni. Miałem styczność z kilkoma i różnice są. Fakt, że z tego co piszecie to ja miałem jakieś wyjątkowo dobre mimo ubiegłorocznego zakręcenia VAT'owego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 rafałku, a nie pocieszasz się czasem ?? Generalnie w tamtym roku materiały budowlane były słabszej jakości, bo wszystkie fabryki robiły na maksa, aby tylko było co sprzedać, a klienci łykali, aby tylko od VAT-u uciec. Więc i wiecej bubi na rynek trafiło iestety. Sam byłem świadkiem rozmowy, w której sprzedający mówił, bierz Pan co jest, potem bedzie się reklamować, ale kupione już Pan masz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Fakt, że w jednej palecie było kilkanaście wadliwych, ale z reszty i ja i majster byliśmy zadowoleni. Fakt, że kupowałem styczeń/luty. Ale zauważyłem różnicę miedzy cegielniami. Niektóre robią blade, ale za to mardzo głądkie i dzwonią aż miło. Te czerwonie nie zawsze tak ładnie. Najgorszy jakościowo jest wymiar 25, najłądniejsza u mnie był 30 i 38. Ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 12.07.2005 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 A ja ogólnie racze nie, drugi raz bym się chyba nie zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts