Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jaki sposób ocieplacie ścianki na poddaszu, szczególnie nad garazem? Czy ciągniecie wełne miedzy krokwiami az do murłaty a potem tylko scianka z płyt już bez ocieplenia, czy wełne miedzy krokwiami dajecie do scianki i od zewnątrz ocieplacie scianke (wełną czy styropianem)? Mysle czy nie zrobic tak, że welne z krokwi zakończyc na sciance, scianke zrobic z 12cm pustaczka ocieplonego z zewnątrz a na wykonczenie tylko plyta gips-kart? Mam nadzieje że rozumiecie co napisałem;)

Luk - ja mam zamiar robić twoją pierwszą wersję - dodatkowe docieplenie krokwi 10 cm wełny. W celu uniknięcia mostków termicznych. tak radzi mi Pan Dekarz.

Cod o pytania Roba z Kołobrzegu - mam zamówienie materiałów do stanu surowego zamkniętego, łącznie z kotłownią gazową firmy De Dietrich. Buduujemy z silki 18, ocieplenie styro 20, dachówka Pfleiderer Terra Harmonica, sporo idzie na zbrojenia itp - łacznie z robocizną powinniśmy wyrobić się (acha - okna PCV Rehau, kolor obustronny złoty dąb - 12 000) w 155 000 zł + 7% VAT.

Witam! Mam prośbę do osób, które budują Virgo II w okolicach Warszawy. Chcielibyśmy zobaczyc dom na żywo, i jeżeli nie sprawiałoby to komuś kłopotu prosimy o kontakt.

hej! Budujemy Virgo II w Łomiankach... jesli masz ochotę zobaczyc dom w stanie surowym to zapraszam... tel. 663-630-197 Mariusz... Pozdrawiam 8)

Witam! Mam prośbe o załączenie zdjęć virgoII albo przesłanie na @ ( [email protected]) Mam wątpliwości co do powierzchni jadalni, czy nie bedzie tam za wąsko przy ustawieniu stołu i krzeseł? niestety powiększenie na stronie z projektem nie działa. Tak samo mam problem z okresleniem czy w garażu jest możliwość postawienia słupka i zastąpienie jednej bramy garażowej dwiema odrębnymi. Poza tym domek jest super :D

Hej Virgowicze co u Was na budowach? U nas kończy ciesla więźbe, od poniedziałku zaczynaja kryć dach. Ekipa murarzy pajaców alej daje w d..pe. Dzis byłem cały dzien na budowie i rysowałem kołkom scianki działowe - ich tolerancja błedu to jakies 10-20cm więc wolałem nie ryzykowac. Szef ekipy znów zadał mi kolejne niezmiernie ważne pytanie..."jaka chce wysokosc pomieszczen na górze?", mówie mu że taką jak w projekcie. A ten łoś cos stęka ze to bardzo wysoko bede miał bo 3m(!!!) i czy napewno chce tyle. Wziąłem projekt, przy jego pracownikach po raz kolejny go zrypałem że nie umie nawet czytac projektu i pokazałem mu 2.70. Facet zrobił tradycyjnie mine idioty i stwierdził że oczywiscie wedle życzenia mi zrobi. Jedyna rada na takiego muła: tłuc, tłuc, sprawdzać, pilnować, wymagać i nie płacic w terminie. pozdrowienia!

Luk, ciesze sie że dalej idziesz do przodu, ale musze przyznać że masz cierpliwość.

Co u nas:

- drzwi wstawione ( co prawda inne niz w zamówieniu, ale nawet ładniejsze i dzięki temu 800PLN tańsze :wink: )

- brama garażowa też

- okna wstawione

- alarm zainstalowany

-glify obrobione

Zaczęły sie robić taras, i cała elewacja. Po długim czasie oczekiwania na wełnę ( 100 % wpłaty), podjąłem męska decyzję, że MAXa docieplę styropianem. To jedyna możliwość żeby w tym roku zrobić elewację.

Prze;iczyłem, że ta metoda jest tez o około 5000PLN tańsza.

jak bedę miał wolną chwilę to wkleję kilka fotek

Pozdrawiam

Witam, to mój pierwszy raz na forum...

...na razie kupiłem działkę i poważnie myślę o budowie Virgo II z podwójnym garażem.

Czy jest ktoś na forum kto buduje lub zbudował albo chociaż wie gdzie ktoś buduje VIRGO. Chciałbym zobaczyć jak wygląda realizacja tego projektu.

Najbardziej interesuje mnie Poznań, ale chętnie przejadę sie nawet 200 km, żeby zobaczyć to cudeńko.

Pozdrawiam,

Domelus

Witam, to mój pierwszy raz na forum...

...na razie kupiłem działkę i poważnie myślę o budowie Virgo II z podwójnym garażem.

Czy jest ktoś na forum kto buduje lub zbudował albo chociaż wie gdzie ktoś buduje VIRGO. Chciałbym zobaczyć jak wygląda realizacja tego projektu.

Najbardziej interesuje mnie Poznań, ale chętnie przejadę sie nawet 200 km, żeby zobaczyć to cudeńko.

Pozdrawiam,

Domelus

Witaj, ja buduję Virgo II, ale z pojedynczym garażem.

Ciut dalej niz piszesz, w Lublinie, ale jak chcesz to zapraszam.

Pozdrawiam

hej tam Panie i Panowie Virgowicze!

U nas teriva jest układana - w piątek może zalejemy stropy.

A swoją drogą mam pewną wątpliwość, co do decyzji mojego kiero-budo - otóż w części nad garażem, gdzie nie ma w projekcie ścianki kolankowej, tylko murłata leży bezpośrednio na wieńcu nie będzie tradycyjnego wieńca, a jedynie dwa pręty wiążące belki stropowe. Jest to dobrze?

Druga wątpliwość - ile cm "luzu" powinno mieć zbrojenie wieńca, żeby nie było wątpiwości, że wszystko będzie z nim OK? Chodzi mi o odległość między zbrojeniem a zewnętrzną stroną wieńca? U mnie będzie zaledwie 1,5 cm z każdej strony - gdyż mamy ściany z silki 18 cm, a kiero-budo kazał robić strzemiona na 15 cm szerokie. Więc 18 - 15 /2 strony wieńca daje po 1,5 cm. Kolega twierdzi, że to za mało na otulinę betonową.

Proszę jak zwykle serdecznie o opinie na temat

Pozdrowienia

Wojtek

Seta, u mnie bylo z tym wiencem podobnie, tzn. ja robiłem strop z Leiera i ma on 24cm wysokosci. Gdy ułozyli belki na scianach zewnętrznych które maja po 30cm to pozniej z zewnątrz obmurowali to ceglą (modularną?) wąską a wysoką, tak że miedzy nią kończacymi sie zebrami było z 10-12cm luzu. Ale w wieniec ten dawali 4x12 pręta i przeplatali go napewno przez ostatnie wystające zbrojenie kazdego żebra. Poza tym dopilnuj aby nad garazem zrobili żebra rozdzielcze - chyba tak sie to nazywa - czyli układaja 2 zebra obok siebie bez pustaków, potem je dodatkowo zbroją (u mnie fi16) i jak to zalejesz betonem to masz porządna belke. To samo robili w poprzek zeber - w jednej linii pomineli ulozenie pustaków - podszalowali to od dołu aby sie beton nie wylał, zazbroili i w ten sposób wzdłuz i w poprzek garazu masz super wzmocnienia. Mam nadzieje że łapiesz o co chodzi, jak nie to jutro zrobie fotki od dołu jak to wygląda.

Witajcie!!

Dawno sie nie odzywalam. U nas na budowie dach skończony, okna wstawione, brama garazowa tez. Właśnie działają hydraulik i elektrycy. Jutro ma już przyjechać cały osprzęt do podłogówki, piec, i wszystko co jest z hydraulika i co cwu zwiazane.

Mariucha

jaką miałeś powierzchnię ścian do tynkowania tak orientacyjnie oraz ile za m2 płaciłeś no i ile metrow podłóg. Otrzymałeś zdjęcia na maila??

Może masz jakieś nowe fotki swojego domku to proszę prześlij mi na maila.

Luk_25

My mamy takie same okna i wysokość zamontowania wynosi 120cm. Dla mnie jest dobrze. A to na jakiej wysokości chcesz mieć okna zależy od tego co chcesz osiągnąc. Tzn czy chcesz zaglądać sąsiadom w okna - to wtedy wiadomo montujesz je niżej a jeżeli chcesz uzyskać więcej światla w pomieszczeniu no to wyżej.

Pozdrawiam

Monia

Hej Luk

Rozwiązałem. Daliśmy jednak wersję kierownika budowy - po1,5 cm otuliny betonowej z każdej ze stron. Wieniec ma więc wymiary 18 cm szerokości (zgodnie z grubością ściany) oraz 27 cm wysokości. Niestey szef majstrów miał w sobotę wesele swojej córki i jeszcze nie powrócił... Tymczasem dramatycznie wygląda u nas kwestia negocjacji z cieślą, który postawił ultimatum - 20 października, albo rezygnuje. A fachowiec chyba najlepszy w okolicach Torunia, więc mi włosy siwieją... No bo szanse na wylewkę stropu to może gdzież koło 9 października....A gdzie góra????

U nas okna są w proj. 78 x 160. Z projektu widzę, że u mnie są na 95 cm od poziomu posadzki.

Okna są b. duże - kolega ma takie i zakładał natychmiast zewnętrzne markizy, oczywiście przeciw-upałowe. Efekt super.

Marjucha, dzięki za zaproszenie. Kawałek za daleko, ale może będę w okolicach, to się do Ciebie kopnę ;))

Seta - Głupio mi się wpraszać, ale jak zamkniesz stan surowy to może mógłbym zobaczyć Twoje Virgo.

Znacie może jeszcze kogoś budującego Virgo w zachodniej części Polski??

Pozdrawiam,

Domelus