seta21 19.10.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Mariucha - widzę, żeś zapytywał o okna PCV na tym forum, tak mi sie przypadkiem odkryło. mam pytanie - co wybrałeś? PCV czy drewno? Jakie profile? Pytanie do wszystkich - tył budynku mam na południe. jak wygląda kwestia zakładania okien PCV - szczególnie w przypadku tych duzych okien w salonie i balkonowych? ? Czy darować sobie i dac drewno?oto wyceny, które dostałem (wraz z montażem - ceny brutto) Urzędowski drewno meranti, klamki satynowe - 18 640 złBrugmann PCV - 9 990 zł (kolor złoty dab obustronny)Rehau PCV, kolor j.w. - 12 640 zł KABE j.w. - ok. 9 000 zł????MOje doświadczenia z mieszkania obecnego, tez zwróconego na południe są niestety jak najgorsze... mam profile Pilkington, U=1,1. cztery komory. Wystarczy 2-3 ha slońca, a okno balkonowe się za Chiny nie domyka. Proszę o poradę szanownych forumowiczów! PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 19.10.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Co do okien to myśle Seta że gdybys nawet kupił najdroższe a zamontuje je partacz to też sie nie będą otwierac. Przypuszczam że połowa sukcesu tkwi w montażu. My zamawiamy plastiki OknoPlasta z Krakowa - w rankingu Muratora niby najlepsze hehe;) Z drewnem daliśmy sobie spokój bo dotychczasowe wydatki nas ostudziły:) Na naszym domku zaczynają kłasc dachówe.Teraz mamy ekipe super dekarzy. Aż przyjemnie patrzy sie na ich robote, jest ich trzech, każdy wie co ma robić, ustalilismy tylko takie szczegóły jak miejsce montażu rynien, wysokosc okien itp. Zero problemów. Są bardzo dokładni, maja wszystkie narzedzia - sama przyjemność. Po ekipie pie....ch murarzy to naprawde teraz odpoczywamy psychicznie:)pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 21.10.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Mariucha - widzę, żeś zapytywał o okna PCV na tym forum, tak mi sie przypadkiem odkryło. mam pytanie - co wybrałeś? PCV czy drewno? Jakie profile? Pytanie do wszystkich - tył budynku mam na południe. jak wygląda kwestia zakładania okien PCV - szczególnie w przypadku tych duzych okien w salonie i balkonowych? ? Czy darować sobie i dac drewno? oto wyceny, które dostałem (wraz z montażem - ceny brutto) Urzędowski drewno meranti, klamki satynowe - 18 640 zł Witaj, u mnie sa plastiki, 4 komory, profil Deckenik, kolor różany Jestesmy z nich bardzo zadowoleni, mam kolege który jest producentem, firma Oknostyl K/Lublina. Poniżej kilka obiecanych fotek z placu boju http://img303.imageshack.us/img303/771/klinkier001db3.jpg http://img191.imageshack.us/img191/1833/klinkier002zl7.jpg http://img185.imageshack.us/img185/4760/klinkier003zb4.jpg http://img171.imageshack.us/img171/294/klinkier004ho3.jpg http://img171.imageshack.us/img171/7826/klinkier005ju8.jpg http://img171.imageshack.us/img171/7826/klinkier005ju8.jpg http://img196.imageshack.us/img196/9176/klinkier007by6.jpg http://img217.imageshack.us/img217/3497/klinkier008yz9.jpg http://img165.imageshack.us/img165/5073/klinkier010fj5.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 21.10.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hej Mariucha!Robi wrażenie!!!! Super chatka! Klinkier pójdzie na całość elewacji? Jaki to producent i kolor? Bardzo fajne! Kupuję Twój pomysł na taras. naprawde baaardzo ciekawe. PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 21.10.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hej Mariucha! Robi wrażenie!!!! Super chatka! Klinkier pójdzie na całość elewacji? Jaki to producent i kolor? Bardzo fajne! Kupuję Twój pomysł na taras. naprawde baaardzo ciekawe. Pozdrowienia Wojtek Witaj, cieszę się że sie podoba, jeszcze trochę tego klinkieru bedzie z przodu - doniczki, portal przy wejsciu. Jest to klinkier z Bogdanki - kopalnia koło Lublina, w intern.znajdziesz pod Ekoklinkier, kolor Carmel melanż, gat.II, cena za cegłę jak i kształtki 1,28 brutto/szt. W pewnym momencie rozwazałem zrobienie ściany 3W, ale ciut za późno. Przy tej cenie cegły wychodzi niewiele drożej od ocieplenia wełną. Pomysł nie był mój, zabrakło mi ciut polotu . ale mam taka Pania projektant, która podsunęła mi ten pomysł. Jeśli chodzi o reszte to jest styropian 14 cm, na to tynk terranowa-Weber - kolor L13 - możesz zobaczyć na próbniku. Między klinkierem a ścianą styropian 8 cm. Wszystkie paraprty robie tez z kształtek z klinkieru, bedę miał tez inne schody zarówno z przodu jak i z tyłu - z kamienia realit z Bruk Betu - mam nadzieje że w tym roku uda sie to zrobić, wtedy wkleje fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 21.10.