Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Mariucha, kolejne pytanie głównie do Ciebie:) Czy masz zrobiony wyłaz na dach albo stopnie kominiarskie? Myśle sobie że jak ja nie mam ani tego ani tego to jak np. zamontuje sobie kiedyś antene na kominie....???

Nie mam ani włazu ani stopni kominiarskich, może są one czasami przydatne ale wg mnie szpecą ten piekny dach. Martwiłem sie troche o to, czy np.spadajacy snieg nie zerwie gdzieś rynny, ale minęła zima i nie było z tym rzadnego problemu.

Co do wejścia na dach to osoba, która bedzie montowac antenę spokojnie sobie poradzi, nie martw sie o to.

Co do sciany kolankowej w Virgo II sprawdziłem, ma 67 cm, tak jak pisałem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejo. Dzięki za infos o ściankach kolankowych!.

Robimy taK; 4 warstwy silki po 20 cm oraz wieniec ok. 21 cm = ok. 1 metra. A wiec podniesiemy ją o ok. 23 - 24 cm. Zamówiłem krokwie dłuższe o 40 cm. Na wszelko wypadek, żeby dom nie wyglądał "kuso".

Wczoraj byłem na wycenie ostatecznej okien połąciowych - 7 sztuk Fakro 78 x 160 cm wyszło nam 7 490 zł, ale do łazienek zamówiłem te specjalne lazienkowe", co podrożyło nam do równych 8 000 zł.

Ceny z kołnierzami of kors.

A teraz z zupełnie innej beczki - ile można wziąć od majstrów za postaiwenie ścianek kolankowych z wieńcem? Czy 1 400 zł to nie za wiele? Ja byłem nie zorientowany i dałbym pewnie z 2 500, ale mój wspaniały kierownik robót wziął sprawę za tzw. pysk.

Czy ktoś z Was ma dachówki Roben? Ostrzegam - sąsiad zwala właśnie ok. 1/4 dachu. najzwyxzajniej na swiecie dachówki są krzywe! Szlag chłopa trafił, jego dekarzy również. Reklamuje teraz. A robota leży... doslownie na ziemi. Ostrzegam więc tych, którzy zastanawiają się. A może wcisnęli mu jakiś II gatunek??? cene ejdnak zapłacił, jak z I gat. Acha - ROben średzka falista, miedziana, angoba to była.

Pozdro

Wojtek

Ło Jezu... luk...

Ciesla powiedział, że 40 cm to przegięcie, kazał 30 cm zrobić. ja jednak poprosiłem o 40 cm... Więc chyba jest z tych lepszych, niz gorszych. Noo... zobaczymy, okaże się już w nast. poniedziałek.

U nas od dziś jadą ścianki kolankowe (mam nadzieję przynajmniej, że je robią) . mam pytanie lamera - żeby zanim kierownika zapytać wiedzieć już - ścianki lukarny (te frontowe -- z otworami na okna) stawia się razem z ściankami kolankowymi - to znaczy od razu? A jak tam wieniec wtedy idzie?

Pozdrowienia

Wojtek

U mnie wieniec kończy sie tuż obok tych scianek i były one stawiane osobno po wieńcu. Przypilnuj ich aby dobrze zakotwiczyli śruby do mocowania murłat.

A przy okazji pytam Virgowiczów z podwójnym garazem - ile poszło Wam folii na dach, bo ja miałem zamówione 300m2 a już zaczyna brakować, pewnie ok 50m2 zabraknie.

U mnie wieniec kończy sie tuż obok tych scianek i były one stawiane osobno po wieńcu. Przypilnuj ich aby dobrze zakotwiczyli śruby do mocowania murłat.

A przy okazji pytam Virgowiczów z podwójnym garazem - ile poszło Wam folii na dach, bo ja miałem zamówione 300m2 a już zaczyna brakować, pewnie ok 50m2 zabraknie.

Hej,

Z gory dzieki za fotki super to wszystko wam architekt zmienił. Bede z niecierpliwościa czekala na efekty juz koncowe.

Co do folii to ja też mialam kupione 300m2 ale jeszcze musialam dokupić jedną rolkę 75m2 ale ile z niej zuzyli to nie jestem w stanie powiedzieć może połowe. W każdym razie jeszcze zostało z pół beli.

U nas elektryk skończył parter i teraz sie wynosi na górę. Dach już mamy ocieplony pierwszą warstwą 15cm wełny i teraz nakręca stelaż. Już jest całkiem przytulnie na górze. Hydraulik też juz prawie kończy robotę tzn juz wszystkie rurki do grzejników i wody są. Teraz już majstruje podłączanie tego wszystkiego do pieaca i jeszcze podłogówka zostanie.

Pozdrowienia dla virgowiczów

Monia

Ło Jezu... luk...

Ciesla powiedział, że 40 cm to przegięcie, kazał 30 cm zrobić. ja jednak poprosiłem o 40 cm... Więc chyba jest z tych lepszych, niz gorszych. Noo... zobaczymy, okaże się już w nast. poniedziałek.

U nas od dziś jadą ścianki kolankowe (mam nadzieję przynajmniej, że je robią) . mam pytanie lamera - żeby zanim kierownika zapytać wiedzieć już - ścianki lukarny (te frontowe -- z otworami na okna) stawia się razem z ściankami kolankowymi - to znaczy od razu? A jak tam wieniec wtedy idzie?

Pozdrowienia

Wojtek

Hej,

U nas ściana kolankowa była robiona na całości razem z tymi ścianami frontowymi balkonów. Jeżeli chcesz to podaj maila i wyślę Ci pare zdjęć z tego etapu. zresztą jak wejdziesz na link poniżej to tam też sa te zdjecia, ale moge wyslac dokladniejsze.

U nas ściana kolankowa trzyma wszystko razem.

Pozdrawiam

Monia

Monia, dzieki za info o folii. Musze kontrolować ilości materiałow bo po ekipie murarzy jakoś brak mi zaufania do ludzi:)

Czym będziecie mieć wykonczone kominy? U nas po wielu wielu dniach myslenia podjeliśmy decyzje że robimy je w kolorze elewacji. Teraz przykryli je styropianem 3cm i siatką.

pozdrowionka

Monia, dzieki za info o folii. Musze kontrolować ilości materiałow bo po ekipie murarzy jakoś brak mi zaufania do ludzi:)

Czym będziecie mieć wykonczone kominy? U nas po wielu wielu dniach myslenia podjeliśmy decyzje że robimy je w kolorze elewacji. Teraz przykryli je styropianem 3cm i siatką.

pozdrowionka

Witaj, u nas kominy sa wykończone klinkierem.

Co do fotek to ja równiez lubie oglądać.

Z klolei postaram sie w tym tygodniu wkleić coś od siebie, mam zrobione już sporo klinkieru.

Pozdrawiam

Luk - ja mówię o 40 cm dłuższe od projektowych. Mówisz, że mało?

Rany Julek...

Pozdro

Wojtek

Moim zdaniem styka, pamietaj że jesli zamawiasz drzewo wg zestawienia z Domusa tam było kilka błędów, co prawda zgłaszałem to do Domusa i powinni poprawić, ale nie wiem czy masz juz nowy wykaz.

Ewentualnie poczytaj wczesniejsze moje posty.

Pozdrawiam

Witam forumowiczów. Bardzo się cieszę że znalazłem to forum i ludzi którzy również budują Virgo II. Jestem obecnie przed kładzeniem więźby i pojawił się mały problem z okuciem wiązara WT. Jest on w projekcie z pancernego materiału i prawie każdy wykonawca do którego się zwracam sugeruje problem w realizacji - za gruba blacha itp. Kierownik budowy również jest za dużo cienszym materiałem ale nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności i odsyła do konstruktora. Z jakiej blachy wykonaliście ten element, może jest jakieś rozwiązanie alternatywne. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Dziękuję i pozdrawiam

Piotr

Witam, to mój pierwszy raz na forum...

...na razie kupiłem działkę i poważnie myślę o budowie Virgo II z podwójnym garażem.

Czy jest ktoś na forum kto buduje lub zbudował albo chociaż wie gdzie ktoś buduje VIRGO. Chciałbym zobaczyć jak wygląda realizacja tego projektu.

Najbardziej interesuje mnie Poznań, ale chętnie przejadę sie nawet 200 km, żeby zobaczyć to cudeńko.

Pozdrawiam,

Domelus

Buduję Virgo II w odbiciu lustrzanym w Lusówku pod Poznaniem - jestem na etapie więźby - zapraszam na budowę mój email [email protected]

Witam forumowiczów. Bardzo się cieszę że znalazłem to forum i ludzi którzy również budują Virgo II. Jestem obecnie przed kładzeniem więźby i pojawił się mały problem z okuciem wiązara WT. Jest on w projekcie z pancernego materiału i prawie każdy wykonawca do którego się zwracam sugeruje problem w realizacji - za gruba blacha itp. Kierownik budowy również jest za dużo cienszym materiałem ale nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności i odsyła do konstruktora. Z jakiej blachy wykonaliście ten element, może jest jakieś rozwiązanie alternatywne. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Dziękuję i pozdrawiam

Piotr

Witam, jesli chodzi o te okucia to załaczam fotki, co do grubości to nie pamietam, musiałbym to zmierzyć ale ze 2 mm ma to na pewno

http://img517.imageshack.us/img517/5066/img0547qx3.th.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/8130/img0548hn3.th.jpg

Ja buduję w Lublinie, ciut daleko od Ciebie

Pozdrawiam

Monia, dzięki za fotki, fajnie to wszystko u Ciebie wygląda.

Mam pytanie, jaka wełnę masz na ocieplenie dachu ( rodzaj, grubość), i czym bedziesz ocieplac z zewnatrz??

Widze że masz piec na ekogroszek, ciekaw jak bedzie sie spisywał w uzytkowaniu. My na razie nie mamy doprowadzonego gazu, ale mam nadzieje że do września przyszłego roku bedzie, bo wtedy chcemy juz tam mieszkać.

Pozdrawiam

Monia, dzięki za fotki, fajnie to wszystko u Ciebie wygląda.

Mam pytanie, jaka wełnę masz na ocieplenie dachu ( rodzaj, grubość), i czym bedziesz ocieplac z zewnatrz??

Widze że masz piec na ekogroszek, ciekaw jak bedzie sie spisywał w uzytkowaniu. My na razie nie mamy doprowadzonego gazu, ale mam nadzieje że do września przyszłego roku bedzie, bo wtedy chcemy juz tam mieszkać.

Pozdrawiam

Hej,

Ja też czekam na zdjęcia od ciebie.

Wełnę mamy Rockwool'a Rockmin grubość dajemy 15cm + 5cm. Z zewnątrz jeszcze sie zastanawiamy czym ocieplić (bedzie napewno 10cm), styropian jest tańszy od wełny ale nie oddycha więc może jednak będzie to wełna ale to dopiero w przyszłym roku i bedzie to zależało od pieniążków. Piec mam nadzieje ze bedzie sie dobrze sprawował. Hydraulik mówił że już nie jeden taki montował i ludzie są zadowoleni. A czy ty coś słyszałeś na temet takich pieców chetnie poznam twoją opinie chociaż na zmiany to juz chyba za późno. A wy czym będziecie ogrzewać domek?

My mamy nadzieję że na wiosnę sie wprowadzimy ale to oczywiście czas pokaże.

Pozdrawiam

Monia

MOnia jeszcze raz serdecznie dziękuję za fotki!

Co do ogrzewu - u nas będzie gazyfikacja wsi (gaz ziemny( w przyszłym roku. Trzymamy spółkę KRI za słowo. Bo jak, nie to... będziemy bez ciepełka :-o

Piec - byłem na wycenie Buderusa kondensacyjnego, do tego ok. 50 m2 będzie podłogówki. Firma JUTA z Nieszawki pod Toruniem (http://www.juta.com.pl) robi mi wycenę kompletnej kotłowni, orurowania, pomp itp. Do tego kłada od razu odkurzacze centralne Borysowski. Podobno cała robota związana z montażem kotłowni, kaloryferów, rur, podlogówki oraz odkurzacza zajmuje im max. 15 dni.

Całość z montażem jak mi wycenią, to dam znać.

Kolega bardzo doświadczony - mój szef budowy - mówi, żebym brał Viessmanna. ??? Podobno lepsze. Cena na pewno lepsza.

Co do kotlów na paliwo stałe - mamy sąsiada z takowym. Wszystko działa jak trzeba, koszty malusie. ALE: w części domu ... czuć swąd. jak Boga kocham, uwierzcie mi. Pewnie jakąś dziadownię zakupił..?

U nas nie ma możliwości składowania opału... Szkoda.

Pozdro

Wojtek

PS> Ja ocieplam styropianem 16 cm, mimo, że mam silke, która lepiej sprawuje się, jakby była wełna. Lecz zamoczenie wełny w przypadku uszkodzenia tynku gozi zawilgoceniem silki, która chłonie wode, jak smok.

UFFF alem się napisał :-)

Pozdro

Wojtek

PS. U nas robią ścianki góry. Jeszcze raz Monia dzięki za foty! W sobotę lejemy wieniec drugi i... znów oblewanie. Po tej budowie chyba zostana mi nawyki budowlane, hehhee.