Gość 16.01.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Cześć, a mój problem jest taki. Rzutem na tasmę dopiołem wszekie formalnosci w Sylwestra. Rezultat jest taki: Akt notarialny na zakup gruntu z budynkiem, w stanie do wykończenia i bez odbioru technicznego. Cena działki wyszczególniona. Pozwolenie na budowę jako przepisane z poprzedniego budujacego. Faktura VAT na 170 PLN. Mój urząd skarbowy mówi że moge sobie odliczyc działkę a nastepnie skporzystać z duzej ulgi. Wierzyć panu z okienka, czy tez jest jakis sposób aby swój poglad udokumentowali i nie "odsczekali" np. za dwa lata i płac obywatelu odsetki. Pozdrawiam Jac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 16.01.2002 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Jeśli faktury i akt notarialny mają datę ubiegłoroczne to gratulacje - załapałeś się na ulgę budowlaną. Polecam lekturę ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Możesz ponosić wydatki do 2004r. z tytułu budowy domu oraz w tym roku możesz odliczyć działkę.Nikt tegoni odszczeka - a jeśli to zrobi to niezgodnie z prawem.Warunek - ubiegłoroczne daty na dokumentachpozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.01.2002 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 O szczekaniu - wspominałem przy innym wątku. Zapytanie do US. Pisał o tym kiedyś Murator. Po tytule było to chyba: 2000/5, s. 189, "Kto wyjaśni przepisy podatkowe". Będzisz tam miał czarno na białym, choć nie polsku i być może będziesz potrzebował tłumacza. Moja znajoma z firmy rozliczającej inne firmy, m.in. z podatków, musiała czytać 3 razy zanim coś tam zrozumiała. Mimo, że w mojej ocenie wszystko jest OK, zrób tak - będziesz spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Dzieki, troche mnie uspokoiliście, ale tak na prawde to i tak bedę drzał przez piec lat czy p. Belka nie poprosi mnie o wparcie i wspomożenie. Agnicha, jak wyczytać z Ustawy że Działka z niezakończoną budową nadaje sie do odliczenia? I na wszelki wypadek gdzie znalezc tego Muratora 5/2000 do poczytania? PozdrowieniaJac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Sorry, jescze raz bo cos mi chyba nie wyszło. Dzieki, troche mnie uspokoiliście, ale tak na prawde to i tak bedę drzał przez piec lat czy p. Belka nie poprosi mnie o wparcie i wspomożenie. Agnicha, jak wyczytać z Ustawy że Działka z niezakończoną budową nadaje sie do odliczenia? I na wszelki wypadek gdzie znalezc tego Muratora 5/2000 do poczytania? Pozdrowienia Jac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.01.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 W Salonie Muratora mają starsze roczniki - może na sprzedaż, może do poczytania. Pytaj też znajomych. Ja mam od początku 1999. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts