bendzamin 11.07.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Witam Wszystkich. Czy ktoś wie jak wyglada sprawa opłaty podatkowej VAT od kupna działki budowlanej. Chce kupic działkę budowlaną od włascicelki ona tez ja kupiła wczesniej od innej osoby było to ok 3 lat temu, i teraz zastanawiam sie czy ona ma płacic jakikolwiek podatek od sprzedazy tej dziaki czy ja mam płacic? Z góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 11.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Nie pamiętam przepisu (czy te 3 lata zmuszają do zapałacenia VATu?), ale jeśli ktoś tu ma płacić VAT to ten, który otrzyma pieniądze (sprzedający) i to on ma obowiązek wpłasić je do US. oczywiście wyciągnie je z twojej kieszeni , biorąc od ciebie zapłatę za działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.07.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Tak nawiasem: czy jeśli ona kupiła zaledwie 3 lata temu, to po sprzedaży nie będzie musiała przypadkiem zapłacić podatku od zysku (jeśli sprzeda drożej)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 12.07.2005 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Czy ta sprzedaż będzie napewno opodatkowana VAT ? Czy sprzedawca wykonuje ją w ramach prowadzonej działalności gospodarczej ? Czy sprzedaja więcej działek budowlanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 12.07.2005 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 oni kupili ta działke dla siebie ok 3 lat temu lecz teraz nie maja funduszy aby rozpącząć budowę i dlatego ją sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia C 12.07.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 nie ma żadnego VATU jak nie prowadzi działalności opodatkowanej vatem, płaci za to dochodówkę i od całości a nie od zysku !!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 12.07.2005 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 czyli ja płace podatek od wzbogacenia a oni dochodówkę. ile jest tej dochodówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia C 12.07.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 co masz na myśli ,,podatek od zbogacenia " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 12.07.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 W takim stanie faktycznym jak opisujesz transakcja ta nie byłaby opodatkowana vatem (jest wykonywana nie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej i nie można mówić o zamiarze wykonywania jej w spoób częstotliwy) a jedynie podatkiem od czynności cywiloprawnych Gosi C chodziło o to że dla sprzedającego będzie to stanowiło przychód w rozumieniu art. 10 ustawy o podatku dochodowego od osób fizycznych - podatek jest zryczałtowany i wynosi 10%. Tutaj opisywałem podstawę prawną http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=49572 zaintrygowal mnie podatek od wzbogacenia o co ci chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 12.07.2005 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 chodzi tutaj o podatek cywilnoprawny 2%. Czyli jak kupie działkę bede musiał zapłacic tylko w/w podatek i to juz wszystko jesli chodzi o jakies podatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 13.07.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Oto wykaz opłat poniesionych przeze mnie przy kupnie działki (spisuję z aktu notarialnego) Podatek od czynności cywilnoprawnych teoretycznie powinni płacić solidarnie sprzedający i kupujące ale ustawa daje tu pełna dowolność - i z reguły kupujący uiszcza ten podatek (niestety ) Ustawa o podatku cywilnoprawnym: Dz.U.Nr 86/2000 poz.959 Do tego dojdą opłaty sądowe: wniosek o założenie księgi wieczystej (w przypadku gdy nieruchomość tego wymaga - nie ma księgi lub wchodzi w skład innej księgi wieczystej) oraz wniosek o wpis własności do KW. Podstawa - rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości Dz.U.154/1996 poz.753 Potem wynagrodzenie notariusza z podatkiem VAT 22%. W sumie u nas opłaty dodatkowe wyniosły ok.5% wartości transakcji. Wszystkie opłaty zostały pobrane przez notariusza i to on odpowiadał za odpowiednie "rozprowadzenie" tych opłat do stosownych instytucji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts