mariucha 04.10.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Marjucha, dzięki za zaproszenie. Kawałek za daleko, ale może będę w okolicach, to się do Ciebie kopnę ) Seta - Głupio mi się wpraszać, ale jak zamkniesz stan surowy to może mógłbym zobaczyć Twoje Virgo. Znacie może jeszcze kogoś budującego Virgo w zachodniej części Polski?? Pozdrawiam, Domelus Pod Wrocławiem buduje Piotruś, ale on ostatnio tu rzadziej zaglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 04.10.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witajcie!! Dawno sie nie odzywalam. U nas na budowie dach skończony, okna wstawione, brama garazowa tez. Właśnie działają hydraulik i elektrycy. Jutro ma już przyjechać cały osprzęt do podłogówki, piec, i wszystko co jest z hydraulika i co cwu zwiazane. Mariucha jaką miałeś powierzchnię ścian do tynkowania tak orientacyjnie oraz ile za m2 płaciłeś no i ile metrow podłóg. Otrzymałeś zdjęcia na maila?? Może masz jakieś nowe fotki swojego domku to proszę prześlij mi na maila. Luk_25 My mamy takie same okna i wysokość zamontowania wynosi 120cm. Dla mnie jest dobrze. A to na jakiej wysokości chcesz mieć okna zależy od tego co chcesz osiągnąc. Tzn czy chcesz zaglądać sąsiadom w okna - to wtedy wiadomo montujesz je niżej a jeżeli chcesz uzyskać więcej światla w pomieszczeniu no to wyżej. Pozdrawiam Monia Monia, zdjecia oczywiscie otrzymałem, są fajne, natomiast ostatnio mialem chrzest mojego synka i troche czasu brakuje. Co do powierzchni scian to z tego co pamietam było ich lekko ponad 500m2, cena za m2 w moim przyp to 9 PLN ( tynki gipsowe), natomiast robił mi to kolega wiec normalnie jest drożej. Co do wylewek ( powierzchnia podłóg), to było ich prawie 250m2. Postaram się jutro zrobić kilka fotek, mam juz z tyłu ładnie uformowana donicę, zaczyna sie równiez murować klinkier. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 04.10.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Seta haha, ja też osiwieje na tej budowie:) Teraz powoli zaczynam szukac wykonawcu inst. wod-kan i co i widze że w tej branży jest niezły cyrk. Kazdy mówi co innego i nadaje na drugiego;) Panowie, siwieć to dopiero bedziecie jak skończycie stan surowy i zabierzecie sie za resztę - to dopiero jest jazda. Nie wspominam już, że powaznie myslę nad skokiem na bank Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 04.10.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Mariucha - to może tak razem - całe forum, takie małe podreperowanie budżetów Jeden zjazd Virgowców... i mamy ekipę. A tak w ogóle - rzeczywiście zbieram te koszty i teraz siwieję. Schody z jatoby - 15 000. Piec gazowy 2f - 11 900 itd..... Nasz plan minimum do końca grudnia: - dach - 41 000 - okna połaciowe - 8 500 - okna - 11 990 A potem jedziemy z instalacjami - kanaliza, woda, elektryk. UFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF PPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domelus 04.10.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Seta, podałeś link do strony. VIP-BUD chce 240 tys. za Virgo w stanie deweloperskim. (http://www.vipbud.pl/control.php?&topgroupname=&groupname=Domy&subgroupname=budowa-7).NIe wiem czy to mało czy dużo? Za ile można doprowadzić samemu do deweloperskiego (średniej jakości materiały). Chce zacząć budować marzec-kwiecień '07 - jak szacujecie - ile będę musiał wyłożyć na Virgo II z podwójnym garażem (wstępnie chce wykończyć tylko parter, poddasze za pare latek, jak odetchnę finansowo).Fajnie jak napisalibyście wasze szacunki wg etapów. Seta, pisałeś, że VIP-BUD postawił kilka Virgo - widziałeś gdzieś w pobliży Ciebie Virgo z podwójnym garażem? Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam,Domelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.10.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Domelus, 240tys? Hmmm...wg moich obliczeń i rzeczywistych wydatków to chyba niemożliwe. U nas stan surowy otwarty 'wyceniam' na cos kolo 160tys i naprawde wszystko co sie da jest robione i kupowane bez rachunków z max targowaniem sie. Co innego wycena na papierze a czym innym rzeczywistość. Mariucha, coś mi sie zdaje że na wiosne farbujemy włosy hehehe;) kto testuje ze mną farbki? Pocieszamy się z żoną że w sytuacji gdy już całkowicie będziemy wykończeni wykończeniówką to sprzedajemy dom i napewno nie stracimy. Ale to plan na czarną godzine. Przy okazji oświećcie mnie jak sie robi instal. elektryczną poddasza gdy nie ma jeszcze suchej zabudowy. Czy najpierw elektryk tylko rozwiesza przewody a potem przy montazu płyt g-k dopiero robi sie gniazdka itd czy jest inna kolejnośc tej roboty? Czy potem przewody leża sobie otulone welną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 05.10.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Hej Monia, widze że tempo prac jest super. Możesz podeslac jakies fotki domku na maila bo jesteśmy ciekawi jak te okna 140 sie prezentują na gotowym dachu. Luk Zdjecia podeślę ci na maila dzis wieczorem (zmierzylam okna i sa tak jak pisalam wczesniej na wys 120cm, dla mnie dobrze i swiatła one duzo daja). Przepraszam ze nie pisalam wczesniej ale mamy wielkie zamieszanie. Hydraulik elektrycy tynk w kotlowni i postument pod piec. Szok..... Mamy już piec, zasobnik na wode 400l, caly material na podlogowke juz czeka na montaz. Najgorsze to jest to ze wszyscy sie dopytuja co gdzie ma byc juz dokladnie i tak biegamy miedzy elektrykiem a hydraulikiem uffffffffff. A o niczym nie mozna zapomniec zeby potem nie bylo ze cos trzeba bedzie kuc. Naprawde wszystko trzeba dobrze miec rozplanowane i najlepiej narysowac na scianach ale co bedzie potem to juz nie wiem.. Pozdrawiam wszystkich Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleyk 05.10.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Przy okazji oświećcie mnie jak sie robi instal. elektryczną poddasza gdy nie ma jeszcze suchej zabudowy. Czy najpierw elektryk tylko rozwiesza przewody a potem przy montazu płyt g-k dopiero robi sie gniazdka itd czy jest inna kolejnośc tej roboty? Czy potem przewody leża sobie otulone welną? Jeżeli robisz zabudowę lekkš to najpierw stawiasz stelaż z profili, przykręcasz z jednej strony płytę kartonowo - gipsowš, wypełniasz watš i w to wkładasz peszle z kablami i mocujesz puszki na płytach, które już stojš. Tak przynajmniej robili u nas biuro... 25 wrzenia uroczycie zaczęlimy budowę Virgo II z podwójym garażem pod Gdańskiem. W tym roku tylko stan Zero. Koszt (materiały i robocizna) ~27000PLN. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 05.10.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Stan zero, czyli fundamenty? Jeżeli tak to ta cena 27tys jest chyba ciut wysoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleyk 05.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Stan zero, czyli fundamenty? Jeżeli tak to ta cena 27tys jest chyba ciut wysoka... Wykop, ławy fundamentowe (deski, stal, beton chudy i B20), przyziemie (bloczki betonowe), izolacje i docieplenie przyziemia. Dużo taniej w mojej okolicy się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 07.10.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Domelus - widziałem jedynie Virgo pojedyncze. Stoi np. w Grębocinie pod Toruniem. Dość dobrze wykonane, ściągnąłem od nich np. patent na wyrównanie stropów nad całym domem. Wg moich szacunków stan surowy zamknięty, wraz z kotłownią wyniesie u nas ok. 230 tys., a więc niewiele mniej, niż w Vip-Budzie, za to z lepszym standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 07.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Domelusie - oczywiście zapraszam. Ostrzegam ejdnak, że budujemy z silki 18, a więc trochę inaczej. Dziś majstry skończyli układanie terivy, zbrojenie wieńca, wypuszczanie zbrojenia na trzpienie. W oniedziałek zbroimy balkony i w środę beton jedzie na stropy. Nie uważacie, że projektant przegiął z ilością stali na stropie? Kolejny błąd w projekcie wyłapałem - na jednym rysunku balkon od frontu ma 270 cm szerokości, zaś na innym już 250 cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domelus 10.10.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam, Seta21, dzięki za info odnośnie wyceny. Ty zdaje się budujesz Virgo I - chętnie wpadę. Garść cennych uwag na pewno się przyda. Nie wiesz czy ten Grębocinie to Virgo I czy II? Myślałem nad adaptacją Virgo II. Podoba mi sie piętro z Virgo I. Co myślicie o tym??? Może już ktoś coś takiego przerabiał. Chciałbym uniknać słupów na środku pokojów na poddaszu. http://www.domelus.jpg.pl - obrazki znajdziecie na stronie....Zamieściłbym na stronie, ale nie umiem ;(((( (aż wstyd sie przyznać) Wiem wiem.... duży korytarz na poddaszu, ale nie wiem jak inaczej poukładac. Co proponujecie?? Pozdrawiam,Domelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 10.10.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Mam kolejny rebus na budowie. Jak rozwiązać sprawe rynny nad wyszukem, w projekcie jest zygacz ale jak pomysle że woda ma ciągle lac sie w glebe... Zakładac rynne i puszczać ją po wykuszu? Pytanie szczególnie do Mariuchy bo wiem że on ma rynny, co tu wymyślec sensownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 10.10.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Mam kolejny rebus na budowie. Jak rozwiązać sprawe rynny nad wyszukem, w projekcie jest zygacz ale jak pomysle że woda ma ciągle lac sie w glebe... Zakładac rynne i puszczać ją po wykuszu? Pytanie szczególnie do Mariuchy bo wiem że on ma rynny, co tu wymyślec sensownego? Hej Wysyłam ci fotki na maila odnosnie rynny nad wykuszem Pozdrawiam i dzieki za fotki ale nie bardzo wiem jak je stawiasz bo chyba cos pozmieniales jezeli chodzi o dzialowki. czekam na kolejne zdjecia u nas dzis juz zaczeli ocieplanie dachu juz jest coraz lepiej Pozdro Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.10.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mam kolejny rebus na budowie. Jak rozwiązać sprawe rynny nad wyszukem, w projekcie jest zygacz ale jak pomysle że woda ma ciągle lac sie w glebe... Zakładac rynne i puszczać ją po wykuszu? Pytanie szczególnie do Mariuchy bo wiem że on ma rynny, co tu wymyślec sensownego? Witaj, rynny mam natomiast rur spustowych jeszcze nie. Mi majster zrobił zamiast ukośnych rynien obróbkę blacharską - gdyby zrobił tak jak w projekcie woda wylewałaby się na zewnatrz, Poniżej załączam fotkę Pozdrawiam http://img279.imageshack.us/img279/659/img0381yf2.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 13.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam witam i o zdrowie pytam U nas wczoraj zalaliśmy strop. Wyszło 16,4 m3 betonu B 25. razem z balkonami. zalewanie trwalo do 22.00 If you know what I mean. mam pytanko - Virgo wersja z pojed. garazem - jak wysoka jest ścianka kolankowa oryginalnie? Małgosiu pewnie Ty wiesz? Szybko chcemy budować dalej. dachówki już przyjechały. Na jakim etapie robi się szambo? Dzięki za uwagi i odpowiedzi - z góry. Pozdrowienia Wojtek Knieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 13.10.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam witam i o zdrowie pytam U nas wczoraj zalaliśmy strop. Wyszło 16,4 m3 betonu B 25. razem z balkonami. zalewanie trwalo do 22.00 If you know what I mean. mam pytanko - Virgo wersja z pojed. garazem - jak wysoka jest ścianka kolankowa oryginalnie? Małgosiu pewnie Ty wiesz? Szybko chcemy budować dalej. dachówki już przyjechały. Na jakim etapie robi się szambo? Dzięki za uwagi i odpowiedzi - z góry. Pozdrowienia Wojtek Knieć Witaj, witaj, zdrowie dopisuje , z kasą gorzej Co do sciany kolankowej to w Virgo II z poj.garażem z tego co pamietam w oryginale to 67 cm, czyli 2 pustaki + wieniec ( nad garażem nie ma wogóle scianki kolankowej). Każdego namawiam do dodania 1 pustaka, z zewnatrz nie ma różnicy, natomiast funkcjonalnie jest dużo lepiej. Co do szamba to możesz to zrobić kiedy chcesz , tylko pamietaj abyś wyprowadził odpowiednią rurę na zewnatrz budynku, no na pewno przed zamieszkaniem szambo się przyda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.10.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Mariucha, kolejne pytanie głównie do Ciebie:) Czy masz zrobiony wyłaz na dach albo stopnie kominiarskie? Myśle sobie że jak ja nie mam ani tego ani tego to jak np. zamontuje sobie kiedyś antene na kominie....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 14.10.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Witam witam i o zdrowie pytam U nas wczoraj zalaliśmy strop. Wyszło 16,4 m3 betonu B 25. razem z balkonami. zalewanie trwalo do 22.00 If you know what I mean. mam pytanko - Virgo wersja z pojed. garazem - jak wysoka jest ścianka kolankowa oryginalnie? Małgosiu pewnie Ty wiesz? Szybko chcemy budować dalej. dachówki już przyjechały. Na jakim etapie robi się szambo? Dzięki za uwagi i odpowiedzi - z góry. Pozdrowienia Wojtek Knieć Witaj, w opisie projektu jest napisane, że "dach spoczywa na zwieńczonej wieńcem (...) ściance kolankowej o wysokości 77 cm. Nie wiem, czy liczą to z wieńcem. My dołożyliśmy jednego MAXA - kładliśmy 4 pustaki ( 4 x 220 ) plus wieniec. Wyszło około 110 cm. Szamba nie musimy robić, bo właśnie kładą u nas w ulicy kanalizację . My właśnie skończtliśmy elektrykę, instalator robi wszystkie pionowe rury pod tynki. Z tynkami wewnętrznymi (wapienno-cementowe) ruszamy gdzieś za tydzień. Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts