Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

heloł. Niestety u nas dramat w 145 aktach.

oto pismo, które wysłałem do Domusa. czy ktoś z was buduje lewostronne virgo I - model nowszy? (z klatką schodową bez schodów ażurowych, ale zachodzącą na gabinet). Wtedy pliz help.

My budujemy VIRGO I prawostronne, ale również ten model z klatką schodową, otwartą częściowo do gabinetu. Notabene, zamknęliśmy ścianę do góry, tak, że nie ma prześwitu do gabinetu. Za to pod schodami od strony gabinetu - wyszedł super schowek - szafa wnękowa.

Jeśli chodzi o Twój problem to sprawdziliśmy w naszym projekcie i faktycznie na stronie "rzut parteru" są wymiary 1308 x 1299, a na innych stronach 1308 x 1278. Jeśli zliczysz wymiary fundamentów to jeszcze inne wartości wychodzą. Ale tu trzeba brać pod uwagę osie poszczególnych ścian/fundamentów, od których wymiary są liczone. Nam wylewali fundamenty ścian łącznie z fundamentami pod podpory. Szczerze mówiąc dom wybudowany, a tego problemu nie zanotowaliśmy. Ale mieliśmy naprawdę SUPER ekipę i oni na pewno wszystko sprawdzili. Wszystko wyszło OK. Ekipa już wyjechała i nie mamy jak się dopytać i Ci podpowiedzieć.

Mamy nadzieję, że wszystko się rozwiąże.

Pozdrowienia,

Małgorzata i Bogdan

Witaj Bogdan, widzę że idziesz jak burza!!!

Czy masz może zrobioną z przodu donicę tak jak w projekcie? Jakbys mógł zrobic fotkę i wkleić to byłbym wdzięczny - za chwilę u nas ruszają tarasy.

Schody z przodu chyba tez zmieniłeś jeśli chodzi o kształt .

Rynny masz widze miedziane - takie jak u nas .Ładnie komponują z dachówką.

Pozdrawiam

Schody z przodu też zmieniliśmy - dochodzą do końca ściany (w projekcie do donicy). Donice z przodu i z boku domu znacznie zmniejszyliśmy - wybudowaliśmy na razie z bloczka - wewnętrzny brzeg donicy z obu stron zaczyna się równo z zewnętrzynym brzegiem okien - jest to pólkole o średnicy ok. 80 cm. Z boku tak samo, tylko ta z przodu jest niższa - do wysokości podestu schodów, a ta z boku o jeden bloczek wyższa. Potem obłożymy je. Ogladaliśmy wyroby Bruk-bet'u i realit bardzo nam się podobał. Jak bedzie możliwość to wkleimy zdjęcia. Teraz dokłądnie przed naszą działką robią kanalizację i praktycznie przez 2-3dni nie będziemy mieli dojazdu.

My teraz robimy kilkutygodniowy odpoczynek, bo ostatnio faktycznie ostro się działo. No i walczymy o kredyt. Wczesną jesienią może uda nam się zrobić trochę instalacji i może tynki wewnętrzne. Zabijemy okna dechami i będziemy "zimować". A od wiosny resztę. Przez zimę kursy po hurtowniach, składach i decyzje o kolorkach, wzorkach itp., żeby nie tracić czasu jak zaczniemy robotę.

Pozdrowienia.

M & B

Mój mąż mówi, że chętnie sprzeda wam naszą ekipę - zapłaciliśmy 20tyś. za postawienie konstrukcji budynku ( fundamenty, ściany , stropy, ścianki działowe). Potrafią czytać plany, izolować, a nawet maja swoje własne pomysły, alkoholu chłopaki nie piją. Nasz Pan Krzysio to złoty chłopak ( jednocześnie jest kierownikiem budowy i inspektorem nadzoru).Widać,że z pasją podchodzi do pracy a co najważniejsze buduje!! wraz z pomocnikami. Nigdy nie dostał żadnej zjebki. Wielokrotnie obniżał nam koszty budowy doradzając,gdzie w okolicy można najtaniej kupić materiał. Od razu pogonił geodetę , który juz przy wyznaczaniu fundamentów na działce,pomylił się o 7cm. Ławy robiliśmy bez poszerzanych rogów, reszta wg projektu, weszło 15m betonu B20 po 150zł + pompa 300zł bez względu na czas. zbrojenie wg projektu. Ściany YTONG 40cm postawione na siedmiu warstwach bloczków betonowych szer 24cm. YTONG wewnątrz 2 cm, na zewnątrz bloczek wystaje 14cm. ściana fundamentowa wysmarowana ze wszystkich stron Dysperbitem, dodatkowo ocieplona 5cm styropianem z zewnątrz na to siatka zaciągnięta klejem i folia kubełkowa chroniąca przed uszkodzeniem izolacji i odprowadzająca wodę od niej. dodam,że warunki glebowe mamy idealne- piach który jak wiadomo wodę odprowadza idealnie.... jesli chodzi o strop.. w projekcie są dwie płyty żelbetowe jedna nad jadalnią, druga nad łazienką.. Aby niepotrzebnie nie obciążać stropu zamieniliśmy płytę na TERIVę kładąc żebra rozdzielcze w salonie od ściany zew na której znajduje się wykusz do ściany wew dzielącej salon z gabinetem zaś nad jadalnią żebra umieszczone są od ściany z kominkiem gdzie ukryty jest w stropie podciąg w stronę kuchni oparte również na podciągu ukrytym w stropie.. reszta zgodnie z projektem...nie licząc balkonów- bo te były wylewane z "ręki" na cały strop poszło około 21m betonu B20 dodam,że strop wylewany był 2 razy.. najpierw nad garażem 9m + ślepa wylewka w salonie, jadalni i kuchni tak aby zmimimalizować ilość przyjazdów pompy (300zł) Drugim razem wylewana była reszta stropu + ślepa wylewka na ubity piach na tym folia i beton...projekt rzeczywiście obliczony jest na wyrost więc dawanie na ślepą wylewkę 15cm betonu B20 przy naszych warunkach było bez sensu, nikt bowiem u nas w domu czołgiem jeździć nie będzie.. ślepa podłoga to 10cm betonu B12,5.. więżbę dachową kupiłem w Węgrowie za 550złm + deskowanie 8m po 400zł poradzono mi aby dach zadeskować bo podobno są przypadki rozciągania się folii wysokoparoprzepuszczalnej.. koszt dodatkowy 3500 myslę ,że warto ponieść i mieć spokój na lata nie obawiając się dziwnych zacieków na poddaszu... ekipa cieśli za wykonanie dachu od podstaw tzn od murłaty po podsufitkę ( komplet) chce 16,500zł.. taniej dobrych fachowców nie znalazłem... dach jest w trakcie budowy.. jeśli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem.. GG nr 1313161 pozdrawiam i życzę miłej budowy...

Jezu , ale u was drogo! A my już myśleliśmy, że w Warszawie jest najdrożej. Uf. :) :)

Małgosiu! i Bogdanie! virgowicze! dzięki za te uwagi i słowa otuchy. Zwątpiłem, że w tym kraju ktos cos umie.... Na szczęście nowy kierownik budowy wyprostował wszystko - wybrniemy dzięki temu, że budujemy z silki i mamy zapas z dwóch stron po 7 cm (bloczek ma 25 cm - silka 18 cm i licujemy silkę do wewnatrz z dwóch stron). W efekcie będziemy mieli 6 cm nadwyżki, (20 cm - 14 cm) co nie powinno popsuć dachu, ani nic innego. Ale nerwówa była ostra.

Obecnie majstry ("co te piwo panie takie ciepłe?") ostro kładą bloczki fundamentowe. Wystajemy nad grunt rownież 7 warstw bloczków, żeby ładnie do drogi pasowało.

No i mam nadzieje, że najgorsze za nami.

Acha - u nas koszt robocizny położenia dachu (montaż więźby plus położenie dachówki plus wykończenia plus rynny) to koszt ok 11 000 zł.

Zdecydowaliśmy się jednak na dachówke Koramic, ceramiczna, kolor naturalny, wersja L15 renesansowa. Koszt na caly dach z wszystkimi dodatkami: ok. 16 500 zł.

uff. No i rezygnuję z rekuperacji.

to tyle. Pozdrowienia i życzenia ładnej pogody na budowach!

Wojtek

Nam architekt totalnie przerobił wnetrze domu. Na górze mamy niezależny kompleksik mieszkalny z własną sypialnią, łazienką i dwoma garderobami - jedną z nich mozna zlikwidowac i zrobic np. miejsce do pracy. Poza tym druga łazienka, dwa pokoje, druga garderoba i antresola z widokiem na parter. Nad garazem mamy własnie pokoj do którego wchodzi sie korytarzykiem, jest on tak zaprojektowany aby zmieściła sie mała siłownia.

Witam wszystkich po przerwie, widzę że nie marnujecie czasu. Przybywa na Waszych budowach i coraz więcej Virgowiczów! Też walczę z tym "żywiołem" (wylane fundamenty i izolacja w toku). Zastanawiam się dalej nad wariantami rozwiązania poddasza, i tu pytanie do luka_25: możesz pochwalić się swoim pomysłem na rozkład pomieszczeń? Służę rzutem swojego projektu. Pozdrawiam.

luk__25 Jestem ciekawa jak wygląda twoja łazienka na górze po zmniejszeniu ? Wejście do korytarzyka z przedpokoju podobno nie może być szersze niż pierwotne drzwi do łazienki, bo na ścianie od strony małej sypialni opiera się dach/krokwie. Czy coś tam zmieniał twój architekt-czy to mój majster ściemnia, bo zapomniał , że miałabyć korytarzyk...?

maximus - Chyba jest problem z tą pocztą - nie wiem czy moja wiadomośc doszła do ciebie. Zapraszam na budowę. Jeszcze dziś zadzwonię.

Witam,

Stoję przed wyborem projektu i najprawdopodobniej będzie to Virgo. Dom byłby budowany jednak przez firmę deweloperską (musi tak być, bo jest to transakcja związana z działką) - czyli niestety drożej :(.

Mam prośbę o odpowiedzi na takie pytania:

1. Ile kosztowałby mnie stan surowy zamknięty Virgo II z podwójnym garażem - oczywiście orientacyjnie. Zakładam zastosowanie dobrych materiałów: porotherm 44, dachówka ceramiczna, okna drewniane, etc.

2. Ile kosztowałby mnie dom razem z wykończeniem - zakładam również w miarę wysoki standard. Czy kwota 450tys. to nie za mało?

Pytam, bo firma deweloperska za 1m2 powierzchni calkowitej chce 1950zł :( :evil: . Czy przy Virgo II byloby to prawie 400tys za STAN SUROWY zakmnięty. Czy odpowiada to w jakiś sposób rzeczywistym kosztom, czy też marża dewelopera to 70%? :wink:

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

TS

Hej TS: spójrz tutaj - VIRGO I, ale stan DEWELOPERSKI.

http://www.vip-bud.pl

Wycena którą dostałeś jest BANDYCKA.

Różnica OGROMNA. Tutaj cena za stan deweloperski 231tys, a ja za stan deweloperski musiałbym zapłacić 2500zł za 1m2 powierzchni całkowitej (nie użytkowej)!! :evil: Czyli ponad prawie 500tys. Skandal.

1950zł chcą za stan surowy zamknięty za 1m2, ale to i tak nieopłacalne z tego co piszecie.

No nic, daruję sobie tą oferte i poszukam normalnej działki, bez obowiązku korzystania z jakiejś ekipy...

Pzdr,

TS

Piotruś co tam u ciebie slychać na budowie. Nie odzywasz się wcale.

I mam jeszcze takie pytanko czy ty już chcesz sprzedać swoj domek bo wlaśnie oglądalam domy na sprzedaż z dolnego śląska i wydaje mi się że to właśnie wasz domek jest do sprzedania??!!

pozdrawiam

Monia

Witaj,

no zgadłaś :) To nasza chałupka. Raczej nam się zmienią plany zawodowe i okazuje się, że nie miałby kto mieszkać w naszej Dziewicy...

A odzywałem się trochę później - u nas szaleje ekipa wykończeniowa. Po trudnym początku współpracy teraz wszystko idzie gładko. Tynki położone, posadzki wylane, wszystkie instalacje już na miejscu.

Za chwilę będzie taras, ocieplenie dachu, płytki, malowanie itd. Idą jak burza.

Pozdrawiam

Piotr

Ratunku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziś od rana wziąłem ekipe do rozprowadzenia kanalizacji pod wylewke... Szef ok, wytłumaczyłem, powiedział ze drobiazg...

Mieli kretyni dwie kartki - rzut parteru i rzut poddasza.

Przyjezdam teraz na budowe a tam..kibel w salonie a drugi w drzwiach wejsciowych.. mówie "kur...co jest?!"Okazało sie ze robole cały dzien patrzyli na projekt poddasza do góry nogami!!!!!!!!!!!!!!!

Już wiem że czeka mnie powazna rozmowa z wykonawcą w poniedziałek. Narazie wstrzymałem dostawy materiałow, pogadamy sobie i zobaczymy. Jak facet nie pojdzie na moje warunki to kaze mu sie wynieść.

Zobaczymy jak zareaguje...;)

Z tego co czytam to chyba wiekszość ma trudne początki z "wykonawcami"...:)