Kamilala1 16.08.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 ja mam schodki tylko w łazience (tzn.korytarzu , który w tym miejscyu wydzieliłam -tak jak ty), bo tylko tam poziom jest niższy (+strych) - reszta jest podłogi jest równa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 16.08.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 A no tak, zgadza sie. U mnie cholera - podobno ze wzgledu na duży spadek terenu? - niżej jest 2/4, 2/5, 2/6 wg. oryginału. W 2/4 i 2/5 bedą łazienki a zamiast strychu taki wyluzowany pokój albo jakaś siłownia. Tylko jak i gdzie zrobi te schodki..Kamilala1 a w takim razie na dole jakie masz wysokości w łazience, kotlowni i tym małym pokoiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 16.08.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 A no tak, zgadza sie. U mnie cholera - podobno ze wzgledu na duży spadek terenu? - niżej jest 2/4, 2/5, 2/6 wg. oryginału. W 2/4 i 2/5 bedą łazienki a zamiast strychu taki wyluzowany pokój albo jakaś siłownia. Tylko jak i gdzie zrobi te schodki.. Kamilala1 a w takim razie na dole jakie masz wysokości w łazience, kotlowni i tym małym pokoiku? LUK, widzę, że to chyba kolejny wybryk twoich fachowców Wysokość pomieszczeń "nizszych" na dole to około 2,4metra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 16.08.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 A no tak, zgadza sie. U mnie cholera - podobno ze wzgledu na duży spadek terenu? - niżej jest 2/4, 2/5, 2/6 wg. oryginału. W 2/4 i 2/5 bedą łazienki a zamiast strychu taki wyluzowany pokój albo jakaś siłownia. Tylko jak i gdzie zrobi te schodki.. Kamilala1 a w takim razie na dole jakie masz wysokości w łazience, kotlowni i tym małym pokoiku? Luk, Ty się dobrze zorientuj co oni chcą ci zrobić. Przecież spadek terenu nie ma nic wspolnego z poziomem stropu ( u mnie spadek działki jest 1,5m). Nizej ma byc tylko w pomieszczeniu 2/5 łazienka na górze oraz 2/6 suszarnia. Pokój nad gabinetem ma być w poziomie reszty pomieszczeń czyli sypialni, korytarza i drugiego pokoju (według projektu ma być tu ma poziomie 2,94m a łazienka górna i suszarnia ma być w poziomie na 2,64m czyli 30 cm niżej). To musi być zachowane bo jeżeli zrobią ci inaczej to wówczas nie będzie ci się zgadzała więźba dachowa. U mnie pomieszczenia łazienki i kotłowni będa miały wysokość 2,40m a to ze względu na to że strop w tym miejscu nie mam lany minolityczny tylko układany z terrivy na całości. A w tym małym pokoiku jest wysokośc 2,70m i tak jest też w salonie kuchni i korytarzu czyli części mieszkalnej. Jeżeli chcesz mogę przesłać ci pare fotek tylko podaj mi swojego maila. Pozdrawiam Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilala1 16.08.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 luk_25 U mnie jak u Moni_B, na parterze będzie 2, 70 wysokości. Tylko w łazience i kotłowni 2,40. A tak wogóle to ja tez miałam działkę ze spadkiem terenu i wszystko mam tak jak w projekcie. Wiesz co, strach myśleć co twoi fachowcy wyrabiają ...sorry ale ja nie mam już słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 17.08.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Uuuu.... z ekipą macie racje, nic tylko zabić i zamurować, ale co mamy zrobić skoro w naszym rejonie nie ma ekip. Zdzwoniłem do wszystkich murarzy i firm jakich tylko znalazłem i nie ma szans aby ktoś miał czas robić, nawet gdy mówię że płacę ekstra. Nic z tego. Tlumaczą się że ludzie im z firm odchodzą i sami nie mogą dokańczać zaczętych robót. Na szczęście tych palantów trzymam cały czas na kasie więc poprawiają ale robią. I co najlepsze, do szefa ekipy ciągle dzwonią ludzie aby im domy budował Nawet pare dni temu chwalił sie że złapał jeszcze jeden dom na ten sezon! Współczuje z góry:) Wyjasniła sie sprawa ze stropem. Pokoik 1/7 zrobili na wysokość łazienki i kotłowni po to, aby nad nim (a bedzie tam łazienka) mieć więcej miejsca nad głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 17.08.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Uuuu.... z ekipą macie racje, nic tylko zabić i zamurować, ale co mamy zrobić skoro w naszym rejonie nie ma ekip. Zdzwoniłem do wszystkich murarzy i firm jakich tylko znalazłem i nie ma szans aby ktoś miał czas robić, nawet gdy mówię że płacę ekstra. Nic z tego. Tlumaczą się że ludzie im z firm odchodzą i sami nie mogą dokańczać zaczętych robót. Na szczęście tych palantów trzymam cały czas na kasie więc poprawiają ale robią. I co najlepsze, do szefa ekipy ciągle dzwonią ludzie aby im domy budował Nawet pare dni temu chwalił sie że złapał jeszcze jeden dom na ten sezon! Współczuje z góry:) Wyjasniła sie sprawa ze stropem. Pokoik 1/7 zrobili na wysokość łazienki i kotłowni po to, aby nad nim (a bedzie tam łazienka) mieć więcej miejsca nad głową. Luk oni jakieś bzdury ci opowiadają. W takim wypadku będą musieli ci robić wyższą scianę kolankowa ale tylko w tym pomieszczeniu. Przecież krokwie w niższej częsci budynku leżą w poziomie stropu tylko na murłacie a w pozostałej części na ścianie kolankowej (jeżeli nie podnosisz to ściana kolankowa ma wys 67cm) na murłacie. Jeżeli robią ci niższy też ten pokoik to ściana działowa między sypialnią i tym pokoikiem (twoją łazienką) będzie miała wysokość 3m w tymże pokoiku. Potem na bank bedziesz miał problemy z dachem tym bardziej że ci twoi budowlańcy już mówili że nad wykuszem będą im krokwie wchodziły w strop (totalna bzdura). Przecież wysyłałam ci zdjęcia. Życzę ci jak najlepiej ale nie wiem już co powiedzieć Pozdro Monia_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 23.08.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Hej! Poradźcie proszę - zastanwiam się (a właściwie jestem tuż przed) wyborem) dachówek. Oryginalnie w Virgo I jest dachówka betonowa Braas ja chcę na 100% ceramiczną, ale mam dylemat: - co sądzicie o Pfleiderer, miedziana? co to za firma? ma ktoś z Was taką dachówkę? Mój cieśla bardzo chwali jej jakość. Wycena tej dachówki na cały dach (sama dachówka i dodatki, bez blach itp_ - 14 500 zł. - Creaton -kiedyś się tutaj zbłaźniłem na forum - teraz już wiem, że to I liga, ale drogo - wyszło ponad 18 000 zł. - Koramic -niestety pofałdowania powierzchni dyskwalifikują ją. Cena - 14 000 zł -Roben - podbno koszmarna obniżka jakości nastąpiła. Cena - 14 460 zł. No i co wybrać? P.S. Nasza silikatowa Virgo już rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 23.08.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 hejoJeszcze jedno pytanko mam - z ciekawości na arzie i na zapas - czy dach w Virgo I (więźba konkretnie) opiera się na ściankach poddasza, czy tylko na słupach i na kolankowej, ew. na murłacie? Bo tak sobie myślę, żeby ścianki dzialowe zrobić z płyty STG...PozdroWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 24.08.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 hejo Jeszcze jedno pytanko mam - z ciekawości na arzie i na zapas - czy dach w Virgo I (więźba konkretnie) opiera się na ściankach poddasza, czy tylko na słupach i na kolankowej, ew. na murłacie? Bo tak sobie myślę, żeby ścianki dzialowe zrobić z płyty STG... Pozdro Wojtek Konstrukcja dachu opiera sie tylko na słupach, murłacie i konstrukcyjnej scianie pomiędz łazienka a suszarnią. Co do mojego zdania na temat dachówki to je znasz, miałem ten sam dylemat co Ty . Proponuję pojeździć po okolicy i pooglądać dachy z wymienionymi dachówkami, wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 28.08.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 hejmam kolejne zapytanie - drzwi wejściowe do Virgo I - podana jest wysokość 230 cm. Czy to nie za dużo? Std drzwi mają zdaje mi się 210 cm... PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 28.08.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 hej mam kolejne zapytanie - drzwi wejściowe do Virgo I - podana jest wysokość 230 cm. Czy to nie za dużo? Std drzwi mają zdaje mi się 210 cm... Pozdrowienia Wojtek na temat drzwi pisałem wcześniej, nie bedzie problemu z zamówieniem drzwi wyższych, teraz wszyscy robia na wymiar. natomiast jeśli obniżysz w tym miejscu nadproże, to górna krawędx drzwi nie zgra Ci się z oknem obok, nie wiem czy bedzie Ci sie to podobać. U nas za 3 tygodnie rusza elewacja, kończyć sie bedą tarasy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 29.08.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Monia, u mnie nie jest jeszcze tragicznie jednak ekipa balansuje na granicy totalnego zera:) Okazało się, że kierownik cały czas kontrolował wysokosc stropu w pokoiku na parterze. W związku z tym że u nas nie ma prawie sciany nośnej oddzielającej salon, hol od łazienki, pokoju i kotłowni to byłoby cięzko na podciągu? oprzec te stropy na roznych wysokosciach. I podobno musiałyby byc do tego osobne obliczenia - czyli pare stówek. I teraz nad zadaszeniem tarasu bedzie wyzsza scianka kolankowa o te 30cm ale trudno. Mongołów tłuke jak tylko sie da, w miare wszystko po sobie poprawili, wykusz zrobili wylewany z betony i w końcu jest prosciutko co do cm. W tym tyg. dowiezli nam więźbe, wyszło prawie 13m3 drzewa. No i od razu mam do Was pytanko, z czego najlepiej jest robić scianki boczne przy jaskółkach? Podobno można je ocieplac albo od zewnątrz albo od wewnątrz. Jak jest lepiej? Czy budowac je z jakiegos pustaczka 12cm i ocieplenie? Jak skończe budowe z tą ekipą to zapraszam wszystkich na grilla...pije tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 29.08.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Monia, u mnie nie jest jeszcze tragicznie jednak ekipa balansuje na granicy totalnego zera:) Okazało się, że kierownik cały czas kontrolował wysokosc stropu w pokoiku na parterze. W związku z tym że u nas nie ma prawie sciany nośnej oddzielającej salon, hol od łazienki, pokoju i kotłowni to byłoby cięzko na podciągu? oprzec te stropy na roznych wysokosciach. I podobno musiałyby byc do tego osobne obliczenia - czyli pare stówek. I teraz nad zadaszeniem tarasu bedzie wyzsza scianka kolankowa o te 30cm ale trudno. Mongołów tłuke jak tylko sie da, w miare wszystko po sobie poprawili, wykusz zrobili wylewany z betony i w końcu jest prosciutko co do cm. W tym tyg. dowiezli nam więźbe, wyszło prawie 13m3 drzewa. No i od razu mam do Was pytanko, z czego najlepiej jest robić scianki boczne przy jaskółkach? Podobno można je ocieplac albo od zewnątrz albo od wewnątrz. Jak jest lepiej? Czy budowac je z jakiegos pustaczka 12cm i ocieplenie? Jak skończe budowe z tą ekipą to zapraszam wszystkich na grilla...pije tydzień jaskółka, czyli chyba myślisz o lukarnie Powiem szczerze, że 12 cm to cienizna. U mnie jest tej samej grubości co sciana - czyli 29 cm. Ocieplam to wszystko wełną od zewnątrz - 14 cm. Luk, czy mozesz wrzucić jakies fotki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 29.08.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Mariucha podaj emaila to wysle fotki bo tutaj jakoś mi to ciężko idzie;)A w sprawie tej ścianki... mam na myśli scianke lukarny S4 na rzucie poddasza. Teraz już bedziesz wiedział o co chodzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 29.08.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Mariucha podaj emaila to wysle fotki bo tutaj jakoś mi to ciężko idzie;) A w sprawie tej ścianki... mam na myśli scianke lukarny S4 na rzucie poddasza. Teraz już bedziesz wiedział o co chodzi;) tak myślałem, odpisałem więc powyżej, u mnie MAX 29 - taki sam jak na wszystkich ścianach, do tego bedzie wełna 14 cm. Oczywiście są części lukarny, które obecnie z boku mają tylko deski i na to pójdzie tylko ta wełna( mam nadzieję że wiesz o czym piszę, jeśli nie to zrobię zdjęcie jak będę na działce). Poza tym będzie oczywiscie od srodka ocieplenie dachu, tak więc wszystko powinno być OK. Mój adres to [email protected] POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 01.09.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 cześć wszystkim,rzadko tu bywam i generalnie nie wiem co się dzieje.U mnie trwa wykończeniówka. Wybrałem już schody, kuchnię, płytki, panele, kolory ścian. Do wyboru został tylko kominek i jego wkład - nie mam pomysłu na ten temat. Myślałem, że we wrześniu się wprowadzę, ale... znów jest opóźnienie.W dodatku właściciel firmy z którą współpracuję... zniknął.. w drodze z budowy do domu.Ale jego ojciec, który u nas wykańcza pracuje bez problemu nadal - sam nie wie co się stało z synem i boi się o nieg.Zatem obawiam się, że czeka nas kolejne opóźnienie.Cholera.. byleby wprowadzić się w tym roku.. Mamy problem z drzwiami - za późno się wzięliśmy za ten temat a terminy realizacji są od miesiąca do czterech miesięcy - w tym drzwi wejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 04.09.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Witamy wszystkich po dłuższej przerwie, u nas na razie na budowie spokój. Po położeniu dachu pozostały letni czas zajęło nam sprzątanie, wywożenie gruzu i inne prace porządkowe. Trochę odpoczynku. Teraz konczymy zaznaczanie gniazdek elektrycznych, oświetlenia, bo we wrzesniu bierzemy się za instalację elektryczną i pionowe rury wod-kan. Potem jeszcze tynki i na tym przed zima skonczymy. Zdaliśmy sobie sprawę, że instalacje to wcale niełatwa sprawa. Nie wystarczy projekt. Zanim się zdecyduje co ma gdzie iść, trzeba postanowić, jaki będzie układ w kuchni czy łazienkach, jak mniej więcej będą stały meble w pokojach, żeby potem te wszystkie gniazdka czy rurki pasowały. Chodziliśmy po tych pokojach i w myślach ustawialiśmy i przesuwaliśmy... Pozdrowienia dla wszystkich. M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andżelka 05.09.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam! Mam prośbę do osób, które budują Virgo II w okolicach Warszawy. Chcielibyśmy zobaczyc dom na żywo, i jeżeli nie sprawiałoby to komuś kłopotu prosimy o kontakt. Ze wszystkich projektów, które przejrzeliśmy zostały już tylko 2: Emanuela II i Virgo II. Teraz decyzja jest trudniejsza niż myślałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.09.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Wczoraj na naszej budowie skończyli wreszcie strop. Po wielu wielu trudach udało sie - ale oczywiście nie dokońca tak jak miało być. Byliśmy umówieni że po stropie płacę kolejna częśc z puli nagród. Mówie majstrowi aby powiedział mi choć jeden argument dlaczego ja mam wypełniac terminowo swoje zobowiązania skoro on sie nie stosuje do wcześniejszej umowy. Mówie mu 'robota sie opoznia płatnosc sie opoznia', kazałem mu zaproponowac rekompensatę za rzeczy zrobione niegodnie z projektem itd...więc chłop stwierdził że go oszukałem:((( wykiwałem:((( i teraz nie ma pieniedzy pracownikom zapłacic. Powiedziałem mu ze jak przyjdą po przerwie robić góre to bedziemy sie liczyc. A już cwaniaczek chciał być na zero hehe. Chyba dobrze postąpiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts