Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga na działką budowlana

Gość

Recommended Posts

Cześć,

a mój problem jest taki. Rzutem na tasmę dopiołem wszekie formalnosci w Sylwestra. Rezultat jest taki: Akt notarialny na zakup gruntu z budynkiem, w stanie do wykończenia i bez odbioru technicznego. Cena działki wyszczególniona. Pozwolenie na budowę jako przepisane z poprzedniego budujacego. Faktura VAT na 170 PLN. Mój urząd skarbowy mówi że moge sobie odliczyc działkę a nastepnie skporzystać z duzej ulgi. Wierzyć panu z okienka, czy tez jest jakis sposób aby swój poglad udokumentowali i nie "odsczekali" np. za dwa lata i płac obywatelu odsetki.

Pozdrawiam

Jac

Jeśli faktury i akt notarialny mają datę ubiegłoroczne to gratulacje - załapałeś się na ulgę budowlaną. Polecam lekturę ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Możesz ponosić wydatki do 2004r. z tytułu budowy domu oraz w tym roku możesz odliczyć działkę.

Nikt tegoni odszczeka - a jeśli to zrobi to niezgodnie z prawem.

Warunek - ubiegłoroczne daty na dokumentach

pozdrowienia

Agnicha

O szczekaniu - wspominałem przy innym wątku. Zapytanie do US. Pisał o tym kiedyś Murator. Po tytule było to chyba: 2000/5, s. 189, "Kto wyjaśni przepisy podatkowe". Będzisz tam miał czarno na białym, choć nie polsku i być może będziesz potrzebował tłumacza. Moja znajoma z firmy rozliczającej inne firmy, m.in. z podatków, musiała czytać 3 razy zanim coś tam zrozumiała. Mimo, że w mojej ocenie wszystko jest OK, zrób tak - będziesz spał spokojnie.

Dzieki, troche mnie uspokoiliście, ale tak na prawde to i tak bedę drzał przez piec lat czy p. Belka nie poprosi mnie o wparcie i wspomożenie. Agnicha, jak wyczytać z Ustawy że Działka z niezakończoną budową nadaje sie do odliczenia? I na wszelki wypadek gdzie znalezc tego Muratora 5/2000 do poczytania?

Pozdrowienia

Jac

Sorry, jescze raz bo cos mi chyba nie wyszło.

Dzieki, troche mnie uspokoiliście, ale tak na prawde to i tak bedę drzał przez piec lat czy p. Belka nie poprosi mnie o wparcie i wspomożenie. Agnicha, jak wyczytać z Ustawy że Działka z niezakończoną budową nadaje sie do odliczenia? I na wszelki wypadek gdzie znalezc tego Muratora 5/2000 do poczytania?

Pozdrowienia

Jac