mariucha 02.03.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Pomysł zrodził się w trakcie budowy - tak jak pisałem podsunął mi go mariucha. Pozdrawiam Browar z Ciebie Wreszcie mam prad w domu. Natomiast mam dylemat co zrobić z elektrykiem, miałem go wykopać ale zaczął sie tłumaczyć i zaczęło mi mieknąć serce. Zobaczymy. Od poniedzialku wchodzi do mnie hydraulik, budowa rusza dalej. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 06.03.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Panowie, w jakich techniologiach macie zrobione stropy na poddaszu? Slysze opinie straszących znawców tematu że oby nie betonowy tylko drewniany. Co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 07.03.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Panowie, w jakich techniologiach macie zrobione stropy na poddaszu? Slysze opinie straszących znawców tematu że oby nie betonowy tylko drewniany. Co o tym myslicie? Hej, chodzi Ci o strop nad poddaszem, jak sądzę? No to normalnie - więźba drewniana, na to łaty, kotrłaty, folia i dachówka. Oczywiście - potem ocieplenie z wełny itd. Jeśli chodzi o strop między parterem i poddaszem to uważaj - według planu jest dużo lanego betonu co jest drogie. Można to zrobić taniej - Terivą. Tylko kierownik budowy i wykonawca muszą zrobić to wedle swojej najlepszej wiedzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 07.03.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Wreszcie mam prad w domu. Natomiast mam dylemat co zrobić z elektrykiem, miałem go wykopać ale zaczął sie tłumaczyć i zaczęło mi mieknąć serce. Zobaczymy. Od poniedzialku wchodzi do mnie hydraulik, budowa rusza dalej. Pozdarwiam A u mnie wreszcie są drzwi zbite z desek A tak na poważnie - spotkaliśmy się z kolejnym elektrykiem - jest chyba droższy niż poprzedni, ale za to pewniejszy i ma ciekawe pomysły. Niestety wykonawca ma problemy zdrowotne, więc na razie niewiele się dzieje. A ma do skończenia kilka rzeczy - podciągnięcie ścianek, wylewka betonowa itd. Od poniedziałku wchodzi hydraulik i niedługo może również ten ww. elektryk. Problem w tym, że ze względów służbowych my też nie możemy poświęcić za dużo czasu budowie- a to przekłada się np. na brak zaplanowania ilości i miejsca rozłożenia punktów elektrycznych. Czekamy też na ofertę cenową od wykończeniowca. Powinniśmy dostać ją jutro/pojutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 07.03.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 No własnie Piotruś, miałem na myśli sufit na poddaszu:) Czyli rozumiem że masz sufit drewniany...tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 07.03.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 No własnie Piotruś, miałem na myśli sufit na poddaszu:) Czyli rozumiem że masz sufit drewniany...tak? Jakoś nie wyobrażam sobie innego Jakoś zgubiłem się - o co właściwie chodzi? Może o dachówkę? Ona może być cementowa albo ceramiczna.. Bo sufitem jest "wnętrze" dachu, który z założenia jest drewniany. Ewentualnie - jeśli zdecydujesz się na jętki - możesz podzielić wysokość poddasza i tuż pod najwyższym punktem dachu stworzyć stryszek, a na jętkach położyć grubą płytę, po której możnaby bezpiecznie łazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 08.03.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Trafiłes w sedno sprawy:) miałem na myśli "poziomy" sufit nad głową na poddaszu - słyszałem opinie że lepszy jest betonowy wylać a od innych fachowców że tylko drewniany. Już wiem że masz drewniany ( w wypadku stryszku nad głową wyłożony płytą. Chyba na placu budowy przejdę szybki ale intensywny kurs budowlańca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 08.03.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Chyba na placu budowy przejdę szybki ale intensywny kurs budowlańca;) Oj tak, oj tak... Ja też się uczę na placu budowy. Co do sufitu - nie wiem nawet czy konstruktor budynku przewidywał coś takiego jak sufit betonowy na poddaszu. Chodzi o wytrzymałość konstrukcji. Poza tym - na poddaszu ściany są w dużej mierze skośne, więc gdzie ten sufit miałby się znajdować? Generalnie - zapomnij o tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 08.03.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Trafiłes w sedno sprawy:) miałem na myśli "poziomy" sufit nad głową na poddaszu - słyszałem opinie że lepszy jest betonowy wylać a od innych fachowców że tylko drewniany. Już wiem że masz drewniany ( w wypadku stryszku nad głową wyłożony płytą. Chyba na placu budowy przejdę szybki ale intensywny kurs budowlańca;) Betonowy w domu z poddaszem użytkowy prawdę mówiac nie słyszalem o takim rozwiązaniu. Pewnie zrobisz sobie jakiś stryszek, bo w tym projekcie spokojnie bedzie na to miejsce ( wtedy sufit poddasza bedzie z drewnianych desek), ale później go pewnie obłożysz np. płytą. Natomiast tu gdzie będzie skośny sufit na poddaszu ( czyli dach na zewnatrz) będą płyty, a pod nimi ocieplenie. Tak to sobie wyobrażam, ale moge się mylić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 10.03.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 witamy!!! My również zakupiliśmy projekt Virgo II z podwójnym garażem . Teraz czekamy na pozwolenie i jeszcze musimy sie zdecydować na ekipe budowlaną. Acha no i jeżdzimy z mężem po składach budowlanych i zbieramy oferty na zakup materiałów. Bedziemy budować z porotherm'u 38. P.S. Mamy prośbe do mariucha lub piotrusia czy mógłby któryś z was napisać ile poszło wam podstawowej dachówki i jaką stosowaliście. My mamy zamiar kupić Creatona Kera-Pfanne brąz glazura. No i może jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy budowie. A i jeszcze jedno moze jakies cyferki odnośnie kosztów budowy Ja jestem troche zła bo zamówiliśmy kosztorys do projektu i oni owszem przysłali ale z początku marca 2005 ??!! Dzieki za wszelkie wiadomości Monika&Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.03.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Witaj Moniko, co do ilości dachówki, to w wolnej chwili zobaczę na fakture i podam Ci ilości, z tym że ja buduje z poj. garażem więc u ciebie będzie wieksza powierzchnia dachu.Co do rzeczy, na które należy zwrócic uwagę to pisaliśmy w tym wątku, natomiast część z nich została naniesiona na projekcie ponieważ zgłaszaliśmy o tym Domusowi ( żle zwymiarowana więźba dachowa ).Co do reszty to wykonawca niech uważ przy budowie sciany kolankowej, wieńców bo niektóre są mało czytelne w projekcie. Reszta była OK. O kosztach wyślę Ci info na priva. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bashek 11.03.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 elo ludkiprosze o kontak albo jakies namiary w spraawie virgo II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bexy 12.03.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Mam pytanko dotyczące okien , podobaja mi się , lubie taki kolor. napisz co to za ona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Mariucha, Piotruś ile płaciliście za adaptację projektu a ile za projekt zagospodarowania terenu? Mi powiedzieli 1100zl - dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 13.03.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 witamy!!! My również zakupiliśmy projekt Virgo II z podwójnym garażem . Teraz czekamy na pozwolenie i jeszcze musimy sie zdecydować na ekipe budowlaną. Acha no i jeżdzimy z mężem po składach budowlanych i zbieramy oferty na zakup materiałów. Bedziemy budować z porotherm'u 38. P.S. Mamy prośbe do mariucha lub piotrusia czy mógłby któryś z was napisać ile poszło wam podstawowej dachówki i jaką stosowaliście. My mamy zamiar kupić Creatona Kera-Pfanne brąz glazura. No i może jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy budowie. A i jeszcze jedno moze jakies cyferki odnośnie kosztów budowy Ja jestem troche zła bo zamówiliśmy kosztorys do projektu i oni owszem przysłali ale z początku marca 2005 ??!! Dzieki za wszelkie wiadomości Monika&Piotr Witam, ja też nie pamiętam ile to było dokładnie metrów - ale mam wrażenie, że coś koło 280-300 m.kw.. Co do uwag związanych z budową - proponuję, żebyście w miarę dokładnie przeczytali sobie to forum. Wiem, że to lektura miejscami nudna, ale znajdziecie wiele odpowiedzi na pytania, które sobie już zadaliście lub których jeszcze nie zdążyliście sobie zadać A tak swoją drogą - widzę, żeście krajanie Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 13.03.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 elo ludki prosze o kontak albo jakies namiary w spraawie virgo II Witam, zatem słuchamy pytań Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 13.03.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Mam pytanko dotyczące okien , podobaja mi się , lubie taki kolor. napisz co to za ona. Witam, pytasz o moje okna? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 13.03.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Mariucha, Piotruś ile płaciliście za adaptację projektu a ile za projekt zagospodarowania terenu? Mi powiedzieli 1100zl - dużo czy mało? Mnie wkurzył pierwszy kierownik budowy, przez którego nam się wydawanie pozwolenia na budowę przeciągnęło, bo czegoś tam nie uzupełnił. Ja mu zapłaciłem 500 zł za adaptację projektu i projekt zagospodarowania terenu. Generalnie dobre ceny możesz dostać jeśli kierownik budowy ma odpowiednie uprawnienia i będzie Ci pilnował budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 13.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Chyba nam się grono powiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 13.03.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Mariucha, Piotruś ile płaciliście za adaptację projektu a ile za projekt zagospodarowania terenu? Mi powiedzieli 1100zl - dużo czy mało? Luk, to prawie darmo Ja za komplet dokumentacji ( adaptacja, projekt szamba, zagospod.terenu) zapłaciłem 2200, do tego musiałem robić projekt zjazdu z działki - 500PLN. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts