Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

A wogóle dziwnie cytują Ci się moje wiadomości :wink:

To moja wina - za dużo wycinam z tych wiadomości (żeby nie cytować siebie) i tak już się zrobiło :)

Jeśli chodzi o ogrzewanie - to my zdecydowaliśmy się na gaz płynny, bo olej to zdecydowanie droższa impreza.

Kolega, który ma olej polecał nowoczesny piec węglowy, bo to w sumie najtańsza impreza. Rozglądałem się trochę za takimi piecami i powiem Ci, że jedyne co nas odrzuciło od tego tematu to.. brud.

To znaczy - piec sam z siebie nie brudzi, ma zasobnik, pobiera węgiel automatycznie (miał węglowy lub węgiel groszek) i trzeba do niego dosypywać raz na jeden/dwa/trzy dni (w zależności od zużycia), no ale węgiel gdzieś trzeba składować, jakoś dostarczać do zasobnika, jakoś dostarczać do miejsca składowania.

A węgiel pyli, więc albo kotłownia byłaby brudna (bo pół kotłowni mielibyśmy zajęte przez skład węgla) albo ja byłbym brudny w trakcie dorzucania węgla (gdyby wybudować na zewnątrz oddzielne pomieszczenie do składowania).

Poza tym spodziewam się, że za jakiś czas (rok, dwa, pięć?) dociągną gaz ziemny do naszej wsi i wtedy przejście na gaz ziemny kosztować będzie tylko tyle co wymiana dyszy - a to jest kilkadziesiąt złotych.

Tematy o których mówisz (tarasy, elewacja itp) zostawiamy sobie na przyszły rok. W zimę raczej będziemy tylko wykańczać w środku - oczywiście w miarę możliwości temperaturowych.

Planujemy tylko materiały wykończeniowe kupić wcześniej, bo wiadomo - w tym roku kończy się ulga remontowa, a to można zawsze podciągnąć pod mieszkanie, które mamy :)).

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planujemy tylko materiały wykończeniowe kupić wcześniej, bo wiadomo - w tym roku kończy się ulga remontowa, a to można zawsze podciągnąć pod mieszkanie, które mamy :)).

No, no, z tym to uważaj chyba że obecnie mieszkasz w domku :wink:

Poza tym ulga remontowa jest niewielka, a na materiały na stan surowy wydasz około 100tys.

Najlepiej kupować od razu z 7% Vatem, albo wogóle bez :lol:

Ale z tego co pamiętam Tobie buduje jakaś firma, to powinieneś to mieć fakturowane jako uslugę.

U nas dzisiaj rozmierzali dachówki, nie powiem ale coraz bardziej domek nam się podoba.

Pozdrawiam

No, no, z tym to uważaj chyba że obecnie mieszkasz w domku :wink:

Poza tym ulga remontowa jest niewielka, a na materiały na stan surowy wydasz około 100tys.

Najlepiej kupować od razu z 7% Vatem, albo wogóle bez :lol:

Ale z tego co pamiętam Tobie buduje jakaś firma, to powinieneś to mieć fakturowane jako uslugę.

U nas dzisiaj rozmierzali dachówki, nie powiem ale coraz bardziej domek nam się podoba.

Pozdrawiam

Co prawda firma mi buduje, ale nie chce mi zakupu materiałów budowlanych podciągnąć pod usługę, więc kupuję je - poniekąd sam.

Zresztą - interesuje mnie tylko tyle faktur, żeby rozliczyć się z bankiem, który udzielił nam kredytu.

Z fakturami na wykończeniówkę oczywiście nie należy przesadzać - bo US głupi nie jest, wbrew pozorom :D

Ulga remontowa nie jest duża, ale i tak trzeba z niej skorzystać, bo w końcu ulgi budowlanej już nie ma.

Co prawda firma mi buduje, ale nie chce mi zakupu materiałów budowlanych podciągnąć pod usługę, więc kupuję je - poniekąd sam.

Poniekąd dobrze że sam kupujesz, bo masz kontrolę nad cenami materiałów.

Z czego budujesz ??

Swoją drogą mało nas na forum budujacych Virgo II. Ostatnio napisał do mnie ktoś z Lubina ( a już myślałem że ode mnie :wink: ) aby mu przesłać rzuty projektu, może też się zdecyduje na jego budowę.

Pozdrawiam

Poniekąd dobrze że sam kupujesz, bo masz kontrolę nad cenami materiałów.

Z czego budujesz ??

Swoją drogą mało nas na forum budujacych Virgo II. Ostatnio napisał do mnie ktoś z Lubina ( a już myślałem że ode mnie :wink: ) aby mu przesłać rzuty projektu, może też się zdecyduje na jego budowę.

Pozdrawiam

Porotherm 30, ścianki wewnętrzne to 25 i 12.

Lubin - to ktoś niedaleko mnie - dwa rzuty beretem od Wrocka. :))

U nas jest tak - z jednej hurtowni materiałów budowlanych dostaliśmy dobre ceny, ale wykonawca ma układy w innej hurtowni i tam mamy częściowo termin płatności i ceny takie same lub podobne.

Witajcie.

Mam prośbę do inwestorów, którzy budują (bądź już postawili) VIRGO z jednym garażem. Chodzi mi o Dolny Śląsk, chętnie przyjadę obejrzeć, poradzić się (z załącznikiem!). Pozdrawiam Piotr z Lubina.

Witaj,

my budujemy koło Długołęki. Przy czym to jest VIRGO II, ale z pojedynczym garażem. W dodatku wersja lustrzana. A w dodatku garaż zamieniony na pomieszczenia użytkowe.

Pozdrawiam

Piotr

PS

Przy okazji - aktualne zdjęcia:

http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-9paz2005-2.jpg

http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-9paz2005.JPG

Witajcie.

Mam prośbę do inwestorów, którzy budują (bądź już postawili) VIRGO z jednym garażem. Chodzi mi o Dolny Śląsk, chętnie przyjadę obejrzeć, poradzić się (z załącznikiem!). Pozdrawiam Piotr z Lubina.

Hej, z Dolnego Śląska do Lublina już niedaleko :wink:

Ja buduję też lustro z pojedynczym garażem, ale praktycznie tylko kosmetyczne przeróbki.

Zapraszam póki jeszcze sniegu nie ma.

Pozdrawiam

Piotruś, jak sie wkleja zdjęcia, zrzuciłem z cyfry i chciałem umieścić ale nie wiem jak to zrobić :oops: :oops:

Chyba doszedłem jak to się wkleja, chociaż jeszcze nie do końca. Można kliknąć by zobaczyć większe zdjęcia, nie wiem natomiast jak od razu wkleić większy rozmiar??

http://img405.imageshack.us/img405/7281/obraz0596hr.th.jpg

http://img347.imageshack.us/img347/513/obraz0223ep.th.jpg

http://img347.imageshack.us/img347/451/obraz0341tx.th.jpg

http://img347.imageshack.us/img347/1731/obraz0330kq.th.jpg

http://img347.imageshack.us/img347/3565/obraz0363ki.th.jpg

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Piotruś, jak sie wkleja zdjęcia, zrzuciłem z cyfry i chciałem umieścić ale nie wiem jak to zrobić :oops: :oops:

Chyba doszedłem jak to się wkleja, chociaż jeszcze nie do końca. Można kliknąć by zobaczyć większe zdjęcia, nie wiem natomiast jak od razu wkleić większy rozmiar??

Pozdrawiam

Hej,

żeby umieścić fotki odpowiedniego rozmiaru to wystarczy, że na serwer ftp-owy wrzucisz je w odpowiednim rozmiarze i dasz link - przynajmniej tak mi się wydaje.

No ładnie, ładnie to wygląda :)))

Widzę, że schody zrobiliście betonowe - my zamierzamy drewniane.

Jeśli się nie mylę - to Wasza ściana kolankowa jest na 3 pustaki, tak?

U nas będzie chyba na dwa.. Kurcze.. nie wiem - nie znam się na tym - ma być lekko podniesione w stosunku do projektu, po prostu :)))

U nas zalewano przedwczoraj betonem strop i teraz czekamy kilka dni, a potem - lukarny i więźba dachowa itd. Zdjęcia zamieszczę jak je przerobię i położę na ftpie - pewnie jutro:)

Z jakiej dachówki korzystacie? Mam wrażenie, że cementowa, ale nie widzę tego dokładnie. Jaki producent?

