Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Alleluja! Kierownik wrócił, zmontował ekipe nową. Rozwalili błędną ściankę kolankowa, stawiają kominy.

Pytanko mam jak zwykle - kominy - po wyjściu ponad poziom dachu - robiliście z gotowych zestawów sytemowych - a potm płytka klinkierowa - czy poprzestawaliście na systemie i robiliście górę z cegły klinkierowej?

Ja mam pomysl, żeby robić system (bo mam IBF), a potem oblożyć go klinkieorwymi płytkami.

Kier. ma pomysl, że system robić do dachu, a potem cegła klinkierowa.

Porady jakoweś?

Pozdrowienia

Wojtek

Witaj, u mnie kominy nad dachem są z klinkieru, cegła Winerbergera Pomaranja - chyba jakoś tak to się nazywa.

Bogdan, u nas schody będą z kamienia Realit z Bruk Betu, mam nadzieję, że uda się to zrobić jeszcze w tym roku.

Myślimy równiez o zrobieniu niedługo kominka z rozprowadzeniem, rozważamy wkłady Tarnawy i Hajduka. Szukamy inspiracji na obudowę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mariucha, my również planujemy schody i taras z Realitu. Czy pod te płyty będziesz robił płyte betonową?

Nas zapewniają że ani pod schody ani pod taras nie trzeba wylewac betonu - wystarczy podsypka z cementem jak pod zwykłą kostke.

Witam, pod te schody nie trzeba wylewac betonu,

wystarczy tylko podsypka. Skoro po kostce jeżdża samochody, to schody przeciez przenosza lżejsze obciażenia.

Co do wkładu do kominka to bieżemy na pewno Tarnavę, model Exclisive, moc 14KW.

Co do obudowy, to szukamy.

Pozdrawiam

Witamy wszystkich serdecznie !!!

Od jakieś czasu śledzimy forum...

Właśnie jesteśmy przed b. ważnym wyborem. Lada dzień powinniśmy zdecydować się na projekt naszego domku..

Jak na razie przoduje VIRGO II, właściwie jesteśmy już zdecydowani :)

Mamy ogromną prośbę do wszystkich, którzy wybrali właśnie ten projekt! Czy moglibyśmy prosić o przybliżony koszt stanu surowego? Czy macie może jakieś fotki wybudowanego już domku VIRGO II ?

Pozdrawiamy i liczymy na Waszą pomoc.

Mamy ogromną prośbę do wszystkich, którzy wybrali właśnie ten projekt! Czy moglibyśmy prosić o przybliżony koszt stanu surowego? Czy macie może jakieś fotki wybudowanego już domku VIRGO II ?

Witajcie!

Z tego co zdšżyłem się zorientować cena w znacznej mierze zależy od a) lokalizacji b) pokrycia dachu.

Typ materiału na œciany nie ma większego znaczenia (zmiana kosztu całoœci do 3%).

Ja buduję w okolicach Trójmiasta Virgo II z dachówkš ceramicznš. Właœnie skończyłem fundamenty...

Stan surowy zamknięty będzie mnie (mam nadzieję) kosztował ~195.000 PLN (materiały i robocizna, bez kosztu działki). To jest wycena z końca paŸdziernika 2006.

Marcin

Od jakieś czasu śledzimy forum...

Właśnie jesteśmy przed b. ważnym wyborem. Lada dzień powinniśmy zdecydować się na projekt naszego domku..

Jak na razie przoduje VIRGO II, właściwie jesteśmy już zdecydowani :)

Pozdrawiamy i liczymy na Waszą pomoc.

Witaj, mnie stan przedstawiony kilka postów wyżej ( zdjęcia0 kosztował 200tys ( z tym że w srodku są już tynki, wylewki, instalacja elektryczna, hydraulika)

Stan surowy otwarty to koszt 120tys( pustak Max, dach.Creaton).

Acha, w moim przypadku Virgo II z poj.garażem .

Pozdrawiam

Witamy wszystkich ponownie! Szczeólnie Marcina i Morio :)

Dziękujemy Wam za szybką odpowiedź. My będziemy budować w okolicach Katowic, właściwie między Dąbrową Górniczą i Zawierciem.

Mamy jeszcze jedno pytanie - czy okna w VIRGO II są standardowych wymiarów ? Podobno jest to dość istotne przy kalkulacji kosztów..

Piszcie proszę o swoich domkach jak najwięcej! Mile widziane wszelkie wskazówki i uwagi.

Czy w projekcie dokonywaliście jakiś zmian? Na zewnątrz bądź w środku?

do Mario:

Twój domek na załączonych fotkach jest śliczniusi :) Super pomysł z tarasem... być może pomyślimy o podobnym :)

Pozdrawiamy i czekamy na wszelkie sugestie i uwagi dotyczące przepięknego VIRGO II :)[/u]

Mamy jeszcze jedno pytanie - czy okna w VIRGO II są standardowych wymiarów ? Podobno jest to dość istotne przy kalkulacji kosztów..

Witaj, jeśli chodzi o okna to nie ma żadnego znaczenia ich wymiar, firma która bedzie Ci to robic liczy z m2.

Piszcie proszę o swoich domkach jak najwięcej! Mile widziane wszelkie wskazówki i uwagi.

Czy w projekcie dokonywaliście jakiś zmian? Na zewnątrz bądź w środku?

Co do wskazówek i uwag to proponuję przeczytać ten wątek od poczatku, natomiast ja wprowadziłem kilka drobnych zmian:

Likwidacja drzwi z tyłu garażu

Likwidacja scianki działowej w garażu ( oddzielne pom.gosp)

Likwidacja przejscia z garazu do kotłowni

Powiekszyłem drzwi wyjściowe na taras.

Zmieniłem technologię -w projekcie jest sciana 1-warstw, u mnie 2 warstw.

Strop mam terriva a nie lany

Podniosłem ściane kolankową o 1 pustak

Likwidacja 1 okna w garazu

Schgody wewnatrz betonowe.

Co do tarasów to widzisz na fotkach, z przodu tez będzie ciut inaczej

Drzwi wejsciowe tez mam trochę szersze

Powiekszyłem 1 pokój na górze kosztem korytarza.

Chyba tyle

do Mario:

Twój domek na załączonych fotkach jest śliczniusi :) Super pomysł z tarasem... być może pomyślimy o podobnym :)

Cieszę się , że się podoba, to pomysł mojej pani architekt,

Pozdrawiam

Witamy i od razu dziękujemy za cenne uwagi..

naturalnie prosimy o więcej :)

Odnośnie okien - rzeczywiście firmy liczą za m2 ale jak są niestandardowych wymiarów.. podobno na dzień dobry 30% drożej.... dlatego pytalismy...

pozdrowienia :D

Witajcie, jeszcze obiecane zdjecie z przodu, ale niekompletne :-?

http://img300.imageshack.us/img300/6492/przdnh9.jpg

U nas snieg, mam nadzieję że w tym roku uda sie dokończyć klinkier, elewację ( bez koloru), i schody wejsciowe.

Potem kominek, w zimie trochę w srodku.

Potrzebuję ze 2 tygodnie dodatniej temperatury.

Pozdrawiam

Szczególnie drzwi balkonowe z łukami u góry są drogie i w praktyce potrafią robić wiele problemów (opinia kilku monterów) więc zdecydowaliśmy sie na standardowe drzwi. Za łuki w OknoPlascie dopłata 200%.

Zmiany w projekcie możecie robić ogromne, ja bez problemów dostałem z Domusa zgodę projektanta domku na zmiany, a było ich sporo....;) niektóre nieplanowane.

Na budowie wraz z pojawieniem sie śniegu zniknęła ekipa od dachu z niedokończonym układaniem dachówy. Mam nadzieję ze nie zapadli w sen zimowy. Gdy tylko pogoda sie poprawi chcę zabić dechami otwory i alleluja do wiosny.

Strasznie nie możemy zdecydować sie na tynki, gipsowe czy tradycyjne, a z wyborem ekipy trzeba sie spieszyc aby w styczniu czy lutym nie zostać na lodzie:)

Będziemy miec nowego sąsiada na działce obok. Ktoś kupił działke i od razu zaczął zwozić drewno na szalunki itd. Wszystko ok, ale gość jezdzi sobie po drodze mojej sąsiadki i mojej (zapis notarialny) która jest fajnie ubita itd. Ma swoją obok ale widocznie nie chce mieć kół w błocie. Jak to proponujecie załatwić? Wyskoczyć z ryjem od razu na gościa... troche głupio. Ale z drugiej strony myśmy ładowali w błoto ciężkie pieniądze a nawet nikt nie raczy spytać czy może... Spytać kulturalnie czy sie orientuje ws własnosci dróg dojazdowych do działek?:)

pozdrowienia

Witamy :)

do mariucha:

kurcze, Twój domek jest sliczniusi !!! My też chcemy wykończyć z klinkieru - tylko takiego ciemnego (ewentualnie z kamienia)+ brązowy dach.

Na pewno chcemy zrezygnować z "dolnych wykończeń" wedlug projektu.

Obecnie czekamy na warunki zabudowy i jeśli tylko będziemy mogli budować VIRGO II - kupujemy projekt :) bo nam VIRGO II odpowiada najbardziej.

Myslelismy też o indywidualnym projekcie, ale po pierwsze - cena, a po drugie doszliśmy do wniosku, że nie ma po co bawić się w projektowanie czegoś "na wzór" VIRGO II jeśli można kupić VIRGO II i dokonać pewnych przeróbek.

Nam w VIRGO II najmniej pasowalo położenie tarasu - wolelibyśmy mieć go z lewej strony przy zachowaniu rozmieszczenia wszystkich pomieszczeń bez zmian. Mówimy o projekcie podstawowym, nie lustrzanym odbiciu.

Chodzi głównie o to, że w obecnym układzie taras będziemy mieć od strony północno- zachodniej. Jednak jeśli wysuniemy go do przodu tak jak mariucha, myślimy, że bedzie ok. :)

do luk_25:

dziękujemy za cenne rady i prosimy o więcej. Odnośnie drzwi balkonowych - spodziweamy się, że za te z łukami będą chcieli więcej, ale..... mają swoj urok!

Odnośnie nowego sąsiada - sami nie wiemy... my próbowalibyśmy najpierw porozmawiać :)

ps. luk_25 - masz może jakieś zdjęcia domku?

Pozdrawiamy wszystkich

Witam.Sciane mam 3 warstwowa-cegła zwykła,steropian 10 i max.Natomiat na dachu to nie dachówka-to jest blacha.Dosc droga.Przyłacza sa wszystkie.Elektryczne sam zrobiłem, jestem elektrykiem.Bedac na urlopie zrobiłem instalacje elekt. na pietrze i narazie tyle brak urlopu.Pracuje w anglii i ciezko z czasem.Teraz na zime pewnie okna.Pozdro z Manchesteru!!!

Hej luk!

Gratulacje!!! Zyczę zdrowka dla malutkiej i mamusi, a tacie przespanych nocy (z tymi nocami to jest tak, że pewne zyczenia sa jedynie kurtuazyjne - nie da się ich spełnić ;-)

My już 3 lata "po" (synek Tymuś) i jak dom się zbuduje, to będzie czas na poprawę danych demograficznych :-)

Luk - to na co pójdzie becikowe? :-D

Masz wiele możliwości:

- 1/3 orynnowania

- 7 m2 podłogi z drewna egzotycznego

- 2 grzejniki

- 2 drzwi wewnętrzne

- 1/6 pieca do kotlowni

- centrala alarmowa i 2 czujki

uuuuu

Jeszcze raz gratulacje!!!

Pozdrowienia

Wojtek

Urodziła mi się córa!!!!!!!!!!!!!

ooooch:)

pozdrowionka szczególnie dla tatusiów:)

SERDECZNE GRATULACJE DLA CAŁEJ RODZINKI :D :D :D

Mimo nieprzespanych nocy te pierwsze tygodnie są najcudowniejsze.

Jeśli chodzi o dzieci to pewnie jesteśmy na naszym forum najbardziej doświadczeni stażem - dwóch synów - 20 i 17 lat!

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego!

Urodziła mi się córa!!!!!!!!!!!!!

ooooch:)

pozdrowionka szczególnie dla tatusiów:)

Luk, GRATULACJE!!!

Na poczštku ciężko się przestawić na cykl życia z mocno przerywanym spaniem, ale potem już tylko z górki.

Nasza Madzia ma już prawie 2.5 roku i już bawi się w kierownika Budowy... "Tatusiu, czy jedziemy dzisiaj na budowę Madzi domku?".

Marcin

Witam poraz pierwszy.

Na poczatek - Luk - Gratulacje!!!!

A teraz do rzeczy:)

Na początku przyszłego roku planujemy kupić działkę na Kaszubach i postawić domek. Wszystko wskazuje na to, iż będzie to Virgo II z podwójnym garażem.

Prześledziłem cały wątek, czytałem wszystko powoli i dokładnie i widzę, że sporo mogę go ulepszyć dzięki Waszym, nieraz niezbyt wesołym, doświadczeniom.

Chciałbym zmienić w nim jeszcze jedną rzecz, mianowicie przenieść kotłownię do tyłu, za garaż, ale wiązać się to będzie również z przeniesieniem komina...

Czy ktoś z Was robił cos takiego i czy to w ogóle jest możliwe.

Nie ukrywam, że w sprawach budowlanych jestem "lajkonikiem" :), ale już czytajac tę dyskusję sporo sie nauczyłem :)

Mariucha - mógłbyś podesłać mi kilka zdjęć schodów? Też skłaniam się ku betonowym i chciałbym zobaczyć jak one będą wyglądały.

Pozdrawiam wszystkich Virgowiczów :)