luk__25 19.05.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 My ruszamy z fundamentami pod koniec czerwca, do września dom ma być przykrytu. Materiały ustalone, wykonawcy i wszelka obsługa w pogotowiu:) Ale juz zacząłem sie zastanawiac na kominkiem i wykorzystaniu go do ogrzewania Virgo. Nie wiem czy robić kominek z płaszczem wodnym (czy jest sens z punktu ekonomicznego) czy zostawić sam tradycyjny kominek który ogrzewałby salon, jadalnie i robiąc otwór w ścianie "schodowej" odrobina ciepła wędrowałaby tez do góry. Jakie są Wasze przemyslenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 20.05.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ale juz zacząłem sie zastanawiac na kominkiem i wykorzystaniu go do ogrzewania Virgo. Nie wiem czy robić kominek z płaszczem wodnym (czy jest sens z punktu ekonomicznego) czy zostawić sam tradycyjny kominek który ogrzewałby salon, jadalnie i robiąc otwór w ścianie "schodowej" odrobina ciepła wędrowałaby tez do góry. Jakie są Wasze przemyslenia w tej kwestii? My też myśleliśmy o kominku z płaszczem wodnym, ale nie zdecydowaliśmy się ostatecznie na takie rozwiązanie. Zaważyła cena, wydajność i koszty utrzymania. Kominek nie będzie jedynym źródłem ogrzewania, a jedynie dodatkowym. Zatem weźmiemy kominek normalny, ale z rozprowadzeniem ciepła do innych pokoi. Nie tylko poprzez ścianę w klatce schodowej do góry, ale również rurami do niektórych innych pomieszczeń. Tym bardziej, że znajomy pokazał nam swoje rozwiązanie i bardzo nam się spodobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 20.05.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 tu Poznan... tu Poznan.. !! No to witamy w klubie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.05.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ale juz zacząłem sie zastanawiac na kominkiem i wykorzystaniu go do ogrzewania Virgo. Nie wiem czy robić kominek z płaszczem wodnym (czy jest sens z punktu ekonomicznego) czy zostawić sam tradycyjny kominek który ogrzewałby salon, jadalnie i robiąc otwór w ścianie "schodowej" odrobina ciepła wędrowałaby tez do góry. Jakie są Wasze przemyslenia w tej kwestii? My też myśleliśmy o kominku z płaszczem wodnym, ale nie zdecydowaliśmy się ostatecznie na takie rozwiązanie. Zaważyła cena, wydajność i koszty utrzymania. Kominek nie będzie jedynym źródłem ogrzewania, a jedynie dodatkowym. Zatem weźmiemy kominek normalny, ale z rozprowadzeniem ciepła do innych pokoi. Nie tylko poprzez ścianę w klatce schodowej do góry, ale również rurami do niektórych innych pomieszczeń. Tym bardziej, że znajomy pokazał nam swoje rozwiązanie i bardzo nam się spodobało. No tak, ale przemyslałes kwestie kurzu i malowania scian mniej więcej co 2 lata przy tym rozwiązaniu? Ja wstępnie liczyłem koszty ogrzewania powietrznego wymuszonego i biorąc pod uwagę na koniec ciągle brudne sufity przy wylocie z kratki nie opłaca sie to zupełnie. Cos mi sie zdaje że pozostaniemy przy tradycyjnym kominku bez żadnych "wynalazków";) Chyba że plaszcze wodne potanieją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 20.05.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 No tak, ale przemyslałes kwestie kurzu i malowania scian mniej więcej co 2 lata przy tym rozwiązaniu? Ja wstępnie liczyłem koszty ogrzewania powietrznego wymuszonego i biorąc pod uwagę na koniec ciągle brudne sufity przy wylocie z kratki nie opłaca sie to zupełnie. Założyliśmy, że po to będą filtry przy wylotach, żeby problemu nie było Tak jak pisałem - znajomy ćwiczy temat od chyba roku i jest zadowolony.. W każdym razie - do tego etapu macie jeszcze trochę czasu. Tak jak ktoś tu wcześniej napisał - wszystkiego nie obmyślisz, nie przewidzisz, bo możnaby zwariować od nadmiaru szczegółów. Wystarczy to etapami robić, z małym wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 21.05.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Hej! Zdecydowaliśmy się jednak na okna takie jak w projekcie czyli 78 x 160. Tylko do łazienki wzielismy 78 x 140 - bo zamówilismy okna VELUX pokryte warstwą poliuretanu -specjalne do pomieszczeń o dużej wilgosci, a te w rozmiarze 160 są na zamówienie. Okna łazienkowe są z przodu budynku jako jedyne okna dachowe, nie będzie widać różnicy pomiędzy nimi a pozostałymi oknami. No i wreszcie doprowadziliśmy wodę, bo do tej pory cały czas ciągnęliśmy od sąsiada. Od dziś ruszamy z poddaszem. pozdrwienia, M & B Witaj, u nas wszystkie okna są 74x140. Oglądałem wczesniej większę, stwierdzilismy że są ciut za duże.Chociaż światła nigdy za wiele U nas wody ciagle nie ma, wprzyszłości musimy wybić studnię. Pozdrawiam i czekam na jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 21.05.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 VirgoMan, witaj w klubie. Co do kominka to też zastanawiałem się czy robić z płaszczem czy bez, ale stanęło że bez. Będziemy mieć gaz z butli ( na razie), kominkiem trochę bedziemy dogrzewać.Teraz natomiast myślimy jeszcze nad odkurzaczem centralnym, za tydzień układają styropian na wylewki, więc czasu na myslenie pozostało niewiele.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximus. 23.05.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 WITAM WSZYSTKICH SYMPATYKÓW DOMU VIRGO. WŁAŚNIE JESTEŚMY Z ŻONĄ NA ETAPIE WYBIERANIA PROJEKTU, W PRZYSZŁYM ROKU PLANUJEMY BUDOWĘ. BARDZO BARDZO PROSZĘ WSZYSTKICH O JAKIEŚ FOTKI Z BUDOWY I EWENTUALNE RADY. W PROJEKCIE VIRGO II NAJBARDZIEJ MARTWI MNIE BRAK ŚCIANKI KOLANKOWEJ. WYDAJE SIĘ ŻE POKOJE NA PODDASZU BĘDĄ BARDZO MAŁE.JAK MYŚLICIE CZY PODNIESIENI CAŁEJ KONSTRUKCJI NIE SPOWODUJE ŻE DOM ZBRZYDNIE.SZCZEGÓLNIE ZWRACAM SIE TU DO MARIUCHA WIDZĘ ŻE MASZ WIELKIE DOŚWIADCZENIE JEŚLI CHODZI O TEN PROJEKT. PODNIOSŁĘŚ ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ I JAK TO WYGLĄDA. MAXIMUS WARSZAWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximus. 24.05.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 WITAM WSZYSTKICHNA POCZĄTKU CHCIAŁEM SIĘ POCHWALIĆ!!!DZISIAJ W PRACY PRZECZYTAŁEM CALUSIEŃKIE FORUM OD DESKI DO DESKI, NAWET NIE ZDĄRZYŁEM ZJEŚĆ ŚNIADANIA ZAJĘŁO MI TO OSIEM GODZIN ALE BYŁO WARTO. MARIUCHA I PIOTRUŚ SUPER ŻE TAK SIĘ UDZIELACIE, WIELE SIE OD WAS DOWIEDZIAŁEM. WASZE CHAŁUPKI SĄ NAPRAWDĘ ŚWIETNE. MARIUCHA BŁAGAM KUP SOBIE WRESZCIE CYFRĘ BEDZIESZ MÓGŁ UMIESZCZAĆ WIĘCEJ FOTEK. JAK JUŻ WSPOMINAŁEM WCZEŚNIEJ PLANUJEMY BUDOWĘ VIRGO II Z DWOMA GARAŻAMI. MAMY JUŻ DZIAŁKĘ WSZYSTKIE MEDIA W DRODZE. JAK WSZYSCY MAM WIELE WĄTPLIWOŚCI (ŚCIANKA KOLANKOWA) ALE PATRZĄC NA WASZE FOTKI MYŚLĘ ZE BĘDZE OK. MAŁGORZATA I BOGDAN CHĘTNIE BYM OBEJRZAŁ WASZE POSTĘPY NA ŻYWO, WASZ GNIAZDKO JEST BARDZO NIEDALEKO OD MOJEGO(STARE BABICE). POZDRAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 25.05.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 WITAM WSZYSTKICH SYMPATYKÓW DOMU VIRGO. WŁAŚNIE JESTEŚMY Z ŻONĄ NA ETAPIE WYBIERANIA PROJEKTU, W PRZYSZŁYM ROKU PLANUJEMY BUDOWĘ. BARDZO BARDZO PROSZĘ WSZYSTKICH O JAKIEŚ FOTKI Z BUDOWY I EWENTUALNE RADY. W PROJEKCIE VIRGO II NAJBARDZIEJ MARTWI MNIE BRAK ŚCIANKI KOLANKOWEJ. WYDAJE SIĘ ŻE POKOJE NA PODDASZU BĘDĄ BARDZO MAŁE. JAK MYŚLICIE CZY PODNIESIENI CAŁEJ KONSTRUKCJI NIE SPOWODUJE ŻE DOM ZBRZYDNIE. SZCZEGÓLNIE ZWRACAM SIE TU DO MARIUCHA WIDZĘ ŻE MASZ WIELKIE DOŚWIADCZENIE JEŚLI CHODZI O TEN PROJEKT. PODNIOSŁĘŚ ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ I JAK TO WYGLĄDA. MAXIMUS WARSZAWA Witaj Maximus, co do tej sciany kolankowej to ona jest w projekcie, ale ma 67 cm wysokości. Możesz troche dołożyć tej scianki, ale wtedy trochę budynek z zewnatrz się zmienia. Ja dołożyłem 1 pustaka - razem z murłatą moja sciana ma teraz chyba 1,1 metra, Piotruś dołożył 2 pustaki - ma jeszcze wyżej. Mi sie skosy podobają, mają swój urok - oczywiście funkcjonalność to inna para kaloszy. Co do fotek to obecnie mam już 2 cyferki, mam zrobionych z 50 zdjęć ale brak czasu na ich umieszczenie ( są za ciężkie - muszę je najpierw odchudzić). U nas obecnie w sobotę będą robić instalację pod centralny odkurzacz ( muszą trochę tynków zepsuć moja wina), potem wylewki i tarasy. Jak bedziesz miał pytania to pisz - chetnie pomoge w miarę możliwości imojego doswiadczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 25.05.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 MAŁGORZATA I BOGDAN CHĘTNIE BYM OBEJRZAŁ WASZE POSTĘPY NA ŻYWO, WASZ GNIAZDKO JEST BARDZO NIEDALEKO OD MOJEGO(STARE BABICE). POZDRAWIAM WSZYSTKICH Witaj Maximus, zapraszamy na nasza dzialke. Na maila podamy Ci adres i telefon, zebysmy mogli sie umowic. Od poniedzialku ruszaja z wiezba dachowa, beda tez robic scianki dzialowe, a od okolo 10 lipca zaczynamy klasc dachowke. My podnieslismy dol domu o okolo 15 cm a takze podwyzszylismy scianke kolankowa. Skosy oczywiscie beda spore, ale takie sa uroki domkow z poddaszem uzytkowym. Budujemy VIRGO (projekt pierwotny a nie Virgo II) ale roznia sie ukladem pomieszczen w srodku, natomiast cala koncepcja projektu, wyglad zewnetrzny sa podobne. Zapraszamy, Małgorzata i Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 29.05.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Mam nadzieję, że uda mi się wkleić zdjęcia - tu przód domu. http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/VirgoFront.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 29.05.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Od strony ogrodu, dołożyliśmy dodatkowe okno w salonie http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/Virgo-od-ogrodu.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 30.05.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 WITAM WSZYSTKICH SYMPATYKÓW DOMU VIRGO. WŁAŚNIE JESTEŚMY Z ŻONĄ NA ETAPIE WYBIERANIA PROJEKTU, W PRZYSZŁYM ROKU PLANUJEMY BUDOWĘ. BARDZO BARDZO PROSZĘ WSZYSTKICH O JAKIEŚ FOTKI Z BUDOWY I EWENTUALNE RADY. W PROJEKCIE VIRGO II NAJBARDZIEJ MARTWI MNIE BRAK ŚCIANKI KOLANKOWEJ. WYDAJE SIĘ ŻE POKOJE NA PODDASZU BĘDĄ BARDZO MAŁE. JAK MYŚLICIE CZY PODNIESIENI CAŁEJ KONSTRUKCJI NIE SPOWODUJE ŻE DOM ZBRZYDNIE. SZCZEGÓLNIE ZWRACAM SIE TU DO MARIUCHA WIDZĘ ŻE MASZ WIELKIE DOŚWIADCZENIE JEŚLI CHODZI O TEN PROJEKT. PODNIOSŁĘŚ ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ I JAK TO WYGLĄDA. MAXIMUS WARSZAWA Witaj na forum, jeśli spojrzysz na poprzednie karty oraz na link Mariuchy to zobaczysz zdjęcia budowy. Podwyższenie ścianek kolankowych jest możliwe i opłacalne, aczkolwiek nie więcej niż 1,5 pustaka. I dom absolutnie nie brzydnie. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 30.05.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 U nas obecnie w sobotę będą robić instalację pod centralny odkurzacz ( muszą trochę tynków zepsuć moja wina), potem wylewki i tarasy. Pozdrawiam No witaj, dobrze, że zdecydowałeś się na centralny odkurzacz. To podobno bardzo przyjemna sprawa. U nas trwa walka z tynkami i potrwa jeszcze co najmniej 2 tygodnie. To jest związane z tym, że to są tynki "mineralne" - to znaczy nie gipsowe, a poza tym goście kładą je ręcznie. W międzyczasie to co położyli wcześniej zdąży wyschnąć W każdym razie zaplanowaliśmy koniec prac na połowę sierpnia. Szkoda nam utraconego miesiąca, ale to nasza wina. Jak w końcu zaplanowałeś taras? My mamy dwie koncepcje i nie wiemy na co się zdecydować. Pierwsza z nich to po prostu wylewka betonowa na całej powierzchni, a druga to zrobienie ścianek wokół tarasu, wysypanie w środku piachu i położenie kostki. Na to jeszcze przyjdzie czas... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 30.05.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mam pytanie odnośnie podnoszenia ściany kolankowej. Czy na takie coś trzeba mieć pozwolenie z pracowni projektowej?? I czy ktoś może mi dokładnie opisać gdzie ona dokładnie biegnie bo moi budowlańcy już sie nad tym zastanawiają i twierdzą że całość dachu leży na wieńcu na murłacie. ale ja wiem że taka sciana kolankowa jest bo obserwuje to forum. Czy może ktoś z was posiada rzut na którym widać ściankę kolankową. o i jeszcze czy są słupki zbrojeniowe czy może drugi wieniec. Mariucha wiem że coś mi o tych słupkach pisałeś ale jeśli możesz to proszę o wyjaśnienie i może masz zdjęcia ściany kolankowej (tzn. jek ona biegnie odkąd dokąd, bo część na tych zdjęciach od Ciebie to widziałam). Nie wiem co mam robić , może zadzwonie poprostu do domusa, może posiadają jakieś rzuty. Monia P.S. Pozostałam sama na polu boju bo mąż wypłynął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 30.05.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mam pytanie odnośnie podnoszenia ściany kolankowej. Czy na takie coś trzeba mieć pozwolenie z pracowni projektowej?? I czy ktoś może mi dokładnie opisać gdzie ona dokładnie biegnie bo moi budowlańcy już sie nad tym zastanawiają i twierdzą że całość dachu leży na wieńcu na murłacie. ale ja wiem że taka sciana kolankowa jest bo obserwuje to forum. Czy może ktoś z was posiada rzut na którym widać ściankę kolankową. o i jeszcze czy są słupki zbrojeniowe czy może drugi wieniec. Mariucha wiem że coś mi o tych słupkach pisałeś ale jeśli możesz to proszę o wyjaśnienie i może masz zdjęcia ściany kolankowej (tzn. jek ona biegnie odkąd dokąd, bo część na tych zdjęciach od Ciebie to widziałam). Nie wiem co mam robić , może zadzwonie poprostu do domusa, może posiadają jakieś rzuty. Hej, budowlańcy mają po części rację - to znaczy mój wykonawca też nie widział na projekcie ściany kolankowej, ale Mariucha ją wypatrzył Mój wykonawca stwierdził, że nie ma sensu budować drugiego wieńca (nad wykuszem). Natomiast oczywiście słupki zbrojeniowe wylał na istniejącym wieńcu. Jeśli spojrzysz na moje zdjęcia z budowy to to są te pionowe szare słupki wychodzące z podłogi na piętrze wokół całego domu co kilka pustaków w ścianie kolankowej. Policz sobie również na zdjęciach ile pustaków jest z każdej strony nad wieńcem (bo ja teraz nie pamiętam) i tak będzie OK. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 30.05.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Hej, budowlańcy mają po części rację - to znaczy mój wykonawca też nie widział na projekcie ściany kolankowej, ale Mariucha ją wypatrzył Mój wykonawca stwierdził, że nie ma sensu budować drugiego wieńca (nad wykuszem). Natomiast oczywiście słupki zbrojeniowe wylał na istniejącym wieńcu. Jeśli spojrzysz na moje zdjęcia z budowy to to są te pionowe szare słupki wychodzące z podłogi na piętrze wokół całego domu co kilka pustaków w ścianie kolankowej. Policz sobie również na zdjęciach ile pustaków jest z każdej strony nad wieńcem (bo ja teraz nie pamiętam) i tak będzie OK. Dzieki Piotruś za rady. Ja cały czas przyglądam sie zdjęciom twoim i Mariuchy. Chyba będe musiała je wydrukować i pokazać i budowlańcom i kierownikowi. Ale jak tak patrze na te dwa zdjęcia Małgorzaty&Bogdana to na ich ścianie kolankowej wogóle nie widze żeby takie słupki zbrojeniowe były. Mam taką nadzieję że jakoś dam rade z tym wszystkim. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 31.05.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Ale jak tak patrze na te dwa zdjęcia Małgorzaty&Bogdana to na ich ścianie kolankowej wogóle nie widze żeby takie słupki zbrojeniowe były. Pozdrawiam Monika Witaj Monika, są to trochę wczesniejsze zdjęcia - widać na nich sciankę kolankową - trochę podniesioną - a na niej wylany jest w tej chwili zbrojony wieniec opasowy. Słupki zbrojeniowe od podłogi są zrobione tylko w kilku miejscach i wszystko razem jest spiete tym drugim wieńcem. Jak bedę miała chwilę to zrobię następne zdjęcia. My kupując projekt od Domusa od razu wypisalismy wszystkie zmiany, które ewentualnie chcielibyśmy wprowadzić i oni dali nam "hurtową" zgodę. Nie były to duże zmiany, ale np. podwyższenie parteru i podwyższenie ścianki kolankowej też ujęliśmy. Teraz tylko kierownik budowy wpisuje je do dziennika. Pozdrawiamy, M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 01.06.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Jak w końcu zaplanowałeś taras? My mamy dwie koncepcje i nie wiemy na co się zdecydować. Pierwsza z nich to po prostu wylewka betonowa na całej powierzchni, a druga to zrobienie ścianek wokół tarasu, wysypanie w środku piachu i położenie kostki. Na to jeszcze przyjdzie czas... Pozdrawiam Witaj Piotruś, co do tych tarasów to ja zdecydowałem sie na ostatnią z opisanych przez Ciebie opcji. Taras projektuje nam projektantka, będa kosmetyczne zmiany w stosunku do tego w projekcie, bo mamy mały spadek działki i potem mógłby być problem ze zgraniem opaski z resztą.Wszystkie murki, schodki wylejemy betonowe, donice zrobimy z klinkieru, a schody obłożymy 5 cm płytą realit z bruk - betu, http://www.bruk-bet.pl/pl2005/index1.php?st=produkt&id=52 kostka prawdopodobnie nostalit http://www.bruk-bet.pl/pl2005/index1.php?st=produkt&id=2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts