farbik 03.05.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam Marjucha i jeszcze ktos pisał ze odnosilicie cianę kolanowš a jak wyszło wtedy z wysokociš pomieszczeń na poddaszu? czy to skutkowało zmianš w więbie dachowej? Widziałem też u kogo z forum na zdjęciu że nie zrobił łuków na oknami (drzwiami) balkonowymi na poddaszu, domylam się że chodzi o koszty tych drzwi? Czy ktos zlikwidował okna w garazu, co o tym mylicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 03.05.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam, na poczatek kilka obiecanych fotek tynkówhttp://img226.imageshack.us/img226/8681/tynki0038nl.jpghttp://img226.imageshack.us/img226/4867/tynki0043mn.jpghttp://img112.imageshack.us/img112/3561/tynki0052jd.jpghttp://img112.imageshack.us/img112/5021/tynki0064kb.jpghttp://img112.imageshack.us/img112/9892/tynki0072jx.jpghttp://img112.imageshack.us/img112/3043/tynki0084ii.jpghttp://img295.imageshack.us/img295/7719/tynki0099oz.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 03.05.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Z tego co widzieliśmy na zdjęciach to chyba i Piotruś i Mariucha robiliście kominy z klinkieru. Czy ktoś przymierzał się do zrobienia tak jak są w projekcie -otynkowanych? Co o tym myślicie? Pozdrowienia, M & B Witam, co do kominów to tak jak piszesz u nas są z klinkieru, od razu tak chcieliśmy. Zadecydowały o tym wzgledy estetyczne, trwałość takiego komina - jeździliśmy po okolicy i takie nam sie najbardziej podobały. Jeśli chodzi o tynkowane to myślę, że byłoby to tak jak z przyporami na każdym rogu budynku ( są takie w projekcie ale niewiele osób to robi w rzeczywistosci). Potem bedzie na nie zaciekać woda, i po jakimś czasie wyglada to mało ciekawie. Oczywiscie wszystko to rzecz gustu, a decyzja należy oczywiscie do Was Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 03.05.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam Marjucha i jeszcze ktos pisał ze odnosili�cie �cianę kolanowš a jak wyszło wtedy z wysoko�ciš pomieszczeń na poddaszu? czy to skutkowało zmianš w wię�bie dachowej? Widziałem też u kogo� z forum na zdjęciu że nie zrobił łuków na oknami (drzwiami) balkonowymi na poddaszu, domy�lam się że chodzi o koszty tych drzwi? Czy ktos zlikwidował okna w garazu, co o tym my�licie? Jeśli chodzi o podniesienie sciany kolankowej to nie skutkuje to zbyt dużymi zmianami, jedynie wydłużyć trzeba troche słupy i jetki, ale w tartaku zawsze daja 30 cm zapas. Wysokość pomieszczeń na poddaszu bedziesz miał taką, jaką zechcesz przeciez robisz to na końcu ( podłogę poddasza i sufit). U nas łuki zostały, Piotruś to zlikwidował ale nie podejrzewam że ze względu na koszty. Moim zdaniem łuki te nadają duszy temu budynkowi, ale to znowu moje subiektywne odczucie i ktoś może myśleć inaczej. Co do kosztu okien z łukami to są 2x droższe. Ja zlikwidowałem 1 okno w garażu, 2 w zupełności wystarczą. Zgrałem je z oknami połaciowwymi w suszarni. Myślę, że przydadzą sie one chociażby po to, by doswietlić to pomieszczenie bądź wypuscić zapach spalin po wjechaniu samochodem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 05.05.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witam wszystkich po dłuższej przerwie.U nas było trochę zastoju, a to dlatego, że mamy więcej obowiązków służbowych zatem i budowy nie możemy przypilnować jak trzeba.Elektryk już praktycznie skończył pracę.Udało nam się wybrać ekipę, która zrobi nam całe wykończenie tzn: tynki wewnętrzne (wybraliśmy mineralne), posadzki, gładzie, malowanie, ocieplenie dachu itd - aż "pod klucz".Wchodzą 15 maja i wyjdą gdzieś w drugiej połowie sierpnia lub na początku września. W sumie zima nas opóźniła o jakiś miesiąc, a drugi miesiąc był stracony z powyższego powodu. PozdrawiamPiotr[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek D. 07.05.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Witam wszystkich uczestników forum!Właśnie w tym roku zamierzam rozpocząć budowę domu według projektu Virgo. W zeszłym tygodniu otzymałem warunki zabudowy i teraz jestem na etapie adaptacji projektu.Czytałem wcześniejsze wypowiedzi i napotkałem na temat który mnie również nurtuje a mianowicie wielkość kuchni. Ja zamierzam ją powiększyć poprzez przesunięcie o około 0,5 m ściany zewnątrznej co poszerzy kuchnię. Jak uważacie, czy nie spowoduje to większych komplikacji np. konstrukcyjnych? Czy ktoś może już tak zrobił w swoim domu? Kolejnym tematem jest dach a właściwie technologia jego wykonania. Jak widziałem na zdjęciach wszyscy zastosowali folię, bez deskowania. ja się zastanawiam czy nie zastosować deskowania połaci dachu (prawie wszyscy z którymi rozmawiam doradzają mi deskowanie). Jeżli to możliwe proszę o kilka słów wypowiedzi na ten temat.W porównaniu z wami jestem na początku długiej drogi, więc jeżeli możecie podzielcie się ze mną swoimi spostrzeżeniami na jakie szczegóły powinienem zwrócić uwagę podczas budowy.Z góry dziękuję i pozdrawiamDarek D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farbik 08.05.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam no to jestes i tak dalej od nas, my szukamy działki ale to nie takie proste poniewaz chcemy działke w miecie. Mam kilka fajnych miejsc na oku ale to wszysko ziemia gminy a tam procedury ciagnš się jak flaki z olejem Czytalem na tym forum ze prawidlowa kolejnosc to najpierw dzialka a potem wybor projektu , u nas jest inaczej, jak realizujesz inwestycje zycia to wszytsko musi byc idealne. Co do projektu Virgo to jest Virgo i Virgo II ten drugi moim zdaniem jest lepszy (moze dlatego ze go wybralismy ). Na tym forum modne jest podniesienie sciany kolenowej co i ja zastosuję. Polecam Ci przejrzenie tego wštku w calosci, zajmie Ci to kilka godzin ale sporo kwesti szanowni zalozyciele wštku już opisali. Z czego planujesz stawiać ciany? i jakie pokrycie dachowe, budujesz z firmš czy samodzielnie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 10.05.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czesc wszystkim Virgowiczom! My cały czas polewamy strop . Ekipa pojechała robić fundamenty na inną budowę i mamy 3-tygodniową przerwę. Czy faktycznie podlewaliście pełne 3 tygodnie? Niektórzy mówią, że około 10 dni wystarczy? Jeśli chodzi o dach, bo było tu takie pytanie, to my będziemy robić klasyczny z odeskowaniem i papą. A na to dachówka cementowa. Za tydzień ruszamy z budową poddasza. Jak cały dom bedzie postawiony zrobię zdjęcia -budujemy VIRGO pierwotny projekt -chyba nikt takich zdjec jeszcze nie zamieszczał, bo większość buduje Virgo II. Pozdrowienia, M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 10.05.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czytałem wcześniejsze wypowiedzi i napotkałem na temat który mnie również nurtuje a mianowicie wielkość kuchni. Ja zamierzam ją powiększyć poprzez przesunięcie o około 0,5 m ściany zewnątrznej co poszerzy kuchnię. Jak uważacie, czy nie spowoduje to większych komplikacji np. konstrukcyjnych? Czy ktoś może już tak zrobił w swoim domu? Kolejnym tematem jest dach a właściwie technologia jego wykonania. Jak widziałem na zdjęciach wszyscy zastosowali folię, bez deskowania. ja się zastanawiam czy nie zastosować deskowania połaci dachu (prawie wszyscy z którymi rozmawiam doradzają mi deskowanie). Jeżli to możliwe proszę o kilka słów wypowiedzi na ten temat. W porównaniu z wami jestem na początku długiej drogi, więc jeżeli możecie podzielcie się ze mną swoimi spostrzeżeniami na jakie szczegóły powinienem zwrócić uwagę podczas budowy. Z góry dziękuję i pozdrawiam Darek D. Witam Darek, my początkowo tez mieliśmy kupować projekt Virgo, ale znajomy zrobił nam projekt kuchni i okazało się, że jest za mała. Myślałem o poszerzeniu tak jak ty, dzwoniłem w tej sprawie do Domusa i jest to oczywiscie możliwe, tylko wpłynie to na zmianę wygladu bryły i nie wiadomo, czy wtedy by Ci się on podobał. Można zrobić wizualizację, ale Domus nie miał na to czasu. Co do deskowania oczywiscie jest to dobre rozwiazanie, ale trzeba dodatkowo na deski wydać pewnie z 5-6tys. Rozwiązanie które obecnie wiekszość stosuje nie wydaje mi się dużo gorsze. Pozdrawiam i zyczę szybkiego startu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 10.05.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czesc wszystkim Virgowiczom! My cały czas polewamy strop . Ekipa pojechała robić fundamenty na inną budowę i mamy 3-tygodniową przerwę. Czy faktycznie podlewaliście pełne 3 tygodnie? Niektórzy mówią, że około 10 dni wystarczy? Jeśli chodzi o dach, bo było tu takie pytanie, to my będziemy robić klasyczny z odeskowaniem i papą. A na to dachówka cementowa. Za tydzień ruszamy z budową poddasza. Jak cały dom bedzie postawiony zrobię zdjęcia -budujemy VIRGO pierwotny projekt -chyba nikt takich zdjec jeszcze nie zamieszczał, bo większość buduje Virgo II. Pozdrowienia, M & B My podlewaliśmy z tego co pamiętam przez 5 dni, i wtedy były upały więc chyba trochę przesadzili Wstaw teraz fotki, chętnie zobaczę kolejny dom Virgo w budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 10.05.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czytalem na tym forum ze prawidlowa kolejnosc to najpierw dzialka a potem wybor projektu , u nas jest inaczej, jak realizujesz inwestycje zycia to wszytsko musi byc idealne. pozdrawiam Cześć, uroda domu jest ładna, ale jeśli znajdziecie działkę wąską i długą to Virgo raczej nie będzie tam pasować, bo jest raczej kwadratowe. W każdym razie - wszystkiego dobrego na tym etapie! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 10.05.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam, na poczatek kilka obiecanych fotek tynków Pozdrawiam No super... U nas to za kilka dni - tak jak pisałem - ruszą od poniedziałku. Wybrałeś tynk gipsowy? U nas będzie mineralny - czyli tzw. tradycyjny, ale potem na nim gładź. Czy mi się wydaje czy już ociepliłeś dach? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 10.05.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Z tego co widzieliśmy na zdjęciach to chyba i Piotruś i Mariucha robiliście kominy z klinkieru. Czy ktoś przymierzał się do zrobienia tak jak są w projekcie -otynkowanych? Co o tym myślicie? Pozdrowienia, M & B Hej, my nie robimy kominów z klinkieru. Kominy będą tynkowane, a potem w kolorze elewacji. Jakoś tak nie podobają nam się kominy klinkierowe... Kwestia gustu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 10.05.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam wszystkich uczestników forum! Właśnie w tym roku zamierzam rozpocząć budowę domu według projektu Virgo. W zeszłym tygodniu otzymałem warunki zabudowy i teraz jestem na etapie adaptacji projektu. Darek D. Witaj tutaj, jeśli chodzi o nas to wybraliśmy Virgo II ze względu na układ pomieszczeń. I to był przypadek, ponieważ na stronie Domusa było widać tylko Virgo z pojedynczym garażem i Virgo II z podwójnym. Wersja z podwójnym nas nie interesowała, więc założyłem, że to jednak będzie Virgo. Poszedłem jednak do Domusa i okazało się, że mają i Virgo II z pojedynczym i to było właśnie to! Ze względu na układ działki odpowiadało nam odbicie lustrzane i taki właśnie projekt kupiliśmy. Potem zdecydowaliśmy się na te wszystkie zmiany o których pisaliśmy - czyli zmieniliśmy garaż na pomieszczenia użytkowe (gabinet plus duża garderoba) i zamieszaliśmy w ich ustawieniu i takie tam różne. Teraz jak już dom stoi to w układzie pomieszczeń nic byśmy nie zmieniali. Co najwyżej dom postawilibyśmy ciut wyżej. Pzdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.05.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Czy mi się wydaje czy już ociepliłeś dach? Pozdro Wydaje Ci się, to widać folię dachową My za 3 tygodnie z kolei robimy wylewki, okna zamówione tylko nie możemy do ich koloru dopasować drzwi, czekamy na próbki . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 15.05.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Hej!Mamy pytanie do bardziej zaawansowanych Virgowiczów. Jakiej wielkości okna dachowe zakładaliście u siebie? W projekcie są zaprojektowane okna o wymiarach 78 x 160 cm. Wydają nam się bardzo długie? No i oczywiście cena jest tez stosowanie wysoka. Myślimy o zmniejszeniu ich do 78 x 140. Jakie jest Wasze zdanie?Będziemy wdzięczni za podpowiedz.Pozdrowienia z OżarowaM & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 16.05.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Hej! Mamy pytanie do bardziej zaawansowanych Virgowiczów. Jakiej wielkości okna dachowe zakładaliście u siebie? W projekcie są zaprojektowane okna o wymiarach 78 x 160 cm. Wydają nam się bardzo długie? No i oczywiście cena jest tez stosowanie wysoka. Myślimy o zmniejszeniu ich do 78 x 140. Jakie jest Wasze zdanie? Będziemy wdzięczni za podpowiedz. Pozdrowienia z Ożarowa M & B Hej, dopiero za tydzień będę w stanie sprawdzić jakie my kupiliśmy. Ale chyba jednak zgodnie z projektem. Według nas nie ma co zmniejszać okien, bo zmniejsza się naświetlenie pokoi (szczególnie tego jednego, który nie ma wyjścia balkonowego), górnej łazienki i suszarni. Przemyślcie sobie to zatem bardzo dokładnie. Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 16.05.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Czy mi się wydaje czy już ociepliłeś dach? Pozdro Wydaje Ci się, to widać folię dachową My za 3 tygodnie z kolei robimy wylewki, okna zamówione tylko nie możemy do ich koloru dopasować drzwi, czekamy na próbki . Pozdrawiam Kurde, ale masz wymagania - drzwi w kolorze okien.. fiu fiu... U nas trwa batalia tynkarska, ale oboje wyjechaliśmy, więc nawet nie wiemy jak to idzie. Pzdr P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 17.05.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Hej! Zdecydowaliśmy się jednak na okna takie jak w projekcie czyli 78 x 160. Tylko do łazienki wzielismy 78 x 140 - bo zamówilismy okna VELUX pokryte warstwą poliuretanu -specjalne do pomieszczeń o dużej wilgosci, a te w rozmiarze 160 są na zamówienie. Okna łazienkowe są z przodu budynku jako jedyne okna dachowe, nie będzie widać różnicy pomiędzy nimi a pozostałymi oknami. No i wreszcie doprowadziliśmy wodę, bo do tej pory cały czas ciągnęliśmy od sąsiada. Od dziś ruszamy z poddaszem. pozdrwienia, M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VirgoMan 19.05.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 tu Poznan... tu Poznan.. !! na razie stoimy w miejscu... szukamy ekip i robimy wyceny na sciany w systemie 1 warstwowym lub 3 warstwowe bo zastanawiamy sie nad elewacja klinkierowa... tak do polowy okien... !! pozatym mamy problem z kolorem dachowki... zona upiera sie nad grafitem a do niego to ciezko cokolwiek dobrac ze stalarki okiennej i kolor tynku... !! fajnei sie to wszystko czyta i oglada fotki z zaawansowanych placow budowy.. ajajajajjjjjjj... kiedy mnie to czeka...? w tym roku na 100% zaczynamy... chcemy stan surowy otworty zostawic do przezimowania i na wiosne 2007 c.d... !! ale jak czas pozwoli to moze pociagniemy do "zamknietego" ... powodzonka na waszych polach bitew... !! c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts