Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Witam poraz pierwszy.

Chciałbym zmienić w nim jeszcze jedną rzecz, mianowicie przenieść kotłownię do tyłu, za garaż, ale wiązać się to będzie również z przeniesieniem komina...

Czy ktoś z Was robił cos takiego i czy to w ogóle jest możliwe.

Witamy na forum.

My budujemy wprawdzie VIRGO I, ale zamienialiśmy miejscami łazienkę z pomieszczeniem gospodarczym na dole. Wiązało się to oczywiście z przesunięciem komina. Oczywiście trzeba było to wprowadzić u architekta na etapie adaptacji projektu. Nie było z tym żadnego kłopotu - należy pamiętać o wszystkich zmianach, które się z tym wiążą np. przesunięcie fundamentu pod kominem czy sprawdzenie jak to wpłynie na więźbę dachową. Ale ogólnie nie jest to trudne do zrobienia.

Zyczymy powodzenia.

M & B

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo dziękujemy wszystkim!

Narazie zapomniałem o budowie, pierwszy raz od czerwca nie byłem 4 dni na działce:) ale przy tych wydarzeniach czym są problemy budowlane...;)

Żona była bardzo dzielna, przeżyliśmy w sumie 2 porody... bo zaczęło sie naturalnie a skończyło na cesarce. Ale finał był szczęśliwy i tatuś jako pierwszy dostał dzikuska na ręce:) Dziewczyna zdrowiutka i silna - to napewno przez te odgłosy budowlane przy których pływała sobie w brzuszku....;) Jutro planowany jest powrót dziewczyn do domu więc tata ostro sprząta hehe:)

Raz jeszcze gorąco pozdrawiamy!

P.S. Seta... dzięki za przelicznik:) w tajemnicy przed zoną napewno spożytkuje te pieniądze na cele mieszkaniowe hehe;)

Heja Luk

o to widzę, że podobny poród "mieliśmy". U nas też się cesarką skończyło. Ale bejbon zdrowy i wszystko gra.

U nas wchodzi cieśla. Zdecydowaliśmy się jednak na deskowanie. Koszt + 4 500 zł. Ciesla jednak namawia ze względu na porę roku - zawlgocenie więżby jest b. prawdopodobne...

Mamy już taras - korzystamy z rozwiązań Mario - częściowo, ale jednak raz jeszcze dzęki za inspiracje.

W tym tygodniu także podłączamy prąd. Dotąd szanowny sąsiad cierpliwie nas raczył swym.

I jeszcze obsypka żwirem całeych fundamentów, żeby przed mrozem zdążyć. 10 ciężarówek 20 tonowch pójdzie....

Ufff. I okna podrożały - to ostatni news z wczoraj. 10% zwyżki.... CHoroba, własnie miałem zamawiać....

Pozdrowienia

Wojtek

Witam szczęśliwców, którzy budują VIRGO II !!!!!!!!!!!!!!1

Jestem tutaj pierwszy raz. A oto moja historia :

Razem z żoną będziemy budować w Krakowie. Po 14 miesiącach oczekiwania dostaliśmy w końcu WZ (popieprzone miasto :evil: ). Po lekturze tego magicznego dokumentu zaczęliśmy dopasowywać projekt.

Od dawna bardzo podoba nam się właśnie VIRGO II z podwójnym garażem, ale...........nie wiadomo czy będziemy go mogli zrealizować.

W związku z tym chciałem prosić o przesłanie na priva projektów ( o ile to możliwe), które pomogłyby ustalić z odpowiednimi osobnikami czy "to można tam zbudować", zanim kupię ten właściwy projekt wykonawczy.

Dodatkowo, i teraz chyba nadużyję Waszej dobrej woli, prosiłbym o przesłanie wszelkich zdjęć z realizacji (interesują mnie zwłaszcza zdjęcia wnętrz, które pokażą rzeczywisty rozkład pomieszczeń oraz ich wielkość). Owe fotki utwierdzą mnie, że warto walczyć o ten projekt z bezdusznymi urzędasami, którzy głupio formułują WZ-ki. :D

Razem z żoną będziemy budować w Krakowie. Po 14 miesiącach oczekiwania dostaliśmy w końcu WZ (popieprzone miasto ). Po lekturze tego magicznego dokumentu zaczęliśmy dopasowywać projekt.

Od dawna bardzo podoba nam się właśnie VIRGO II z podwójnym garażem, ale...........nie wiadomo czy będziemy go mogli zrealizować.

W związku z tym chciałem prosić o przesłanie na priva projektów ( o ile to możliwe), które pomogłyby ustalić z odpowiednimi osobnikami czy "to można tam zbudować", zanim kupię ten właściwy projekt wykonawczy.

Dodatkowo, i teraz chyba nadużyję Waszej dobrej woli, prosiłbym o przesłanie wszelkich zdjęć z realizacji (interesują mnie zwłaszcza zdjęcia wnętrz, które pokażą rzeczywisty rozkład pomieszczeń oraz ich wielkość). Owe fotki utwierdzą mnie, że warto walczyć o ten projekt z bezdusznymi urzędasami, którzy głupio formułują WZ-ki.

Razem z żoną będziemy budować w Krakowie. Po 14 miesiącach oczekiwania dostaliśmy w końcu WZ (popieprzone miasto :evil: ). Po lekturze tego magicznego dokumentu zaczęliśmy dopasowywać projekt.

Dodatkowo, i teraz chyba nadużyję Waszej dobrej woli, prosiłbym o przesłanie wszelkich zdjęć z realizacji (interesują mnie zwłaszcza zdjęcia wnętrz, które pokażą rzeczywisty rozkład pomieszczeń oraz ich wielkość). Owe fotki utwierdzą mnie, że warto walczyć o ten projekt z bezdusznymi urzędasami, którzy głupio formułują WZ-ki. :D

Witam, pezesyłam Ci kilka fotek

Pozdrawiam

Oj dawno tu nie byłem a tu taka niespodzianka - domek klinkierem

obkładany. Ja też tak chcę. Na razie chcę bo budowa u mnie idzie jak

po grudzie. Będę się poczytywał za wielkiego szczęśliwca jak stan surowy

w tym roku skończę.

mariucha masz więcej tych zdjęć? Pokaż proszę, bo z wypiekami

na tważy je oglądam.

Przy okazji mam pytanie. Widzę, że nie montujesz okien w warstwie izolacji, jak wykończysz glify na zewnątrz? Jak poradziłeś sobnie z

nadprożami? Na czym murujesz klinkier, bo jakoś nie mogę się dopatrzyć

fundamentu pod nim?

Oj dawno tu nie byłem a tu taka niespodzianka - domek klinkierem

obkładany. Ja też tak chcę. Na razie chcę bo budowa u mnie idzie jak

po grudzie. Będę się poczytywał za wielkiego szczęśliwca jak stan surowy

w tym roku skończę.

mariucha masz więcej tych zdjęć? Pokaż proszę, bo z wypiekami

na tważy je oglądam.

Przy okazji mam pytanie. Widzę, że nie montujesz okien w warstwie izolacji, jak wykończysz glify na zewnątrz? Jak poradziłeś sobnie z

nadprożami? Na czym murujesz klinkier, bo jakoś nie mogę się dopatrzyć

fundamentu pod nim?

Witaj Klaus, przemurowania klinkierem podpowiedziała nam znajoma Pani architekt - i jestesmy z tego zadowoleni.

Co do tarasu to tez w całości jej inwencja.

Jak widzisz u nas klinkier jest tylko fragmentarycznie - wszedzi gdzie jest murowany są dolane fundamenty, które oparte są na ławie.

Co do parapetów to tam gdzie klinkier idzie od samego dołu to ma solidne oparcie, natomiast w pozostałej części ma się utrzymać na ociepleniu - oczywiście w tym miejscu trzeba go wzmocnić solidniej siatką i narożnikiem. W razie potrzeby aby odciążyć kształtkę można z niej wydłubać srodek :wink:

Co do glifów to jak widzisz u mnie jest ściana generalnie 2W, więc jest wszystko OK.

Co do zdjęć to powiedz, co Cię interesuje, na chwilę obecną mogę cyknąć przód, prawie całkiem jest skończony.

jeśli pytasz o nadproża to pewnie Ci chodzi o sposób zamocowania klinkieru. Tutaj środek kształtek został wydłubany, środek zazbrojony i zalany, wtedy taka belkę opierają na wymurowanym klinkierze.

Nie wiem czy mnie zrozumiałeś, może zrobię dzisiaj zdjecie to wkleję.

A co tam u Ciebie, na jakim etapie jesteś//

Pozdrawiam

Dzięki za info. Dobra decyzja, domek w klinkierze wyglada super, zawsze

to mówiłem. :D :D :D

Najbardziej interesują mnie zdjęcia pokazujące wszelakie szczegóły

techniczne wykonania elewacji klinkierowej - nadproża, parapety, itp.

No i oczywiście wygląd ukończonej całości.

Co do mnie to miałem bardzo nieprzyjemne przygody ale nie chciałbym

się o tym rozpisywać na forum. Efekt jet taki, że mam mega opóźnienie.

Jak bardzo dobrze pójdzie to będę miał w tym roku dopiero stan surowy

z dachem. Ale to scenariusz optymistyczny bo czasu coraz mniej a pogoda może się zepsuć w każdej chwili.

Witam wszystkich,

mam pytanie głównie do budujących VIRGO I - ile metrow tynków wewnętrznych (sufity i ściany) wyszlo Wam na cały dom? Musimy przeliczyć, jak będziemy rozliczać się z tynkarzami i chcemy sobie porównać.

U nas właśnie robią tynki -cementowo-wapienne, zacierane piaskiem kwarcowym (oni nazywają to filcowane?). Cieszymy się, że pogoda dopisuje. Pewnie i u Was praca nadal wrze.

Pozdrowienia, B.

Witam wszystkich,

mam pytanie głównie do budujących VIRGO I - ile metrow tynków wewnętrznych (sufity i ściany) wyszlo Wam na cały dom? Musimy przeliczyć, jak będziemy rozliczać się z tynkarzami i chcemy sobie porównać.

U nas właśnie robią tynki -cementowo-wapienne, zacierane piaskiem kwarcowym (oni nazywają to filcowane?). Cieszymy się, że pogoda dopisuje. Pewnie i u Was praca nadal wrze.

Pozdrowienia, B.

Z tego co pamietam, to wyszło lekko ponad 500m2.

mam kolejne zdjecie przodu, ze szczegółem zrobienia nadprożą

http://img126.imageshack.us/img126/518/zdjecias322u380bowe003mo3.jpg

http://img128.imageshack.us/img128/4439/zdjecias322u380bowe004nq3.jpg

Pozdrawiam

U nas tynku cementowo-wapiennego wyszło 600m2- ale my mamy Virgo II. :wink:

Mariucha-Świetna elewacja- bardzo nam się podoba. My zabieramy się za elewację na wiosnę...

Wielkie dzięki, kilka świeżych fotek

http://img359.imageshack.us/img359/1175/przd001dc7.jpg

http://img179.imageshack.us/img179/959/przd002td9.jpg

A co u reszty taka cisza :o :o

działacie coś

Pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich Virgowiczów!

Po kilkumiesięcznych poszukuwaniach odpowiedniego projektu w internecie, jak tylko trafiliśmy z żoną na Virgo II (z podwójnym garażem) to przestaliśmy dalej szukać. Domek jest wizualnie i funkcjonalnie idealnym rozwiązaniem dla nas. Wkrótce zamierzamy zakupić projekt a wiosną ruszamy z budową (systemem gospodarczym). Oto moje pytania dla bardziej doświadczonych Virgowiczów:

1. Zamierzamy budować z siporexu (59x24x24) + 12 cm styropianu. Czy możecie się wypowiedzieć na temat tego rozwiązania?

2. W pomieszczeniu gospodarczym zamierzamy ulokować piec na eko-groszek, boiler, jak najwięcej opału oraz dodatkowo hydrofor (niestety na naszej działce nie ma wodociągów i jesteśmy skazani na studnię choć moim zdaniem to dobre rozwiązanie ponieważ wodę mamy wyjątkowo czystą a odległość działki 500 metrów od rzeki Pilicy sprawia, że nie trzeba głęboko kopać)). I tu moje pytanie, czy pomieszczenie nie okaże się za małe, może przenieść hydrofor w narożnik garażu (na razie mamy jeden samochód ale jak pojawi się drugi dla żony to na pewno będzie mały) lub do drugiego pomieszczenia gospodarczego (na tyłach garażu)?

3. Jak długo trzeba czekać w przybliżeniu na załatwienie formalności (pozwolenie na budowę). Działkę przepiszą mi rodzice ale w związku z problemami z wytyczeniem na niej drogi prowadzącej do innych posesji(droga jest ale nie na mapach) nie można na dzień dzisiejszy jej wyodrąbnić (stanowi ona część dużej działki). Szacuje że w marcu będę miał już akt własności.

4. Zamierzam wybudować co się da za środki które posiadam (mysle ze bedzie to okolo 50 tys PLN) a następnie starać się o jakieś 150 tys. kredytu. Czy jest sens gromadzić rachunki na te wydane 50 tys. czy bank sam oceni wartość nieruchomości? Wolalbym ich nie gromadzic ponieważ wiekszosc materiałów udaloby sie kupic taniej "bez rachunku".

Z góry dziękuję za odpowiedzi.