Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Ebu, właśnie zamówiliśmy projekt, ale nowy Virgo II. W poprzednim po zaprojektowaniu kuchni ( mebelki) okazało się, że w kuchni mojej małżonce brakuje miejsca :-? Ale nie załujemy, że poczekaliśmy, nowy projekt lepiej spełnia nasze oczekiwania. A co u Ciebie, macie już jakieś wyceny, na jakim etapie jestescie?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ebu, właśnie zamówiliśmy projekt, ale nowy Virgo II.

Virgo to bardzo ładny i funkcjonalny domek, Virgo II pewnie jeszcze lepszy. Ale czy rozważaliście Emanuelę II? (podwójny garaż)

Napiszcie czym się kierowaliści wybierając Virgo II. Jestem właśnie na etapie podejmowania decyzji - Emanuela czy Virgo? Chętnie poznam waszą opinię a myślę, że i nie tylko ja bo ostatnio zainteresowanie tymi pojektami gwałtownie wzrosło.

Klaus, my właściwie od ponad pół roku przegladaliśmy projekty różnych pracowni, i w zasadzie ze wszystkich domów najbardziej podobał nam sie Virgo. Zadecydował o tym głównie wygląd zewnętrzny ( ale to subiektywne odczucie), ale układ w środku nie do końca nas zadowalał ( zbyt mała kuchnia i brak mozliwości jej powiekszenia, lokalizacja kominka była też nie najlepsza). I nagle pokazał się projekt Virgo II - w zasadzie nie zmienił sie wygląd zewnętrzny, natomiast układ pomieszczeń w środku jest bardziej funkcjonalny - jest to projekt z pojedynczym garażem i więcej nam nie potrzeba.Dodatkowo kominek jest teraz umieszczony centralnie, kuchnię powiększymy do około 11m2 likwidując spiżarkę, jest na górze suszarnia- mieszkajac w bloku wiem jak to ważne, do tego od strony ogrodu jest pomieszczenie gospodarcze, gdzie będę mógł trzymać kosiarkę, grilla, grabki itp :lol: co do Emanueli z pojedynczym garażem ( bo innej nie widziałem ) mogę powiedzieć, że w środku jest też bardzo ciekawa, na górze zrezygnowałbym z jednej łazienki i zrobił suszarnię,na parterze może brak pomieszczenia gospodarczego ale za to jest trochę większy garaż. Ze swojego doświadczenia wiem że pierwsze odczucie jest najlepsze, decyduj się na projekt bo im więcej będziesz czytał i rozmyslał tym wiecej bedziesz miał dylematów

Ze swojego doświadczenia wiem że pierwsze odczucie jest najlepsze, decyduj się na projekt bo im więcej będziesz czytał i rozmyslał tym wiecej bedziesz miał dylematów

Dziękuję Ci za wszystkie informacje. Co do ostatecznego wyboru to jeszcze chwilę się pomęczę zwłaszcza, że mam na to jeszcze trochę czasu. Budowę planuję zacząć na wiosnę 2006.

Wracając do naszych projektów to Virgo podoba się i mi, ale z kilku względów funkcjonalnych nie wytrzymuje porównania z Emanuelą zwłaszcza z Emanuelą II. Być może jednak, że Virgo II jest jeszcze lepszy i dlatego bardzo mnie to intryguje. Napisałem już do Domusa z prośbą o przysłąnie rzutów Virgo II, ale coś mi nie odpisują. A może Ty możesz mi podesłać jakieś gify z rzutami i elewacją Virgo.

Ja natomiast mogę udostępnić wszystkim zainteresowanym pliki z Emanuelą II.

Klaus, wysłałem daj znać co o nim sądzisz, masz może też wizualizacje elewacji EmanueliII

No, no. Będę się miał nad czym zastanawiać. Ogomne dzięki za pliki.

Przemyślę przez weekend, przedyskutuję z żoną i napewno coś napiszemy.

Niestety nie mam wizualizacji. Wysłałem Ci wszystko co dostałem z Domusa. Być może jeszcze nie opracowali.

Przy okazji, jaką technologię muru planujecie zastosować?

Domus preferuje tylko otynkowany beton komórkowy. To jest oczywiście najprostsze, ale mi się marzy elewacja klinkierowa co w praktyce oznacza mór 3W.

Nawet się dowiadywałem, aneks do projektu na mur 3W to 1200zł jeśli zrobią rysunki wykonawcze i 950zł bez nich.

Te koszty to oczywiście pestka. Strach mnie ogarnia jak się zastanawiam ile to będzie kosztować w budowaniu. Ale być może się szarpnę mimo wszystko. Wiesz klinkier po 50 latach jest jak nowy albo i lepszy a ja nie chcę na starość zajmować się remontami kapitalnymi.

I jeszcze jedno, jak się wkleja adres e-mailowy jako link? Próbowałem już wszystkiego ale nic nie działa.

Klaus, jak obejrzysz rzuty to daj znać co o tym sądzisz. Odnosnie wklejania linków to miałem ten sam problem, wpisujesz po prostu adres mailowy i przy wysyłaniu postu zmienia się to na adres, jesli chcesz wkleić link do konkretnej strony to możesz skopiować adres z górnego okna i wkleić do postu, po wysłaniu postu dopiero widać że jest to link. Co do technologii to jeszcze nie wiemy, będzie to na pewno ściana 2W, beton komórkowy lub pustak ceramiczny + ocieplenie. Co do zmiany ściany na 3W to chyba lepiej tę zmianę zrobić później w ramach adaptacji, powinno być taniej.

Klaus, jak obejrzysz rzuty to daj znać co o tym sądzisz.

Jasne.

Co do zmiany ściany na 3W to chyba lepiej tę zmianę zrobić później w ramach adaptacji, powinno być taniej.

No, no, aneks czyli adaptację tyle że robioną przez Domus. Ma to tę zaletę, że dostajesz do ręki fachowo zrobione szczegółowe rysunki wykonawcze a ściana 3W to nie w kij dmuchał, ma wiele momentów, które wykonawca, bez dokładnych rysunków może spaprać.

Oglądałem, analizowałem na wszystkie strony, dyskutowałem z żoną i oto moja, subiektywna zaznaczam, opinia na temat Virgo II w odniesieniu do Emanueli II.

Zalety:

1. Bardzo ładna bryła. Mimo, że ogólnie jestem minimalistą i przeciwnikiem lukarn, balkoników, skomplikowanych dachów itp., itd., to jednak projekt Emanuela/Virgo urzekł mnie swoją formą na tyle, że chyba porzucę swoje poprzednie koncepcje ( http://republika.pl/klaus_gaiger/ ) i zdecyduję się na jeden z nich.

2. Bardzo praktycznie zaplanowane pomieszczenie gospodarcze, które posłuży doskonale za kotłownię, pralnię i przejście do garażu.

3. Bardzo użyteczne pomieszczenie na sprzęt ogrodniczy zlokalizowane w garażu z wyjściem bezpośrednio na ogród.

4. Zadaszony taras, na którym doskonale się będzie wypoczywać w słoneczne gorące dni. Tego mi brakuje w Emanueli, tam zadaszenie jest dużo mniejsze.

5. Salon odseparowany od kuchni jadalnią, co w wielu przypadkach może być bardzo użyteczne. Ogólnie jestem za otwarciem kuchni na pokój dzienny, ale niezbyt dosłownie. Tu jest w sam raz.

6. Fajnie (centralnie) zlokalizowany kominek.

7. Dobrze doświetlona jadalnia. Osobiście mam już dość obiadów rodzinnych przy świetle żarówki. Tu będzie jasno tak, że i gazetkę przy śniadaniu będzie można przejrzeć. Super.

8. Świetnie pomyślana garderoba na dole. Dyskretna, pojemna (wejdą dwie duże szafy) a przestrzeń komunikacyjna wewnątrz ma podwójne zastosowanie, bo prowadzi do łazienki.

9. Wejście do łazienki niewidoczne z salonu. Bardzo istotne.

Wady:

1. Sporo powierzchni zaangażowane w komunikację.

2. Kanapa w holu pod schodami to fikcja. Kto tam będzie siedział w przejściu i po ciemku. Obudowałbym te schody i zrobił skrytkę na odkurzacz i środki czystości.

3. Salon co do wielkości (25,5m2) to minimum jakie może jeszcze satysfakcjonować. Mniej już naprawdę nie wolno.

4. Garaż będzie trochę mały, wsiadanie i wysiadanie pasażerów raczej technicznie niemożliwe. Czasem jak deszcz na dworze jest to bolesne, zwłaszcza jak się ma bramę na pilota. Mnie to się wręcz marzy, aby w garażu można było umyć samochód, ale do tego to już potrzeba trochę powierzchni. Garaż dwustanowiskowy byłby minimalny a absolutne minimum to wg mnie 24m2.

5. Usytuowanie gabinetu to zarazem wada i zaleta. Źle, że daleko od wejścia, bo jak by trzeba było kogoś obcego zaprosić to trzeba przez całe mieszkanie go prowadzić. Dobrze, że okno od strony ogrodu, bo się będzie przyjemnie pracowało.

6. No i została jeszcze ta góra. Mówiąc szczerze to najmniej mi się podoba. Duża dysproporcja pomiędzy sypialniami np. największa 17,8m2 najmniejsza 9m2. Ponadto obawiam się, że pokoje są mało ustawne.

7. Ta najmniejsza sypialnia jest po prostu za mała a do tego kiszkowata. Za najmniejszą akceptowalną powierzchnię dla uczącego się i dorastającego dziecka uważam 12m2 ale liczone nie po podłodze tylko z uwzględnieniem skosów. Tu jest 3m2 mniej.

8. Sypialnia rodziców może być mniejsza niż te 17,8m2 ale warto aby miała własna garderobę. W Emanueli II zamierzam zrezygnować z mniejszej łazienki na górze i zrobić tam właśnie garderobę.

9. No i jeszcze jedno. Z lewej strony schodów powstał zaułek, który do niczego nie służy a ma parę ładnych metrów kwadratowych. Pamiętaj, że każdy metr to 1500-2000zł kosztu.

Podsumowanie:

Pozostaję mimo wszystko przy Emanueli II, jednak parę rozwiązań jest bezdyskusyjnie lepszych w Virgo II. Ideałem byłby więc projekt, będący skrzyżowaniem obydwu. Problem w tym, że takiego nie ma i chyba raczej nie będzie.

Mariucha, kupiliście także kosztorys do Virgo? Jaka jest tam ogólna kwota? Ile będzie kosztował dom i do jakiego stanu ten koszt się odnosi?

No, trochę się napisałem. To chyba mój najdłuższy post. Ale przelanie tego na „papier” pomogło mi poukładać sobie wszystko w głowie.

Piszcie co wy na to. Podzielacie moją opinię a może ktoś to widzi inaczej? Chętnie wysłucham waszych opinii.

Niniejszym chciałbym przeprosić wszystkich za to, że prowadzę dyskusję na forum a adresuję ją wyłącznie do jednej osoby, bo rozpisuję się o wadach i zaletach układu pomieszczeń, których układ zna tylko jedna osoba. To oczywisty dowód braku wyobraźni z mojej strony. Na szczęście uświadomiłem to już sobie i dla wszystkich zainteresowanych zamieszczam linki do Virgo II.

http://republika.pl/klaus_gaiger/images/parter.gif

http://republika.pl/klaus_gaiger/images/poddasze.gif

http://republika.pl/klaus_gaiger/images/elewacjafrontowa.gif

mariucha no skoro już amówiliście projekt to pozostaje tylko ewentualnośc zmian, w projekcie.

Propozycje:

1) usunąć okno nad łózkiem w sypialni 2/4, ładnie wyglądają gwiazdy, ale są też dni zwłaszcza jesienne doły gdy bedzie w to okno np. przez tydzień deszcz stukać. A tak koszty mniejsze, a okno balkonowe powinno doświetlić wystarczająco, trocheto może uderzyć w bryłę, ale może tak w 2/2 zamiast lukarny okno połaciowe i to jedno, zapewne wystarczy, a koszt może być mniejszy.

2) zrobić dziurę w stropie między 2/5 łazienka, a 1/9 pomieszczenie gospodarcze. Po co, po to by mieć zsyp na brudy do prania i nie biegać z nimi z góry na dół. Argument suszenia prania na strychu 2/6 jest argumentem błędnym, strych jak sama nazwa wskazuje ma być dziecięcą krainą czarów dla wnuków ( w końcu zamierzacie tkwić w dziewicy do końca), a wilgoć nie jest korzystna dla przechowywania niechcianych skarbów.

Jeszcze uwaga:

Jeżeli zamierzacie mieć ten domek rzeczywiście do kresu dni to należy liczyć sięz późniejszym przerobieniem 1/3 na sypialnię dla Was. Mogą przyjść czasy gdy przemieszczanie się po schodach będzie znacznie utrudnione. Na dziś dzień może to być opcjonalna sypialnia dla gości (jakieś zamaskowane łóżko lub inny rozkaładany mebel).

mariucha no skoro już amówiliście projekt to pozostaje tylko ewentualnośc zmian, w projekcie.

Propozycje:

1) usunąć okno nad łózkiem w sypialni 2/4, ładnie wyglądają gwiazdy, ale są też dni zwłaszcza jesienne doły gdy bedzie w to okno np. przez tydzień deszcz stukać. A tak koszty mniejsze, a okno balkonowe powinno doświetlić wystarczająco, trocheto może uderzyć w bryłę, ale może tak w 2/2 zamiast lukarny okno połaciowe i to jedno, zapewne wystarczy, a koszt może być mniejszy.

2) zrobić dziurę w stropie między 2/5 łazienka, a 1/9 pomieszczenie gospodarcze. Po co, po to by mieć zsyp na brudy do prania i nie biegać z nimi z góry na dół. Argument suszenia prania na strychu 2/6 jest argumentem błędnym, strych jak sama nazwa wskazuje ma być dziecięcą krainą czarów dla wnuków ( w końcu zamierzacie tkwić w dziewicy do końca), a wilgoć nie jest korzystna dla przechowywania niechcianych skarbów.

Jeszcze uwaga:

Jeżeli zamierzacie mieć ten domek rzeczywiście do kresu dni to należy liczyć sięz późniejszym przerobieniem 1/3 na sypialnię dla Was. Mogą przyjść czasy gdy przemieszczanie się po schodach będzie znacznie utrudnione. Na dziś dzień może to być opcjonalna sypialnia dla gości (jakieś zamaskowane łóżko lub inny rozkaładany mebel).

Kroyena, dzięki za wszystkie wskazówki ale my wybraliśmy Virgo II, a Twoje uwagi odnoszą się do Virgo I. Ale dzięki, na pewno się przydadzą wszystkim którzy wybrali pierwotny projekt.

Oglądałem, analizowałem na wszystkie strony, dyskutowałem z żoną i oto moja, subiektywna zaznaczam, opinia na temat Virgo II w odniesieniu do Emanueli II.

Zalety:

1. Bardzo ładna bryła. Mimo, że ogólnie jestem minimalistą i przeciwnikiem lukarn, balkoników, skomplikowanych dachów itp., itd., to jednak projekt Emanuela/Virgo urzekł mnie swoją formą na tyle, że chyba porzucę swoje poprzednie koncepcje ( http://republika.pl/klaus_gaiger/ ) i zdecyduję się na jeden z nich.

2. Bardzo praktycznie zaplanowane pomieszczenie gospodarcze, które posłuży doskonale za kotłownię, pralnię i przejście do garażu.

3. Bardzo użyteczne pomieszczenie na sprzęt ogrodniczy zlokalizowane w garażu z wyjściem bezpośrednio na ogród.

4. Zadaszony taras, na którym doskonale się będzie wypoczywać w słoneczne gorące dni. Tego mi brakuje w Emanueli, tam zadaszenie jest dużo mniejsze.

5. Salon odseparowany od kuchni jadalnią, co w wielu przypadkach może być bardzo użyteczne. Ogólnie jestem za otwarciem kuchni na pokój dzienny, ale niezbyt dosłownie. Tu jest w sam raz.

6. Fajnie (centralnie) zlokalizowany kominek.

7. Dobrze doświetlona jadalnia. Osobiście mam już dość obiadów rodzinnych przy świetle żarówki. Tu będzie jasno tak, że i gazetkę przy śniadaniu będzie można przejrzeć. Super.

8. Świetnie pomyślana garderoba na dole. Dyskretna, pojemna (wejdą dwie duże szafy) a przestrzeń komunikacyjna wewnątrz ma podwójne zastosowanie, bo prowadzi do łazienki.

9. Wejście do łazienki niewidoczne z salonu. Bardzo istotne.

Wady:

1. Sporo powierzchni zaangażowane w komunikację.

2. Kanapa w holu pod schodami to fikcja. Kto tam będzie siedział w przejściu i po ciemku. Obudowałbym te schody i zrobił skrytkę na odkurzacz i środki czystości.

3. Salon co do wielkości (25,5m2) to minimum jakie może jeszcze satysfakcjonować. Mniej już naprawdę nie wolno.

4. Garaż będzie trochę mały, wsiadanie i wysiadanie pasażerów raczej technicznie niemożliwe. Czasem jak deszcz na dworze jest to bolesne, zwłaszcza jak się ma bramę na pilota. Mnie to się wręcz marzy, aby w garażu można było umyć samochód, ale do tego to już potrzeba trochę powierzchni. Garaż dwustanowiskowy byłby minimalny a absolutne minimum to wg mnie 24m2.

5. Usytuowanie gabinetu to zarazem wada i zaleta. Źle, że daleko od wejścia, bo jak by trzeba było kogoś obcego zaprosić to trzeba przez całe mieszkanie go prowadzić. Dobrze, że okno od strony ogrodu, bo się będzie przyjemnie pracowało.

6. No i została jeszcze ta góra. Mówiąc szczerze to najmniej mi się podoba. Duża dysproporcja pomiędzy sypialniami np. największa 17,8m2 najmniejsza 9m2. Ponadto obawiam się, że pokoje są mało ustawne.

7. Ta najmniejsza sypialnia jest po prostu za mała a do tego kiszkowata. Za najmniejszą akceptowalną powierzchnię dla uczącego się i dorastającego dziecka uważam 12m2 ale liczone nie po podłodze tylko z uwzględnieniem skosów. Tu jest 3m2 mniej.

8. Sypialnia rodziców może być mniejsza niż te 17,8m2 ale warto aby miała własna garderobę. W Emanueli II zamierzam zrezygnować z mniejszej łazienki na górze i zrobić tam właśnie garderobę.

9. No i jeszcze jedno. Z lewej strony schodów powstał zaułek, który do niczego nie służy a ma parę ładnych metrów kwadratowych. Pamiętaj, że każdy metr to 1500-2000zł kosztu.

Podsumowanie:

Pozostaję mimo wszystko przy Emanueli II, jednak parę rozwiązań jest bezdyskusyjnie lepszych w Virgo II. Ideałem byłby więc projekt, będący skrzyżowaniem obydwu. Problem w tym, że takiego nie ma i chyba raczej nie będzie.

Mariucha, kupiliście także kosztorys do Virgo? Jaka jest tam ogólna kwota? Ile będzie kosztował dom i do jakiego stanu ten koszt się odnosi?

No, trochę się napisałem. To chyba mój najdłuższy post. Ale przelanie tego na „papier” pomogło mi poukładać sobie wszystko w głowie.

Piszcie co wy na to. Podzielacie moją opinię a może ktoś to widzi inaczej? Chętnie wysłucham waszych opinii.

Klaus, dzięki za ocenę projektu co do plusów wypunktowałeś ich znaczącą większość, pozwól że ustosunkuję się do tego co Ci się nie podoba ( chociaż to oczywiście mój punkt widzenia).

1. Jeśli poruwnujemy już Virgo II do Emanueli z podwójnym garażem to w tej drugiej jeszcze więcej powierzchni jest zaangażowanej w komunikację.

2. Zgadzam się z tą kanapą całkowicie, schowek - bardzo dobry pomysł.

3. Wielkość salonu - myślę że biorąc pod uwagę że jadalnia jest tu oddzielnie powierzchnia jest wystarczająca. W Emanueli masz salon+jadalnia 33,5m2. co jest lepsze/wygodniejsze-to kwestia indywidualnych preferencji.

4. Garaż wydaje mi się OK, na pewno wjazd i wysiadanie z samochodu podczas gorszej pogody w garażu byłoby w Virgo problematyczne. Mycie samochodu w garażu?? - ja preferuję myjnie samochodowe( może dlatego że mam służbowe auto :lol: ).

5. Co do góry zgodzę się że dużo lepsze ustawna była poprzednia wersja. natomiast jedynym problemem wydaje mi się tylko ten najmniejszy pokój, który de fakto dla małego dziecka moim zdaniem jest wystarczający . spróbuję jednak cos pokąbinować ze ściankami działowymi, lub w pomieszczeniu tym będę miał swój kącik do pracy.Acha, jeszce jedno te 9m2 to jest powierzchnia użytkowa mierzona na wysokości 190cm.

6. Sypialnia jest OK, na garderobę miejsce też tu się znajdzie.

7. Co do tego zaułku na poddaszu to jeszcze większy masz w Emanueli na górze. Chyba nie da się zagospodarować wszystkich powierzchni, a przynajmniej jest to ciężko rabialne.Myślę że w tym zaułku dobrze będą się czuły np.kwiaty.

PODSUMOWANIE.

Pozostajemy przy projekcie Virgo II, czekamy na projekt wprowadzamy drobne zmiany i ruszamy :lol:

Co do kosztorysu to jest dopiero w opracowaniu, ale wg informacji udzielonych mi przez Domus nie powinien odbiegać od poprzedniej wersji ( około 240tys.netto). Jest to koszt stanu surowego zamkniętego, ze stolarką, tynkami, glazurą, elewacjami, malowaniem - nie uwzględnia natomiast instalacji wewnętrznych.

Klaus, dzięki za konstruktywne podsumowanie, jeśli przyjdą Ci do głowy jakieś propozycje zmian w projekcie to czekam na sugestie.

Witaj Mariucha

widzę że pilnie śledzisz forum, zaraz po zakupie działki byliśmy pewni na 100% a nawet 150% , Ze to będzie Libra, no ale jest zawsze jakieś ale,

okazało się że przydałabu się suszarnia i jakieś miejsce gzie można zesłkadować choinkę, bąbki i inne rzeczy które są czasami używane a zajmują miejsce.

Wybór padł na Virgo i tak już zostało

Nie mamy jeszcze pełnych wycen ale jesteśmy na dobrej drodze, zaczynamy też walczyć z wykonawcami . Jaki będzie wynik bitwy, w nastęnym odcinku

8) 8) 8) 8)

Ebu, a co u Ciebie, nic się nie odzywasz???

cześć wszystkim

Pzrepraszam, że tak długo nic nie pisałam, ale nawał pracy niestety na to nie pozwala.

U mnie projekt VIRGO I już kupiony, ba nawet zaadoptowany, projekty przyłączy już są, teraz tylko uzgodnienia w ZUD-ie i start na wiosnę,

Matreiałów jeszcze nie zamawialiśmy ale jesteśmy potrosze zorientowani w cenach i będzie drogo . Nie budujemy z Ytonga ale z Silki + wełna.

Zmian nie wprowadzaliśmy, jeżeli będzie potrzeba to drobne zmiany wprowadzimy w trakcie budowy.

Piszcie jat tam Wasze działania.

PS Marcin Pozdrawiam