Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto płaci podatek VAT?

bendzamin

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Czy ktoś wie jak wyglada sprawa opłaty podatkowej VAT od kupna działki budowlanej. Chce kupic działkę budowlaną od włascicelki ona tez ja kupiła wczesniej od innej osoby było to ok 3 lat temu, i teraz zastanawiam sie czy ona ma płacic jakikolwiek podatek od sprzedazy tej dziaki czy ja mam płacic? Z góry dziekuje za pomoc

W takim stanie faktycznym jak opisujesz transakcja ta nie byłaby opodatkowana vatem (jest wykonywana nie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej i nie można mówić o zamiarze wykonywania jej w spoób częstotliwy) a jedynie podatkiem od czynności cywiloprawnych

Gosi C chodziło o to że dla sprzedającego będzie to stanowiło przychód w rozumieniu art. 10 ustawy o podatku dochodowego od osób fizycznych - podatek jest zryczałtowany i wynosi 10%. Tutaj opisywałem podstawę prawną

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=49572

zaintrygowal mnie podatek od wzbogacenia :lol: o co ci chodziło?

Oto wykaz opłat poniesionych przeze mnie przy kupnie działki (spisuję z aktu notarialnego)

Podatek od czynności cywilnoprawnych teoretycznie powinni płacić solidarnie sprzedający i kupujące ale ustawa daje tu pełna dowolność - i z reguły kupujący uiszcza ten podatek (niestety :-? )

Ustawa o podatku cywilnoprawnym: Dz.U.Nr 86/2000 poz.959

Do tego dojdą opłaty sądowe: wniosek o założenie księgi wieczystej (w przypadku gdy nieruchomość tego wymaga - nie ma księgi lub wchodzi w skład innej księgi wieczystej) oraz wniosek o wpis własności do KW.

Podstawa - rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości Dz.U.154/1996 poz.753

Potem wynagrodzenie notariusza z podatkiem VAT 22%.

W sumie u nas opłaty dodatkowe wyniosły ok.5% wartości transakcji. Wszystkie opłaty zostały pobrane przez notariusza i to on odpowiadał za odpowiednie "rozprowadzenie" tych opłat do stosownych instytucji.

Pozdrawiam