luk__25 18.12.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam wszystkich!Monia, Seta co tam u Was? Ja powoli robię powrót na ziemię - czyli na budowe;) Zakupiliśmy okna, Oknoplast, złoty dąb 2 strony, ciepła ramka, 5k, złote klamki i jakies dodatki itp 13250zl, mysle ze niezła cena. Decyzja zapadła równiez w sprawie tynków, będa tradycyjne, 3 warstwowe, gosc bierze 13-14zl/m2. Elektryk wchodzi zaraz po oknach, jak bedzie pogoda w miare to koniec lutego zaczynamy akcje. Robie tez casting na wykonawce instal. Wod-kan i CO, napiszcie mi jakie poniesliscie calkowite koszty wszystkiego co związane z rurkami. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaja222 19.12.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Mariucha wielkie dzięki za fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 19.12.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam wszystkich! Monia, Seta co tam u Was? Ja powoli robię powrót na ziemię - czyli na budowe;) Zakupiliśmy okna, Oknoplast, złoty dąb 2 strony, ciepła ramka, 5k, złote klamki i jakies dodatki itp 13250zl, mysle ze niezła cena. Decyzja zapadła równiez w sprawie tynków, będa tradycyjne, 3 warstwowe, gosc bierze 13-14zl/m2. Elektryk wchodzi zaraz po oknach, jak bedzie pogoda w miare to koniec lutego zaczynamy akcje. Robie tez casting na wykonawce instal. Wod-kan i CO, napiszcie mi jakie poniesliscie calkowite koszty wszystkiego co związane z rurkami. pozdrowionka Witaj, dawno sie nie odzywałam, tak jakoś wyszło.Mieliśmy ponad 1,5 miesiąca przestoju ale w tym czasie załatwialiśmy podwyższenie kredytu. U nas na budowie działa już od tego tygodnia pan i kończy ocieplenie poddasza. Jutro mają przyjechać regipsy i reszta wełny. Po zakończeniu poddasza ma kłaść tynki. My robimy cementowo-wapienne ale juz nie będziemy kładli gładzi, mi podoba się jak widać taki drobniuteńki piaseczek. Pan za robocizne bierze 10 zł/m2 (ale jeszcze wchodzi w grę negocjacja myśle, że zgodzi się na 8zł/m2 do tego muszę zakupić piach cement i wapno. Materiały wyniosą ok. 3tys. Tynków wszędzie nie będziemy kładli bo ja chcę na tej scianie ze schodami, ścianie pomiędzy gabinetem na dole a wejściem do łazienki i na ścianie przy kuchni położyć płytki typu realit. Wiem, że to droższe ale bardzo mi się to podoba i marzę o tym. W domku mamy już cieplutko bo od wczoraj zaczeliśmy palić i juz powoli wygrzewamy podłogówke wiec atmosfera juz domowa się zaczyna robić. Jak już wstawicie okna to proszę o zdjęcia. Cena bardzo korzystna za okna. My mamy okna z VEKI tez 5k ze szprosami złote dodatki i z elektrycznymi roletami wyniosło to nas 25tys. Ale to przecież na całe życie i dla nas. Luk a jak tam twoje panie się czują??!! Ściskam i całuję mamę i córunię. Pozdrawiam Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.12.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Hej Monia, dzięki dzięki dziewczyny bdb, mała rośnie jak na drożdzach. Tylko tatuś nie bardzo pamięta co to znaczy spanie w nocy bo dziecko ma "tryb" nocny życia:)Umówiłem juz na pewniaka pana od tynków i wylewek - facet podobno hiper dobry, 30lat to robi.. za tynki cement-wap. 3 warstwowe (?) 14zl, wylewki tez 14zl/m2 sama robocizna. Mam nadzieje ze bedzie zero problemów. Szukam dalej instalatora CO, narazie sami nawiedzeni mnie odwiedzają i każdy głosi inną teorie:) Monia, myśmy tez własnie odwiedzili bank w wiadomym celu...hehetrzymajcie sie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 24.12.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Wesolychwiat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaja222 26.12.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Białych myśli lekkich jak puch, niech Anioł przywieje z nieba, otworzy skrzydłem nadziei, i niech kolędę zaśpiewa, bo dzisiaj jest piękny dzień, wszystko się rodzi na nowo, więc w blasku tajemnych świąt, żyjcie zdrowo i kolorowo. WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 01.01.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Witam, wszustkiego najlepszego w Nowym Roku, obyście jak najszybciej zanieszkali w swoich wymarzonych domkach.Co u Was taka cisza. Robicie coś, u nas w przyszłym tygodniu zaczynają bić studnię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleyk 01.01.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Wszystkiego Najlepszego w Nowym roku! U nas w tej chwili to .... wieje jak sto piorunów! Przed nowym rokiem kupiłem trochę materiałów: silkę 24, dachówkę (Creaton), orrynnowanie, 3t stali zbrojeniowej. Zaczynamy murować ściany w marcu o ile pogoda na to pozwoli (i gdy tylko bank wypłaci pierwszą transzę...). Dostałem w końcu pozwolenie na budowę rozbudowy kolektora kanalizacji i wodociągu. Treaz rozmawiam z Gminą na temat finansowania - szacunkowy koszt wodociągu (60 metrów) 7000 PLN, kanalizacja ~40000 PLN!!! Pozdrowienia,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 02.01.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!I ŻEBY NAM TE MURY ROSŁY, MOCNO SIĘ TRZYMAŁY, DACH NIE PRZECIEKAŁ, FACHOWCY BYLI WSPANIALI A CENY TYLKO PROMOCYJNE! Dzięki anomaliom pogodowym nasze tynki wewnątrz pięknie wyschły, okna zabezpieczyliśmy. Pan instalator na ile pogoda pozwoli będzie do marca kładł powoli instalacje wodną, kanalizacyjną i co. Na początku kwietnia chcemy zrobić wylewki, potem okna, ocieplenie a potem tysiące prac wykończeniowych, żeby przed następną Gwiazdką móc zamieszkać. Do wiosny mają nam podłączyć kanalizację (już mamy studzienkę na zewnątrz działki). Czekamy też na odpowiedź z gazowni. Pozdrowienia dla Wszystkich, M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 05.01.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Witam! Pytanie głównie do Mariuchy, bo na razie chyba tylko Ty masz wstawione okna.Czy masz w oknach na parterze szyby antywłamaniowe P2 lub P4??? My chcielibycmy dać szyby wzmocnione, bo nie planujemy rolet zewnętrznych. P4 są oczywiście lepsze, ale i droższe. Ale czy P2 nie wystarczą? A inni? Pamiętam, że robiliście już wyceny okien. I jakie zabezpieczenia planowaliście? Pozdrawiam,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 06.01.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam! Pytanie głównie do Mariuchy, bo na razie chyba tylko Ty masz wstawione okna.Czy masz w oknach na parterze szyby antywłamaniowe P2 lub P4??? My chcielibycmy dać szyby wzmocnione, bo nie planujemy rolet zewnętrznych. P4 są oczywiście lepsze, ale i droższe. Ale czy P2 nie wystarczą? A inni? Pamiętam, że robiliście już wyceny okien. I jakie zabezpieczenia planowaliście? Pozdrawiam, M. Witaj, co do szyb w moich oknach to wszystkie mam zwykłe. tak doradził mi kolega, który jest właścicielem firmy produkujacej okna. Natomiast powiedział, że lepiej zainwestować w alarm czy monitoring, to odstrasza złodziei, i tak zrobiłem. Z tego co czytałem najczęściej w domkach włamują się drzwiami, więc w tym wypadku szyby tu niewiele dają. U nas zaczęli kopać studnię, pod koniec stycznia wejdzie ekipa od ocieplenia poddasza i wykończenia. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.01.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Puk, puk, co tam u Was??U mnie kończą robić studnię, zaczęli robić podbitkę. Majster zapomniał dać podbitkę wentylacyjną, jutro musi trochę rozebrać. Postaram się wkleić aktualne fotkiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 12.01.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Zakupiliśmy okna, Oknoplast, złoty dąb 2 strony, ciepła ramka, 5k, złote klamki i jakies dodatki itp 13250zl, mysle ze niezła cena. Hej Luk jesteśmy przed ostateczną decyzja w sparwie wyboru okien i jednym z faworytów jest Oknoplast Profil Orion Plus 5-komorowy, też obustronny kolor - złoty dąb -czyli pewnie taki jak Ty masz. Napisz nam proszę, czy jesteś zadowolony, jak ogólnie oceniasz same okna, montaż itp. Będziemy baaardzo wdzięczni za odpowiedź. M & B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 12.01.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 M&B wiad poszla na priv. Ws wzmacnianych okien na parterze równiez uwazam ze to nie ma sensu - podobni jak montowanie drzwi wejsciowych klasy pancernej:) Uważam że jak ktos bedzie chciał wejsc to i tak wejdzie. Zdecydowanie zainwestuje te pieniadze w alarm i ubezpieczenie. Ja w dalszym ciągu montuje ekipy na marzec. Na razie mam elektryka, tynkarza i od razu wylewki, płytkarza lux, kończe rozmowy z hydraulikiem w ogole u nas w Tarnowie z fachowcami jest prze....ne. Zostali sami partacze a prawdziwi szpece mają terminy rok do przodu no i kurcze cenią sie. Ja np za tynki cement-wap ustalilem cene 14zl/m2 i tyle samo wylewki. Ale taniej mówia sobie tylko niepewni i nieznani goście.pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 14.01.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam, u mnie we wtorek zakończenie studni, potem bedzie przerwa. Gość, który miał robić ocieplenie poddasza i glazurę nie wyrabia na zakretach, ale jest dobrym fachowcem więc na niego czekam. Obecnie mam problem z rozliczeniem się z ocieplenia i za klinkier ( a właściwie problem ma wykonawca). Uzgadniałem z nim inne ceny, on przy rozliczeniu podniósł je o 20% Za ocieplenie z zewnatrz nagle oddzielnie liczy za zrobienie glifów. czy słyszeliscie żeby tak brali fachowcy?? Nie mówię juz o tym, że m2 elewacji tez mi się nie zgadzają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.01.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Hmm...Mariucha, myślę że masz "standardowych" fachowców od ocieplenia... żadna nowość Bądz twardy, nieuległy, pokaż chamom kto tu rządzi, postrasz sądem i tzw innymi metodami rozwiązywania problemów, powinno zadziałać. Niech sie buraki uczą uczciwości i przede wszystkim pracy. Przy okazji, jaki masz wymiar drzwi wejsciowych do domku i jakiej firmy masz drzwi? powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 14.01.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Hmm...Mariucha, myślę że masz "standardowych" fachowców od ocieplenia... żadna nowość Bądz twardy, nieuległy, pokaż chamom kto tu rządzi, postrasz sądem i tzw innymi metodami rozwiązywania problemów, powinno zadziałać. Niech sie buraki uczą uczciwości i przede wszystkim pracy. Przy okazji, jaki masz wymiar drzwi wejsciowych do domku i jakiej firmy masz drzwi? powodzenia Pewnie że będę twardy, natomiast obawiam się że on się wkurzy i nie będę miał fachowca. Ale cóż , musimy sie trzymać ustaleń. Co do drzwi wejsciowych to wysokość mam tak jak w projekcie( chyba 2,1), szerokość 1,3m. Producent Jastrzemski, model 37A http://www.jastrzemski.pl/drewniane_plycinowe.html model miał być trochę inny, ale sie pomylili i nam źle zamówili . Ale jesteśmy zadowoleni, a udalo sie jeszcze sporo utargować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.01.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Masz 210x130 wg projektu? Ja mam w projekcie 230x110 taką dziure zrobili i teraz jest mały problem co tam wmontować kurcze większosc producentów nie robi takiego wymiaru. Zaczynam rozważać też zakup pieca CO Vaillanta ale nie kondenstat tylko taki najlepszy model z zamkniętą komora spalania, ce na o ponad 3000 mniej niż najtańczy kondensacyjny. Jego sprawność to teoret. 91% a kondensacyjnego 107% ale dla kondensatu sprawność podają tzw całoroczną i dla sciśle okreslonej temp. w układzie. Rozmawiałem z kolegą który jest serwisantem kilku firm na ten temat. Stwierdził, że co najmniej 90% ludzi kupujących piece kondensacyjne wyrzuca na nie pieniądze a nie zwraca uwagi na warunki pracy takiego pieca i współpracujące z nim elementy (komin, dopr. powietrza, długości obwodów grzewczych, itp). Wynika z tego że do prawidłowej i oszczednej pracy pieca kondensacyjnego jest wymagane dosyć rygorystyczne spełnienie wielu warunków. Co lepsze, w przypadku wezwania serwisu do pieca w okresie gwarancji serwisant najpierw szuka właśnie tych źle wykonanych elementów aby nie uznać naprawy gwarancyjnej. Podobno jest to powszechna praktyka wyniakjąca z lekceważenia przez monterów pieców tych "odpowiednich" warunków pracy kondensatow. Co o tym wszystkim myslicie? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 15.01.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Masz 210x130 wg projektu? Ja mam w projekcie 230x110 taką dziure zrobili i teraz jest mały problem co tam wmontować kurcze większosc producentów nie robi takiego wymiaru. pozdrawiam! Sorki, drobna korekta, w projekcie jest tak jak piszesz, ja poszerzyłem otwór na 130. Jeśli chodzi o wymiar to nie ma z tym problemów, każdy producent robi pod wymiar i liczy za m2 drzwi, więc nie powinienes miec z tym problemu. Co do pieców to jeszcze nic nie wiem, mam kolegę co tym handluje i zdaję się na niego, natomiast polecał mi firme de ditrich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 19.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Jak tam virgowicze i Wasze domki po huraganie? U nas na szczeście wyrwało tylko deski którymi zabite były otwory balkonowe (co za siła!!!), zrobiło totalny bałagan na budowie no i..... odleciał wychodek:) ale nie płacze za nim:)U sasiada za to porwało garaz blaszak, który w czasie lotu złamał poł drzewa i kolejnej sasiadki i pokrzywił powaznie ogrodzenie.Uffff.... dach przeszedł chrzest bojowy ale oby nigdy więcej takich testów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts