luk__25 16.07.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Monia a ile betonu poszło na ślepą wylewke? U mnie zaczyna sie już meksyk ze stropem ponieważ zrobiliśmy troche zmian w środku domu, m.in inaczej ustawione schody i krótsza sciana nośna ta pośrodku domu. Teraz żaden z naukowców nie chce podjąć sie obliczenia stropu z Leiera bo nie ma gotowizny na papierze:( A czy ławy fundamentowe macie tak jak w projekcie na 60cm? u mnie grono naukowe stwierdziło ze na 50cm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Monia a ile betonu poszło na ślepą wylewke? U mnie zaczyna sie już meksyk ze stropem ponieważ zrobiliśmy troche zmian w środku domu, m.in inaczej ustawione schody i krótsza sciana nośna ta pośrodku domu. Teraz żaden z naukowców nie chce podjąć sie obliczenia stropu z Leiera bo nie ma gotowizny na papierze:( A czy ławy fundamentowe macie tak jak w projekcie na 60cm? u mnie grono naukowe stwierdziło ze na 50cm wystarczy. Czesć Domus troche przesadził w projekcie jeżeli chodzi o ławy fundamentowe. U mnie budowlancy robili w ten sposób że lali te najszersze na danej lini prostej budynku. Robili 80 i 60. Zrobili również odrazu szalunki na narożniki domu w ławach. Jeżeli chodzi o schody to ja nie wylewałam ponieważ chcę mieć drewniane. Strop u mnie na całości poszedł teriva kierownik pożmieniał kierunki kładzenia belek i podciągi zrobił wtopione w strop więc nie będzie ich widać i idą one też w inną strone niż w projekcie, a tam gdzie miały być tak jak w projekcie kazał położyc po trzy belki z tego względu żeby móc później scianki działowe na czym postawić. Nie bardzo wiem co to ta ślepa wylewka??!! Ale jeżeli chodzi o beton na strop poszło mi 21,5 m3. Pozdrawiam Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Monia a ile betonu poszło na ślepą wylewke? U mnie zaczyna sie już meksyk ze stropem ponieważ zrobiliśmy troche zmian w środku domu, m.in inaczej ustawione schody i krótsza sciana nośna ta pośrodku domu. Teraz żaden z naukowców nie chce podjąć sie obliczenia stropu z Leiera bo nie ma gotowizny na papierze:( A czy ławy fundamentowe macie tak jak w projekcie na 60cm? u mnie grono naukowe stwierdziło ze na 50cm wystarczy. Jeszcze jedna sprawa ja buduje VIRGO II z podwójnym garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 16.07.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Ja też mam z podwójnym. Ślepa wylewka to wylewka betonu zaraz po fundamentach na ubitą ziemię.Ławy fundamentowe na 60 i 80cm? To jaka głębokosc ich była? Bo niemozliwe skoro mamy takie same fundamenty ze u mnie poszło prawie 41m3 a u ciebie tylko 32. A ściany fundamentowe miałas z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Ja też mam z podwójnym. Ślepa wylewka to wylewka betonu zaraz po fundamentach na ubitą ziemię. Ławy fundamentowe na 60 i 80cm? To jaka głębokosc ich była? Bo niemozliwe skoro mamy takie same fundamenty ze u mnie poszło prawie 41m3 a u ciebie tylko 32. A ściany fundamentowe miałas z bloczków? No to już teraz wszystko wiem. Ta wylewkę na ubitą ziemie będą mi lali w przyszłym tygodniu. Budowlańcy dobrze mi go ubili i dosypywali piasku w miejscach gdzie się troche zapadło. Ławy fundamentowe miały szerokość 60 i 80cm natomiast były wysokie na 45cm. Betonu poszło 21m3. Dopiero na to szły bloczki fundamentowe. Pozdro Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 16.07.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 aaaa...wszystko sie zgadza. U mnie ze wzgl. (chyba) na spadek terenu ławy fundamentowe zalewali na ok 80cm i 50szer. Poza tym w miejscu pod kominek nie robili takiej cienkiej tylko zrobili 170cm x 120cm, to ze względu na przesuniecie kominka i skręcenie schodów. Równiez w kuchni wylali fundament 1,1x1,1m po słupa konstrukcyjnego ale potem kier. bud. stwierdził ze bedzie on niepotrzebny, więc został w ziemi kubik betonu. W przyszły poniedziałek wylewają wylewke równiez 21m3 więc spoko, przynajmniej widze że nie oszukują.Wczoraj jeszcze odebraliśmy projekt góry od architekta - totalna zmiana z org. projektem, zmieniamy jeszcze wejscie do domu i taras, a na poddaszu obok schodów arch. wymyślił taka małą antresolke z podobno fajnym widokiem na dół. Przez to narazie utknąłem w punkcie zamówienia stropu. Ale jakos trzeba poradzic.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 16.07.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Witam,u nas pewien etap ukończony -mamy dach - Braas dachówka cisar romańska.http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/domlipiec35.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 16.07.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Taras od strony ogrodu - trochę zmieniliśmy kształt i jednak wylaliśmy.http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/domlipiec40.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Piotruś co tam u ciebie slychać na budowie. Nie odzywasz się wcale.I mam jeszcze takie pytanko czy ty już chcesz sprzedać swoj domek bo wlaśnie oglądalam domy na sprzedaż z dolnego śląska i wydaje mi się że to właśnie wasz domek jest do sprzedania??!! pozdrawiamMonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 16.07.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Witaj Bogdan, widzę że idziesz jak burza!!!Czy masz może zrobioną z przodu donicę tak jak w projekcie? Jakbys mógł zrobic fotkę i wkleić to byłbym wdzięczny - za chwilę u nas ruszają tarasy.Schody z przodu chyba tez zmieniłeś jeśli chodzi o kształt .Rynny masz widze miedziane - takie jak u nas .Ładnie komponują z dachówką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 16.07.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Równiez w kuchni wylali fundament 1,1x1,1m po słupa konstrukcyjnego ale potem kier. bud. stwierdził ze bedzie on niepotrzebny, więc został w ziemi kubik betonu. pozdrowionka No, no aż jestem ciekawy, jak twój kierownik rozwiąze ten temat. Przecież akurat w tym miejscu jest długi podciąg ( ponad 6 m!!), później na nim stoi scianka działowa, a do tego w tym miejscu na poddaszu później stoi słup drewniany , na którym opiera się konstrukcja dachu. Co prawda nie jestem znawcą tematu ale dla swiętego spokoju przedyskutuj to z kierownikiem, żeby Ci się później strop nie zawalił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 16.07.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 hej MOnia! Dzięki za uwagi! Pogoniony kierownik przybył lłaskawie na plac budowy dziś, celem zwolnienia go. Drugi gość od razu wszystko inaczej poustawiał. No i rozpoczęta jedna ścianka fundamentów pójdzie jutro w pył... Ekipa sie ucieszy... Ściany zewnętrzne silka 18 cm - pójdzie w ten sposób, że będziemy ją murować na bloczku, bez wystawania, ale licować ją do krawędzi zewnętrznej bloczka fundmantowego. Fundamenty żeśmy cofnęli o 18 cm, żeby nam się obrys zgadzał z oryginałem. No i na to idzie nastepnie 20 cm styropianu (chcemy bowiem dać pełną rekuperację z gruntowym wymiennikiem ciepła). Cały styropian pójdzie na zewnątrz. Żeby uniknąć 20cm wnęki, damy jeszcze styropian na fundamenty (12 cm). I szlus. Ścianki wewnątrz domu robimy silki też - są podobno niezwykle ciche. Grubość - 15 cm, ale tu murujemy środkiem. Powstaje więc "uzysk" w postaci kilku centymetrów w stosunku do projektu. Acha - a myśmy ławy dali wszędzie o szer. 60 cm. No jutro kolejna bitwa... Zazdroszczę naszym kolegom, którzy dachy już mają... Albo i dalej. Pozdrowienia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 hej MOnia! Dzięki za uwagi! Pogoniony kierownik przybył lłaskawie na plac budowy dziś, celem zwolnienia go. Drugi gość od razu wszystko inaczej poustawiał. No i rozpoczęta jedna ścianka fundamentów pójdzie jutro w pył... Ekipa sie ucieszy... Ściany zewnętrzne silka 18 cm - pójdzie w ten sposób, że będziemy ją murować na bloczku, bez wystawania, ale licować ją do krawędzi zewnętrznej bloczka fundmantowego. Fundamenty żeśmy cofnęli o 18 cm, żeby nam się obrys zgadzał z oryginałem. No i na to idzie nastepnie 20 cm styropianu (chcemy bowiem dać pełną rekuperację z gruntowym wymiennikiem ciepła). Cały styropian pójdzie na zewnątrz. Żeby uniknąć 20cm wnęki, damy jeszcze styropian na fundamenty (12 cm). I szlus. Ścianki wewnątrz domu robimy silki też - są podobno niezwykle ciche. Grubość - 15 cm, ale tu murujemy środkiem. Powstaje więc "uzysk" w postaci kilku centymetrów w stosunku do projektu. Acha - a myśmy ławy dali wszędzie o szer. 60 cm. No jutro kolejna bitwa... Zazdroszczę naszym kolegom, którzy dachy już mają... Albo i dalej. Pozdrowienia Wojtek Hej ciesze się że mogłam pomóc. Muszę ci powiedzieć że naprawde trzeba wszystkiego pilnować bo potem mogą wyjsć niespodzianki bardzo niemiłe. A po drugie domek jest bardzo czasochłonny i trzeba sie znac na tym wszystkim i starannie wykonac. Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to służe pomocą. Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.07.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=51586&grupa=0&kat=2&a=Monia_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 17.07.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Powiedzcie mi, jaką średnice rurki doprowadzającej powietrze do kominka wstawiliście, w projekcie jest 150 a mi chcą dac 100. Na jakiej wysokości macie wyjscie na ziemią, bo cholera mądry majster przekonuje mnie ze przebiją sie przez bloczki szalunkowe czyli bedzie ok 15-20cm na ziemią. Nie za nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 17.07.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam, witam i o drogę pytam Dawno mnie nie było, nie zdążyłem przeczytać wszystkich notek i zażartej dyskusji (brak czasu, urlop, wyjazdy...). Widzę, że mamy "nowego" - SETA21 - witam!. Mariucha - co u Ciebie? U mnie położone tynki, wylana posadzka i ekipa kładzie gładzie (hihi.. ale się zrymowało..). Teraz już im ufam, że powinni się wyrobić do połowy sierpnia ze wszystkim.. no może zakładam kilka dni opóźnienia. My walczymy z bankiem o dofinansowanie no i... z wyborem - a to kolorów ścian, a to białego montażu, a to sposobu położenia tarasu, a to kominka. Co do kominka - ciekawa sprawa. Trafiliśmy na rozwiązanie stare, ale jednocześnie bardzo fajne - to znaczy na kominki kaflowe. Niemniej jednak jak kobieta policzyła ile montaż, rozprowadzenie itd to przysiadłem. Otóż - włącznie z wkładem i jakimś tam mniej więcej rozprowadzeniem wyszło jej ok. 14.000. Dziękuję, postoję. Schody, jak pisałem, chcemy mieć ażurowe. I tu mamy gościa za 6.000 zł. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 17.07.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witaj serdecznie,tak jak czytałem budujesz dom nieoddychający.Jeśli mogę Ci coś zasugerować już teraz - my pod domem, pod chudziakiem, przeprowadziliśmy rurę fi200, która zaczyna się pod tarasem, a kończy w kotłowni z odnogą w spiżarce.Ta rura ma za zadanie doprowadzać powietrze do domu. Chłodniejsze latem i cieplejsze zimą - jest poprowadzona pod domem, powietrze ma mieć w miarę stałą temperaturę. Im rura dłuższa tym lepiej.Oczywiście z obu końców musi mieć siatki zabezpieczające przed owadami i gryzoniami. My planujemy się wprowadzić za miesiąc z kawałkiem... PozdrawiamP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 17.07.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 heloł. Niestety u nas dramat w 145 aktach. oto pismo, które wysłałem do Domusa. czy ktoś z was buduje lewostronne virgo I - model nowszy? (z klatką schodową bez schodów ażurowych, ale zachodzącą na gabinet). Wtedy pliz help. Szanowna Pani!Zakupiłem u Państwa projekt domu VIRGO I w odbiciu lustrzanym. Po wytyczeniu budynku na działce oraz wykonaniu na tejże podstawie ław fundamentowych okazalo się, że zaistniały początkowo niezrozumiałe blędy przy wytyczaniu ścian fundamentów. Okazalo się, że budynek ma wymiary w obrysie (przyjętym na podstaiwe rzutu parteru) 1308 cm x 1299 cm. I tak też został wrysowany przez architekta, który przygotowywał koncepcję zagospodarowania dzialki. Na tejże podstawie wykonaliśmy ławy fundamentowe. Okaząło sie jednak, że de facto długość budynku to nie 1299 cm (jak wynika z rzutu parteru), lecz 1278 cm, jak to wynika z innych rzutów. (podobnie jest na państwa stronie www ze schematycznym rzutem tegoż budynku). Błąd w projekcie polega na umieszczeniu w dlugości budynku 21 cm przypory o charakterze ozdobnym. Problem polega na tym, że przypora ta pojawia się jako rozmiar wchodzacy w skład obrysu budynku tylko jeden raz. Tenże brak konswekencji projektanta 9albo podajemy wszystkie przypiory, albo żadnej) prowadzi do błędnego wyrysowania budynku. Uprzejmie proszę o pomoc w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 17.07.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 heloł. Niestety u nas dramat w 145 aktach. oto pismo, które wysłałem do Domusa. czy ktoś z was buduje lewostronne virgo I - model nowszy? (z klatką schodową bez schodów ażurowych, ale zachodzącą na gabinet). Wtedy pliz help. Szanowna Pani!Zakupiłem u Państwa projekt domu VIRGO I w odbiciu lustrzanym. Po wytyczeniu budynku na działce oraz wykonaniu na tejże podstawie ław fundamentowych okazalo się, że zaistniały początkowo niezrozumiałe blędy przy wytyczaniu ścian fundamentów. Okazalo się, że budynek ma wymiary w obrysie (przyjętym na podstaiwe rzutu parteru) 1308 cm x 1299 cm. I tak też został wrysowany przez architekta, który przygotowywał koncepcję zagospodarowania dzialki. Na tejże podstawie wykonaliśmy ławy fundamentowe. Okaząło sie jednak, że de facto długość budynku to nie 1299 cm (jak wynika z rzutu parteru), lecz 1278 cm, jak to wynika z innych rzutów. (podobnie jest na państwa stronie www ze schematycznym rzutem tegoż budynku). Błąd w projekcie polega na umieszczeniu w dlugości budynku 21 cm przypory o charakterze ozdobnym. Problem polega na tym, że przypora ta pojawia się jako rozmiar wchodzacy w skład obrysu budynku tylko jeden raz. Tenże brak konswekencji projektanta 9albo podajemy wszystkie przypiory, albo żadnej) prowadzi do błędnego wyrysowania budynku. Uprzejmie proszę o pomoc w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilala1 17.07.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam wszystkich Virgowiczów! W końcu ktos zinteresował się projektem Virgo II. Ja jestem w trakcie budowy. Obecnie robiony jest dach i ścianki działowe na górze. Nie mam jeszcze wylanych schodów i tarasów. Virgo II z podwójnym garażem budujemy z Ytonga. Dach wcale nie jest strasznym kosztem , jeśli weżmie się pod uwagę dachówki ceramiczne kat. B. (20 zł za metr). Na razie przedłużyłam tylko okno podwójne w salonie do ziemi , aby można było przez nie wyjść. Na górze zastanawiam się nad zmniejszeniem łazienki kosztem korytarzyka i oddzielnego wejścia na stryszek. Poczekam , aż będzie pełny dach i zdecyduję. Kuchnię zostawiłam taką jak w projekcie, gdyz podobno do nawet najmniejszej spiżarki wejdzie więcej niż do szafek kuchennych zrobionych zamiast niej. Myślałam natomiast , że jadalnia będzie większa. Aby zwiększyc trochę jej powierzchnię, schody zamówiłam odwrotne do tych w projekcie , tj,. z wejściem od korytarza. No i obniżyłam o 1 stopień salon- wygląda reprezentacyjniej. Ogółem myslałam , że dom będzie większy w środku, ale rodziny nie mam dużej , a kiedys będę mieszkac w nim sama z mężem to chyba bez sensu napalać się na wielkie przestrzenie. A tak jest przytulnie. Jesli macie pytania - jestem do dyspozycji. Zdjęcia z budowy moge wysłac na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts