mariucha 05.09.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam! Mam prośbę do osób, które budują Virgo II w okolicach Warszawy. Chcielibyśmy zobaczyc dom na żywo, i jeżeli nie sprawiałoby to komuś kłopotu prosimy o kontakt. Ze wszystkich projektów, które przejrzeliśmy zostały już tylko 2: Emanuela II i Virgo II. Teraz decyzja jest trudniejsza niż myślałam. Witaj, jeżeli Lublin to okolice Warszawy to zapraszam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andżelka 05.09.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Chętnie wybrałabym się do Lublina. Virgo II bardziej podoba mi się wizualnie, świetne jest to pomieszczenie gospodarcze za garażem. Boje się jednak że pokoje na poddaszu będą za małe. W Emanueli są większe. Coś za coś. Dlatego też chciałabym zobaczyc Virgo w środku żeby podjąc właściwą decyzję. Na większy dom nie możemy sobie znów pozwolic, nie chodzi nawet o wybudowanie, ale późniejsze utrzymanie. P.S Mariucha oglądałam album - domek prezentuje się super. Widziałam też Kacperka, my mamy Piotrusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 05.09.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Hej Luk!Brawa za odwagę. Oczywiście, że dobrze zrobiłeś. Nie ma litości... jak śpiewał Kazik. mam pytanie dot. Virgo z pojed. garażem - czy ktoś z Was odważył się na wylanie stropu na jedynm poziomie? Chodzi mi o to, że w projekcie garaż i kuchnia mają obniżone stropy, za co z kolei większe jest pomieszczenie oznaczone jako suszarnia na poddaszu. (większe obliczeniowo, podloga jest ta sama w sensie powierzchni). Co zrobić, jeśli zdecyduję się na prosty strop, a nie łamany, żeby nie popsuć dachu?mam wycenę okien - profil Brugman - PCV - kolor zloty dąb, szyby antywłamaniowe, okucia antywłamaniowe (swoją drogą - widzicie sens?) 11 500 zł. Bez specjalnych okien i okuć - 9250 zł. Teraz wyceniam derwniane. U nas - jak Bozia pozwoli - szalujemy pod stropy w przyszłym tygodniu. Kończą robić sciany, zabierają się za słupy. Pozdrowienia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 05.09.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Chętnie wybrałabym się do Lublina. Virgo II bardziej podoba mi się wizualnie, świetne jest to pomieszczenie gospodarcze za garażem. Boje się jednak że pokoje na poddaszu będą za małe. W Emanueli są większe. Coś za coś. Dlatego też chciałabym zobaczyc Virgo w środku żeby podjąc właściwą decyzję. Na większy dom nie możemy sobie znów pozwolic, nie chodzi nawet o wybudowanie, ale późniejsze utrzymanie. P.S Mariucha oglądałam album - domek prezentuje się super. Widziałam też Kacperka, my mamy Piotrusia Witam, więc jak bedzie Ci pasować to przyjezdżaj, tylko daj znać kilka dni wczesniej. Co do góry w Virgo II to powiem szczerze że też sie bałem że nie będzie ustawna, ale po wybudowaniu okazało sie że jest OK - to jest oczywiście moje zdanie. jedynym mankamentem jest troche mały salon - ale to tez pojęcie względne, bo tutaj przeciez jadalnia jest oddzielnie. Pozdrawiam Piotrusia, ja oprócz Kacperka mam jeszcze Filipka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 05.09.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Hej Luk! Brawa za odwagę. Oczywiście, że dobrze zrobiłeś. Nie ma litości... jak śpiewał Kazik. mam pytanie dot. Virgo z pojed. garażem - czy ktoś z Was odważył się na wylanie stropu na jedynm poziomie? Chodzi mi o to, że w projekcie garaż i kuchnia mają obniżone stropy, za co z kolei większe jest pomieszczenie oznaczone jako suszarnia na poddaszu. (większe obliczeniowo, podloga jest ta sama w sensie powierzchni). Co zrobić, jeśli zdecyduję się na prosty strop, a nie łamany, żeby nie popsuć dachu? mam wycenę okien - profil Brugman - PCV - kolor zloty dąb, szyby antywłamaniowe, okucia antywłamaniowe (swoją drogą - widzicie sens?) 11 500 zł. Bez specjalnych okien i okuć - 9250 zł. Teraz wyceniam derwniane. U nas - jak Bozia pozwoli - szalujemy pod stropy w przyszłym tygodniu. Kończą robić sciany, zabierają się za słupy. Pozdrowienia Wojtek Witaj, co do okien to powiem że wyszły Ci bardzo tanio. U mnie 14000, i do tego mój koleg jest producentem. Co do tego stropu to jak wyrównasz poziom to na pewno dach sie nie zgra, jedyna możliwość to zmienić całkowicie jego wygląd, ale wtedy nie wiem czy ten dom Ci sie bedzie podobał. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 06.09.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 mam pytanie dot. Virgo z pojed. garażem - czy ktoś z Was odważył się na wylanie stropu na jedynm poziomie? Chodzi mi o to, że w projekcie garaż i kuchnia mają obniżone stropy, za co z kolei większe jest pomieszczenie oznaczone jako suszarnia na poddaszu. (większe obliczeniowo, podloga jest ta sama w sensie powierzchni). Co zrobić, jeśli zdecyduję się na prosty strop, a nie łamany, żeby nie popsuć dachu? Cześć Wojtek, a czemu chcesz wyrównywać stropy? My też uważamy, że bardzo straci na tym dach. Urok jego polega miedzy innymi na tym, że jest na różnych poziomach. Troszeczkę podnieśliśmy wysokość parteru (o 2 pełne cegiełki), tak że kuchnia mimo obniżonego stropu jest wysoka. Poza tym faktycznie pomieszczenie nad garażem straci. My zdecydowaliśmy się - oprocz suszarni - wstawić tam pralkę, zrobić umywalkę do prania - dobrze, że jest niżej, bo w razie awarii (odpukać) woda zleci do garażu a nie na mieszkanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 06.09.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Hej. Co do tego obniżenia stropu - proszę poradźcie. kierownik mój mówi, że nie ma powdów do obaw - podniesiemy ściankę kolankowa o 17 cm w części głównej bryły domu (różnica poziomów) a następnie cały dach odzyska swoje proporcje. Aby budynek nie był "kusy" przedłużymy mu okap, aby zakrył te 17 cm różnicy. Efekt - strych mniejszy, ale za to większe sypialnie. Czy to ma sens???? jestem już lekko głupi. Kochani Vrigowicze! Dzękuję Wam za cenne uwagi i proszę o dalsze wsparcie. U nas kończyli nadproże nad wjazdem do garażu. Od piątku jedziemy ze słupami. PozdrowieniaWojtek"Chyba na pewno" (najczęściej używane słowo - kierownik hurtowni budowlanej pod Toruniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 07.09.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Hej. Co do tego obniżenia stropu - proszę poradźcie. kierownik mój mówi, że nie ma powdów do obaw - podniesiemy ściankę kolankowa o 17 cm w części głównej bryły domu (różnica poziomów) a następnie cały dach odzyska swoje proporcje. Aby budynek nie był "kusy" przedłużymy mu okap, aby zakrył te 17 cm różnicy. Efekt - strych mniejszy, ale za to większe sypialnie. Czy to ma sens???? Jak zrobisz tak jak piszesz to: 1. będziesz miał na parterze wszędzie równe stropy, wyższą kuchnię i wyższy garaż (to są plusy) 2. na górze strych się - pod warunkiem podwyższenia ścianki kolankowej jak piszesz - teoretycznie nie zmieni w stosunku do projektu - dach bęzie opierał się na murłacie znajdującej się bezpośrednio na stropie 3. pokoiki zyskają przy wyższej ściance kolankowej (plus) Czyli teoretycznie nie ma tu minusów. My zrobiliśmy tak: 1. Podwyższyliśmy parter o około 15 cm w całości domu zachowując róznice stropów tak jak jest w projekcie 2. Podwyższyliśmy ściankę kolankową na górze w pokojach na 1 pustak i równoczeście wymurowaliśmy na 1 pustak ścianke kolankową w garażu. Na to poszedł wieniec i murłata. Efekt jest taki, że pokoje są teoretycznie większe ale i strych wydaje się większy, bo dach opiera się na niskich sciankach. W konstrukcji dachu nic to nie zmieniło, poszedł po prostu trochę wyżej, ale jest to niezauważalne z zewnątrz. Czyli każde rozwiązanie jest dobre, niestety trzeba samemu decydować. Jak podasz maila, to mozemy Ci przysłać jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 08.09.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 hej Małgosiu i Bogdanie!Dzieki za informacje!Mój mail to: [email protected]Niecierpliwie czekam na fotki i serdecznie dziękuję! PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilala1 09.09.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Witam! Mam prośbę do osób, które budują Virgo II w okolicach Warszawy. Chcielibyśmy zobaczyc dom na żywo, i jeżeli nie sprawiałoby to komuś kłopotu prosimy o kontakt. hej! Budujemy Virgo II w Łomiankach... jesli masz ochotę zobaczyc dom w stanie surowym to zapraszam... tel. 663-630-197 Mariusz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 13.09.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Hejamam kolejne pytanie do budujących Virgo: w projekcie na parterze komin wentylacyjny w spiżarce ma 4 otwory, zaś na poddaszu tenże sam komin ma ich 6... O co biega? Dochodzi wentylacja jeszcze 2 pomieszczeń...?Czy można wprowadzić te wszystkie wentylacje poddasza do tych 4 otowrów biegnących juz od dołu? PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.09.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Seta, wentylacje to rób raczej wg własnego uznania bo robisz je bez problemu z rur spiro. Ja tak robie wentylacje kuchni i łazienki na dole a potem wszystko wyprowadzasz do dachówek. A przy okazji powiedzcie mi czy wysokość scianki kolankowej podaje sie od wykończonej podłogi czy od stropu? Tzn. czy ma byc to np. 67cm + wylewka, styropian, czy po prostu 67cm liczone od wylanego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 16.09.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Seta, wentylacje to rób raczej wg własnego uznania bo robisz je bez problemu z rur spiro. Ja tak robie wentylacje kuchni i łazienki na dole a potem wszystko wyprowadzasz do dachówek. A przy okazji powiedzcie mi czy wysokość scianki kolankowej podaje sie od wykończonej podłogi czy od stropu? Tzn. czy ma byc to np. 67cm + wylewka, styropian, czy po prostu 67cm liczone od wylanego stropu? Coś mi się zdaje , że wysokość tej sciany mierzona jest na "surowo", czyli to 2 pustaki +wieniec. U mnie wreszcie coś drgnęło, mamy zainstalowaną bramę garażową, w przyszłym tygodniu rusza klinkier i ocieplenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 18.09.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Mariucha, czy u Ciebie więzbe skręcali śrubami czy tylko gwoździami zbijali? Mam na mysli łaczenia te rózne u góry a nie do murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 18.09.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Mariucha, czy u Ciebie więzbe skręcali śrubami czy tylko gwoździami zbijali? Mam na mysli łaczenia te rózne u góry a nie do murłaty. Witaj, trochę srub w tym dachu też jest, natomiast wiekszość to gwoździe. mam cos takiego, jak 2 wiązary ( były w projekcie) - tutaj były np.śruby. Jętki tez były na końcu mocowane na sruby, natomiast reszta na gwoździe . Pamietam też, że poszło mi sporo metalowych łaczników, ale one tez są na gwoździe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 19.09.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 HejPilnie potrzebuję porady n.t. kominka w Virgo - jest on narożny, a tymczasem komin jest jakby obok niego...jak to rozwiązaliście?MOże jakoweś foty: [email protected]Spraw jest pilna - mają jutro mi stawiać komin przy kominku (po południu...)Dziękuję z góry za rady!Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 20.09.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 My trochę spłaszczyliśmy komin, bo bardzo "wychodzi" on na salon. Od razu przy murowaniu z cegły wkładaliśmy do niego taką podwójną rurę izolowaną w środku chyba watą szklaną. Dzięki temu ściana nie nędzie się nagrzewała i tynk pękał. Zdjęcia nie mam, mogę zrobić przy okazji, ale to pewnie dla Ciebie będzie za póżno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.09.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Czy wode z rynien mozna podłączac do kanalizacji? A jezeli nie to do czego toto podpinacie? Może do rowu melioracyjnego przy drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 20.09.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Małgosiu - Bogdanie - proszę prześlijcie mi fotki tego kominka! Majstry będą go robić doiero w piątek! PLIZZZZZLuku - my spuszczamy wodę z rynien wprost pod ziemię, a potem do studni chłonnych - w sumie 2 sztuk - wypełnionych na pewną głębokość żwirem. Rynna wchodzi pod ziemię.Jeszcze tego nie zrobiłem, ale sąsiad ma i po ulewach deszczu ani ani. No i kanalizy nie mamy. O ile wiem prawo nakazuje spuszczać wodę deszczową wyłącznie do kanalizacji deszczowej, a nie sanitarnej, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 21.09.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Postaramy sie dzis wieczorem zrobic fotkę komina przy kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts