mariucha 19.03.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Chyba nam się grono powiększa Puk, puk, jesteś tam ?? My właśnie zamówiliśmy okna, hydraulik pruje nam ściany czy Ty juz jesteś po tym etapie, może cos nam podpowiesz?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 22.03.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Puk, puk, jesteś tam ?? My właśnie zamówiliśmy okna, hydraulik pruje nam ściany czy Ty juz jesteś po tym etapie, może cos nam podpowiesz?? Pozdrawiam Okna - jak wiesz - mamy. A hydraulik właśnie wlazł i pracuje. Efektów jeszcze nie widziałem bo dostali ode mnie klucze w poniedziałek i w tenże poniedziałek wyjechałem do Gdańska. Przy czym - hydraulicy (tak go nazwę, ale firma zajmuje się też ogrzewaniem, kanalizacją, gazem i rozprowadzeniem ciepła z kominka) już teraz potrzebują od nas konkretnych decyzji dotyczących m.in. wyglądu łazienki. Nawet zaproponowali fajne rozwiązanie w dolnej łazience - inne niż my sobie wymyśliliśmy. Jak oni skończą to my chyba weźmiemy na wstrzymanie ze względów finansowych. Acha - no i jeszcze elektryk załatwi swoje tematy. Właściwie nie mam żadnych podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_N 23.03.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witam wszystkich amatorów dziewic Właśnie jesteśmy z żoną o krok od wstąpienia do Waszego klubu. Szukamy projektu od listopada u.r. i po przejżeniu ok. 4000 projektów (chyba tyle już ich nazbieraliśmy) Virgo II jest najbliższy naszych marzeń. Całość zmąciła dzisiaj wizyta w jeszcze jednym biurze projektowym, gdzie za rozsądne pieniądze zaproponowano nam projekt połowicznie-indywidualny (na bazie 3-ch innych opracowanie wg naszego pomysłu). I wszystko byłoby super, ale właśnie do nas dotarło przed chwilą, że staramy sie te pozostałe zmienić tak, żeby utworzyły coś takiego jak ... Virgo ... Więc to chyba jednak to i czas jechać jutro do DOMUSA na drobne zakupy Jeszcze ostatnia noc przemyśleń i czas sie zabrać za robotę bo wiosna za pasem. Pozdrawiamy wszystkich Virgowców (I i II) i pewnie do niedługiego zobaczenia na forum. Iwona i Paweł z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 25.03.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 A hydraulik właśnie wlazł i pracuje. Efektów jeszcze nie widziałem bo dostali ode mnie klucze w poniedziałek i w tenże poniedziałek wyjechałem do Gdańska. Przy czym - hydraulicy (tak go nazwę, ale firma zajmuje się też ogrzewaniem, kanalizacją, gazem i rozprowadzeniem ciepła z kominka) już teraz potrzebują od nas konkretnych decyzji dotyczących m.in. wyglądu łazienki. Nawet zaproponowali fajne rozwiązanie w dolnej łazience - inne niż my sobie wymyśliliśmy. Jak oni skończą to my chyba weźmiemy na wstrzymanie ze względów finansowych. Acha - no i jeszcze elektryk załatwi swoje tematy. Właściwie nie mam żadnych podpowiedzi Piotruś, ja też miałem dylemat odnosnie łazienki dolnej, górnej i wziąłem projektantkę - zaprojektowła mi te pomieszczenia i jestem naprawde zadowolony. Niestety, nie mam skanera żeby podesłać efekty pracy. U nas hydraulik zakończył pracę wchodzi elektryk. dzisiaj zaznaczał punkty i tutaj również skorzystałem z pomocy pani projektantki. W 2 godziny uzgodnilismy wszystkie gniazdka, włączniki - koszt 50 PLN Potem tynki, cos się dzieje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 25.03.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Witam wszystkich amatorów dziewic Właśnie jesteśmy z żoną o krok od wstąpienia do Waszego klubu. Szukamy projektu od listopada u.r. i po przejżeniu ok. 4000 projektów (chyba tyle już ich nazbieraliśmy) Virgo II jest najbliższy naszych marzeń. Całość zmąciła dzisiaj wizyta w jeszcze jednym biurze projektowym, gdzie za rozsądne pieniądze zaproponowano nam projekt połowicznie-indywidualny (na bazie 3-ch innych opracowanie wg naszego pomysłu). I wszystko byłoby super, ale właśnie do nas dotarło przed chwilą, że staramy sie te pozostałe zmienić tak, żeby utworzyły coś takiego jak ... Virgo ... Więc to chyba jednak to i czas jechać jutro do DOMUSA na drobne zakupy Jeszcze ostatnia noc przemyśleń i czas sie zabrać za robotę bo wiosna za pasem. Pozdrawiamy wszystkich Virgowców (I i II) i pewnie do niedługiego zobaczenia na forum. Iwona i Paweł z Wrocławia. Witam w klubie, gratuluję wyboru to naprawdę piękny domek. Czekamy na info z placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_N 25.03.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Witam w klubie, gratuluję wyboru to naprawdę piękny domek. Czekamy na info z placu boju. W katalogu naprawdę wygląda prześlicznie, ale chętnie obejżałbym go na żywo, albo chociaż na zdjęciu już po zakończniu. Może trafiliście gdzieś na takie zdjęcia? (bo po lekturze tego forum widze, że Wasze domki jeszcze "odrobinkę" ( ) dzieli od gotowca. Niemniej jednak pozazdrościć zaawansowania budowy. Jedno co mnie cieszy to fakt, że - z tego co wyczytałem- byliście na początku, podobnie jak my, zupełnymi laikami pod wzgl. budownictwa, więc może i my damy sobie radę. Najprościej byłoby zlecić wszystko firmie i mieć to w ..., ale te firmy co-nieco sobie za taki luksus doliczają, więc trzeba będzie popróbować własnych sił. Licze na drobne porady od bardziej zaawansowanych kolegów. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_N 25.03.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 no tak, na początek trzeba się nauczyć obsługiwać forum ... Niby to takie proste, a tu nawet cytat nie wyszedł tak jak powinien... Mam nadzieję, że to tylko kiepskie dobrego początki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 25.03.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 no tak, na początek trzeba się nauczyć obsługiwać forum ... Niby to takie proste, a tu nawet cytat nie wyszedł tak jak powinien... Mam nadzieję, że to tylko kiepskie dobrego początki Spoko, to proste, trzeba tylko trochę poklikać. Wiem że koło Wrocławia powstało kilka domów Virgo, może ktoś już wykończył, poszukaj na forum. Oczywiscie chętnie pomogę i przekarzą wszystkie potrzebne informacje jeśli zdecydujecie się na ten projekt. U mnie na razie zdjecia stanu surowego, za jakiś czas może będą okna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 26.03.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 no tak, na początek trzeba się nauczyć obsługiwać forum ... Niby to takie proste, a tu nawet cytat nie wyszedł tak jak powinien... Mam nadzieję, że to tylko kiepskie dobrego początki Witamy w gronie, gdybyście szukali wykonawcy to w okolicach Wrocławia mam gościa, który stawiał nam dom od fundamentów do dachu włącznie. Gość robi to dobrze i ma niezłe pomysły. Aczkolwiek z drugiej strony nie jest tani - Mariucha swój dom postawił jednak dużo taniej niż my. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 26.03.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Piotruś, ja też miałem dylemat odnosnie łazienki dolnej, górnej i wziąłem projektantkę - zaprojektowła mi te pomieszczenia i jestem naprawde zadowolony. Niestety, nie mam skanera żeby podesłać efekty pracy. U nas hydraulik zakończył pracę wchodzi elektryk. dzisiaj zaznaczał punkty i tutaj również skorzystałem z pomocy pani projektantki. W 2 godziny uzgodnilismy wszystkie gniazdka, włączniki - koszt 50 PLN Potem tynki, cos się dzieje. Pozdrawiam Etap projektowania łazienek generalnie mamy za sobą. Na tej bazie kupiliśmy w zeszłym roku nawet płytki oraz wannę. Okazało się jednak, że niezły pomysł dotyczący dolnej łazienki został jeszcze poprawiony przez wykonawcę hydrauliki - dzięki temu mamy więcej miejsca w łazience. Trochę nam w ten sposób psuje się układ płytek, ale to nie będzie chyba duża różnica w kosztach. Mogę Ci przesłać nasz projekt górnej łazienki jeśli chcesz. Jesteśmy zadowoleni z dotychczasowej pracy hydraulika. On jeszcze nie skończył i nie skończy jeszcze jakiś czas ze względów o których wspominałem - poza wod/kan wykonuje jeszcze gaz, ogrzewanie, centralny odkurzacz i rozprowadzenie ciepła z kominka. Natomiast elektryka wyjdzie nam drożej niż się spodziewaliśmy, ponieważ wyszło mu ok. 200 punktów, a do tego ma przekopać ok. 60-70 metrów z domu do bramy z instalacjami domofonu i zasilania ewentualnych siłowników w bramie. W sumie za instalacje elektryczne, internet, tiwi, domofon wyszło mu ok. 8500 zł (materiał plus robocizna). Gość jest rozsądny, więc raczej zdecydujemy się na tę propozycję. My za wyznaczenie punktów nie płaciliśmy ani grosza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 26.03.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Etap projektowania łazienek generalnie mamy za sobą. Na tej bazie kupiliśmy w zeszłym roku nawet płytki oraz wannę. Okazało się jednak, że niezły pomysł dotyczący dolnej łazienki został jeszcze poprawiony przez wykonawcę hydrauliki - dzięki temu mamy więcej miejsca w łazience. Trochę nam w ten sposób psuje się układ płytek, ale to nie będzie chyba duża różnica w kosztach. Mogę Ci przesłać nasz projekt górnej łazienki jeśli chcesz. Jesteśmy zadowoleni z dotychczasowej pracy hydraulika. On jeszcze nie skończył i nie skończy jeszcze jakiś czas ze względów o których wspominałem - poza wod/kan wykonuje jeszcze gaz, ogrzewanie, centralny odkurzacz i rozprowadzenie ciepła z kominka. Natomiast elektryka wyjdzie nam drożej niż się spodziewaliśmy, ponieważ wyszło mu ok. 200 punktów, a do tego ma przekopać ok. 60-70 metrów z domu do bramy z instalacjami domofonu i zasilania ewentualnych siłowników w bramie. W sumie za instalacje elektryczne, internet, tiwi, domofon wyszło mu ok. 8500 zł (materiał plus robocizna). Gość jest rozsądny, więc raczej zdecydujemy się na tę propozycję. My za wyznaczenie punktów nie płaciliśmy ani grosza! Prześlij ten projekt, chetnie zobaczę. U nas chyba też wyjdzie ze 180 punktów, w projekcie było koło 80ciu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_N 28.03.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 mariucha napisał: Wiem że koło Wrocławia powstało kilka domów Virgo, może ktoś już wykończył, poszukaj na forum. miałem taką nadzieję, że znajdę kogoś z gotowym domkiem, jeśli nie na żywo to chociaż na zdjęciach, ale puki co trafiam tylko na te w trakcie budowy. Szkoda, bo pewnie ułatwiłoby mi to sprawę. Lada moment zasypię Was pytaniami - na początek odnośnie zmian w projekcie - co ciekawego wymyśliliście, jak zaprojektowaliście salon, łazienki; zaraz etap adaptacji, zmian, trzeba szybko kombinować, bo przespałem zimę i wypadało by się zabierać za robotę, a tu cała papierologia przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_N 28.03.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Piotruś napisał: Etap projektowania łazienek generalnie mamy za sobą. Na tej bazie kupiliśmy w zeszłym roku nawet płytki oraz wannę. Okazało się jednak, że niezły pomysł dotyczący dolnej łazienki został jeszcze poprawiony przez wykonawcę hydrauliki - dzięki temu mamy więcej miejsca w łazience. Trochę nam w ten sposób psuje się układ płytek, ale to nie będzie chyba duża różnica w kosztach. Mogę Ci przesłać nasz projekt górnej łazienki jeśli chcesz. Piotruś, a mógłbyś co-nieco napisać o tych łazienkach jak są zaprojektowane, jaki układ, a jeszcze lepiej gdybyś mógł przesłać takie projekty. Powiedz mi jeszcze - jak rozwiązaliście ustawienie salonu, gdzie zamierzacie ustawić telewizor - tak jak w projekcie czy macie jakiś inny koncept? Kolejne pytanie - jak ze schodami? zmienialiście ich bieg czy zostały jak w projekcie? na "oko" - miejsca w jadalni będzie wystarczająco dużo? Pytania dwoją się i troją, ale jak tak dalej pójdzie to zapcham całe forum... Na razie więcej nie pytam, chociaż już kolejne cisną się na usta ... Pozdrawiamy wszystkich. I.P.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_N 28.03.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Właściwie to jeszcze jedno pytanie - o cyferki. Wiem, że mocno różnią sie koszty realizacji budowy u Mariuchy i Piotra. A moglibyście - w przybliżeniu chociaż - napisać jakie fundusze pochłonęła do tej pory budowa Waszych domków? Byłbym wdzięczny, może porywam się z motyką na księżyc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 28.03.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Piotruś, a mógłbyś co-nieco napisać o tych łazienkach jak są zaprojektowane, jaki układ, a jeszcze lepiej gdybyś mógł przesłać takie projekty. Mogę przesłać Jak znajdę Twój adres mailowy w Twoim profilu lub wyślesz mi go w prywatnej wiadomości to wyślę Powiedz mi jeszcze - jak rozwiązaliście ustawienie salonu, gdzie zamierzacie ustawić telewizor - tak jak w projekcie czy macie jakiś inny koncept? Telewizor jednak w tym samym miejscu. Natomiast postawiliśmy ścianę pomiędzy jadalnią i salonem i dzięki temu układ salonu się poprawia, a z drugiej strony nie będzie tak jechało przygotowywanym obiadem. Kolejne pytanie - jak ze schodami? zmienialiście ich bieg czy zostały jak w projekcie? na "oko" - miejsca w jadalni będzie wystarczająco dużo? Tak, zmienimy ich bieg. Jeszcze nie zdecydowaliśmy w którą stronę - zadecydujemy po rozmowie z wykonawcą. Wejście od strony łazienki (czyli przesunięte o 90 stopni w stosunku do projektu). Mamy w planie schody ażurowe, więc będzie więcej miejsca. Pytania dwoją się i troją, ale jak tak dalej pójdzie to zapcham całe forum... Na razie więcej nie pytam, chociaż już kolejne cisną się na usta ... Pozdrawiamy wszystkich. I.P.N. Na część z tych pytań już pisaliśmy odpowiedzi (najczęściej ja radziłem się Mariuchy), więc spójrz na wcześniejsze posty. Wiem, że to długotrwała lektura, ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 28.03.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Właściwie to jeszcze jedno pytanie - o cyferki. Wiem, że mocno różnią sie koszty realizacji budowy u Mariuchy i Piotra. A moglibyście - w przybliżeniu chociaż - napisać jakie fundusze pochłonęła do tej pory budowa Waszych domków? Byłbym wdzięczny, może porywam się z motyką na księżyc ... Głupio się przyznać, ale ja w końcu tego nie zsumowałem. Trudno nawet szacować na bazie kredytu, bo był wypłacany w transzach i nie miałem czasu się tym zająć. Ale cóś ok. 200.000 zł w obecnym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 30.03.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 DO PIOTRUSIA I MARIUCHYMam pytanko odnośnie rolet jakie macie zamiar montować??Widze na zdjęciach że macie w nadprożach miejsce. My cały czas myślimy o tym ale kazdymowi coś innego i juz się troche gubimy. U was one będą na zewnątrz, i klapa rewizyjna też??Jeżeli możecie to opiszcie jak to bedzie u was wyglądało. Acha no i jeszcze jedno nasz kierownik budowy i budowlaniec radzą nam żeby fundament był posadowiony na głębokości 1,2m a nie tak jak jest w projekcie na 80 cm ze względu na to że jesteśmy na pograniczy strefy2 i 3 i czasami grunt potrafi zmarznąć nawet ponad 1 metra. Teraz sie zastanawiamy ile tych bloczków fundamentowych więcej musimy zakupić. W projekcie jest mowa o 1630 bloczkach. Czy wy robiliście zgodnie z projektem czy coś pogłębialiście. Monika&Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 30.03.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 DO PIOTRUSIA I MARIUCHY Mam pytanko odnośnie rolet jakie macie zamiar montować?? Widze na zdjęciach że macie w nadprożach miejsce. My cały czas myślimy o tym ale kazdymowi coś innego i juz się troche gubimy. U was one będą na zewnątrz, i klapa rewizyjna też?? Jeżeli możecie to opiszcie jak to bedzie u was wyglądało. Witam, zaskakujecie mnie tak dokładnymi pytaniami już na samym początku budowy Tak - najlepszym sposobem jest zamontowanie ich na zewnątrz. Tak by kaseta rewizyjna była pod tynkiem w cofniętej części nadproża okna. Wtedy nic nie będzie wystawiać za tynk i będzie ładnie wyglądać. Oczywiście warunkiem jest potem oddzielenie kasety od ściany za pomocą 1 cm styropianu, żeby nie tworzyły się mostki cieplne. Acha no i jeszcze jedno nasz kierownik budowy i budowlaniec radzą nam żeby fundament był posadowiony na głębokości 1,2m a nie tak jak jest w projekcie na 80 cm ze względu na to że jesteśmy na pograniczy strefy2 i 3 i czasami grunt potrafi zmarznąć nawet ponad 1 metra. Teraz sie zastanawiamy ile tych bloczków fundamentowych więcej musimy zakupić. W projekcie jest mowa o 1630 bloczkach. Czy wy robiliście zgodnie z projektem czy coś pogłębialiście. Monika&Piotr My mamy dom tuż koło Wrocławia i 80 cm wystarczyło zupełnie. Mam wrażenie, że 1,2 m to trochę dużo, bo taka strefa przemarzania to jest w Suwałkach (chyba), a nie we Wrocławiu, ale z drugiej strony to budowlańcy muszą się na tym znać, a nie Wy. Właściwie to jest jedyna rzecz, którą poprawilibyśmy w tym domu. Zrobiliśmy go trochę za nisko. Pamiętajcie, że górny poziom ostatniego bloczka plus ok. 14 cm posadzki to podłoga domu. Ponadto poziom gruntu będzie znajdować się wyżej niż to się wydaje z wykopu. Pzdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 02.04.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 DO PIOTRUSIA I MARIUCHY Mam pytanko odnośnie rolet jakie macie zamiar montować?? Widze na zdjęciach że macie w nadprożach miejsce. My cały czas myślimy o tym ale kazdymowi coś innego i juz się troche gubimy. U was one będą na zewnątrz, i klapa rewizyjna też?? Jeżeli możecie to opiszcie jak to bedzie u was wyglądało. Monika&Piotr Co do rolet to szczerze mówiąc nie wiem, czy wogóle będę miał, nie ma jeszcze decyzji w tej sprawie. Acha no i jeszcze jedno nasz kierownik budowy i budowlaniec radzą nam żeby fundament był posadowiony na głębokości 1,2m a nie tak jak jest w projekcie na 80 cm ze względu na to że jesteśmy na pograniczy strefy2 i 3 i czasami grunt potrafi zmarznąć nawet ponad 1 metra. Teraz sie zastanawiamy ile tych bloczków fundamentowych więcej musimy zakupić. W projekcie jest mowa o 1630 bloczkach. Czy wy robiliście zgodnie z projektem czy coś pogłębialiście. Monika&Piotr Co do fundamentów to z tego co pamiętam mam posadowione na głębokości 1,2-1,3 - jedynie w części garażowej mam trochę mniej ponieważ mam spadek działki w tym kierunku. Sprawdziłem, poszło u mnie 1320 bloczków, przy czym podobnie jak Piotruś obecnie cokół bym zrobił nieco wyższy - o 1 bloczek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 02.04.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Właściwie to jeszcze jedno pytanie - o cyferki. Wiem, że mocno różnią sie koszty realizacji budowy u Mariuchy i Piotra. A moglibyście - w przybliżeniu chociaż - napisać jakie fundusze pochłonęła do tej pory budowa Waszych domków? Byłbym wdzięczny, może porywam się z motyką na księżyc ... Wysłałem info na priva. Piotruś, dzięki za projekty łazienek, u mnie na górze całkiem inaczej, wannę narożną mam na przeciwległej ścianie. Na dole Ty maszłazienkę w kształcie litery L, całkiem ciekawy pomysł. My trochę powiększyliśmy łazienkę dolną, ale szafy wnękowe pozostały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts