mariucha 14.07.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 No ładnie! Dużo tego betonu...Rozumiem, że fundament z betonu, a nie z bloczków? U nas jedziemy od tygodnia - rowy skopane, ławy wylane, bloczki od jutra jedziemy, wczesniej papa położona. Po drodze kupa klopotów, ale ech... Co tam. My jedziemy bez pozwolenia, aż strach PISać Ale nie mogliśmy dłużej czekać, żeby z więźbą wejść od 1 X i przed zimą dach skończyć. dachówka Creaton to beton? Co to ten thermopor? beton komórkowy???? Pozdrowienia i pogody zyczymy! No co Ty, Creaton to CERAMIKA, i to ta z wyzszej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 14.07.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Aaacha! Sorki Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 14.07.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Mariucha - to znaczy, że nad garażem strop jest również 30 cm niżej od reszty? Co w takim razie dzieje sie na piętrze???? Widzę, w planie, że różnica jest 20 cm... Kurde - troche się zmartwiłem - tzw. fachowcy - tak jak kierowcy TIRów - za punkt honoru biorą sobie widać nieumiejętność czytania planów. Rany julas. Opierdol będzie rano, oj będzie. I piwka nie będzie dla "majstrów". Dzięki Mariucha!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.07.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Więc Creaton - dachówka ceramiczna, thermopor - pustak z Leiera;) Dzis skończyli fundamenty, ale cena za beton mnie zabija... weszło wczoraj na ławy 41 kubików B20 a dziś w bloczki 30stki 10,5 kubika.. razem prawie 10tys zł To sam beton! Niestety mamy działke z lekkim spadkiem i garaz wypada w najniższym miejscu więc zwiekszyli róznice poziomów miedzy garazem a domkiem do 50cm - 3 schodki zamiast 2 po to, aby wjazd do garazu nie był za wysoko. Same kłopoty. Za tydzien jestem umówiony na ślepą wylewke, kolejne 21 kubików betonu:( W miedzyczasie koparka, piasek, pospóła, ubijarka i zageszczanie ziemi, hydraulik, rura do kominka i pare innych problemów do rozwiązania które trzeba wykonawcy wyłozyć na ławe. Ufff...zacząłem budowe w poniedziałek a po 5 dniach jestem wykończony... pocieszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 15.07.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 hej luk! Głowa do góry! Chcoiaż ja też już padam na twarz....mam dokładnie ten sam problem co ty - garaz jest w najniższm miejscu działki. I wszystko trzeba tłumaczyć ekipie jak pastuch krowie. U mnie dziś ruszaja z bloczkami. A ile ten beton cię wyniósł za m3? Ja bralem B 25, bo złapałem dobrą cenę - 205 zł.m3. B 20 był za 199... Więc się nie zastanwaiałem, bo b25 ma podobno właściwości samoizolacyjne. tymczasem ceny szaleją - powód - rolnicy betonuja płyty obronikowe (wymogi UE). Boję sie tych bloczków dziś - żeby te kąty dobrze poprowadzili... Luk - najważniejsze, że dom rośnie. I adrenalina tyż 3 maj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 15.07.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Ja płacę za B20 165 zł razem z pompą czyli tym drugim samochodem z długą rurą na wysięgniku - cena netto bo udało sie pana przekonać że nie jestem z żadnej orgaznizacji kontrolującej:) O ułozenie bloczków nie masz sie co martwić bo chyba łatwiej je ułozyc prosto niż wylac beton:) U mnie odchyłki są do 1,5 cm ale "cóż to jest na takiej chałpie" cyt. p. majster:) Szlag mnie trafia bo przez cały tydzień słyszałem tylko "panie to jak to układamy?", "panie, to ile nad ziemią robimy", "panie a czemu ten słup skręcony a nie prosty?" itd itd... O, i najważniejsze pytanie "panie, to jak izolujemy?" - a kur... skąd ja mam wiedziec jak?! Więc wybrałem opcję że od wewnątrz IzolbetemA pomaziali a z zewnątrz po wybudowaniu domu pojdzie izolacja pionowa - nie wiem czy dobrze czy zle. Wczoraj jeszcze w chwili załamania zerknąłem do kosztorysu przysłanego przez Domusa..cholera jakis science fiction kosztorys. Ja za dechy do fundamentów zapłaciłem 1800zl, zbrojenia 1850 - juz sie prawie skończyły, piasek 650zl, bloczki ok 4tys, robota 4tys + dziesiątki innych pierdoł nie uwzględnionych w kosztorysie. Nie chce myślec jak bedzie dalej z tymi cenami. Narazie do poniedziałku musze przejść szybką terapię odnowy psychicznej bo cienko ze mną P.S. jak sie wrzuca zdjęcia tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 15.07.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 heja! ładną cenę dostałeś. U mnie cena objęła ten wysięgnik też. U mnie na ławy wyszło betony ok. 18 m3. http://img95.imageshack.us/img95/5940/zalewajka1pw7.th.jpg Hmmm. U mnie to samo jest z tymi zapytaniami. Na szczęście bloczki można dowolnie sobie pdonosić, więc na razie murujemy na 6 warstwa, a potem się obaczy. No ale dziś 5 h walki było i ze 2 h wyzwisk z murarzami, ale dyscyplinowanie pomogło. 1. Czytać planu nie umeiją. Musiałem im na kartce rysowac. 2. Domus scharznił wyrys fundamentów???!!!! Linia przerywana, rozdzielająca granice poszczefgólnych partii ław i f-mentów idzie nie pośrodku, ale wg proporcji 18/7. tymczasem podane na rysunkach wymiary odległości są w proporcji 12,5/12,5! czy tylko ja tak to odczytuję czy u was tez taki błąd jest? W efekcie chrzani się cały proces murowania fundmanetów. 3. jedna z moich ław jest krzywo wylana i to tak, że trzeba ją teraz dozbrajać. Majster rzekł z rozbrajającą szczerością - może sie mi pomyliło. 4. jak dziś usłyszeli o silikatach, to mało kielnia nie rzucili i se nie poszli.."panie a co to za cholera?" 5. Czy wszyscy porządni budowlańcy są w Irlandii???? (czy takowi sa w ogóle na tym świecie???) Luk - pisz dalej, jak ci poszło. cennik domusa rzeczywiście zawiera wiele luk (nomen omen Ja wracam na budowę. Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 15.07.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Jeszcze jedno - luku! My izolujemy od zewnątrz tym izolbetem, a od środka dajemy styropian . Chyba nic nie pomyliłem? Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 15.07.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Mariucha - to znaczy, że nad garażem strop jest również 30 cm niżej od reszty? Co w takim razie dzieje sie na piętrze???? Widzę, w planie, że różnica jest 20 cm... Kurde - troche się zmartwiłem - tzw. fachowcy - tak jak kierowcy TIRów - za punkt honoru biorą sobie widać nieumiejętność czytania planów. Rany julas. Opierdol będzie rano, oj będzie. I piwka nie będzie dla "majstrów". Dzięki Mariucha!!!! Witaj, dokładnie tak jak piszesz, przy czym ja buduję Virgo II, a Ty z tego co pamiętam Virgo, ale chyba różnica w poziomach stropu powinna być taka sama. Wtedy w łazience jest po prostu zejście po schodku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 15.07.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Więc Creaton - dachówka ceramiczna, thermopor - pustak z Leiera;) Dzis skończyli fundamenty, ale cena za beton mnie zabija... weszło wczoraj na ławy 41 kubików B20 a dziś w bloczki 30stki 10,5 kubika.. razem prawie 10tys zł To sam beton! Niestety mamy działke z lekkim spadkiem i garaz wypada w najniższym miejscu więc zwiekszyli róznice poziomów miedzy garazem a domkiem do 50cm - 3 schodki zamiast 2 po to, aby wjazd do garazu nie był za wysoko. Same kłopoty. Za tydzien jestem umówiony na ślepą wylewke, kolejne 21 kubików betonu:( W miedzyczasie koparka, piasek, pospóła, ubijarka i zageszczanie ziemi, hydraulik, rura do kominka i pare innych problemów do rozwiązania które trzeba wykonawcy wyłozyć na ławe. Ufff...zacząłem budowe w poniedziałek a po 5 dniach jestem wykończony... pocieszcie Pocieszę Cię, że przed Tobą jeszcze dużo, dużo męki tak na poważnie to teraz mi się podoba to budowanie, bardzo miło wspominam stan surowy, może kiedys jeszcze raz?? Powiedz mi ile to jest kubik, bo u nas operują tylko m3. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 15.07.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Jeszcze jedno - luku! My izolujemy od zewnątrz tym izolbetem, a od środka dajemy styropian . Chyba nic nie pomyliłem? Pozdro Wojtek Od srodka mówisz styropian, coś mi się zdaje że od zewnątrz. Styropian od środka ( przynajmniej u mnie) jest pod posadzką - ma za zadanie izolować podłoże. Pozdówka[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 15.07.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Mariucha - jasne, że tak. Od zewnątrz styropian. Uczę się 9ale szybko Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 15.07.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 oto co dziś majstry zrobiły - fundamenty od strony salonu i gabinetu (mam virgo lustrzankę). Widok z tyłu domu. Widać wyraźnie, że mam od działki sąsiada jedyne 3 m....http://img138.imageshack.us/img138/2812/fundamentywgorkw3.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 15.07.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 2. Domus scharznił wyrys fundamentów???!!!! Linia przerywana, rozdzielająca granice poszczefgólnych partii ław i f-mentów idzie nie pośrodku, ale wg proporcji 18/7. tymczasem podane na rysunkach wymiary odległości są w proporcji 12,5/12,5! czy tylko ja tak to odczytuję czy u was tez taki błąd jest? W efekcie chrzani się cały proces murowania fundmanetów. Witaj seta 21 Wydaje mi sie że co do tych fundamentów to w projekcie nie ma błędu. Chodzi ci o ścianę fundamentową. zewnętrzną sciane fundamentowa nalezy murowac bloczki w proporcjach 18/7 tak jak tam jest napisane a wewnętrznedokladnie posrodku 12,5/12,5. Zrobione to jest tak dlatego ponieważ sciany nośne zewnętrzne są szersze jeżeli budujesz z pustaków szer 36cm tak jak jest w projekcie) a wewnętrzne sciany nośne są budowane z 25cm. A dlaczego kierownik budowy nie bierze udziału w tym wszystkim?? Lepiej się wszystkiego dokładnie dopytaj. Ja buduje VIRGOII i już minęlam ten etap budowy. Dziś kończyli ścianki poddasza a w następnym tygodniu może juz daxchowcy wejdą Pozdro MONIA_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Więc Creaton - dachówka ceramiczna, thermopor - pustak z Leiera;) Dzis skończyli fundamenty, ale cena za beton mnie zabija... weszło wczoraj na ławy 41 kubików B20 a dziś w bloczki 30stki 10,5 kubika.. razem prawie 10tys zł To sam beton! Niestety mamy działke z lekkim spadkiem i garaz wypada w najniższym miejscu więc zwiekszyli róznice poziomów miedzy garazem a domkiem do 50cm - 3 schodki zamiast 2 po to, aby wjazd do garazu nie był za wysoko. Same kłopoty. Za tydzien jestem umówiony na ślepą wylewke, kolejne 21 kubików betonu:( W miedzyczasie koparka, piasek, pospóła, ubijarka i zageszczanie ziemi, hydraulik, rura do kominka i pare innych problemów do rozwiązania które trzeba wykonawcy wyłozyć na ławe. Ufff...zacząłem budowe w poniedziałek a po 5 dniach jestem wykończony... pocieszcie Pocieszę Cię, że przed Tobą jeszcze dużo, dużo męki tak na poważnie to teraz mi się podoba to budowanie, bardzo miło wspominam stan surowy, może kiedys jeszcze raz?? Powiedz mi ile to jest kubik, bo u nas operują tylko m3. Pozdrawiam Mariucha kubik to jest m3. Wydaje mi sie że na same ławy 41 kubików to strasznie dużo. U mnie na ławy poszło 21 kubikow (m3). Na strop poszło mi 21,5m3 a do garażu (podwójny) poszło 7 m3. jeszcze zostało mi wylać podłogi w części mieszkalnej ale to w następnym tygodniu i podejrzewam ze pojdzie też cos koło 20 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Ja płacę za B20 165 zł razem z pompą czyli tym drugim samochodem z długą rurą na wysięgniku - cena netto bo udało sie pana przekonać że nie jestem z żadnej orgaznizacji kontrolującej:) O ułozenie bloczków nie masz sie co martwić bo chyba łatwiej je ułozyc prosto niż wylac beton:) U mnie odchyłki są do 1,5 cm ale "cóż to jest na takiej chałpie" cyt. p. majster:) Szlag mnie trafia bo przez cały tydzień słyszałem tylko "panie to jak to układamy?", "panie, to ile nad ziemią robimy", "panie a czemu ten słup skręcony a nie prosty?" itd itd... O, i najważniejsze pytanie "panie, to jak izolujemy?" - a kur... skąd ja mam wiedziec jak?! Więc wybrałem opcję że od wewnątrz IzolbetemA pomaziali a z zewnątrz po wybudowaniu domu pojdzie izolacja pionowa - nie wiem czy dobrze czy zle. Wczoraj jeszcze w chwili załamania zerknąłem do kosztorysu przysłanego przez Domusa..cholera jakis science fiction kosztorys. Ja za dechy do fundamentów zapłaciłem 1800zl, zbrojenia 1850 - juz sie prawie skończyły, piasek 650zl, bloczki ok 4tys, robota 4tys + dziesiątki innych pierdoł nie uwzględnionych w kosztorysie. Nie chce myślec jak bedzie dalej z tymi cenami. Narazie do poniedziałku musze przejść szybką terapię odnowy psychicznej bo cienko ze mną P.S. jak sie wrzuca zdjęcia tutaj? Muszę ci powiedzieć że bardzo tanio za ten beton. Ja za B20 płacę 236 zł za m3 i dotego jeszcze za pompe muszę płacić. A to tylko dlatego że zaczeli budować w mieście i okolicach drogi z funduszy europejskich oraz markety i betoniarnia ma teraz raj ( raz nawet mi właściciel betoniarni powiedział że w jeden dzień zarobił więcej niż w jakiś tam ostatni tydzień). Ale ja jak sie dowiadywałam to tu u mnie w okolicy takie są ceny i za wszystko inne trzeba dodatkowo płacić (pompa + transport). Zycze powodzenia na placu boju Jeżeli cie to pocieszy to ja sama zajmuję się budową bo mąż wypłynął w rejs. W sumie był tylko do momentu wymurowania bloczków fundamentowych i zasypania wnęk. Resztą sama pokierowałam i już jestem na etapie poddasza. w następnym tygodniu najprawdopodobniej wejdą z dachem, no moze za dwa tygodnie. Jeszcze raz zyczę powodzenia i pozdrawiam Monia_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 16.07.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Mariucha kubik to jest m3. Wydaje mi sie że na same ławy 41 kubików to strasznie dużo. U mnie na ławy poszło 21 kubikow (m3). Na strop poszło mi 21,5m3 a do garażu (podwójny) poszło 7 m3. jeszcze zostało mi wylać podłogi w części mieszkalnej ale to w następnym tygodniu i podejrzewam ze pojdzie też cos koło 20 m3. Witaj, dzięki za wyjaśnienie U mnie na ławy poszło 32,5m3 betonu B15, cena 175 PLN/m3, na strop natomiast 16m3, cena 215 PLN z pompą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 16.07.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Chodzi ci o ścianę fundamentową. zewnętrzną sciane fundamentowa nalezy murowac bloczki w proporcjach 18/7 tak jak tam jest napisane a wewnętrznedokladnie posrodku 12,5/12,5. Zrobione to jest tak dlatego ponieważ sciany nośne zewnętrzne są szersze jeżeli budujesz z pustaków szer 36cm tak jak jest w projekcie) a wewnętrzne sciany nośne są budowane z 25cm. Kurde, a jeśli będę budował z silki 18 cm? Wtedy pośrodku można jechać? W proporcjach 12,5 / 12,5????? Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Chodzi ci o ścianę fundamentową. zewnętrzną sciane fundamentowa nalezy murowac bloczki w proporcjach 18/7 tak jak tam jest napisane a wewnętrznedokladnie posrodku 12,5/12,5. Zrobione to jest tak dlatego ponieważ sciany nośne zewnętrzne są szersze jeżeli budujesz z pustaków szer 36cm tak jak jest w projekcie) a wewnętrzne sciany nośne są budowane z 25cm. Kurde, a jeśli będę budował z silki 18 cm? Wtedy pośrodku można jechać? W proporcjach 12,5 / 12,5????? Pozdro Wojtek Najlepiej to zapytaj się swojego kierownika budowy. Ale nie wiem jak to sie ma do silki 18cm. Przecież bloczki fundamentowe mają szerokość 25 a z tego co wiem to ściany nośne zewnętrzne stawia się - przynajmniej tak było w moim przypadku - w sposób taki: ja miałam pustak ceramiczny grubość 38 a bloczek ma 25 (czyli różnica wynosi 13, 38-25=13) więc kierownik kazał stawiać pustaki tak aby na zewnątrz wystawały 8 cm a do wewnątrz budymku na 5 cm. nie wiem czy rozumiesz o czym mówię dlatego zapytaj sie dokładnie swojego kierownika budowy. A jeżeli ty robisz z silki 18 to twoja ściana fundamentowa jest szersza niż silka. Dopytaj sie oto dokładnie Pozdrawiam Monia_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Chodzi ci o ścianę fundamentową. zewnętrzną sciane fundamentowa nalezy murowac bloczki w proporcjach 18/7 tak jak tam jest napisane a wewnętrznedokladnie posrodku 12,5/12,5. Zrobione to jest tak dlatego ponieważ sciany nośne zewnętrzne są szersze jeżeli budujesz z pustaków szer 36cm tak jak jest w projekcie) a wewnętrzne sciany nośne są budowane z 25cm. Kurde, a jeśli będę budował z silki 18 cm? Wtedy pośrodku można jechać? W proporcjach 12,5 / 12,5????? Pozdro Wojtek Acha i jeszcze jedno a jaką grubość dajesz na nośne wewnętrzne??Pozdrawiam Monia_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts