MarzannaPG 09.01.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Projekt bardzo ładny, sympatyczny domek. Co do kuchni to chyba wystarczająca, ale to zależy od tego co tam chcesz umieścić. Np. wyspa raczej będzie tam nie wskazana. Ja mam niestety o 1m2 kuchnię mniejszą niż w twoim projekcie i jakoś się muszę ze wszystkim zmieścić, tak wiec z mojego punktu widzenia to jest to dużo, ale gdzieś na forum były głosy, że tak 10 to dopiero jest optymalna wielkość czym mnie załamali, ale jak sobie na żywo 'umeblowałam' (rysując po podłodze! ) to się okazało, że miejsca wystarczy na moje zachcianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 09.01.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Marzanna, dzięki za głos, jak dla mnie kuchnia jest OK, ale moja żona lubi gotować i chciałaby powiększyć A jaki projekt Ty wybrałaś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.01.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Wybrałam Petunię z Archetonu. Tam wprawdzie kuchnia miała 9 m2, ale my dom skracaliśmy na długości o 1m, bo miał 180m2 (teraz 156) i kuchnia ma teraz 7m2 (raptem o 2m2 więcej niż obecna w bloku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 10.01.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Ja właśnie dzisiaj dzwoniłem do biura projektowego we Wrocławiu. Okazało się, że można w prosty sposób i niezbyt kosztowny powiększyć zarówno kuchnię jak i garaż ( przesuwając właśnie ścianę od strony garażu o 0,5 metra). Super. Mam pytanie, z czego będziesz budować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.01.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Ja już zbudowałam stan surowy - vide obrazek pod nickiem! Na ściany kupiliśmy Poromur firmy Jopek, ceramika ponoć w klasie Porothermu, ale duuużo tańsza, tyle że nie najładniej może wygląda przez takie czarne wypalenia, podczas gdy Porotherm ma ładniutki jednakowy czerwony kolorek, ale jak komuś na kolorku surowych ścian zależy ... Możesz zobaczyć zdjęcia z mojej budowy w albumie: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=32142&k=10&q=domek%20petunia&nxt=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 10.01.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Bardzo sympatycznie ten dom wygląda Widzę, że z Twojego męża to złota rączka - na pewno sporo zaoszczędziliście na kosztach budowy. Ja niestety nie mam takich umiejętności. Do tego na dzień dzisiejszy i wiedzy na tematy budowlane nie mam zbyt dużej Ale widzę, że z pomocą forumowiczów nie zginę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.01.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Otóż to! Forum jest super! Też wiele z niego korzystam! Powodzenia w budowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 11.01.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Oto link http://www.dobredomy.pl/?id_project=22&infopage=2 Mam nadzieję, że się udało, co sądzicie o tym domu?? Dom oczywiście ładny ale: -dość duża powierzchnia zabudowy w stosunku do pow. użytkowej - zarys zabudowy mocno poazębiany, - skomplikowany dach z dużymi lukarnami = bardzo duże koszty - duże koszty wykonania tarasów i balkonów i jednocześnie mogą być kłopoty w prawidłowym ich zaizolowaniu, -niezbyt duży gabinet Wybór należy do Ciebie. Po wybudowaniu napewno będzie bardzo ładny. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.01.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Pete, dzięki za opinię na etmat projektu. Jak dla mnie z kolei gabinet jest trochę za duży - ale to kwestia indywidualnych potrzeb. Duża powierzchnia zabudowy mi nie przeszkadza - mam działkę 1200 m2 Koszt budowy dachu na pewno nie będzie niski - ale coś za coś, wychodzę z założenia że będę tam mieszkał do końca życia. A czy możesz coś powiedzieć na temat samego wnętrza, rozmieszczenia, czy coś byś zmienił w projekcie? Z czego byś budował ściany? Chętnie zobaczę Twoją chacjendę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 11.01.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Pete, dzięki za opinię na etmat projektu. Jak dla mnie z kolei gabinet jest trochę za duży - ale to kwestia indywidualnych potrzeb. Duża powierzchnia zabudowy mi nie przeszkadza - mam działkę 1200 m2 Koszt budowy dachu na pewno nie będzie niski - ale coś za coś, wychodzę z założenia że będę tam mieszkał do końca życia. A czy możesz coś powiedzieć na temat samego wnętrza, rozmieszczenia, czy coś byś zmienił w projekcie? Z czego byś budował ściany? Chętnie zobaczę Twoją chacjendę Hi! Gabinet napewno nie jest za duży, a potrzeby mogą się zmienić. Tym bardziej , że sądząc z projektu w gabinecie część powierzchni zabierają ukośnie przechodzące schody prz ściance działowej ( tak wynika z rzutu). Umieszczenie kominka samym rogu salonu też nie jest najlepsze ze względu na rozprowadzenie ciepła. Kominek powinien być nieco bliżej środka domu, wtedy najłatwiej jest z dystrybucją ciepełka. Tak samo w pomieszceniu gospodarczym od razu musisz zaplanować jakie będziesz maił ogrzewanie. Jeśli olejowe to zaplanować musisz umieszczenie zbiornika. Spiżarnia- super sprawa, szkoda, że nie odrobinę większa. W salonie przy schodach i przy jadalni masz dwie kolumny spełniające rolę nośną- musisz je uwzględnić przy komunikacji z kuchni do salonu. szkoda, że konstrukcja poddasza i dachu uniemożliwia przeniesienie ściany zewnętrznej gdzie jest okno w kuchni, jako przedłużenie ściany jadalni- ilość materiału taka sama a wyraźnie zwiększyła by się kuchnia- 8 metrów to nie jest dużo a raczej dość mało- zobacz, że po ustawieniu mebli miejsca na środku jest niewiele i może być zbyt ciasno. Do pomieszczeń na górze większych uwag nie mam. Nadal twierdzę, że dach będzie drogi, chociaż nie powiem- ładny. Co materiału na ściany to alternatywnych wariantów jest dużo. Każda metoda ma swoje zalety i trochę wad. ja budowałem z silikatów i ocieplałem wełną mineralną- projekt Poemat 3 z mtmstyl - jest w wątku http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21686 Wątków na forum o tym z czego budować jest mnóstwo i jednoznacznej i jedynie słusznej odpowiedzi nie ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.01.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Pete , dzięki za cenne uwagi, co do kuchni też chcieliśmy ją trochę powiększyć ( w rzeczywistości w planie ma 8,77 ), dzwoniłem do Domusa i architekt powiedział, że można poszerzyć budynek o pół metra powiększajac przy tym kuchnię i garaż. Jest również możliwość taka , o jakiej pisałeś ale wtedy zmieni się bryła budynku i nie wiadomo czy dalej będzie się podobał z zewnątrz.Mam również pytanie odnośnie ogrzewania, bo wybrałeś olejowe, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 12.01.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Mam również pytanie odnośnie ogrzewania, bo wybrałeś olejowe, dlaczego? Ze względu na bezobsługowość. Nie ma gazu przewodowego a nie chcieliśmy budować zbiornika na podwórku. Kocioł olejowy podgrzewa u nas c.w.u, wodne ogrzewanie podłogowe i grzejniki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 12.01.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Mam również pytanie odnośnie ogrzewania, bo wybrałeś olejowe, dlaczego? Gazu nie kupisz w Makro ... oleju jest pod dostatkiem Widzę, że somsiad ostro walczy na forum ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 12.01.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Idkam, w makro gaz kupowałem nie raz, taniej niż gdziekolwiek Jak nie wierzysz to Cię tam zabiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 12.01.2005 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Czy są osoby, które zdecydowały się na projekt VIRGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 13.01.2005 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Cześć bardzo dawno nie byłam na forum. Kiedyś poruszałam teman Virgo ale jakoś nie było odzewu, a tu proszę taka niespodzianka. Ja już jestem szczęśliwym posiadaczem projektu Virgu, na wiosnę rozpoczynam budowę, dzisiaj mąż zawiózł projekt do adaptacji i gdzieś za dwa tygodnie oddajemy papiery do pozwolenia na budowę następne trzy i mamy pozwolenie i generalnie można startować My nic nie zmienialiśmy w projekcie jakoś tak się złożyło że nam się wszystko podoba, dla mnie kuchnia jest ok, stół jest w jadalni więc nie zajmuje miejsca, teraz mam trochę mniej i jeszcze stoi stół Szkoda że mam tak mało czasu na pogaduszki bo chętnie bym pogawędziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 13.01.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Cieszę się, że wreszcie odezwał się ktoś, kto jest zdecydowany na Virgo.Generalnie mi ten projekt tez się bardzo podoba ( a przejrzeliśmy ich tysiące). Jesteśmy na niego zdecydowani. Natomiast mamy parę kwestii do rozwiązania - żona chciałaby mieć większą kuchnię, jest to możliwe przesuwajac ścianę od strony garażu ( większy garaż i kuchnia ). - na naszej działce nie ma gazu , nie wiemy czy w projekcie domu wystarczy miejsca na np.zbiorniki na olej Czy orientujecie się coś w kosztach budowy?? Z czego będziecie budować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 13.01.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 ja nic nie będę zmieniała, chociaż nigdy nic nie wiadomo bo czekam wałaśnie na warunki zabudowy. nie rozmawialiśmy jeszcze z architektem. Przegladam wszystkie posty z manuelą, wydrukowałam sobie kosztorys z manueli (powinno być podobnie). Jak będę miała papiery na działkę to wtedy będę rozmawiać z architektem ale na 100 % będzie to LIBRA (jest śliczna) _________________ Ebu, patrząc na Twoje poprzednie marzenia cieszę się że zdecydowałeś tak jak my Dobra decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 14.01.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Libra??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 15.01.2005 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Witaj Mariucha widzę że pilnie śledzisz forum, zaraz po zakupie działki byliśmy pewni na 100% a nawet 150% , Ze to będzie Libra, no ale jest zawsze jakieś ale, okazało się że przydałabu się suszarnia i jakieś miejsce gzie można zesłkadować choinkę, bąbki i inne rzeczy które są czasami używane a zajmują miejsce. Wybór padł na Virgo i tak już zostało Nie mamy jeszcze pełnych wycen ale jesteśmy na dobrej drodze, zaczynamy też walczyć z wykonawcami . Jaki będzie wynik bitwy, w nastęnym odcinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts