Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Virgowiczów!

Po kilkumiesięcznych poszukuwaniach odpowiedniego projektu w internecie, jak tylko trafiliśmy z żoną na Virgo II (z podwójnym garażem) to przestaliśmy dalej szukać. Domek jest wizualnie i funkcjonalnie idealnym rozwiązaniem dla nas. Wkrótce zamierzamy zakupić projekt a wiosną ruszamy z budową (systemem gospodarczym). Oto moje pytania dla bardziej doświadczonych Virgowiczów:

1. Zamierzamy budować z siporexu (59x24x24) + 12 cm styropianu. Czy możecie się wypowiedzieć na temat tego rozwiązania?

2. W pomieszczeniu gospodarczym zamierzamy ulokować piec na eko-groszek, boiler, jak najwięcej opału oraz dodatkowo hydrofor (niestety na naszej działce nie ma wodociągów i jesteśmy skazani na studnię choć moim zdaniem to dobre rozwiązanie ponieważ wodę mamy wyjątkowo czystą a odległość działki 500 metrów od rzeki Pilicy sprawia, że nie trzeba głęboko kopać)). I tu moje pytanie, czy pomieszczenie nie okaże się za małe, może przenieść hydrofor w narożnik garażu (na razie mamy jeden samochód ale jak pojawi się drugi dla żony to na pewno będzie mały) lub do drugiego pomieszczenia gospodarczego (na tyłach garażu)?

3. Jak długo trzeba czekać w przybliżeniu na załatwienie formalności (pozwolenie na budowę). Działkę przepiszą mi rodzice ale w związku z problemami z wytyczeniem na niej drogi prowadzącej do innych posesji(droga jest ale nie na mapach) nie można na dzień dzisiejszy jej wyodrąbnić (stanowi ona część dużej działki). Szacuje że w marcu będę miał już akt własności.

4. Zamierzam wybudować co się da za środki które posiadam (mysle ze bedzie to okolo 50 tys PLN) a następnie starać się o jakieś 150 tys. kredytu. Czy jest sens gromadzić rachunki na te wydane 50 tys. czy bank sam oceni wartość nieruchomości? Wolalbym ich nie gromadzic ponieważ wiekszosc materiałów udaloby sie kupic taniej "bez rachunku".

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witaj, gratulujje wyboru projketu, odpowiadajac na Twoje pytania

1. Material ktory wybierasz jest na pewno najtanszy, jesli chodzi o grubosc sciany to dla wspolczynnika przenikania ciepla jest OK. Ja sugerowalbym jednak ciut grubsza sciane, moze ceramika??

2. Co do pomieszczenia to mysle ze jest odpowiednich wymiarow i wielkosci, natomiast hydrofor mozesz umiescic na zewnatrz budynku, tam gdzie bedziesz robil studnie

3. Na samo pozwolenie jesli wszystkie zlozone dokumenty beda kompletne Urzad ma 65 dni - moze byc szybciej lub wolniej, ale to czesto zalezy od opieszalosci danego urzednika.

4. co do banku sie nie wypowiem, natomiast tak naprawde materialow ktore mozna kupic bez rachunku jest ograniczona liczba.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po połrocznej fascynajcji Virgo II znalazłem projekt Afrodyta (z tej samej pracowni):

http://www.dobredomy.pl/?id_project=76&infopage=1

Zawsza marzyłem o parterowym domu jednak byłem przekonany, że koszt budowy będzie znacznie większy (ze względu na to, że budujemy poddasze o metrażu jak parter ale pozostające niewykorzystane). Po otrzymaniu kosztorysów okazało się że budowa "Afrodyty" do stanu surowego zamkniętego jest o 20 tysięcy tańsza od Virgo II z podwójnym garażem. Powierzchnia zabudowy jest znacznie większa i dach również. Na samym dachu oszczędza się 10 tysięcy mimo że moim zdaniem jest znacznie większy niż ten w VirgoII. Czy może mi ktoś nieco rozjaśnić w głowie bo sam nie wiem co robić.

Jak to się ma później do ogrzania domu. Czy wolna przestrzen na poddaszu bedzie "zabierac" czesc ciepla? Czy moge zakładac ze jesli dom parterowy ma mniejsza powierzchnie urzytkowa o 20 metrow od Virgo z poddaszem to odpowiednio tansze bedzie jego ogrzanie?

Po połrocznej fascynajcji Virgo II znalazłem projekt Afrodyta (z tej samej pracowni):

http://www.dobredomy.pl/?id_project=76&infopage=1

. Po otrzymaniu kosztorysów okazało się że budowa "Afrodyty" do stanu surowego zamkniętego jest o 20 tysięcy tańsza od Virgo II z podwójnym garażem. Powierzchnia zabudowy jest znacznie większa i dach również. Na samym dachu oszczędza się 10 tysięcy mimo że moim zdaniem jest znacznie większy niż ten w VirgoII. Czy może mi ktoś nieco rozjaśnić w głowie bo sam nie wiem co robić.

Witam,

nie znam dokładnie tego projektu tylko tyle co pokazują na stronie i już tam widać z czego może wynikać różnica w kosztach stanu surowego zamkniętego:

1. strop jest drewniamy a nie wylewny betonowy czy terriwa, co zdecydowanie pomniejsza koszty

2. powierzchnia dachu jest większa ale nie ma tam okien dachowych, ktore znacznie podrażają koszty - a w VIRGO jest ich sporo

Co do ogrzewania to nie mamy doświadczenia, ale jeśli się dobrze zaizoluje dach i strop to może faktycznie koszty ogrzewania mogłyby być trochę niższe.

Pozdrawiamy i życzymy udanych wyborow :-)

M & B

Co u Was na budowach? Jesien jak na razie łaskawa, to pewnie sporo się dzieje.

My mamy całą górę otynkowaną i kawałek dołu. Całkiem nieżle wychodzi, tynk równiusieńki. Warto było czekać na tą ekipę. Mamy nadzieję, że jeszcze choć z tydzień pogody będzie. Potem otwory zakrywamy i przerwa zimowa. W tym czasie planujemy zamówić okna, rozejrzeć się za drzwiami, kafelkami i innymi rzeczami, żeby potem na wiosnę, jak weżmiemy się za robotę nie tracić czasu.

Pozdrowienia,

M & B

Witam wszystkich Virgowiczów. Chciałem wybudować Virgo II ale okazało się że mój sąsiad to Palant i nie zgodził się na przysunięcie do granicy działki, więć projekt indywidualny; ale może to i dobrze.

Mam prośbę do Kamilala,- żeby się przypomnieć byłem u was z żoną na budowie.

Z tego co pamiętam to wspominaliście coś o dobrym i tanim murarzu, byłbym wdzięczny za namiary. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych Virgo II.

Zleciłem wykonanie projektu wentylacji wymuszonej z rekuperatorem. Centrala będzie ulokowana w suszarni [2/5] nad garażem. GWC przez garaż do ogrodu. Projekt jest już prawie gotowy ale pozostają 2 istotne kwestie:

- czy przewody wentylacyjne z centrali w suszarni [2/5] (fi 200) wejdą na sufit łazienki na pierwszym piętrze [2/4] - tzn. czy prześwit przestrzeni dachu nad garażem. Mam jedno zdjęcie od Kamila, które pokazuje ścianę pomiędzy łazienką [2/4] a suszarnią [2/5] ale wtedy nie było jeszcze stropu nad łazienką i ocieplenia, wiec nic nie widać. Jeżeli ktoś z was wybudowal już sufit nad łazienką [2/4] to będzie w stanie powiedzieć czy nad sufitem łazienki można przepchać rurę fi 200 do suszarni [2/5].

- czy w pokoju [2/3] jest zabudowa kolanowa na ścianie gdzie są okna połaciowe? Wg projektu okna zaczynają sie na murłacie?!

Acha, buduję Virgo II z podwójnym garażem.

Pozdrawiam,

Marcin

4. Zamierzam wybudować co się da za środki które posiadam (mysle ze bedzie to okolo 50 tys PLN) a następnie starać się o jakieś 150 tys. kredytu. Czy jest sens gromadzić rachunki na te wydane 50 tys. czy bank sam oceni wartość nieruchomości? Wolalbym ich nie gromadzic ponieważ wiekszosc materiałów udaloby sie kupic taniej "bez rachunku".

Witaj..

pracuje w banku więc wiem coś o tym. Myślę że nie ma najmniejszego sensu gromadzić rachunki, większość banków nie bierze ich wogóle pod uwagę. W trakcie budowy przyjeżdza do ciebie człwiek z banku i robi inspekcje, płacisz za to od 200 do 400zł ale jesteś zwolniony z gromadzenia rachunków. Zresztą np. u mnie wystarczy że udokumentujesz wyciągiem bankowym środki własne i to wystarczy.

Powodzenia ja też zaczynam na wiosnę.

Witam wszystkich! U nas dach skończony, rynny przykręcone. Własnie kupujemy okna z montazem w marcu, rozglądam sie tez za drzwiami wejsciowymi i chyba decyzja zapadnie w kierunku drzwi z włokna szklanego? czy cos takiego *Polskone* albo zwykłe stalowe. Cena pozostalych po prostu mnie rozwala a koszty zaczynają robić sie lekko kosmiczne.

W niedziele jestem umowiony z podobno prawdziwym fachoowcem od tynkow tradycyjnych, zobaczymy ile facet krzyknie za robote.

pozdrowionka

Witajcie, u nas roboty trochę stanęły. Odpuściliśmy już w tym roku strukturę, ale ocieplenie i klinkier bedzie skończone.

mamy jeszcze zamiar zrobić podbitkę - to powinno się udać.

W przyszłym tygodniu chyba zaczną u nas robić kominek, potem na poczatku stycznia wystartuje ekipa z ociepleniem poddasza, a może póxniej glazurka i terakota.

Pozdrawiam Wszystkich

To definitywny koniec moich poszukiwań projektu. Kupuję jeszcze przed świętami projekt Virgo II z podwójnym garażem. Siporex zakupiony w tym tygodniu. W hurtowni mojego znajomego za biały siporex dostałem ostatecznie cene 6,35 brutto za 24cm i 3,20 brutto za 12 cm. W prawdzie materiał przywieziony luzem ale palet ci u mnie dostatek a ludzi do rozładunku zapewniał dostawca. Teraz wszystko przykryte plandekami czeka na załatwienie formalności z podziałem działki i przyłączenie prądu.

To definitywny koniec moich poszukiwań projektu. Kupuję jeszcze przed świętami projekt Virgo II z podwójnym garażem. Siporex zakupiony w tym tygodniu. W hurtowni mojego znajomego za biały siporex dostałem ostatecznie cene 6,35 brutto za 24cm i 3,20 brutto za 12 cm. W prawdzie materiał przywieziony luzem ale palet ci u mnie dostatek a ludzi do rozładunku zapewniał dostawca. Teraz wszystko przykryte plandekami czeka na załatwienie formalności z podziałem działki i przyłączenie prądu.

Gratuluję, dobra decyzja.

U nas robią sie schody wejsciowe, w przyszłym tygodniu wrzuce jakies fotki.

Potem na pewno podbitka, może jeszcze uda sie wyłozyć z tyłu taras kostką. Zobaczymy.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich!!! :p

Trzy miesiące temu zakupiliśmy projekt Virgo II z podwójnym garażem, i na wiosne przyszłego roku zaczynamy budowe, będziemy budować w Tomaszowie Mazowieckim. Mamy prośbę czy Ktoś mógliby nam pokazać dom w stanie surowym. Obejrzenie domu być może pozwoli nam uniknąć pewnych błędów w tej fazie budowy , budujemy z maxa ,ściany zewnętrzne trójwarstwowe , dachówka ceramiczna. :lol:

Trzy miesiące temu zakupiliśmy projekt Virgo II z podwójnym garażem, i na wiosne przyszłego roku zaczynamy budowe, będziemy budować w Tomaszowie Mazowieckim. Mamy prośbę czy Ktoś mógliby nam pokazać dom w stanie surowym. Obejrzenie domu być może pozwoli nam uniknąć pewnych błędów w tej fazie budowy , budujemy z maxa ,ściany zewnętrzne trójwarstwowe , dachówka ceramiczna. :lol:

Witaj, u nas stan trochę dalej niz surowy, mam ew. zdjęcia.

Pozdrawiam

To będą 2 takie domy w Tomaszowie, ja również startuje wiosną 2007. Gdzie macie działkę? Ja na ulicy Kolejowej, międzi dzielnicami Białobrzegi i Ludwików, 300 metrów od Pilicy. Trzeba by się zdzwonić wiosną, porównać jak prace idą. Bierzecie ekipę "do wszystkiego" czy system gospodarczy (ja ten drugi).

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Witaj Mariucha

Domek naprawdę śliczny,cudo, zdjęcia super :) :) :)

Mam ogromną prośbę o zdjęcia virgo wewnątrz. Kiedyś otwierał się twój link ze zdjęciami ale od jakiegos czasu nie działa:(

pozdrawiam Maja

To będą 2 takie domy w Tomaszowie, ja również startuje wiosną 2007. Gdzie macie działkę? Ja na ulicy Kolejowej, międzi dzielnicami Białobrzegi i Ludwików, 300 metrów od Pilicy. Trzeba by się zdzwonić wiosną, porównać jak prace idą. Bierzecie ekipę "do wszystkiego" czy system gospodarczy (ja ten drugi).

Pozdrawiam

nasz będzie stał nad zalewem niedaleko Hotelu Kruk (jakieś 200-300 metrów).

A z czego budujecie i gdzie kupujecie materiały (na jakim Vat-cie)

Pozdrawiam

Witaj Mariucha

Domek naprawdę śliczny,cudo, zdjęcia super :) :) :)

Mam ogromną prośbę o zdjęcia virgo wewnątrz. Kiedyś otwierał się twój link ze zdjęciami ale od jakiegos czasu nie działa:(

pozdrawiam Maja

Witaj, podeślij adres mailowy to wysle kilka fotek.

Pozdrawiam

nasz będzie stał nad zalewem niedaleko Hotelu Kruk (jakieś 200-300 metrów).

A z czego budujecie i gdzie kupujecie materiały (na jakim Vat-cie)

Zdecydowaliśmy sie na biały siporex 24 cm + 12 cm styropianu. Kupiłem go w hurtowni na rogu ulicy Głównej (obok Ice Fulla) po 6,35 PLN brutto sztuka ale właściciele to moi znajomi. Normalnie dostaniesz coś około 6,7 po negocjacjach.

pozdrawiam