Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Witajcie !!!

Mam pytanie do Virgowiczów następującej treści: jak rozwiązaliście (jeżeli wogóle tak ktoś robił) temat rolet przy oknach balkonowych które są łukowe. Ja bardzo chcę pozostawić półłuki i jednocześnie chcę mieć zamontowane rolety.Może ktoś mi pomoże??!!

A u mnie na placu boju są kładzione belki i pustaki stropowe. Chłopaki również dziś zaszalowali filarki w wykuszu oraz nadproże nad wjazdem do garażu. już domek powoli zaczyna być widać i jest coraz lepiej.

Ze względu na nawał pracy panów od okien już teraz muszę zrobić zamówienie i zapisać sie na termin montażu :lol:

A i jeszcze jedno jaki czy ktoś z was kładł może dachówkę Koramika Ceglastą angobę szlachetną a jak tak to jaki kolor okien, rolet i bramy garażowej do tego dobraliście. Ja jestem skłonna do mahoniu lub jakiegoś odcieniu brązu. Już sobie nawet wzięłam jedną moją dachówkę żeby mieć jakieś porównanie kolorystyczne.

Mariucha powiedz mi jle zamawiałeś bloczków keramzytowych delkowanych na strop?? Bo ja chyba za mało zamówiłam.

Pozdrawiam wszystkich

Monia

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej

Dzięki za odpowiedź! mam ejdnak kolejne zapytanie, albo raczej prośbę o dopowiedzenie - czy w projekcie VIRGO jest brak ścianki między schodami a pokojem dziennym do wysokości kominka? Bo tak mi to wygląda w projekcie....

Pozdrowienia

Wojtek i SYlwia

Między schodami a pokojem dziennym jest cała ściana od rogu pokoju (tam gdzie kominek) do słupa przy schodach włacznie, od podłogi do sufitu :-).

To, co my lekko zmieniliśmy to komin. Kominek jest narożny i taki u nas bedzie, natomiast komin przy kominku zaprojektowany jest strasznie kobylasty. My wbudowaliśmy komin jak najbardziej mogliśmy w światło ściany, włozyliśmy od razu podwójną rurę stalową - izolowaną . Tym sposobem komin wizualnie został odchudzony.

Jakby ktoś chciał możnaby pewnie zrobić świankę od komina w stronę słupa niższą, otwartą na schody. Ale widząc już teraz jak salon wygląda nie zdecydowalibyśmy się na to.

Pozdrowienia,

Małgorzata & Bogdan

Mariucha powiedz mi jle zamawiałeś bloczków keramzytowych delkowanych na strop?? Bo ja chyba za mało zamówiłam.

Pozdrawiam wszystkich

Monia

Witaj Monia, przed chwilą sprawdziłem zamówiłem w sumie 810 pustaków Terriva, w tym 100 deklowanych ale z tego co pamietam to było o połowę za mało. U mnie resztę deklowali sobie na budowie.

Pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie projektu kuchni. Czy ktoś z was ma już jakiś projekt a jeżeli tak to czy może sie nim ze mną podzielić??

A może macie jakiś program do projektowania??

Czekam na odpowiedź.

A u mnie na budowie postępuje kładzenie stropów i wiązanie zbrojenia na wieńce i takie tam różne. Stali idzie od groma i pieniedzy też.

Pozdrowienia

Monia

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW. :D :D

MAM PROŚBĘ DO PIOTRUSIA

01-02/07/2006 ( SOBOTA I NIEDZIELA ) BĘDĘ W LUBINIE NA PIKNIKU KTÓRY ORGANIZUJE FIRMA W KTÓREJ PRACUJĘ. BIORĄC POD UWAGĘ ŻE TO NIEDALEKO WROCŁAWIA CHĘTNIE BYM CIĘ ODWIEDZIŁ JEŚLI OCZYWIŚCIE BYLO BY TO MOŻLIWE. CALY CZAS SZUKAMY Z ŻONĄ PROJEKTU, PRAKTYCZNIE JUŻ SIĘ ZDECYDOWALIŚMY NA VIRGO II, ALE JESZCZE CHCIELI BYŚMY SIĘ UPEWNIĆ W TYM PRZEKONANIU OGLĄDAJĄC WIRGO NA ŻYWO.

POZDRAWIAM - MAXIMUS.

Mam pytanie odnośnie projektu kuchni. Czy ktoś z was ma już jakiś projekt a jeżeli tak to czy może sie nim ze mną podzielić??

A może macie jakiś program do projektowania??

Czekam na odpowiedź.

A u mnie na budowie postępuje kładzenie stropów i wiązanie zbrojenia na wieńce i takie tam różne. Stali idzie od groma i pieniedzy też.

Pozdrowienia

Monia

Witaj Monia, my mamy taki poglądowy projekt kuchni, wieczorem Ci go podeślę.

U nas wylewki podeschły, brama garazowa zamówiona, okna sie robią, zamówienie drzwi wejściowych w poniedziałek

http://www.jastrzemski.pl/drewniane_plycinowe.html

model 37a, kolor meranti.

POzdrawiam

hej VIRGOWCY!

No to ruszamy! Pochwalę się co do moich dotychczasowych doświadczeń i zapraszam do komentarzy:

- mamy wąską działkę - muszę zrezygnować z okna na klatce schodowej, w zamian dam połaciówkę nad schodami oraz luksfery zamiast okna

- dachówka ceramiczna Roben - 16 000; Koramic - 18 000 (angoba, miedziana), cena obejmuje wszelkie dodatki, wieźba - 10 000 zł

- - robocizna na dachu - calość 12 000 zł

- budujemy z silki, 18 + 15 cm styro albo wełna, obaczymy ile $$$ bank da

Także dach wyniesie nas ok. 40 000 zł, wersja optymistyczna. ceny toruńskie.

- poałciówki Fakro 78 x 160 - łącznie za 7 sztuk 7 500 zł brutto + 1 extra nad schody - wyjedzie więc łącznie ok. 8700zł z kołnierzami

- terrivy mamy zamówionej 800 szt.

W przyszłym tygodniu koparki wpadna na działkę wyrównać teren i ...jedziemy! O matko jedyno panie!

Acha - dajemy kocioł gazowy. tylko czy to pom. gosp nie za małe?????? jeszcze chcemy dać tam drewno do kominka...Graty jakoweś....

Co sądzicie?

No to ruszamy! Pochwalę się co do moich dotychczasowych doświadczeń i zapraszam do komentarzy:

- mamy wąską działkę - muszę zrezygnować z okna na klatce schodowej, w zamian dam połaciówkę nad schodami oraz luksfery zamiast okna

- dachówka ceramiczna Roben - 16 000; Koramic - 18 000 (angoba, miedziana), cena obejmuje wszelkie dodatki, wieźba - 10 000 zł

- - robocizna na dachu - calość 12 000 zł

- budujemy z silki, 18 + 15 cm styro albo wełna, obaczymy ile $$$ bank da

Także dach wyniesie nas ok. 40 000 zł, wersja optymistyczna. ceny toruńskie.

- poałciówki Fakro 78 x 160 - łącznie za 7 sztuk 7 500 zł brutto + 1 extra nad schody - wyjedzie więc łącznie ok. 8700zł z kołnierzami

- terrivy mamy zamówionej 800 szt.

W przyszłym tygodniu koparki wpadna na działkę wyrównać teren i ...jedziemy! O matko jedyno panie!

Acha - dajemy kocioł gazowy. tylko czy to pom. gosp nie za małe?????? jeszcze chcemy dać tam drewno do kominka...Graty jakoweś....

Gratuluje podęcia decyzji i życzę wsio dobrego na placu boju.

Tak się tylko zastanawiam czy przypadkiem nie napisałeś błędnie: ściany zewnętrzne z 18 szokkk!!! Mam nadzieję że to jakaś pomyłka. Zresztą nawet w projekcie jest napisany beton komórkowy 36.

My zastosowaliśmy pustak ceramiczny porotherm 38. Dachówkę mamy zakupioną Koramica ceglastą angobę szlachetną cena podobna do tej co piszesz no może z 2 kawalki mniej. Robocizna dachu zbliżona i więźby też. Wiesz nie chcę cię straszyć ale takie liczenie to tylko przypuszczenia bo w trakcie robót na budowie jest mnóstwo różnych wydatków wieć nie nastawiaj się zbytnio na to co wyliczyłeś. Piszę to z całym szacunkiem dla ciebie i nie mam zamiaru obrażać nikogo. Wprwadzie my budujemy Virgo II z podwójnym garażem i układ jest troszeczkę zmieniony. A Terrivy mieliśmy zamówionej 960 szt.

A co do działki to też mamy wąską zaledwie 25m szer na 53 dł.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

MONIA_B

Witaj Monia, my mamy taki poglądowy projekt kuchni, wieczorem Ci go podeślę.

U nas wylewki podeschły, brama garazowa zamówiona, okna sie robią, zamówienie drzwi wejściowych w poniedziałek

http://www.jastrzemski.pl/drewniane_plycinowe.html

model 37a, kolor meranti.

Mariucha dzięki za projekt kuchni bardzo fajnie to wygląda. U mnie położony już cały strop jeszcze wieńce itd. Może w tym tyg lub na początku przyszłego będą lać beton.

Mam nadzieję że doczekam się nowych zdjęć z Twojej budowy.

U mnie jest jeszcze mały bałagan ale jak się to wszystko wyklaruje to porobię foty i wyślę do ciebie.

P.S. Najlepsze jest to że mąż teraz przewozi statkiem cement i ni jak nie możemy z niego skorzystac i niestety muszę kupować w sklepie

Pozdrówka

Monia

MOnia - dzieki za uwagi! Pewnie kurde zapłacimy więcej - wszyscy mnie ostrzegają, że koszty "się pojawią" jeszcze.

Co do tej silki 18 - wystarcza ona w zupełności + styropian 15.... Chyba, że kurczę cos przeoczyłem?

Dzięki za info o Koramicu - jutro jadę targować!

Pozdrowienia serdeczne

Hej Mam jeszcze jedno "lamerskie" pytanie: otóż czy polecilibyście jakieś dobre okna PCV, które są pod wymiar VIRGO? A może drewniane? Mariucha - fajne te Twoje drzwi. Jakie masz do nich okna? Drewno - meranti? No żonie się bardzo spodobowały. :lol:

Pozdrowienia

Witaj, cieszę się że sie podoba, co do okien to mamy zamówione z PCV, kolor różany, profil Deckenik, w rzeczywistości bardzo zbliżony kolor do meranti.

Co do wymiarów to sie nie martw, wszyscy producenci robią pod wymiar otworu i to jest bez dopłaty.

na pewno do tych drzwi drewniane okna byłyby właściwsze, ale kasa :evil:

mamy też zamówioną bramę garażową, kolor z palety RAL, zobzcymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Czołem Virgowcy!

Chyba budujecie ostro, bo cicho na forum :-)

U nas zaczęła się "A to Polska właśnie".... otóż geodeta mierząc dokładne posadowienie budynku stwierdził z niemałym zdziwieniem, że szerokość działki na mapie do celów projektowych oraz szerokość między kamieniami róznią się o ... 1,15 m!!!! Oczywiście na naszą niekorzyść.... Teraz niestety czekamy na wyjasnienia i ustalenia... Niech to szlag- jutro weszłaby już ekipa do kopania rowów pod fundamenty... Zamierzaliśmy bowiem zacząć hm hm nieco wczesniej, niż pozwolenie będzie :oops:

No i masz babo platzek...jak nic dwa tygodnie wyjaśniania itepe. jeszcze mi naszej (chyba to jest ona?) Virgo nie pozwolą budować?

zaadaptowaliśmy domek nasz następująco:

- beton na ławy dajemy B 25

- zamiast okna na klatce schodowej luksfery oraz okno połaciowe nad schodami extra dodane

- zastanawiamy się nad wstawieniem okna nad suszarnia, jak ktoś tutaj już pisał (Małgosia?)

farbik -jak ci idzie? jesteśmy z Torunia przeca - chętnie pojechałbym obejrzec Twoje budowlane sukcesy.

Pozdrowienia dla wszytkich !!!

Czołem Virgowcy!

Chyba budujecie ostro, bo cicho na forum :-)

- zastanawiamy się nad wstawieniem okna nad suszarnia, jak ktoś tutaj już pisał (Małgosia?)

Witamy, u nas rzeczywiscie teraz robota bez chwili przerwy. Roboty murarskie skończone, dach zbudowany, papa na dachu, schody, taras i donice rowniez. Troche zmniejszylismy donice i zmienilismy kształt tarasu.

Pracownicy wyjechali wczoraj rano no i myslelismy, ze do poniedzialku odsapniemy. A tu telefon od dekarzy, ze moga zaczynac. No i wczoraj juz pol dachu mielismy z przybitymi latami, dzisiaj zaczynaja obróbki a w czwartek przyjezdza dachowka.

Jesli chodzi o okna dachowe, to wlasnie my robimy jedno w suszarni, bo nie wyobrazam sobie suszenia w zamknietym pomieszczeniu. Zreszta chcemy tam wstawic pralke, dodatkowy zlew do prania. Pomieszczenie nad garazem wyszlo naprawde bardzo duze (m.in. dzieki podniesieniu scianki kolankowej w pokojach, musielismy tez zrobic mala sianke kolankowa w suszarni). Tak naprawde, to przydalyby sie tam ze dwa okna, no ale jedno tez spelni swoje zadanie.

Pytanie do najbardziej "zaawansowanych" VIRGOwiczów - Mariuchy i Piotra: czy wstawialiscie okna dachowe na zime? My na zime nie bedziemy mieli jeszcze pozostałych okien i drzwi i boimy sie , ze nam te dachowe okna ukradna. O wielu takich przypadkach slyszelismy. Zastanawiamy sie, o polozeniu dachowki na calosci, na wiosne byśmy zdjeli te pare dachowek o obsadzili okna. Co o tym myslicie?

Czesc pracy!

M & B

Małgosiu i Bogdanie! mam zapytanie - jaki system wentylacji robicie w swoim Virgo? ja wciąż dumam na rekuperatorem - buduejmy z silki 18+ 20 cm styropianu. Dom będzie więc z typu "nieprzepuszczalnych.... Szczerze powiem, że ten pomysł Wasz z zamianą łazienki i pom. gosp. na parterze mi się baaardzo podoba... :)

I jeszcze ejdno zapytanie - kiedy robiliście wyprowadzenia z domu kanalizy, wody itp? Przed, w trakcie czy po fundamentach?

Małgosiu i Bogdanie! mam zapytanie - jaki system wentylacji robicie w swoim Virgo? ja wciąż dumam na rekuperatorem - buduejmy z silki 18+ 20 cm styropianu. Dom będzie więc z typu "nieprzepuszczalnych.... Szczerze powiem, że ten pomysł Wasz z zamianą łazienki i pom. gosp. na parterze mi się baaardzo podoba... :)

I jeszcze ejdno zapytanie - kiedy robiliście wyprowadzenia z domu kanalizy, wody itp? Przed, w trakcie czy po fundamentach?

Jeśli chodzi o wentylację nie robimy nic dodatkowego poza tym, co jest w projekcie. Dom na dole jest "otwarty, dużo okien, jeśli zamontuje się te z dobrymi rozszczelnieniami to powinno wystarczyć.

Na zamianę łazienki i pomieszczenia gospodarczego bardzo namawiam. Łazienka nprawdę wyszła bardzo ładna, a w związku z tym, że będzie piec kondensacyjny to pomieszczenie gospodarcze nie musi mieć okien, starczy miejsca i na jakieś pólki. Ale musicie pamiętać, że przy tej zamianie trzeba zrezygnować z przejścia pomiędzy garażem a domem. Natomiast można wtedy we wiatrołapie zrobic naprawde fajną szafę.

Wyprowadzenia - tzn przepusty dla kanalizacji, wody i pradu robiliśmy PRZED wylaniem fundamenów, natomiast przed wylaniem chudego betonu rozprowadziliśmy głowne ciągi kanalizacji, kabel, wode. To potem jest duze ulatwienie, nie trzeba kuc no i oszczedzasie na materiale bo mozesz np. puscic rure w porzek pomieszczenia.

Pozdrawiamy,

M i B

Witam wszystkich po dlugiej przerwie!

Wreszcie dostaliśmy upragnione pozwolenie i od poniedziałku ekipa weszła na działke. Dziś wylali fundamenty 41 kubików betonu, jutro murowanie bloczków szalunkowych (ok 10 kubików). Sciany stawiamy z termopora 30, działowe nośne z TH25, dachówke zamówiliśmy Creatona, więźba zamówiona, zdjęcia sie robią w wolnej chwili powklejam.

pozdrowienia dla Virgowiczów;)

No ładnie! Dużo tego betonu...Rozumiem, że fundament z betonu, a nie z bloczków? U nas jedziemy od tygodnia - rowy skopane, ławy wylane, bloczki od jutra jedziemy, wczesniej papa położona. Po drodze kupa klopotów, ale ech... Co tam. My jedziemy bez pozwolenia, aż strach PISać ;-) Ale nie mogliśmy dłużej czekać, żeby z więźbą wejść od 1 X i przed zimą dach skończyć.

dachówka Creaton to beton?

Co to ten thermopor? beton komórkowy????

Pozdrowienia i pogody zyczymy!

PILNE! Potrzebuje pomocy - czy w VIRGO I fundament przy drzwiach garażowych jest niżej? ja czytam z projektu, że ok. 30 cm niżej i trzeba robić obniżenie fundamentu w stosunku do reszty. Moja ekipa czyta inaczej i chce dawać równo cały fundament.....

Co Wy na to? :o

Pozdrowienia

Wojtek

PILNE! Potrzebuje pomocy - czy w VIRGO I fundament przy drzwiach garażowych jest niżej? ja czytam z projektu, że ok. 30 cm niżej i trzeba robić obniżenie fundamentu w stosunku do reszty. Moja ekipa czyta inaczej i chce dawać równo cały fundament.....

Co Wy na to? :o

Pozdrowienia

Wojtek

Dokładnie tak jak piszesz, jest dokładnie 30 cm różnicy, i co ważne rówinież w poziomach stropu - ach te dzisiejsze ekipy :evil: :evil:

natomiast nie wiem o jakim fundamencie mówisz, może Twoi budowlańcy potem te 30 cm róznicy zrobią murujac bloczkami betonowymi??

U nas wreszcie drzwi zamówione, montaż wraz z bramągarażową i oknami w połowie września.

Pozdrawiam