Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie podnoszenia ściany kolankowej. Czy na takie coś trzeba mieć pozwolenie z pracowni projektowej?? I czy ktoś może mi dokładnie opisać gdzie ona dokładnie biegnie bo moi budowlańcy już sie nad tym zastanawiają i twierdzą że całość dachu leży na wieńcu na murłacie. ale ja wiem że taka sciana kolankowa jest bo obserwuje to forum. Czy może ktoś z was posiada rzut na którym widać ściankę kolankową. o i jeszcze czy są słupki zbrojeniowe czy może drugi wieniec.

Mariucha wiem że coś mi o tych słupkach pisałeś ale jeśli możesz to proszę o wyjaśnienie i może masz zdjęcia ściany kolankowej (tzn. jek ona biegnie odkąd dokąd, bo część na tych zdjęciach od Ciebie to widziałam).

Nie wiem co mam robić , może zadzwonie poprostu do domusa, może posiadają jakieś rzuty.

Monia

P.S. Pozostałam sama na polu boju bo mąż wypłynął :cry:

Co do podniesienia tej scianki kolankowej to u mnie kierownik wyraził na to zgodę i już

:wink: - bez rzadnych większych uzgodnień z architektem. Co do drugiego wieńca to ja bym z niego nie rezygnował, spina on i usztywnia konstrukcję całego domu. fakt, że nieco podraża inwestycję( stal, beton) ale moim zdanie powinien być - ściany nie będa sie wtedy rysowały - należy też pamietać żę to wszystko ma utrzymać więźbę i kilkanascie ton dachu.

Pozdrówka

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM WSZYSTKICH.

MARIUCHA SWEGO CZASU PYTAŁEŚ THAURUSA O WIZUALIZACJE VIRGO 3D

Thaurus napisał:

Osobiście biorę pod uwagę Virgo, Librę lub Emanuelę II. Zrobiłem sobie wizualizację 3D projektu VIRGO i wszystko fajnie poza jednym słupem

Thaurus, a czy mógłbyś mi podesłać tą wizualizację?, z góry dziękuję

Mój adres [email protected]

CHCIAŁEM ZAPYTAC CZY UDAŁO CI SIĘ W TEJ SPRAWIE COŚ DOWIEDZIEĆ. MOŻE JESTEŚ SZCZĘŚLIWYM POSIADACZEM RZECZONEJ WIZUALIZACJI. JEŚLI TAK TO PROSIŁBYM O PRZESŁANIE NA E-MAIL .

POZDRAWIAM

MAXIMUS

WITAM WSZYSTKICH.

MARIUCHA SWEGO CZASU PYTAŁEŚ THAURUSA O WIZUALIZACJE VIRGO 3D

Thaurus napisał:

Osobiście biorę pod uwagę Virgo, Librę lub Emanuelę II. Zrobiłem sobie wizualizację 3D projektu VIRGO i wszystko fajnie poza jednym słupem

Thaurus, a czy mógłbyś mi podesłać tą wizualizację?, z góry dziękuję

Mój adres [email protected]

CHCIAŁEM ZAPYTAC CZY UDAŁO CI SIĘ W TEJ SPRAWIE COŚ DOWIEDZIEĆ. MOŻE JESTEŚ SZCZĘŚLIWYM POSIADACZEM RZECZONEJ WIZUALIZACJI. JEŚLI TAK TO PROSIŁBYM O PRZESŁANIE NA E-MAIL .

POZDRAWIAM

MAXIMUS

Witaj Maximisie, Thaurus nie podesłał mi takiej wizualizacji, problemem był chyba program, w którym on to zrobił.

Monia - dziasiaj wyślę do Ciebie zdjęcia, mam zrobione.

Pozdrawiam

Wszystkie murki, schodki wylejemy betonowe, donice zrobimy z klinkieru, a schody obłożymy 5 cm płytą realit z bruk - betu,

http://www.bruk-bet.pl/pl2005/index1.php?st=produkt&id=52

kostka prawdopodobnie nostalit

http://www.bruk-bet.pl/pl2005/index1.php?st=produkt&id=2

Pozdrawiam

Witaj,

baaardzo spodobała nam się Twoja koncepcja wyłozenia tarasu z kostki (i same wzory kostki i pokrycia schodow). W związku z tym mamy pytania:

Rozumiemy, że schody będą wylane betonowe. Czy będziesz robił:

1) fundamenty pod murki tarasu i od razu murki w całości wylewane z betonu czy

2) wylejesz fundamenty a murki wybudujesz z bloczka?

Czy bedziesz ocieplał murki tarasu przed obłozeniem płytą?

Czy robiłeś rozeznanie jak mają się koszty takiego tarasu w porównaniu z tarasem wylewanym z betonu i np. wykonczonym gresem? Bo przeciez przy wylewaniu tarasu takiej wielkości trzeba robić zbrojenie - a przy kostce to nam zdecydowanie odpada.

U nas mieli ruszyć z więźbą, ale kończą poprzedni dach, bo pogoda ich opózniła i zaczynają w czwartek.

Serdecznie pozdrawiamy

Małgorzata i Bogdan

Mariucha napisał:

Mariucha nie otrzymałam zdjęć.

Ale doszliśmy co do tej ściany gdzie ona jest. Kierownik powiedział że się znam (hmmm.... moze jeszcze studia jedne zrobie :wink: )

Bardzo mi te Twoje zdjęcia pomagają (te pierwsze co mi wysłałeś).

Dziś albo jutro będą kończyć mury i zaczną robić stropy. Gdyby nie ta pogoda to juz pewnie by byli w połowie układania. No ale nie ma się co spieszyć. Niech dokładnie robią.

Nadal nie wiem jak sie wkleja zdjęcia :cry:

Pozdrowienia dla wszystkich Virgowiczów

Monia

nareszcie u nas ruszyło... !! :D

odebraliśmy wczoraj projekt Virgo II z po2 garażem...!!

w czwartek idzie do adaptacji i drobnych zmian np. okna z garażu idą na ścianę tylna od ogrodu (brakuje na 27 cm) ... :roll:

co do technologii to z 2 opcji czyli 1 lub 3 warstwowej ściany zdecydowaliśmy sie na 1 warstwowa z ytonga 36 !! dach najprawdopodobniej brassa w kolorze grafitowym... !! myślimy nad elewacja w części klinkierowa - zobaczymy jak wyjdzie... !!

dyskutujemy ponadto nad wielkoscia okien dachowych - czy 140 czy 160 jak w projekcie...??!! zastanawiamy sie nad zrobieniem drewnianej sciany a'la ogrod zimowy na zadaszonej czesci tarasu itd itp...

co z tego wyjdzie to czas pokaze... !! :lol:

tak wiec priorytety sie pozmieniały...!! teraz najważniejsza budowa... wszystko inne schodzi na 2gi plan... !! NARESZCIE... !! :lol:

c.d.n

Mariucha napisał:

Mariucha nie otrzymałam zdjęć.

Ale doszliśmy co do tej ściany gdzie ona jest. Kierownik powiedział że się znam (hmmm.... moze jeszcze studia jedne zrobie :wink: )

Bardzo mi te Twoje zdjęcia pomagają (te pierwsze co mi wysłałeś).

Dziś albo jutro będą kończyć mury i zaczną robić stropy. Gdyby nie ta pogoda to juz pewnie by byli w połowie układania. No ale nie ma się co spieszyć. Niech dokładnie robią.

Nadal nie wiem jak sie wkleja zdjęcia :cry:

Pozdrowienia dla wszystkich Virgowiczów

Monia

Monia, sorki wysłałem przed chwilą, ostatnio brakuje mi trochę czasu.

Co do zdjęć to ja zawsze umieszczam je na serwerze na ponirzszej stronie

http://imageshack.us/

Potem kopiujesz link i wklejasz i już. Sprubuj, jak sie nie uda to opiszę to dokładniej.

U nas wczoraj zakończyli wylewki ( właściwie zaczęli i skończyli), 240 m2 w jeden dzień - super ekipa. Czekam niecierpliwie jak podeschną żeby pochodzić w srodku.

Pozdrawiam

Witaj,

baaardzo spodobała nam się Twoja koncepcja wyłozenia tarasu z kostki (i same wzory kostki i pokrycia schodow). W związku z tym mamy pytania:

Rozumiemy, że schody będą wylane betonowe. Czy będziesz robił:

1) fundamenty pod murki tarasu i od razu murki w całości wylewane z betonu czy

2) wylejesz fundamenty a murki wybudujesz z bloczka?

Czy bedziesz ocieplał murki tarasu przed obłozeniem płytą?

Czy robiłeś rozeznanie jak mają się koszty takiego tarasu w porównaniu z tarasem wylewanym z betonu i np. wykonczonym gresem? Bo przeciez przy wylewaniu tarasu takiej wielkości trzeba robić zbrojenie - a przy kostce to nam zdecydowanie odpada.

Małgorzata i Bogdan

Witam, cieszę się że Wam się podoba ten pomysł, sam doszedłem do takich wniosków po rozmowie z osobami które korzystają z tarasów wyłożonych terakotą, jak i po konsultacji z kierownikiem budowy.

Co do schodków to na pewno beda wylane z betonu i odpowiednio zazbrojone.Co do murków, to jeszcze nie wiem bo chyba cięzko będzie wyszalować półokragły murek i go wylać, ale jeszcze zobaczymy. Donoce będą z klinkieru.

Mam taką Panią, która zrobi mi projekt tego tarasu ze wszystkimi szczegółami, tak aby dopasowac go również do minimalnego spadku na działce, który mam . Gdybyśmy trzymali się kurczowo projektu, to potem byłby problem z opaska wkoło domu.

Tarasy planujemy zrobić w lipcu, jak będę znał blizsze szczegóły ich wykonania to dam znać.

Co do tego ocieplenia murków tarasu to nie wydaje mi się to konieczne, ale dopytam bo może się mylę.

Pozdrawiam

cześć! na początek - to forum przeczytałem od deski do deski. Z takim supportem fantastycznych forumowiczów - nie balbym się budować :lol:

Zamierzmy budować pod Toruniem Virgo wersja z pojedynczym garażem.

NIestety wystapił powazny problem - VIRGO I ma 13,08 szerokości, zaś działka jest piekielnie wąska - 20,08. Po adaptacj pasuje akurat, no ale właśnie.... Co sądziecie - warto "gnieść" - skądinąd superzasty projekt - na takiej działce??????

Inna sprawa - luknijta se na http://www.vip-bud.pl

Firma z Torunia staiwa VIRGO I seryjnie i porządnie. Dotąd wykonali kilkanście realizacji. Oglądałem jeden pod Toruniem - naprawdę super to wygląda. ALE - ta cena :o albo :roll: ??????

Kurczę, u mnie ten link działa, klikam nawet w Twój cytat... też działa :-)

Budujemy Virgo I nowa wersja, ta z wąskim garażem.

Na razie podjęliśmy pewne bazowe decyzje: ściany z silikatów, stropy - kumpel przekonuje mnie do stropów lekkich (Fortis chyba?). Dachówka ceramiczna Roben, naturalna kolorystyka. Okna plastikowe. No i kotlownia gazowa ( za rok będzie gaz z rury). jestem pod wrażeniem ejdnak tych dachówek, które chyba Piotruś pokazywał wcześniej na fotkach z budowy.

Główny dylemat jednak to ta działka.....wąska.

Jakby wam link nie działał to pokrótce opiszę tę firmę, której namiar dałem powyżej: firma z Torunia buduje seryjnie Virgo, wersja nowa, virgo I. Koszt stanu "deweloperskiego" to zaledwie ok. 245 000, przy czym zakładają budowę z porothermu, dachówka roben, ogólny std średnio - dobry. Spotkałem gościa, który u nich VIRGO I zamówił i stawia - i teraz słuchajcie: cała budowa do stanu deweloperskiego trwa aledwie 175-200 dni..... jaja jakieś? Chyba jednak nie odważę się.

Kurczę, u mnie ten link działa, klikam nawet w Twój cytat... też działa :-)

Budujemy Virgo I nowa wersja, ta z wąskim garażem.

Na razie podjęliśmy pewne bazowe decyzje: ściany z silikatów, stropy - kumpel przekonuje mnie do stropów lekkich (Fortis chyba?). Dachówka ceramiczna Roben, naturalna kolorystyka. Okna plastikowe. No i kotlownia gazowa ( za rok będzie gaz z rury). jestem pod wrażeniem ejdnak tych dachówek, które chyba Piotruś pokazywał wcześniej na fotkach z budowy.

Główny dylemat jednak to ta działka.....wąska.

Jakby wam link nie działał to pokrótce opiszę tę firmę, której namiar dałem powyżej: firma z Torunia buduje seryjnie Virgo, wersja nowa, virgo I. Koszt stanu "deweloperskiego" to zaledwie ok. 245 000, przy czym zakładają budowę z porothermu, dachówka roben, ogólny std średnio - dobry. Spotkałem gościa, który u nich VIRGO I zamówił i stawia - i teraz słuchajcie: cała budowa do stanu deweloperskiego trwa aledwie 175-200 dni..... jaja jakieś? Chyba jednak nie odważę się.

Już teraz działa, z tym że zdjecie mają pietwszej wersji Virgo.

200 dni to jest możliwe, natomiast nie wiem czy warto sie tak spieszyć - dobrze ak budynek troche postoi, osiądzie.

Co do tej ceny to całkiem przyzwoita, chociaż mam nadzieję, że ten stan wyjdzie mnie ciut taniej.

Pozdrawiam

:wink:

A jednak to pierwsza wersja? Kurde, ja się szczerze juz mówiąc gubię... A to Virgo, co jest na stronie http://www.dobredomy.pl? To nowa wersja jest?

Kurde pocieszyłeś mnie - dostałem cennik, o którym tu wiele razy pisaliście - i ... padłem na twarz. 199 000 za stan surowy zamknięty???

A teraz mam zapytanko techniczne - czy to prawda, że budując z silki można "wytargować" na takim projekcie ok. 10 m2? (z racji tego, że silka ma 18 cm szerokości?)

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i pozdrownionka!

Wojtek

A jednak to pierwsza wersja? Kurde, ja się szczerze juz mówiąc gubię... A to Virgo, co jest na stronie http://www.dobredomy.pl? To nowa wersja jest?

Kurde pocieszyłeś mnie - dostałem cennik, o którym tu wiele razy pisaliście - i ... padłem na twarz. 199 000 za stan surowy zamknięty???

A teraz mam zapytanko techniczne - czy to prawda, że budując z silki można "wytargować" na takim projekcie ok. 10 m2? (z racji tego, że silka ma 18 cm szerokości?)

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i pozdrownionka!

Wojtek

Są 2 wersje Virgo, a właściwie to 3 : Virgo, Virgo II z podw.garażem i z pojedynczym garażem ( nowsze wersje), które właśnie ja buduję. Poniżej link

http://www.dobredomy.pl/?id_project=63

Oczywiscie niższą cenę możesz uzyskać budując systemem gospodarczym, negocjując samemu ceny w hurtowniach - wtedy rabaty zostają u Ciebie w kieszeni a nie u Developera.

Co do powyższej ceny to wszystko zależy jakie materiały zastosujesz, jakie okna kupisz, drzwi itd - możesz się zmiescić w powyższej kwocie ale może to być też mało :roll:

Co do Silki sie nie wypowiem, bo ie znam tego materiału - u nas postawiliśmy na ceramikę - pustak MAX.

Pozdrawiam

cześć to znowu ja. mam pytanko do budujących Virgo I - czy schody na piętro są częściowo otwarte - to znaczy nie ma ścianki oddzielającej je od pokoju dziennego? Z rzutów ze strony http://www.dobredomy.pl wynika, że tak, ale już z rzutów "technicznych" nie....

A tak a propos - dzisiaj zamówiliśmy VIRGO I, a więc jesteśmy w klubie!

Budowa powinna ruszyć już w lipcu! 8)

Pozdrowienia

Wojtek i Sylwia

cześć to znowu ja. mam pytanko do budujących Virgo I - czy schody na piętro są częściowo otwarte - to znaczy nie ma ścianki oddzielającej je od pokoju dziennego? Z rzutów ze strony http://www.dobredomy.pl wynika, że tak, ale już z rzutów "technicznych" nie....

Witajcie w Klubie,

My budujemy VIRGO pierwotny projekt. Faktycznie w projekcie szczegółowym nie ma ścianki pomiędzy schodami z pokoikiem na dole - gabinetem. My robimy ścianki od gornego biegu schodów do góry i od dolnego do dołu. Od strony gabinetu bedą drzwi rozsuwane i tym samym pod całymi schodami tworzy się bardzo duży schowek.

Natomiast pomiędzy schodami a salonem jest sciana aż do słupa, który w nią wchodzi.

Mam nadzieje, że rozwialismy wątpliwości.

M & B