Przy okazji - czy to Silka stoi przed domem? Co z niej budujecie?

Liczyliście koszty? U nas wyszło, po zalaniu stropu, ok. 63000 tys. za materiały plus robocizna.

Pozdrawiam

Hej,

żeby umieścić fotki odpowiedniego rozmiaru to wystarczy, że na serwer ftp-owy wrzucisz je w odpowiednim rozmiarze i dasz link - przynajmniej tak mi się wydaje.

No ładnie, ładnie to wygląda :)))

Łatwo napisać, ale nawet nie wiem co to jest ten ftp?? :oops: Wklejałem całe zdjęcia ale zabierały całą stronę i musiałem je usunąć.

Widzę, że schody zrobiliście betonowe - my zamierzamy drewniane.

Na razie beton, ale obłożymy na pewno drewnem. Drewniane trzebaby robić z takimi pustymi prześwitami między stopniami, ładnie to wygląda ale moja żona trochę się tego obawia pod katem małych dzieciaków.

Jeśli się nie mylę - to Wasza ściana kolankowa jest na 3 pustaki, tak?

U nas będzie chyba na dwa.. Kurcze.. nie wiem - nie znam się na tym - ma być lekko podniesione w stosunku do projektu, po prostu :)))

Nasza ściana ma dokładnie tak jak piszesz, 3 pustaki + wieniec. W projekcie było 67 cm, czyli o pustak mniej. Podnoś o 1 i sie nie zastanawiaj, nie będziesz żałował.

Z jakiej dachówki korzystacie? Mam wrażenie, że cementowa, ale nie widzę tego dokładnie. Jaki producent?

Przy okazji - czy to Silka stoi przed domem? Co z niej budujecie?

No wrażenie jest mylne. To dachówka CREATONA Cera Pfane, kolor czerwień miedziana angobowana. Może w sobotę wrzucę zdjęcia z daszkiem.

Przed domem natomiast stoi belit na działowki. Lepiej potem w nim rozprowadzać instalacje, wieszać różne rzeczy, i do tego jeszcze jest tańszy.

Liczyliście koszty? U nas wyszło, po zalaniu stropu, ok. 63000 tys. za materiały plus robocizna.

Pozdrawiam

Koszty to liczę cały czas, materiały do tego etapu co piszesz wyniosły 42000PLN ( w tym już włącznie ze ścianą kolankową pustaki, stal, beton), za robotę około 15000 ( ale to cały stan surowy bez dachu, z tarasami i ścianami kolankowymi).

Mam nadzieję zamknąć całość około 120 tys.

Pozdrawiam

Łatwo napisać, ale nawet nie wiem co to jest ten ftp?? :oops: Wklejałem całe zdjęcia ale zabierały całą stronę i musiałem je usunąć.

Serwer ftp to serwer na którym umieściłeś zdjęcia i z którego ściągasz je na tę stronę.

Najpierw dokonaj edycji zdjęcia u siebie w Wind - czyli na plik zdjęcia kliknij prawym przyciskiem myszki, potem wybierz Edytuj. Otworzy Ci się pewnie Paint. Wybierz z menu OBRAZ, potem ROZCIĄGNIJ/POCHYL i zmniejsz sobie wielkość obraz.. pewnie do 30% wystarczy.

Potem wrzuć na ten serwer na którym masz inne obrazy i już. Chyba, że wolisz zmienić serwer na polski - na przykład interia oferuje darmowe konta www. Na interii znajdziesz instrukcję jak założyć konto - wystarczy skorzystać z Internet Explorera.

Na razie beton, ale obłożymy na pewno drewnem. Drewniane trzebaby robić z takimi pustymi prześwitami między stopniami, ładnie to wygląda ale moja żona trochę się tego obawia pod katem małych dzieciaków.

My jednak zdecydujemy się na takie z prześwitami. Ponadto zmienimy kierunek schodów - wejście będzie od strony hallu, a nie od kuchni/jadalni.

Nasza ściana ma dokładnie tak jak piszesz, 3 pustaki + wieniec. W projekcie było 67 cm, czyli o pustak mniej. Podnoś o 1 i sie nie zastanawiaj, nie będziesz żałował.

Tak właśnie zrobimy - za m.in. Twoją radą, zresztą.

No wrażenie jest mylne. To dachówka CREATONA Cera Pfane, kolor czerwień miedziana angobowana. Może w sobotę wrzucę zdjęcia z daszkiem.

Przed domem natomiast stoi belit na działowki. Lepiej potem w nim rozprowadzać instalacje, wieszać różne rzeczy, i do tego jeszcze jest tańszy.

My będziemy mieć cementową - IBFu. Jeszcze nie jesteśmy pewni co do koloru, ale jakiś taki miedziany, czerwony..

Co to jest belit? My zostajemy przy Porothermie na działówkach.

Koszty to liczę cały czas, materiały do tego etapu co piszesz wyniosły 42000PLN ( w tym już włącznie ze ścianą kolankową pustaki, stal, beton), za robotę około 15000 ( ale to cały stan surowy bez dachu, z tarasami i ścianami kolankowymi).

Mam nadzieję zamknąć całość około 120 tys.

Jestem absolutnie zaskoczony kwotą, którą podałeś :o . Nasza budowa jest o ponad 50% droższa! W dodatku - tak jak pisałem - bez ściany kolankowej i bez części ścian działowych.

Nie wiem z czego to wynika... 20% różnicy może być, ale ponad 50% to szok... Czy braliście materiały na faktury czy bez? Z jakiej firmy macie pustaki?

Pozdrawiam

Co to jest belit? My zostajemy przy Porothermie na działówkach.

Co do belitu, masz link z opisem poniżej

http://solbet-lubartow.com.pl/?mod=44

Zastanów się jeszcze co wziąć na działówki. Ja też miałem brać ceramikę, cegłę kratówkę K2, ale wszyscy mi odradzali. Popytaj majstra, w sklepach i zobaczysz co Ci doradzą.

Jestem absolutnie zaskoczony kwotą, którą podałeś :o . Nasza budowa jest o ponad 50% droższa! W dodatku - tak jak pisałem - bez ściany kolankowej i bez części ścian działowych.

Nie wiem z czego to wynika... 20% różnicy może być, ale ponad 50% to szok... Czy braliście materiały na faktury czy bez? Z jakiej firmy macie pustaki?

Pozdrawiam

Sorki, ale wcześniej nie doczytałem że u Ciebie 62000 to bez robocizny :roll:

Faktycznie różnica jest duża.

Ściany zewnętrzne mamy z pustaka MAX 220 ( grub.29cm) z Harasiuk, wwnętrzne konstrukcyjne z U 220 ( gr.25 cm). Link do producenta poniżej

http://www.harasiuki.com.pl/katalog.php?typ1=1

Materiały większość bierzemy na faktury, ale beton, piasek, deski bez ( wtedy liczą ceny netto :D ).

Ale Twojej cenie się za bardzo nie dziwię, jak mi wyceniała firma to chcieli 170000 z tym że za ścianę 3W.

Jak chcesz to mozemy dokładnie porównać ilości materiałow, cobyś miał rozeznanie czy Cię tu nie naciągają.

Tak właśnie zrobimy - za m.in. Twoją radą, zresztą

No, no coby potem na mnie nie było :wink:

Jutro dorzucę nowe fotki z naszej budowy, są założone już 4 okna dachowe.

Jak chcesz to mozemy dokładnie porównać ilości materiałow, cobyś miał rozeznanie czy Cię tu nie naciągają.

A z przyjemnością się zapoznam.

My mamy, jak widać na zdjęciu, Porotherm Wienerbergera 30 P+W i 25 P+W, ale przecież to tylko część kosztów - poza tym jest beton, deski, stemple, piasek i parę innych rzeczy.

Jakie okna dachowe wybraliście?

A co ze stolarką okienną i drzwiową?

No i kolejna sprawa - instalacje - jakie planujecie i czy macie już koszty?

My, poza wod/kan, gazem i ogrzewaniem planujemy też centralny odkurzacz, który jest świetnym rozwiązaniem jeśli nie lubi się hałasu i smrodu zwykłego odkurzacza.

To wszystko zrobi nam jedna firma, która, włącznie z piecem, grzejnikami i całym zestawem rurek itp zawinszowała sobie 33 tys brutto.

Ponadto mamy dodatkową rurę dopowietrzającą dom - wejście będzie od strony tarasu, a wyjścia w domu są dwa - jedno w spiżarce, a drugie w kotłowni (rura fi 200 biegnie pod domem). Tę instalację też zrobiła ta sama firma.

No i kilka nowych fotek:

http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-20paz2005-1.JPG

http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-20paz2005-2.JPG

http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-20paz2005-3.JPG

http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-20paz2005-4.JPG

A z przyjemnością się zapoznam.

My mamy, jak widać na zdjęciu, Porotherm Wienerbergera 30 P+W i 25 P+W, ale przecież to tylko część kosztów - poza tym jest beton, deski, stemple, piasek i parę innych rzeczy.

Jakie okna dachowe wybraliście?

A co ze stolarką okienną i drzwiową?

O materiałach, kosztach zestawienie wysłałem Ci na skrzynkę.

Okna dachowe wybraliśmy firmy ROTO, mój kolega tam pracuje :wink:

Ale jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. 4 sztuki są już wstawione, są fotki w albumie.W pomieszczeniach wilgotnych mamy plastiki, reszta drewniane.

Co do stolarki to jeszcze nie myśleliśmy nad tym, pewnie niedługo zacznę zbierać oferty, ale ze 20.000 trzeba szykować ( na otwory zewnętrzne).

Co do instalacji rzadnych kosztów jeszcze nie mamy, wstępnie "na oko" osoba, która robiła u nas kanalizę w zerze powiedziała, że CO wyniesie na cały dom okolo 17.000. Ale o szczegóły nie dopytywałem.

Po stanie surowym czekamy na swoje docelowe przyłącze energetyczne ( jak nie złapie mróz to ma być w tym roku), a w przyszłym zaczniemy dalej działać.

Zdjęcia z budowy super, ja się cieszę że ten etap niedługo będziemy mieli za sobą.

Pozdrawiam

My, poza wod/kan, gazem i ogrzewaniem planujemy też centralny odkurzacz, który jest świetnym rozwiązaniem jeśli nie lubi się hałasu i smrodu zwykłego odkurzacza.

To wszystko zrobi nam jedna firma, która, włącznie z piecem, grzejnikami i całym zestawem rurek itp zawinszowała sobie 33 tys brutto.

Ponadto mamy dodatkową rurę dopowietrzającą dom - wejście będzie od strony tarasu, a wyjścia w domu są dwa - jedno w spiżarce, a drugie w kotłowni (rura fi 200 biegnie pod domem). Tę instalację też zrobiła ta sama firma.

Piotrze!

Jesteśmy przyszłymi właścicielami Emanueli II, projektu z pracowni Domus, gdzie takie domy jak: Emanuela, Libra i Virgo to jedna rodzina. Zaglądamy również do wątków z tymi pozostałymi projektami. Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat planowanego przez Ciebie ogrzewania (tzn., czy masz podłogówkę, a jeśli tak, to ile m2, ile grzejników, jaki kocioł i zasobnik, z czego zrobiona instalacja wodna). Chcieliśmy porównać koszty, bo my Poznaniacy mamy podobną wycenę za komplet prawie takich samych usług. Naszą ofertę znajdziesz w dzienniku budowy (wejdziesz, klikając na ikonkę z domkiem w dole naszego postu).

Pozdrawiamy i życzymy sukcesów podczas budowania swojego domku.

Beata i Tadek

obserwuję ten wątek od kilku dni - mój wybór padł na Virgo II ale nie chcę II garażu - a Virgo ma inny układ wnętrza - czy się mylę?

mariucha

czy zmiana z 2 na 1 garaż odbyła się na etapie nanoszenia zmian w projekcie? Jutro mam rozmowę z architektem - ma podać koszt adaptacji, naniesienia itp. i wariant 2: koszt projektu indywidualnego

:lol: