Piotruś1719500044 12.12.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 To jakieś te ceny okien u Was podejrzanie niskie My tylko wyjście na taras powiększyliśmy, a z tego co pamiętam to u Was coś dojdzie jeszcze w garażu. Nie pamietam czy zostawiłeś te łuki w balkonach na górze, bo one dodatkowo kosztują jakieś 3500 , ale dodaja też urody domkowi Jutro jadę rozejrzeć się za materiałami na dalsze etapy, dzwonią do mnie hurtownie z propozycjami. Pomyślę o ociepleniu poddasza, płytach, wełnie na zewnątrz . A jak tam dach u Ciebie, skończony już , może jakieś fotki. jakie rynny zakładasz?? Pozdrawiam Tak - w tej części, która u Was jest garażem mamy - okno na froncie budynku, okno stałe (nieotwierane) na boku budynku i wyjście balkonowe z tyłu. Poza tym zmienialiśmy wielkość okien ze względu na to, że chcieliśmy mieć je nieco wyżej w stosunku do projektu. Nie mamy zaokrąglonych balkonów i wyjść tarasowych, pewnie dlatego okna mamy tańsze. Poniżej są zdjęcia - nie widać jeszcze miejsc na okna połaciowe, bo jeszcze nie poinformowaliśmy wykonawcy gdzie chcemy je mieć - okna pojawią się dzisiaj. Rynny - jeszcze nie wiem, kompletnie o tym nie myślałem... A co do ocieplenia dachu - zwracano nam uwagę, żeby to robić nie wcześniej niż jak zostaną położone tynki i wylana posadzka, ponieważ to jest mnóstwo wody i ona musi jakoś odparować, zatem poczekamy z tym do wiosny. A co do okien - wybieramy okna firmy z Wejherowa - Bracia Bertrand. Dzisiaj się dowiem jaka będzie ostateczna cena. Obym nie padł No i dwie fotki: http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-09gru2005-1.JPG http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-09gru2005-2.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 14.12.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Piotruś, super zdjęcia, z przodu tez fajnie wygląda z tym dodatkowym oknem A powiedz czy robią Ci teraz obróbki blacharskie dachu, bo u mnie to było równocześnie z dachówką ( a nawet przed). Kominy czym będziesz wykańczał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 15.12.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Piotruś, super zdjęcia, z przodu tez fajnie wygląda z tym dodatkowym oknem A powiedz czy robią Ci teraz obróbki blacharskie dachu, bo u mnie to było równocześnie z dachówką ( a nawet przed). Kominy czym będziesz wykańczał? Pozdrawiam Dzięki za miłe słowa ) Odpowiedź jest prosta - nie wiem )) Wydaje mi się, że to należy do zakresu ich obowiązków, więc zrobią to w najbliższych dniach ) Wiem, że piszę jak durna blondynka, ale jak uzgadnialiśmy z wykonawcą co ma robić to nawet nie wiedzieliśmy, że istnieje coś takiego jak obróbka blacharska kominów Powiedział, że postawi nam dom od początku do końca (włącznie z oknami połaciowymi) i tego się trzymamy. Pytałeś o wykończenie kominów - długo na ten temat myśleliśmy i doszliśmy do wniosku, że cegła klinkierowa to fajne rozwiązanie, ale raczej nie będzie nam pasować do wyglądu budynku, ponieważ nigdzie indziej ona się nie pojawi. Zatem - kominy będą po prostu tynkowane - w takim samym kolorze jak cała elewacja. Jednak w tym tygodniu się nie wyrobią i skończą tuż przed Wigilią. Teraz stawiali ścianki na górze i zrobili to zgodnie z projektem. Poza dwoma niewielkimi zmianami - drzwi do pokoju nad kuchnią zostały przesunięte o bodajże ze 2 metry w kierunku dachu i nie będą tuż przy drzwiach łazienkowych, a ponadto drzwi do pokoju bez lukarny są przesunięte w kierunku lukarny, ponieważ tam gdzie jest koszowa ma być szafa wnękowa (o głębokości 1 m) i nie chcemy, żeby drzwi wychodziły wprost na szafę. Ponadto, już bez naszej wiedzy, wykonawca zmienił dach o tyle, że w pokoju nad salonem nie ma słupa na środku, ale za to dali tam grubsze krokwie. I bardzo dobrze. Podpisaliśmy wczoraj umowę z firmą od okien. Słyszeliśmy o nich dobre opinie i cenę też dali niezłą. Okna drewniane wraz z parapetami drewnianymi będą kosztowały ok. 15 tys. zł. Okna połaciowe - kupiliśmy Fakro - 9 szt.. Wraz z kołnierzami kosztowały 9800 zł. A jak to u Was wygląda? Jak zadecydowaliście odnośnie tarasu? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 15.12.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Wiem, że piszę jak durna blondynka, ale jak uzgadnialiśmy z wykonawcą co ma robić to nawet nie wiedzieliśmy, że istnieje coś takiego jak obróbka blacharska kominów Pozdro Nie przejmuj się , ja tez tego nie wiedziałem Niestety, niewiedza często kosztuje i potem za różne "dodatkowe" rzeczy wykonawca potrafi sobie doliczyć, przekonałem się o tym na końcu. Powiedział, że postawi nam dom od początku do końca (włącznie z oknami połaciowymi) i tego się trzymamy. Pozdro Z tymi oknami to u mnie też było trochę inaczej, robili to równolegle z dachem Zatem - kominy będą po prostu tynkowane - w takim samym kolorze jak cała elewacja. Pozdro A wybraliscie już kolor elewacji?? Okna połaciowe - kupiliśmy Fakro - 9 szt.. Wraz z kołnierzami kosztowały 9800 zł. A jak to u Was wygląda? Jak zadecydowaliście odnośnie tarasu? Pozdro My kupiliśmy okna ROTO, mój kolega tam pracuje. za 9 okien ( 4 plastiki, 5 drewnianych z wyższej pólki) zapłaciłem 8500 z kołnierzami ( i drabinka na strych). Co do tarasów to prawdopodobnie schody, murki wylejemy, a resztę wyłożymy kostką. Powiedz mi, czy liczyłeś koszty budowy, ile wyniesie cię stan surowy otwarty?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 23.12.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Nie przejmuj się , ja tez tego nie wiedziałem Niestety, niewiedza często kosztuje i potem za różne "dodatkowe" rzeczy wykonawca potrafi sobie doliczyć, przekonałem się o tym na końcu. Już rozmawialiśmy z wykonawcą. To wszystko jest w ramach ceny. Przy czym - cena wykonastwa została podwyższona ze względu na nasze dodatkowe pomysły - podwyższenie ściany kolankowej, dodatkowe jętki i parę innych rzeczy. A wybraliscie już kolor elewacji?? Mamy wstępną koncepcję - ciepły brąz, pomarańcz... coś w tym stylu. Ma być ciepło i przytulnie. Powiedz mi, czy liczyłeś koszty budowy, ile wyniesie cię stan surowy otwarty?? Na razie jeszcze nie sumowałem tego wszystkiego. Trochę innych rzeczy było przed świętami do załatwienia (koniec roku w pracy, ulga budowlana). W drugi dzień świąt się za to wezmę. Ale już wiem, że koszty będą dużo wyższe niż w Waszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 23.12.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 No... praktycznie zakończyliśmy ten etap budowy.Pozostają drobne kwestie, których nie ma co ruszać w tę pogodę - na przykład coś z kominem (jakąś folię, która ma uszczelniać.. czy jakoś tak).Poza tym zabrakło Porothermu 11,5 na część jednej ze ścianki (brak w hurtowniach lub wysoka cena).Teraz czekamy na okna. Dość późno się za to zabraliśmy (jakoś nie mogliśmy się spiąć wcześniej) i okna będą najwcześniej w połowie stycznia.Gość od instalacji już przebiera nogami...Poza tym - wiadomo - rynny i wykończeniówka wokół rynien. Wszystkiego najlepszego na święta i w Nowym Roku!!!! http://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-22gru2005-1.JPGhttp://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-22gru2005-2.JPGhttp://piter71.fm.interia.pl/VIRGOII-22gru2005-3.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 23.12.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 No... praktycznie zakończyliśmy ten etap budowy. Pozostają drobne kwestie, których nie ma co ruszać w tę pogodę - na przykład coś z kominem (jakąś folię, która ma uszczelniać.. czy jakoś tak). Poza tym zabrakło Porothermu 11,5 na część jednej ze ścianki (brak w hurtowniach lub wysoka cena). Teraz czekamy na okna. Dość późno się za to zabraliśmy (jakoś nie mogliśmy się spiąć wcześniej) i okna będą najwcześniej w połowie stycznia. Pomimo wszystkiego jak podliczysz wszystko to daj znać jak wyszło, ciekaw jestem jak nasze ceny mają się do Waszych najlepiej rozbij to na materiały i robociznę. Co do okien dachowych to widzę że zmieniłeś trochę ich rozmieszczenie w stosunku do projektu i równiez rozmiar. Powiedz mi co będziesz rozliczał w ramach ulgi budowlanej ( czy raczej chyba remontowej). Myślę jeszcze o zakupie okien w tym roku, ale przecież musiałbym to kupić na mieszkanie w bloku, a tam mam 4 okna a w domu 14 Drobna różnica Życzę Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi78 04.01.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam wszystkich w nowym roku. Mam prośbę- kupiliśmy z żoną projekt Virgo II, a ponieważ jesteśmy z Lublina szukamy kontaktu z "Mariucha". Proszę Cię o kontakt lub innych którzy mają jakis kontakt z "Mariucha". Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 05.01.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam wszystkich w nowym roku. Mam prośbę- kupiliśmy z żoną projekt Virgo II, a ponieważ jesteśmy z Lublina szukamy kontaktu z "Mariucha". Proszę Cię o kontakt lub innych którzy mają jakis kontakt z "Mariucha". Z góry dziękuję i pozdrawiam. Już się znaleźliśmy Pozdrawiam Piotruś, a co u Ciebie, zasypało Cię sniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 08.01.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Wreszcie dorwałem cyferkę, wklejam kilka fotekhttp://img230.imageshack.us/img230/9770/14120036iu.jpghttp://img270.imageshack.us/img270/8892/14120050ip.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 16.01.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Piotruś, powiedz mi w jaki sposób bedziesz rozwiazywał temat wentylacji w kuchni, zaczynam o tym mysleć coby nie przegapić tematu Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeniutek 24.01.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Witam wszystkich serdecznie! Kupiłem projekt Virgo z Domusa. Szukam kogoś kto ma podobny problem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 28.01.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam wszystkich serdecznie! Kupiłem projekt Virgo z Domusa. Szukam kogoś kto ma podobny problem! Witam Zieniutek, problem czy projekt My mamy Virgo II z poj.garażem. Fotki powyżej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeniutek 28.01.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Wy macie, jak już widać Virgo II, ja mam dopiero projekt i masę wątpliwości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 29.01.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Wy macie, jak już widać Virgo II, ja mam dopiero projekt i masę wątpliwości! Pisz jakie masz wątpliwości, chętnie coś podpowiem i rozwieję je. Napisz który masz projekt, Virgo czy Virgo II, choć konstrukcyjnie to praktycznie to samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeniutek 29.01.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Mam projekt Virgo, ale z zewnątrz będzie prawie jak Virgo II (bez wykusza) bo chcemy go poszerzyć na dwa garaże. Nie wiem z czego budować, a w zasadzie myślę o Ytongu, (może nawet 40 cm grubości). Co sądzisz o tym materiale? Nie wiem też czy, a jak tak to o ile podnieść ściankę kolankową, by zyskać na poddaszu przestrzeń a nie wypaczyć wyglądu zewnętrznego. Proszę o porady. Pozdrawiam, i dziękuję za zainteresowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 29.01.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Mam projekt Virgo, ale z zewnątrz będzie prawie jak Virgo II (bez wykusza) bo chcemy go poszerzyć na dwa garaże. Nie wiem z czego budować, a w zasadzie myślę o Ytongu, (może nawet 40 cm grubości). Co sądzisz o tym materiale? Nie wiem też czy, a jak tak to o ile podnieść ściankę kolankową, by zyskać na poddaszu przestrzeń a nie wypaczyć wyglądu zewnętrznego. Proszę o porady. Pozdrawiam, i dziękuję za zainteresowanie! Cóż, co do materiału to myślę, że należy sie kierować współczynnikiem izolacyjności cieplnej - od tego zależy ile w przysz łości bedziesz wydawać kaski na ogrzewanie Każdy materiał ma swoje wady i zalety, możesz o nich poczytac na Forum. Ja zbudowałem z MAXa, do tego bedzie wełna. Ja mam Virgo II z pojedynczym garażem. Ty jak rozumiem masz Virgo i chcesz zrobić 2 garaże.Są to bardzo podobne projekty, nieco inny mają tylko układ na parterze. Co do sciany kolankowej to u nas w projekcie była na 2 pustaki, my mamy 3. Jest w miarę wygodnie, a z zewnatrz praktycznie tego podniesienia nie widać. Piotruś podnósł o 2 pustaki, możesz porównac też są tu jego fotki. Jakby coś to pisz Zapraszam na ogledziny naszej chałupki, ale widzę że jesteś ze Śląska, chociaż to nie jest aż tak daleko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeniutek 30.01.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Bardzo dziękuję za zaproszenie! Do Lublina mam ponad 300km, ale może kiedyś przejazdem... Utwierdzasz mnie w przekonaniu o konieczności podniesienia tej ścianki, tylko jeszcze o ile pustaków? Czy Ytong nie wyjdzie taniej od maxa + wełna, przy podobnym wsp. izolacyjności? Masz ładną dachówkę, może to trochę za wcześnie ale jaka to firma i model? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 30.01.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Bardzo dziękuję za zaproszenie! Do Lublina mam ponad 300km, ale może kiedyś przejazdem... Utwierdzasz mnie w przekonaniu o konieczności podniesienia tej ścianki, tylko jeszcze o ile pustaków? Czy Ytong nie wyjdzie taniej od maxa + wełna, przy podobnym wsp. izolacyjności? Masz ładną dachówkę, może to trochę za wcześnie ale jaka to firma i model? Pozdrawiam! Wydaje mi się, że oba rozwiazania wyjdą podobnie jeżeli chodzi o koszty. Jeśli natomiast przy ścianie 2 warstwowej przy 1 warstwie powstaną mostki termiczne, to 2 warstwa powinna to zniwelować. Przy grubszym Ytongu musisz mieć sprawdzoną ekipę, żeby dobrze zbudowali z tego materiału, ale zakładam że tak będzie. Poza tym przy 2 warstwach inwestycja rozciąga się w czasie, a przy budowaniu na kredyt ma to znaczenie. Można docieplić ceramikę styropianem, ale sa różne zdania odnosnie takiego rozwiązania. Co do podniesienia ściany kolankowej to decyzję możesz pojąć dopiero w trakcie budowy, przeciez to tylko dorzucenie warstwy pustaków.Nie wiem jak wysoka jest ta sciana w projekcie Virgo ( chyba 60 cm), sprawdź to. Co do dachówki to mamy ceramiczną Creatona, model Kera Pfane, kolor czerwoeń miedziana angobowana. Też nam sie podoba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeniutek 30.01.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A czy taka zmiana (wysokości ścianki kolankowej) nie wymaga jakiejś zgody i naniesienia na projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts