Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich Virgowców, co tu taka cisza :o :o :o

U nas kończy się elektryka, dzisiaj wreszcie zamówilismy okna, montaż pod koniec maja.

W przyszłym tygodniu zaczynam tynkowanie.

A co u innych słychać

Pozdrawiam

:D 8)

No heyah... :)

U nas pełną parą szły instalacje, teraz pracuje elektryk.

Jeśli chodzi o tynki to mamy dwie propozycje i nie bardzo wiemy z której skorzystać. :))

Jedna jest droższa, ale szybsza, a druga nieco tańsza, ale dopiero za miesiąc.

Ile u Ciebie kosztują tynki i posadzki?

Pozdrowienia

No heyah... :)

U nas pełną parą szły instalacje, teraz pracuje elektryk.

Jeśli chodzi o tynki to mamy dwie propozycje i nie bardzo wiemy z której skorzystać. :))

Jedna jest droższa, ale szybsza, a druga nieco tańsza, ale dopiero za miesiąc.

Ile u Ciebie kosztują tynki i posadzki?

Pozdrowienia

U mnie tynki gipsowe kosztują 10 PLN/m2 za robotę, do tego drugie tyle za materiał.

Jeśli chodzi o tradycyjne to wychodzi podobnie.

Posadzki z tego co wiem to koszt około 10PLN/m2.

U nas jutro koniec elektryki, w przyszłym tygodniu poczatek tynków.

Czy rozwiązałeś już problem wentylacji kuchni??

Pozdrawiam

Witamy serdecznie wszystkich Virgowiczów po zimowej przerwie.

Około 10 dni temu wznowilismy prace przy naszym domu (VIRGO -pierwotny projekt). Dobrze, ze na jesieni zrobiliśmy fundamenty, bo długa zima i mokra wiosna pewnie by nas jeszcze przytrzymała.

Ściany parteru mamy już podciągnięte, w tym tygodniu końcowe prace i zaczną układać strop. Ten etap budowy jest fajny - szybko widać zmiany. Dołożylismy w salonie drugie bliżniacze okno - wygląda super. Są od południa, będzie dużo światła ale nie za gorąco.

Staramy się też od razu przewidywać co się da jeśli chodzi o instalacje - wmurowanie skrzynek czy przepusty na rury. No, ale pewnie wszystko nie od razu przyjdzie do głowy.

Z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich,

Małgorzata i Bogdan

Witamy serdecznie wszystkich Virgowiczów po zimowej przerwie.

Około 10 dni temu wznowilismy prace przy naszym domu (VIRGO -pierwotny projekt). Dobrze, ze na jesieni zrobiliśmy fundamenty, bo długa zima i mokra wiosna pewnie by nas jeszcze przytrzymała.

Ściany parteru mamy już podciągnięte, w tym tygodniu końcowe prace i zaczną układać strop. Ten etap budowy jest fajny - szybko widać zmiany. Dołożylismy w salonie drugie bliżniacze okno - wygląda super. Są od południa, będzie dużo światła ale nie za gorąco.

Staramy się też od razu przewidywać co się da jeśli chodzi o instalacje - wmurowanie skrzynek czy przepusty na rury. No, ale pewnie wszystko nie od razu przyjdzie do głowy.

Z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich,

Małgorzata i Bogdan

Trzymam za Was kciuki, najłatwiejszy okres budowania przed Wami

:wink:

U nas tynkują, zaczyna się robić w srodku bardzo przytulnie.

Może wstawię kilka fotek jak zrobię.

Pozdrawiam

Witam serdecznie sympatyków Virgo. Nawet nie wiecie jak się cieszę że znalazłem to forum.

Zakochalismy się z zonš w projekcie Virgo II a tu okazuje się że sš już budowniczowie tego projektu :-). Poczštkowo podobał nam się Galaktyka tego biura ale ostatecznie decyzja stanęła na Virgo, nie wiem czy nie jest on dla nas zbyt kosztowny bo z tego co czytałem to ten dom wyniesie do 300tyœ na gotowo?

Przeczytałem 2 pierwsze strony tego tematu z 2004 roku i wymiękłem z ciekawoœci zeby zobaczyć co jest na końcu a tu posty dosłownie z wczoraj :-)).

Marjuchaj i pozostali gratuluje postępów, Marjuchaj oglšdałem wasze zdjęcia z albumu na onecie, az serce rosnie ;-)

Ale dosyć tej radoœci. Mam pytanka jeœli będzie uprzejmi coœ skrobnšć:

- jakie macie wymiary działek oraz jaki był ich koszt?

- i ile kosztował faktycznie ten obłędnie fantastyczny dach ;-)) czytałem różne prognozy, nawet ktos pisal ze 70tys ale jak to wyszło?

I na koniec ciekawostka zwišzana z nazwš virgo. Zanim znaleŸliœmy ten projekt przeczesujšc tysišce stron na necie wybraliœmy nazwę Vigo dla nowego produktu programistycznego (http://www.virgo.galactica.pl) w naszej firmie. Jak trafiliœmy na projekt uznaliœmy że to znak :-)))

Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie

i jeœli pozwolicie chętnie przyłšcze się to tego forum, chociaż my aktualnie szukamy dopiero najlepszej działki. Czy jest Virgowiec z okolic Bydgoszczy lub Torunia?

marcin (farbik)

Witam jeszcze raz

http://www.galactica.pl/img/g_virgo.jpg

Virgo (lub dłużej: Gromada galaktyk w Pannie) to najbliższa naszej, gromada galaktyk. Nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy gwiazdozbioru Panny, w obrębie którego (patrzšc z Ziemi) znajduje się ta gromada.

W skład tej gromady wchodzi powyżej tysišca zaobserwowanych galaktyk. Największš galaktykš w tej grupie jest galaktyka oznaczona symbolem M87 (na zdjęciu).

I jeszcze pytanko:

jaka jest powierzchnia œcian w projekcie virgo2 (pod tynk wewnętrzny), macie szanowni virogwcy takie dane?

Czy ktoœ z Was wykonuje lub wykonywał jakieœ prace samodzielnie, czy można coœ znaczšcego zaoszczędzić na własnym wkładzie w budowe?

Dawno sie nie odzywałam ale mieliśmy z mężem małe zamieszanie na budowie.

No ale może od początku. Pozwolenie na budowe dostaliśmy 7 kwietnia i w sumie odrazu ruszyliśmy koparkami. Ze względu na to że nasza działka ma/miała spadek ok. 1,5 metra musieliśmy ją wyrównać. Humusu mamy wielką sterte na srodku działki( działkę mamy nie małą bo 1332m2(25x53)). Z domem zmieściliśmy się na niej na styk.

Pierwszy koparkowy okazał sie małą porażką i zebrał tylko humus bo jak przyszło do kopania wykopów pod ławy to nie dawał rady. Najpierw nie wiedział gdzie a jak już mu budowlaniec pokazał i zaznaczył ładnie sznurkami to znowu wtedy mu te sznurki i kołki przeszkadzały :evil: . Nasz budowniczy ogromnie sie zdenerwował i zadzwonił i powiedział zebyśmy go zabierali. Chcieli chłopaki na drugi dzień kopać łopatami ale ze względu że teren jest gliniasto ilasty to woda stała i w końcu chłpoaki zaczeli gumiaki w tej glinie gubić. Następna kopara przyjechała i już dała rade pan koparkowy normalnie mistrz świata, co on wyprawiał na tej glinie to sie w głowie nie mieści. A dla mnie się serduszko uśmiechnęło ze jest oki. Potem chłopaki szalowali wykopy a w Wielką Sobotę (nie wiem czy to nie grzech) lali beton.I tak potem sobie schnął do 25 kwietnia. A w między czasie zrobili jeszcze drenaż opaskowy dookoła ław. Wczoraj tj.26 zaczęli murować bloczki fundamentowe i już zaczyna być coś widać. Strasznie się ciesze że nasz domek już powoli zaczyna rosnąć.

Wstawiła bym zdjęcia ale nie wiem jak :oops:

Ale się napisałam, już kończe jak coś się będzie działo to dam znać.

P.S. MARIUCHA I PIOTRUŚ co tam u was na budowach słychać jak postępy co już robicie??? dajcie znać.

Pozdrawiamy wszystkich VIRGOWICZÓW

Monika&Piotr

Fajny koparkowy;)

A ja wlasnie wczoraj dogadałem ekipe do budowy, stan surowy otwarty ze ściankami działowymi i dach na gotowo 25tys zl. Wczesniejszą wycene za tę samą robote dostałem 57tys! Budujemy z thermopora 30 + najprawdopodobniej wełna.

Ruszamy od 1 lipca, wczesniej zrobimy podłącza na działke i ogrodzenie.

Od lipca zaczne wklejać fotki z placu boju:)

pozdrowionka

Fajny koparkowy;)

A ja wlasnie wczoraj dogadałem ekipe do budowy, stan surowy otwarty ze ściankami działowymi i dach na gotowo 25tys zl. Wczesniejszą wycene za tę samą robote dostałem 57tys! Budujemy z thermopora 30 + najprawdopodobniej wełna.

Ruszamy od 1 lipca, wczesniej zrobimy podłącza na działke i ogrodzenie.

Od lipca zaczne wklejać fotki z placu boju:)

pozdrowionka

Muszę przyznać że ekipa dała ci naprawde dobrą cene ale czy oby nie będziesz musiał ich pilnować??!! Życze Ci jak najlepiej.

Ale jak tak sobie teraz licze to nasi budowniczy za fundamenty ściany nośne i działowe+ dach biorą 31 tys. więc cena też jeszcze nie straszy.

Pozdrowienia

Monika&Piotr

Marjuchaj i pozostali gratuluje postępów, Marjuchaj oglšdałem wasze zdjęcia z albumu na onecie, az serce rosnie ;-)

Ale dosyć tej rado�ci. Mam pytanka je�li będzie uprzejmi co� skrobnšć:

- jakie macie wymiary działek oraz jaki był ich koszt?

- i ile kosztował faktycznie ten obłędnie fantastyczny dach ;-)) czytałem różne prognozy, nawet ktos pisal ze 70tys ale jak to wyszło?

i je�li pozwolicie chętnie przyłšcze się to tego forum, chociaż my aktualnie szukamy dopiero najlepszej działki. Czy jest Virgowiec z okolic Bydgoszczy lub Torunia?

marcin (farbik)

Farbik, witaj w klubie, cieszę się że grono zwolenników tego projjektu sie powieksza. Odpowiadając na Twoje pytania:

1.Wymiary mojej działki to 28x43 - cos koło tego. Płaciłem 60 PLN/m2 ale to było 4 lata temu, teraz kosztują 2 razy tyle.

2. Dach mnie wynósł chyba trochę mniej, ale przedział około 60tys. trzeba liczyć.

Zapraszam do Lublina, z Torunia to prawie rzut beterem

:wink: 8) 8)

jaką wersję bedziecie budować, z pojedynczym czy podwójnym garażem??

Pozdrawiam

Dawno sie nie odzywałam ale mieliśmy z mężem małe zamieszanie na budowie.

No ale może od początku. Pozwolenie na budowe dostaliśmy 7 kwietnia i w sumie odrazu ruszyliśmy koparkami. Ze względu na to że nasza działka ma/miała spadek ok. 1,5 metra musieliśmy ją wyrównać. Humusu mamy wielką sterte na srodku działki( działkę mamy nie małą bo 1332m2(25x53)). Z domem zmieściliśmy się na niej na styk.

Pierwszy koparkowy okazał sie małą porażką i zebrał tylko humus bo jak przyszło do kopania wykopów pod ławy to nie dawał rady. Najpierw nie wiedział gdzie a jak już mu budowlaniec pokazał i zaznaczył ładnie sznurkami to znowu wtedy mu te sznurki i kołki przeszkadzały :evil: . Nasz budowniczy ogromnie sie zdenerwował i zadzwonił i powiedział zebyśmy go zabierali. Chcieli chłopaki na drugi dzień kopać łopatami ale ze względu że teren jest gliniasto ilasty to woda stała i w końcu chłpoaki zaczeli gumiaki w tej glinie gubić. Następna kopara przyjechała i już dała rade pan koparkowy normalnie mistrz świata, co on wyprawiał na tej glinie to sie w głowie nie mieści. A dla mnie się serduszko uśmiechnęło ze jest oki. Potem chłopaki szalowali wykopy a w Wielką Sobotę (nie wiem czy to nie grzech) lali beton.I tak potem sobie schnął do 25 kwietnia. A w między czasie zrobili jeszcze drenaż opaskowy dookoła ław. Wczoraj tj.26 zaczęli murować bloczki fundamentowe i już zaczyna być coś widać. Strasznie się ciesze że nasz domek już powoli zaczyna rosnąć.

Wstawiła bym zdjęcia ale nie wiem jak :oops:

Ale się napisałam, już kończe jak coś się będzie działo to dam znać.

P.S. MARIUCHA I PIOTRUŚ co tam u was na budowach słychać jak postępy co już robicie??? dajcie znać.

Pozdrawiamy wszystkich VIRGOWICZÓW

Monika&Piotr

Wtaj Monia, jak wrzucic zdjęcia możesz znaleźć na forum, pamietam że tez z tym miałem problem na poczatku. Skorzystaj z ponizszego linku

http://imageshack.us/

Wybierasz host it, wyszukujesz zdjęcie i wtedy je umieszczasz na serwerze. Następnie koło zdjęcia wyskakuje Ci link, który kopiujesz i umieszczasz w poscie. mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś :oops:

U nas elektryka skończona, właśnie robią sie tynki.

Okna zamówione, jeszcze trzeba zamówić drzwi wejsciowe.

Projektantka projektuje nam jeszcze tarasy.

Pozdarwiam[/b]

.....

jaką wersję bedziecie budować, z pojedynczym czy podwójnym garażem??

Pozdrawiam

Ma byc z podwojnym garazem. Chętnie bym go nawet wydluzyl gdyby sie dalo ale dom jest od tylu zestopniowany i nie wiem czy nie znieksztalci sie jego bryla. Mysle tez o wstawieniu z tylu pojedynczych dzwi garazowych zamiast klasycznych ktore sa w projekcie + niewielki utwardzony podjazd za nim.

Ze na razie tyle planujemy (sa glownie moje zachcianki :-)) choc zastanawiam sie nad pomyslem ktory wyczytalem w tym forum, tzn zamiana (na dole) pomieszczenia gospodarczego z lazienką miejscami.

Dzieki za zaproszenie :-))) co prawda mamy rodzinę w Rykach koło Dęblina a do Lublina to juz niedaleko ale zbyt często tam nie jeździmy.

Ktos pisał tez o mozliwosci zrobienia niewielkie stryszku, czy to możliwe?

a majowe po części spedzam na szukaniu Virgo w bydgoszczy lub okolicach :-))))

pozdrawiam

Ma byc z podwojnym garazem. Chętnie bym go nawet wydluzyl gdyby sie dalo ale dom jest od tylu zestopniowany i nie wiem czy nie znieksztalci sie jego bryla. Mysle tez o wstawieniu z tylu pojedynczych dzwi garazowych zamiast klasycznych ktore sa w projekcie + niewielki utwardzony podjazd za nim.

Ze na razie tyle planujemy (sa glownie moje zachcianki :-)) choc zastanawiam sie nad pomyslem ktory wyczytalem w tym forum, tzn zamiana (na dole) pomieszczenia gospodarczego z lazienką miejscami.

Dzieki za zaproszenie :-))) co prawda mamy rodzinę w Rykach koło Dęblina a do Lublina to juz niedaleko ale zbyt często tam nie jeździmy.

Ktos pisał tez o mozliwosci zrobienia niewielkie stryszku, czy to możliwe?

a majowe po części spedzam na szukaniu Virgo w bydgoszczy lub okolicach :-))))

pozdrawiam

My z tyłu drzwi zlikwidowaliśmy, pomiedzy garażem a pomieszczeniem gospodarczym zresztą też.

Co do tej zamiany pomieszczeń to nie słyszałem, nie wiem czy funkcjonalnie to będzie najlepszy pomysł.

Co do stryszku to wyjdzie całkiem spory, nad poddaszem, u mnie niedługo za to sie zabiorą. Trzeba położyć podłogą, zrobić włąz i graciarnia gotowa

:wink:

Czy kupiłeś już projekt? Kiedy zamierzasz ruszać.

Pozdrawiam

Witam!

U nas stropy zalane w ostatnią środę. Wszystko poszło super. Dwa dni polewaliśmy sami, a teraz niebo podlewa za nas :D . Jakie to jest super wrażenie wejść po własnych schodach na strop.

Jeśli chodzi o zamianę miejscacmi pomieszczenia gospodarczego i łazienki -my to zrobiliśmy, ale w VIRGO pierwotnym, a nie Virgo II.

Na dole wyszła super łazienka z dwoma oknami i pomieszczenie gospodarcze nie bardzo duże i bez okien, ale zdecydowalismy się na piec kondensacyjny, a więc okna nie są konieczne.

Teraz około 3 tygodni przerwy -nasza ekipa wylewać będzie gdzieś fundamenty. No i ruszymy z poddaszem i dachem.

Zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową - niestety na ceramiczną nas nie stać. Czy ktoś z Was kładł lub będzie kładł cementową dachówkę? Jaką i ile płacicie? Musimy też wybrać okna dachowe, jakie polecacie?

Na razie nawet nie mogę wyobrazić sobie takiegi etapu na jakim jest Mariucha czy Piotruś.

Serdecznie pozdrawiamy wszystkich.

Małgorzata i Bogdan

......

Czy kupiłeś już projekt? Kiedy zamierzasz ruszać.

Pozdrawiam

Na razie szukam działki takiej zeby miała odpowiednią dla nas ilość miesca za domem jednak ceny działek na bydgoskich osiedlach są na tyle wysokie że pewnie będzie to działka <1200 czyli bez szaleństwa, zależy mi na minimalnej dla tego projektu szerokości ok 26-28m.

Muszę teżzobaczyć ten dom na żywo, a najlepiej jak uda mi się zajrzeć do środka :-)))) znalazłem jedno Virgo pod Bydgoszczą, jasno żółte ściany i ceglany dach, a jakie kolory u Was?

Poza tym my będziemy raczej budować z betonu komórkowego Solbet (lokalny producent, daje niezłe rabaty, znajomi są zadowoleni) i pewnie projekt będzie trzeba zaadoptować. Aha projektu jeszcze nie mam ale po wolnym planuje kontakt z biurem zeby mnie wtajemniczyli.

Jeśli chodzi o nasz plan na ten rok to działka i papiery oraz planowaie i organizacja tak żeby na następny sezon budowlany ostro wejść. Poza tym mam jeszcze spore braki jeśli chodzi o wiedzę związaną z budowaniem domu.

pozdrawiam

ps. macie nowe foty swojej budowy?

Witam!

....

Jeśli chodzi o zamianę miejscacmi pomieszczenia gospodarczego i łazienki -my to zrobiliśmy, ale w VIRGO pierwotnym, a nie Virgo II.

Na dole wyszła super łazienka z dwoma oknami i pomieszczenie gospodarcze nie bardzo duże i bez okien, ale zdecydowalismy się na piec kondensacyjny, a więc okna nie są konieczne.

...

Zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową - niestety na ceramiczną nas nie stać. Czy ktoś z Was kładł lub będzie kładł cementową dachówkę? Jaką i ile płacicie? Musimy też wybrać okna dachowe, jakie polecacie?

Na razie nawet nie mogę wyobrazić sobie takiegi etapu na jakim jest Mariucha czy Piotruś.

Serdecznie pozdrawiamy wszystkich.

Małgorzata i Bogdan

Witam

a co ja mam powiedzieć, na razie żyję zaawansowaniem prac budowlanych ale moich przyjaciół :-))))

Powiedzcie proszę na ile udaje trzymać Wam się kosztorysu i ew. ile wynoszą % odchylenia?

Wczoraj oglądałem dom z dachówką cementową IBF u znajomego zony, ciemnostalowa, muszę powiedzieć że ze wszytskimi akcesoriami na gotowo ten dach wyglądał na prawdę ciekawie.

Jakie tynki planujecie w środku?

pozdrawiam

Cześć Virgowicze,

udaje Wam się choć trochę odpocząć w ten dłuugi weekend? My podlewamy strop, trochę niebo nadal pomaga, ale to sama przyjemność.

Co do kosztów, to w porównaniu z kosztorysem stworzonym przez EUROINWEST z Bydgoszczy na podstawie cen Sekocenbud z I kwartału 2005 - wychodzi nam jakieś 90%. Dokładnie będziemy podliczać po zamknięciu stanu surowego i położeniu dachówki. Teraz jest trudno bo dochodzą inne koszty np. wkładamy od razu rury do kominów, albo rozprowadzamy w głównych pionach kanalizacyjne itp. Budujemy 17 km od centrum Warszawy, to niestety ceny tez mamy pewnie "stolicowe", ale na razie pilnujemy sie i żle nie wygląda.

Na razie na I miejscu w wyborze dachowki ceramicznej mamy Braas, ale jeszcze cały czas oglądamy.

Jeśli chodzi o tynki to na razie jeszcze daleko przed nami - przyszły rok. Staramy się myśleć dwa-trzy etapy na przód, bo przyszłoby zwariować.

Z tego co widzieliśmy na zdjęciach to chyba i Piotruś i Mariucha robiliście kominy z klinkieru. Czy ktoś przymierzał się do zrobienia tak jak są w projekcie -otynkowanych? Co o tym myślicie?

Pozdrowienia,

M & B