Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

No ładnie! Dużo tego betonu...Rozumiem, że fundament z betonu, a nie z bloczków? U nas jedziemy od tygodnia - rowy skopane, ławy wylane, bloczki od jutra jedziemy, wczesniej papa położona. Po drodze kupa klopotów, ale ech... Co tam. My jedziemy bez pozwolenia, aż strach PISać ;-) Ale nie mogliśmy dłużej czekać, żeby z więźbą wejść od 1 X i przed zimą dach skończyć.

dachówka Creaton to beton?

Co to ten thermopor? beton komórkowy????

Pozdrowienia i pogody zyczymy!

No co Ty, Creaton to CERAMIKA, i to ta z wyzszej półki :lol: :wink:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mariucha - to znaczy, że nad garażem strop jest również 30 cm niżej od reszty? Co w takim razie dzieje sie na piętrze???? Widzę, w planie, że różnica jest 20 cm... Kurde - troche się zmartwiłem - tzw. fachowcy - tak jak kierowcy TIRów - za punkt honoru biorą sobie widać nieumiejętność czytania planów. Rany julas. Opierdol będzie rano, oj będzie. I piwka nie będzie dla "majstrów".

Dzięki Mariucha!!!!

Więc Creaton - dachówka ceramiczna, thermopor - pustak z Leiera;)

Dzis skończyli fundamenty, ale cena za beton mnie zabija... weszło wczoraj na ławy 41 kubików B20 a dziś w bloczki 30stki 10,5 kubika.. razem prawie 10tys zł:( To sam beton!

Niestety mamy działke z lekkim spadkiem i garaz wypada w najniższym miejscu więc zwiekszyli róznice poziomów miedzy garazem a domkiem do 50cm - 3 schodki zamiast 2 po to, aby wjazd do garazu nie był za wysoko. Same kłopoty. Za tydzien jestem umówiony na ślepą wylewke, kolejne 21 kubików betonu:( W miedzyczasie koparka, piasek, pospóła, ubijarka i zageszczanie ziemi, hydraulik, rura do kominka i pare innych problemów do rozwiązania które trzeba wykonawcy wyłozyć na ławe.

Ufff...zacząłem budowe w poniedziałek a po 5 dniach jestem wykończony... pocieszcie

hej luk! Głowa do góry! Chcoiaż ja też już padam na twarz....mam dokładnie ten sam problem co ty - garaz jest w najniższm miejscu działki. I wszystko trzeba tłumaczyć ekipie jak pastuch krowie. U mnie dziś ruszaja z bloczkami. A ile ten beton cię wyniósł za m3? Ja bralem B 25, bo złapałem dobrą cenę - 205 zł.m3. B 20 był za 199... Więc się nie zastanwaiałem, bo b25 ma podobno właściwości samoizolacyjne.

tymczasem ceny szaleją - powód - rolnicy betonuja płyty obronikowe (wymogi UE).

Boję sie tych bloczków dziś - żeby te kąty dobrze poprowadzili...

Luk - najważniejsze, że dom rośnie. I adrenalina tyż ;-)

3 maj się.

Ja płacę za B20 165 zł razem z pompą czyli tym drugim samochodem z długą rurą na wysięgniku - cena netto bo udało sie pana przekonać że nie jestem z żadnej orgaznizacji kontrolującej:)

O ułozenie bloczków nie masz sie co martwić bo chyba łatwiej je ułozyc prosto niż wylac beton:) U mnie odchyłki są do 1,5 cm ale "cóż to jest na takiej chałpie" cyt. p. majster:)

Szlag mnie trafia bo przez cały tydzień słyszałem tylko "panie to jak to układamy?", "panie, to ile nad ziemią robimy", "panie a czemu ten słup skręcony a nie prosty?" itd itd...

O, i najważniejsze pytanie "panie, to jak izolujemy?" - a kur... skąd ja mam wiedziec jak?! Więc wybrałem opcję że od wewnątrz IzolbetemA pomaziali a z zewnątrz po wybudowaniu domu pojdzie izolacja pionowa - nie wiem czy dobrze czy zle.

Wczoraj jeszcze w chwili załamania zerknąłem do kosztorysu przysłanego przez Domusa..cholera jakis science fiction kosztorys. Ja za dechy do fundamentów zapłaciłem 1800zl, zbrojenia 1850 - juz sie prawie skończyły, piasek 650zl, bloczki ok 4tys, robota 4tys + dziesiątki innych pierdoł nie uwzględnionych w kosztorysie. Nie chce myślec jak bedzie dalej z tymi cenami. Narazie do poniedziałku musze przejść szybką terapię odnowy psychicznej bo cienko ze mną:)

P.S. jak sie wrzuca zdjęcia tutaj?

heja! ładną cenę dostałeś. U mnie cena objęła ten wysięgnik też. U mnie na ławy wyszło betony ok. 18 m3.

http://img95.imageshack.us/img95/5940/zalewajka1pw7.th.jpg

Hmmm. U mnie to samo jest z tymi zapytaniami. Na szczęście bloczki można dowolnie sobie pdonosić, więc na razie murujemy na 6 warstwa, a potem się obaczy.

No ale dziś 5 h walki było i ze 2 h wyzwisk z murarzami, ale dyscyplinowanie pomogło.

1. Czytać planu nie umeiją. Musiałem im na kartce rysowac.

2. Domus scharznił wyrys fundamentów???!!!! Linia przerywana, rozdzielająca granice poszczefgólnych partii ław i f-mentów idzie nie pośrodku, ale wg proporcji 18/7. tymczasem podane na rysunkach wymiary odległości są w proporcji 12,5/12,5! czy tylko ja tak to odczytuję czy u was tez taki błąd jest? W efekcie chrzani się cały proces murowania fundmanetów.

3. jedna z moich ław jest krzywo wylana i to tak, że trzeba ją teraz dozbrajać. Majster rzekł z rozbrajającą szczerością - może sie mi pomyliło.

4. jak dziś usłyszeli o silikatach, to mało kielnia nie rzucili i se nie poszli.."panie a co to za cholera?"

5. Czy wszyscy porządni budowlańcy są w Irlandii???? (czy takowi sa w ogóle na tym świecie???)

Luk - pisz dalej, jak ci poszło. cennik domusa rzeczywiście zawiera wiele luk (nomen omen ;-)

Ja wracam na budowę.

Pozdro

Wojtek

Mariucha - to znaczy, że nad garażem strop jest również 30 cm niżej od reszty? Co w takim razie dzieje sie na piętrze???? Widzę, w planie, że różnica jest 20 cm... Kurde - troche się zmartwiłem - tzw. fachowcy - tak jak kierowcy TIRów - za punkt honoru biorą sobie widać nieumiejętność czytania planów. Rany julas. Opierdol będzie rano, oj będzie. I piwka nie będzie dla "majstrów".

Dzięki Mariucha!!!!

Witaj, dokładnie tak jak piszesz, przy czym ja buduję Virgo II, a Ty z tego co pamiętam Virgo, ale chyba różnica w poziomach stropu powinna być taka sama. Wtedy w łazience jest po prostu zejście po schodku.

Pozdrawiam

Dzis skończyli fundamenty, ale cena za beton mnie zabija... weszło wczoraj na ławy 41 kubików B20 a dziś w bloczki 30stki 10,5 kubika.. razem prawie 10tys zł:( To sam beton!

Niestety mamy działke z lekkim spadkiem i garaz wypada w najniższym miejscu więc zwiekszyli róznice poziomów miedzy garazem a domkiem do 50cm - 3 schodki zamiast 2 po to, aby wjazd do garazu nie był za wysoko. Same kłopoty. Za tydzien jestem umówiony na ślepą wylewke, kolejne 21 kubików betonu:( W miedzyczasie koparka, piasek, pospóła, ubijarka i zageszczanie ziemi, hydraulik, rura do kominka i pare innych problemów do rozwiązania które trzeba wykonawcy wyłozyć na ławe.

Ufff...zacząłem budowe w poniedziałek a po 5 dniach jestem wykończony... pocieszcie

Pocieszę Cię, że przed Tobą jeszcze dużo, dużo męki :lol: :lol: :lol:

tak na poważnie to teraz mi się podoba to budowanie, bardzo miło wspominam stan surowy, może kiedys jeszcze raz??

Powiedz mi ile to jest kubik, bo u nas operują tylko m3.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno - luku!

My izolujemy od zewnątrz tym izolbetem, a od środka dajemy styropian .

Chyba nic nie pomyliłem? :-)

Pozdro

Wojtek

Od srodka mówisz styropian, coś mi się zdaje że od zewnątrz.

Styropian od środka ( przynajmniej u mnie) jest pod posadzką - ma za zadanie izolować podłoże.

Pozdówka[/i]

2. Domus scharznił wyrys fundamentów???!!!! Linia przerywana, rozdzielająca granice poszczefgólnych partii ław i f-mentów idzie nie pośrodku, ale wg proporcji 18/7. tymczasem podane na rysunkach wymiary odległości są w proporcji 12,5/12,5! czy tylko ja tak to odczytuję czy u was tez taki błąd jest? W efekcie chrzani się cały proces murowania fundmanetów.

Witaj seta 21

Wydaje mi sie że co do tych fundamentów to w projekcie nie ma błędu.

Chodzi ci o ścianę fundamentową. zewnętrzną sciane fundamentowa nalezy murowac bloczki w proporcjach 18/7 tak jak tam jest napisane a wewnętrznedokladnie posrodku 12,5/12,5. Zrobione to jest tak dlatego ponieważ sciany nośne zewnętrzne są szersze jeżeli budujesz z pustaków szer 36cm tak jak jest w projekcie) a wewnętrzne sciany nośne są budowane z 25cm.

A dlaczego kierownik budowy nie bierze udziału w tym wszystkim??

Lepiej się wszystkiego dokładnie dopytaj.

Ja buduje VIRGOII i już minęlam ten etap budowy. Dziś kończyli ścianki poddasza a w następnym tygodniu może juz daxchowcy wejdą

Pozdro

MONIA_B

Pocieszę Cię, że przed Tobą jeszcze dużo, dużo męki :lol: :lol: :lol:

tak na poważnie to teraz mi się podoba to budowanie, bardzo miło wspominam stan surowy, może kiedys jeszcze raz??

Powiedz mi ile to jest kubik, bo u nas operują tylko m3.

Pozdrawiam

Mariucha kubik to jest m3. Wydaje mi sie że na same ławy 41 kubików to strasznie dużo. U mnie na ławy poszło 21 kubikow (m3). Na strop poszło mi 21,5m3 a do garażu (podwójny) poszło 7 m3. jeszcze zostało mi wylać podłogi w części mieszkalnej ale to w następnym tygodniu i podejrzewam ze pojdzie też cos koło 20 m3.

Ja płacę za B20 165 zł razem z pompą czyli tym drugim samochodem z długą rurą na wysięgniku - cena netto bo udało sie pana przekonać że nie jestem z żadnej orgaznizacji kontrolującej:)

O ułozenie bloczków nie masz sie co martwić bo chyba łatwiej je ułozyc prosto niż wylac beton:) U mnie odchyłki są do 1,5 cm ale "cóż to jest na takiej chałpie" cyt. p. majster:)

Szlag mnie trafia bo przez cały tydzień słyszałem tylko "panie to jak to układamy?", "panie, to ile nad ziemią robimy", "panie a czemu ten słup skręcony a nie prosty?" itd itd...

O, i najważniejsze pytanie "panie, to jak izolujemy?" - a kur... skąd ja mam wiedziec jak?! Więc wybrałem opcję że od wewnątrz IzolbetemA pomaziali a z zewnątrz po wybudowaniu domu pojdzie izolacja pionowa - nie wiem czy dobrze czy zle.

Wczoraj jeszcze w chwili załamania zerknąłem do kosztorysu przysłanego przez Domusa..cholera jakis science fiction kosztorys. Ja za dechy do fundamentów zapłaciłem 1800zl, zbrojenia 1850 - juz sie prawie skończyły, piasek 650zl, bloczki ok 4tys, robota 4tys + dziesiątki innych pierdoł nie uwzględnionych w kosztorysie. Nie chce myślec jak bedzie dalej z tymi cenami. Narazie do poniedziałku musze przejść szybką terapię odnowy psychicznej bo cienko ze mną:)

P.S. jak sie wrzuca zdjęcia tutaj?

Muszę ci powiedzieć że bardzo tanio za ten beton. Ja za B20 płacę 236 zł za m3 i dotego jeszcze za pompe muszę płacić. A to tylko dlatego że zaczeli budować w mieście i okolicach drogi z funduszy europejskich oraz markety i betoniarnia ma teraz raj ( raz nawet mi właściciel betoniarni powiedział że w jeden dzień zarobił więcej niż w jakiś tam ostatni tydzień). Ale ja jak sie dowiadywałam to tu u mnie w okolicy takie są ceny i za wszystko inne trzeba dodatkowo płacić (pompa + transport).

Zycze powodzenia na placu boju

Jeżeli cie to pocieszy to ja sama zajmuję się budową bo mąż wypłynął w rejs. W sumie był tylko do momentu wymurowania bloczków fundamentowych i zasypania wnęk. Resztą sama pokierowałam i już jestem na etapie poddasza. w następnym tygodniu najprawdopodobniej wejdą z dachem, no moze za dwa tygodnie.

Jeszcze raz zyczę powodzenia i pozdrawiam

Monia_B

Mariucha kubik to jest m3. Wydaje mi sie że na same ławy 41 kubików to strasznie dużo. U mnie na ławy poszło 21 kubikow (m3). Na strop poszło mi 21,5m3 a do garażu (podwójny) poszło 7 m3. jeszcze zostało mi wylać podłogi w części mieszkalnej ale to w następnym tygodniu i podejrzewam ze pojdzie też cos koło 20 m3.

Witaj, dzięki za wyjaśnienie :oops:

U mnie na ławy poszło 32,5m3 betonu B15, cena 175 PLN/m3, na strop natomiast 16m3, cena 215 PLN z pompą.

Pozdrawiam

Chodzi ci o ścianę fundamentową. zewnętrzną sciane fundamentowa nalezy murowac bloczki w proporcjach 18/7 tak jak tam jest napisane a wewnętrznedokladnie posrodku 12,5/12,5. Zrobione to jest tak dlatego ponieważ sciany nośne zewnętrzne są szersze jeżeli budujesz z pustaków szer 36cm tak jak jest w projekcie) a wewnętrzne sciany nośne są budowane z 25cm.

Kurde, a jeśli będę budował z silki 18 cm? Wtedy pośrodku można jechać? W proporcjach 12,5 / 12,5?????

Pozdro

Wojtek

Kurde, a jeśli będę budował z silki 18 cm? Wtedy pośrodku można jechać? W proporcjach 12,5 / 12,5?????

Pozdro

Wojtek

Najlepiej to zapytaj się swojego kierownika budowy. Ale nie wiem jak to sie ma do silki 18cm. Przecież bloczki fundamentowe mają szerokość 25 a z tego co wiem to ściany nośne zewnętrzne stawia się - przynajmniej tak było w moim przypadku - w sposób taki: ja miałam pustak ceramiczny grubość 38 a bloczek ma 25 (czyli różnica wynosi 13, 38-25=13) więc kierownik kazał stawiać pustaki tak aby na zewnątrz wystawały 8 cm a do wewnątrz budymku na 5 cm. nie wiem czy rozumiesz o czym mówię dlatego zapytaj sie dokładnie swojego kierownika budowy. A jeżeli ty robisz z silki 18 to twoja ściana fundamentowa jest szersza niż silka. Dopytaj sie oto dokładnie

Pozdrawiam

Monia_B

Pozdro

Wojtek

Acha i jeszcze jedno a jaką grubość dajesz na nośne wewnętrzne??Pozdrawiam

Monia_B