Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Pomysł zrodził się w trakcie budowy - tak jak pisałem podsunął mi go mariucha.

Pozdrawiam

Browar z Ciebie :lol: :lol: :lol:

Wreszcie mam prad w domu. Natomiast mam dylemat co zrobić z elektrykiem, miałem go wykopać ale zaczął sie tłumaczyć i zaczęło mi mieknąć serce. Zobaczymy.

Od poniedzialku wchodzi do mnie hydraulik, budowa rusza dalej.

Pozdarwiam

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, w jakich techniologiach macie zrobione stropy na poddaszu? Slysze opinie straszących znawców tematu że oby nie betonowy tylko drewniany. Co o tym myslicie?

Hej,

chodzi Ci o strop nad poddaszem, jak sądzę?

No to normalnie - więźba drewniana, na to łaty, kotrłaty, folia i dachówka.

Oczywiście - potem ocieplenie z wełny itd.

Jeśli chodzi o strop między parterem i poddaszem to uważaj - według planu jest dużo lanego betonu co jest drogie. Można to zrobić taniej - Terivą. Tylko kierownik budowy i wykonawca muszą zrobić to wedle swojej najlepszej wiedzy.

Pozdrawiam

Wreszcie mam prad w domu. Natomiast mam dylemat co zrobić z elektrykiem, miałem go wykopać ale zaczął sie tłumaczyć i zaczęło mi mieknąć serce. Zobaczymy.

Od poniedzialku wchodzi do mnie hydraulik, budowa rusza dalej.

Pozdarwiam

A u mnie wreszcie są drzwi zbite z desek :)

A tak na poważnie - spotkaliśmy się z kolejnym elektrykiem - jest chyba droższy niż poprzedni, ale za to pewniejszy i ma ciekawe pomysły.

Niestety wykonawca ma problemy zdrowotne, więc na razie niewiele się dzieje. A ma do skończenia kilka rzeczy - podciągnięcie ścianek, wylewka betonowa itd.

Od poniedziałku wchodzi hydraulik i niedługo może również ten ww. elektryk.

Problem w tym, że ze względów służbowych my też nie możemy poświęcić za dużo czasu budowie- a to przekłada się np. na brak zaplanowania ilości i miejsca rozłożenia punktów elektrycznych.

Czekamy też na ofertę cenową od wykończeniowca. Powinniśmy dostać ją jutro/pojutrze.

No własnie Piotruś, miałem na myśli sufit na poddaszu:) Czyli rozumiem że masz sufit drewniany...tak?

Jakoś nie wyobrażam sobie innego :)

Jakoś zgubiłem się - o co właściwie chodzi? Może o dachówkę? Ona może być cementowa albo ceramiczna..

Bo sufitem jest "wnętrze" dachu, który z założenia jest drewniany.

Ewentualnie - jeśli zdecydujesz się na jętki - możesz podzielić wysokość poddasza i tuż pod najwyższym punktem dachu stworzyć stryszek, a na jętkach położyć grubą płytę, po której możnaby bezpiecznie łazić.

Trafiłes w sedno sprawy:) miałem na myśli "poziomy" sufit nad głową na poddaszu - słyszałem opinie że lepszy jest betonowy wylać a od innych fachowców że tylko drewniany. Już wiem że masz drewniany ( w wypadku stryszku nad głową wyłożony płytą;).

Chyba na placu budowy przejdę szybki ale intensywny kurs budowlańca;)

Oj tak, oj tak...

Ja też się uczę na placu budowy. :)

Co do sufitu - nie wiem nawet czy konstruktor budynku przewidywał coś takiego jak sufit betonowy na poddaszu. Chodzi o wytrzymałość konstrukcji.

Poza tym - na poddaszu ściany są w dużej mierze skośne, więc gdzie ten sufit miałby się znajdować?

Generalnie - zapomnij o tym temacie :)

Trafiłes w sedno sprawy:) miałem na myśli "poziomy" sufit nad głową na poddaszu - słyszałem opinie że lepszy jest betonowy wylać a od innych fachowców że tylko drewniany. Już wiem że masz drewniany ( w wypadku stryszku nad głową wyłożony płytą;).

Betonowy w domu z poddaszem użytkowy :o prawdę mówiac nie słyszalem o takim rozwiązaniu.

Pewnie zrobisz sobie jakiś stryszek, bo w tym projekcie spokojnie bedzie na to miejsce ( wtedy sufit poddasza bedzie z drewnianych desek), ale później go pewnie obłożysz np. płytą.

Natomiast tu gdzie będzie skośny sufit na poddaszu ( czyli dach na zewnatrz) będą płyty, a pod nimi ocieplenie.

Tak to sobie wyobrażam, ale moge się mylić.

Pozdrawiam

witamy!!!

My również zakupiliśmy projekt Virgo II z podwójnym garażem . Teraz czekamy na pozwolenie i jeszcze musimy sie zdecydować na ekipe budowlaną. Acha no i jeżdzimy z mężem po składach budowlanych i zbieramy oferty na zakup materiałów. Bedziemy budować z porotherm'u 38.

P.S. Mamy prośbe do mariucha lub piotrusia czy mógłby któryś z was napisać ile poszło wam podstawowej dachówki i jaką stosowaliście. My mamy zamiar kupić Creatona Kera-Pfanne brąz glazura. No i może jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy budowie.

A i jeszcze jedno moze jakies cyferki odnośnie kosztów budowy :lol:

Ja jestem troche zła bo zamówiliśmy kosztorys do projektu i oni owszem przysłali ale z początku marca 2005 :evil: ??!!

Dzieki za wszelkie wiadomości

Monika&Piotr

Witaj Moniko, co do ilości dachówki, to w wolnej chwili zobaczę na fakture i podam Ci ilości, z tym że ja buduje z poj. garażem więc u ciebie będzie wieksza powierzchnia dachu.

Co do rzeczy, na które należy zwrócic uwagę to pisaliśmy w tym wątku, natomiast część z nich została naniesiona na projekcie ponieważ zgłaszaliśmy o tym Domusowi ( żle zwymiarowana więźba dachowa ).

Co do reszty to wykonawca niech uważ przy budowie sciany kolankowej, wieńców bo niektóre są mało czytelne w projekcie. Reszta była OK.

O kosztach wyślę Ci info na priva.

Pozdrawiam

witamy!!!

My również zakupiliśmy projekt Virgo II z podwójnym garażem . Teraz czekamy na pozwolenie i jeszcze musimy sie zdecydować na ekipe budowlaną. Acha no i jeżdzimy z mężem po składach budowlanych i zbieramy oferty na zakup materiałów. Bedziemy budować z porotherm'u 38.

P.S. Mamy prośbe do mariucha lub piotrusia czy mógłby któryś z was napisać ile poszło wam podstawowej dachówki i jaką stosowaliście. My mamy zamiar kupić Creatona Kera-Pfanne brąz glazura. No i może jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy budowie.

A i jeszcze jedno moze jakies cyferki odnośnie kosztów budowy :lol:

Ja jestem troche zła bo zamówiliśmy kosztorys do projektu i oni owszem przysłali ale z początku marca 2005 :evil: ??!!

Dzieki za wszelkie wiadomości

Monika&Piotr

Witam,

ja też nie pamiętam ile to było dokładnie metrów - ale mam wrażenie, że coś koło 280-300 m.kw..

Co do uwag związanych z budową - proponuję, żebyście w miarę dokładnie przeczytali sobie to forum. Wiem, że to lektura miejscami nudna, ale znajdziecie wiele odpowiedzi na pytania, które sobie już zadaliście lub których jeszcze nie zdążyliście sobie zadać :)

A tak swoją drogą - widzę, żeście krajanie :D

Pozdrawiam

Piotr

Mariucha, Piotruś ile płaciliście za adaptację projektu a ile za projekt zagospodarowania terenu? Mi powiedzieli 1100zl - dużo czy mało?

Mnie wkurzył pierwszy kierownik budowy, przez którego nam się wydawanie pozwolenia na budowę przeciągnęło, bo czegoś tam nie uzupełnił.

Ja mu zapłaciłem 500 zł za adaptację projektu i projekt zagospodarowania terenu.

Generalnie dobre ceny możesz dostać jeśli kierownik budowy ma odpowiednie uprawnienia i będzie Ci pilnował budowy.

Mariucha, Piotruś ile płaciliście za adaptację projektu a ile za projekt zagospodarowania terenu? Mi powiedzieli 1100zl - dużo czy mało?

Luk, to prawie darmo :o

Ja za komplet dokumentacji ( adaptacja, projekt szamba, zagospod.terenu) zapłaciłem 2200, do tego musiałem robić projekt zjazdu z działki - 500PLN.

Pozdrawiam