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hej, Ja też czekam na zdjęcia od ciebie. Wełnę mamy Rockwool'a Rockmin grubość dajemy 15cm + 5cm. Z zewnątrz jeszcze sie zastanawiamy czym ocieplić (bedzie napewno 10cm), styropian jest tańszy od wełny ale nie oddycha więc może jednak będzie to wełna ale to dopiero w przyszłym roku i bedzie to zależało od pieniążków. Piec mam nadzieje ze bedzie sie dobrze sprawował. Hydraulik mówił że już nie jeden taki montował i ludzie są zadowoleni. A czy ty coś słyszałeś na temet takich pieców chetnie poznam twoją opinie chociaż na zmiany to juz chyba za późno. A wy czym będziecie ogrzewać domek? My mamy nadzieję że na wiosnę sie wprowadzimy ale to oczywiście czas pokaże. Pozdrawiam Monia Witaj, ja rozwazam wełnę Izovera Supermatę, ma ciut lepsze parametry, ale z tego co słyszałem zachowuje się gorzej Co do pieca sam rozwazałem na paliwo stałe, ale w końcu zrobiliśmy na razie wyprowadzenie na gaz. mam zapewnienie od kolegi z gazowni, że na przyszły rok będzie gaz ziemny, wtedy sie tylko wepniemy. Jesli nie, to na jakiś czas będziemy musieli skorzystac z butli. Bedziemy mieli kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza na cały dom, i to własciwie był argument za tym, aby odpuscić piec na paliwo stałe - bo wtedy mielibyśmy 2 urzadzenia na paliwo stałe. My mamy nadzieję przeprowadzic sie na wrzesień 2007, mam nadzieję, że się uda. najgorsze jest to, że teraz nie da się wyliczyć, ile jeszcze trzeba kasy wydać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 21.10.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 LUK, dzięki za zdjęcia, widzę że tak dopilnowałeś ekipę, że wszystko masz wyprowadzone na prostą.Mam kilka pytań:1. Zarówno na dole jak i na górze chyba troche pozmieniałes rozmieszczenie scianek działowych - napisz cos o tym.2. Daszek, a właściwie dachówka, jaka to, bo bardzo podobna do mojej, ale nie moge sie doczytać.3. Na dole nie masz tez w salonie ściany konstrugcyjnej za kominem, dlaczego??4. Słupy w suszarni - ja za zgoda kierownika zlikwidowałem to ustrojstwo, komunikacja wtedy duzo lepsza. To tyle, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 22.10.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Hej Chyba mamy baboka na budowie Otóż niepotrzebnie wymurowali mi ściankę kolankową nad pomieszczeniem gospodarczym - o ile dobrze widzę u Mariuchy takowej tam nie ma, a murłata leży od razu na stropie. Mam rację? Poradźcie proszę. No więc ścianka do wywalenia, trzpienie do ścięcia i problem, jak zamocowoać kotwy do murłaty... Ech... Kierownik stwierdziŁ; lepiej późno, niż wcale to odkryliśmy. Ale babok jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.10.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mariucha, więc tak: Scianki działowe pozmienialiśmy totalnie. Kuchnia zwiększyła sie o metr, zmniejszyła sie jadalnia ale też przesuwając troszke komin w str. sciany zmniejszylismy przejscie z jadalni do salonu - myslimy że bedzie tak "dyskretniej" od garów. Między słupem (który jest zamiast tej scianki konstrukcyjnej), kominem a scianką o która opieraja sie schody ma zmiescic sie kominek - w ten sposób nie bedzie zajmował on miejsca w salonie. Wejscie z garazu jest prosto do garderoby a w niej zrobimy taki myk z (chyba) rozsuwanymi drzwiami do kotłowni, coś w tym stylu... Zastanawiamy sie cały czas gdzie będzie pralka i dalej nie możemy sie zdecydować. Na górze zlikwidowaliśmy tę część klatki z dwoma oknami, zrobiliśmy tez taką naszą sypialnie z własną łazienką i garderobą (kolega ma córke i namówił mnie na to gdyż podobno ciężko dopchac sie do łazienki.., potem jest łazienka tam gdzie była ale mniejsza no i korytarzyk z duuużą szafą wnękową i pokoik nad garazem. Słupy zostawiamy dla spokoju ducha, kierownik też mówi że ten dach bedzie stał bez słupów ale cholera wie jakie wichury będą. Dachówke mamy creaton kera pfanne kolor miedz. Taki sam kolor obróbek i rynien. Ekipa od dachu jak już pisałem jest ok, spokojnie wyjezdzam z budowy i spokojnie przyjezdzam nie bojąc się czy dach nie jest krzywy. Naprawde fajni i zgrani goście. Mariucha, jakie masz tynki w domku? Niby bylismy zdecydowani na gipsowe maszynowe ale coraz więcej wątliwosci mam... Aha, słuchaj, my chcemy zrobić schody wejsciowe i taras z różnych kostek z BruBetu - jakieś tam imitacje drewna itp, dowiedzieliśmy się że do tego nie potrzeba wylewac ani schodów ani płytu tarasu z betonu! Dziesiaj zrobilismy sobie z zonka objazd po okolicy i faktycznie znalezlismy domek z "otoczeniem" BrukBetu - schody tarasy robione bez betonu - wygląda super no i dużo taniej. Monia, zliczyłem koszty. Wszystkie wydatki nie licząc zakupu działki (biurokracja, podłącza, ogrodzenie, droga itp) i domek materiały + robocizna do stanu z gotowym dachem 141tys. Same materiały na dom wraz z robotą dokładnie 122tys. Jak to u Was wygląda? Pozdrawiam wszystkich, teraz moge mieć małe przerwy w pisaniu bo za 10 dni zostaje tatusiem wspaniałej córy:) trzymajcie kciuki luk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 22.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Nooo LUK! Trzymamy kciuki! Mój maluch (prawie 3 lata) co parę dni robi inspekcję na budowie. Na razie nalepsza część dla niego to było polewanie stropu. U nas okazuje się że niedość, że mamy opisanego wyżej babola (proszę o rady!), to jeszcze majster popadł "w cug", jak to się u nas mówi. Czyli pije od paru dni...na szczęście nie na budowie. A taki był dobry... To chyba choroba zawodowa w tym fachu... Budowa stoi. Szukamy następcy, który wymuruje kominy. W środę wchodzą już cieśle Pozdrowienia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 23.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Hej Chyba mamy baboka na budowie Otóż niepotrzebnie wymurowali mi ściankę kolankową nad pomieszczeniem gospodarczym - o ile dobrze widzę u Mariuchy takowej tam nie ma, a murłata leży od razu na stropie. Mam rację? Poradźcie proszę. No więc ścianka do wywalenia, trzpienie do ścięcia i problem, jak zamocowoać kotwy do murłaty... Ech... Kierownik stwierdziŁ; lepiej późno, niż wcale to odkryliśmy. Ale babok jest. Dokładnie tak jak piszesz, jest tylko kawałek tej sciany, po lewej stronie od wejścia - widać to na moim pierwszym zdjeciu. Reszta leży na wieńcu, czyli wieniec+murłata+reszta czapy Co prawda u mnie jest jeszcze 1 pustak, ale to dlatego, że ja całość podniosłem o 1 pustaka ciut wygodniej, będzie mniej guzów na głowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz-Virgo 23.10.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam.Pisze po raz pierwszy na tym forum.Wrzuciłem 2 fotki domku.Jest to Virgo ale z zoną wprowadzilismy pewne zmiany.Nie ma garazu,uzyskalismy duzy pokój na parterze.Drugi stop jest z pustaków ackermana.Schody na podasze beda metalowo-drewniane(nie sa wylane z betonu).Koszt domku w tym stanie około 110 tys bez dzialki.Moze jakies opinie?http://foto.onet.pl/1219874,twoje_albumy_miniatury.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 24.10.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Grzesiu- chętnie, ale daj dostęp do fotek. Mario - dzieki! Ja z kolei tez podnosiłem ściankę o jeden pustak, ale dlatego, że podniosłem tez strop na garażu. W Virgo z pojed. garażem jest takie ząłamanie stropu. Więc tutaj już nic nie daję. Bo jak rozumiem poziom murłaty jest identyczny nad garażem, jak i nad częścią gospodarczą ? U nas dzis leje, majster pije dalej. Załamka. Nie mogę znaleźć zastępstwa. Chyba w Dublinie ogloszenie powieszę Pozdrowienia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz-Virgo 25.10.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 teraz chyba bedahttp://foto.onet.pl/CSRWbFN4VWNUbQA1V2cBOAEyU2RSflBmUTAJNlI9U2gObFQ3USkBNAE= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 25.10.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Grzesiu- chętnie, ale daj dostęp do fotek. W Virgo z pojed. garażem jest takie ząłamanie stropu. Więc tutaj już nic nie daję. Bo jak rozumiem poziom murłaty jest identyczny nad garażem, jak i nad częścią gospodarczą ? U nas dzis leje, majster pije dalej. Załamka. Nie mogę znaleźć zastępstwa. Chyba w Dublinie ogloszenie powieszę Pozdrowienia Wojtek Poziom murłaty jest taki nad garażem i w pomieszczeniu gospodarczym. Ogłoszenie w Dublinie czy Lublinie Chyba w tym pierwszym miescie, bo u nas bez szans na znalezienie teraz kogos do roboty. U nas teraz muruja klinkier z przodu, może w sobote wrzucę jakies nowe fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 25.10.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Mario - w Dublinie oczywiście...U nas robota stoi, majster leży (pewnie gdzieś). Poszukiwania nowej ekipy trwają...Grzesiu - z czego budowałeś ściany? To jest trójwarstwowa jakaś? 110 000, bez żadnych instalacji? Ściany, dach, dachówka, połaciówki? Kominy... U mnie zapowiada się na ok. 120 000 z oknami PCV, a więc prakycznie to samo. PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 26.10.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Alleluja! Kierownik wrócił, zmontował ekipe nową. Rozwalili błędną ściankę kolankowa, stawiają kominy. Pytanko mam jak zwykle - kominy - po wyjściu ponad poziom dachu - robiliście z gotowych zestawów sytemowych - a potm płytka klinkierowa - czy poprzestawaliście na systemie i robiliście górę z cegły klinkierowej? Ja mam pomysl, żeby robić system (bo mam IBF), a potem oblożyć go klinkieorwymi płytkami. Kier. ma pomysl, że system robić do dachu, a potem cegła klinkierowa. Porady jakoweś?PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 26.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Pytanko mam jak zwykle - kominy - po wyjściu ponad poziom dachu - robiliście z gotowych zestawów sytemowych - a potm płytka klinkierowa - czy poprzestawaliście na systemie i robiliście górę z cegły klinkierowej? Ja mam pomysl, żeby robić system (bo mam IBF), a potem oblożyć go klinkieorwymi płytkami. Kier. ma pomysl, że system robić do dachu, a potem cegła klinkierowa. Porady jakoweś? Pozdrowienia Wojtek Czesc Wojtek, my murowaliśmy z cegły do dachu ( w środek poszła rura - wysyłaliśmy Ci zdjęcie), a od dachu kominy są murowane tylko z klinkieru. Nasz murarz mówił, że jest to solidniejsze, niż obkładanie płytkami klinkierowymi. Nic Ci nie odpadnie po jakimś czasie. Mariucha, fajnie wymyśliłeś z tymi tarasami i cegłą klinkierową. Świętnie wyszła ta donica od ogrodu. U nas tarasy też wylane, będziemy chyba obkładać realitem z bruk-betu, ale to decyzja na szczęście na przyszły rok. U nas elektryka i wszelkie inne instalacje typu tel., telew., alarm itp zrobione. Czekamy na ekipę od tynków wewnętrznych, trochę poprzednia robota im się przeciągnęła i maja przyjść na początku listopada dopiero. U nas też wtrażnie odczuwa się brak fachowców w porównaniu z tym co było rok temu. I niestety u dobrych stawki poszły w górę. Pozdrowienia dla wszystkich, M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seta21 28.10.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 HejaMalgosiu i Bogdanie! Dzieki! Tak więc murujemy ostatecznie z cegły klinkierowej ponad poziom dachu.jak cegłę polecacie? PozdrowieniaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 28.10.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 My budowaliśmy kominy z Wienerbergera, ale Roben tez jest bardzo dobra, pewnie inne tez. Różnią się nieznacznie wymiarami. Nam poradzili wybrać od razu fugę gotową w kolorze, wzięliśmy grafitową - prawie czarną - i fajnie to wygląda. Wysle zdjęcie na maila.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts