Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Monia, Seta co tam u Was? Ja powoli robię powrót na ziemię - czyli na budowe;) Zakupiliśmy okna, Oknoplast, złoty dąb 2 strony, ciepła ramka, 5k, złote klamki i jakies dodatki itp 13250zl, mysle ze niezła cena. Decyzja zapadła równiez w sprawie tynków, będa tradycyjne, 3 warstwowe, gosc bierze 13-14zl/m2. Elektryk wchodzi zaraz po oknach, jak bedzie pogoda w miare to koniec lutego zaczynamy akcje. Robie tez casting na wykonawce instal. Wod-kan i CO, napiszcie mi jakie poniesliscie calkowite koszty wszystkiego co związane z rurkami.

pozdrowionka

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

Monia, Seta co tam u Was? Ja powoli robię powrót na ziemię - czyli na budowe;) Zakupiliśmy okna, Oknoplast, złoty dąb 2 strony, ciepła ramka, 5k, złote klamki i jakies dodatki itp 13250zl, mysle ze niezła cena. Decyzja zapadła równiez w sprawie tynków, będa tradycyjne, 3 warstwowe, gosc bierze 13-14zl/m2. Elektryk wchodzi zaraz po oknach, jak bedzie pogoda w miare to koniec lutego zaczynamy akcje. Robie tez casting na wykonawce instal. Wod-kan i CO, napiszcie mi jakie poniesliscie calkowite koszty wszystkiego co związane z rurkami.

pozdrowionka

Witaj,

dawno sie nie odzywałam, tak jakoś wyszło.Mieliśmy ponad 1,5 miesiąca przestoju ale w tym czasie załatwialiśmy podwyższenie kredytu. U nas na budowie działa już od tego tygodnia pan i kończy ocieplenie poddasza. Jutro mają przyjechać regipsy i reszta wełny. Po zakończeniu poddasza ma kłaść tynki. My robimy cementowo-wapienne ale juz nie będziemy kładli gładzi, mi podoba się jak widać taki drobniuteńki piaseczek. Pan za robocizne bierze 10 zł/m2 (ale jeszcze wchodzi w grę negocjacja myśle, że zgodzi się na 8zł/m2 do tego muszę zakupić piach cement i wapno. Materiały wyniosą ok. 3tys. Tynków wszędzie nie będziemy kładli bo ja chcę na tej scianie ze schodami, ścianie pomiędzy gabinetem na dole a wejściem do łazienki i na ścianie przy kuchni położyć płytki typu realit. Wiem, że to droższe ale bardzo mi się to podoba i marzę o tym.

W domku mamy już cieplutko bo od wczoraj zaczeliśmy palić i juz powoli wygrzewamy podłogówke wiec atmosfera juz domowa się zaczyna robić. Jak już wstawicie okna to proszę o zdjęcia. Cena bardzo korzystna za okna. My mamy okna z VEKI tez 5k ze szprosami złote dodatki i z elektrycznymi roletami wyniosło to nas 25tys. Ale to przecież na całe życie i dla nas.

Luk a jak tam twoje panie się czują??!! Ściskam i całuję mamę i córunię.

Pozdrawiam

Monia

Hej Monia, dzięki dzięki dziewczyny bdb, mała rośnie jak na drożdzach. Tylko tatuś nie bardzo pamięta co to znaczy spanie w nocy bo dziecko ma "tryb" nocny życia:)

Umówiłem juz na pewniaka pana od tynków i wylewek - facet podobno hiper dobry, 30lat to robi.. za tynki cement-wap. 3 warstwowe (?) 14zl, wylewki tez 14zl/m2 sama robocizna. Mam nadzieje ze bedzie zero problemów. Szukam dalej instalatora CO, narazie sami nawiedzeni mnie odwiedzają i każdy głosi inną teorie:) Monia, myśmy tez własnie odwiedzili bank w wiadomym celu...hehe

trzymajcie sie!

Wszystkiego Najlepszego w Nowym roku!

U nas w tej chwili to .... wieje jak sto piorunów!

Przed nowym rokiem kupiłem trochę materiałów: silkę 24, dachówkę (Creaton), orrynnowanie, 3t stali zbrojeniowej. Zaczynamy murować ściany w marcu o ile pogoda na to pozwoli (i gdy tylko bank wypłaci pierwszą transzę...).

Dostałem w końcu pozwolenie na budowę rozbudowy kolektora kanalizacji i wodociągu. Treaz rozmawiam z Gminą na temat finansowania - szacunkowy koszt wodociągu (60 metrów) 7000 PLN, kanalizacja ~40000 PLN!!!

Pozdrowienia,

Marcin

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!

I ŻEBY NAM TE MURY ROSŁY, MOCNO SIĘ TRZYMAŁY, DACH NIE PRZECIEKAŁ, FACHOWCY BYLI WSPANIALI A CENY TYLKO PROMOCYJNE!

Dzięki anomaliom pogodowym nasze tynki wewnątrz pięknie wyschły, okna zabezpieczyliśmy. Pan instalator na ile pogoda pozwoli będzie do marca kładł powoli instalacje wodną, kanalizacyjną i co.

Na początku kwietnia chcemy zrobić wylewki, potem okna, ocieplenie a potem tysiące prac wykończeniowych, żeby przed następną Gwiazdką móc zamieszkać.

Do wiosny mają nam podłączyć kanalizację (już mamy studzienkę na zewnątrz działki). Czekamy też na odpowiedź z gazowni.

Pozdrowienia dla Wszystkich,

M & B

Witam!

Pytanie głównie do Mariuchy, bo na razie chyba tylko Ty masz wstawione okna.Czy masz w oknach na parterze szyby antywłamaniowe P2 lub P4??? My chcielibycmy dać szyby wzmocnione, bo nie planujemy rolet zewnętrznych.

P4 są oczywiście lepsze, ale i droższe. Ale czy P2 nie wystarczą?

A inni? Pamiętam, że robiliście już wyceny okien. I jakie zabezpieczenia planowaliście?

Pozdrawiam,

M.

Witam!

Pytanie głównie do Mariuchy, bo na razie chyba tylko Ty masz wstawione okna.Czy masz w oknach na parterze szyby antywłamaniowe P2 lub P4??? My chcielibycmy dać szyby wzmocnione, bo nie planujemy rolet zewnętrznych.

P4 są oczywiście lepsze, ale i droższe. Ale czy P2 nie wystarczą?

A inni? Pamiętam, że robiliście już wyceny okien. I jakie zabezpieczenia planowaliście?

Pozdrawiam,

M.

Witaj, co do szyb w moich oknach to wszystkie mam zwykłe. tak doradził mi kolega, który jest właścicielem firmy produkujacej okna.

Natomiast powiedział, że lepiej zainwestować w alarm czy monitoring, to odstrasza złodziei, i tak zrobiłem.

Z tego co czytałem najczęściej w domkach włamują się drzwiami, więc w tym wypadku szyby tu niewiele dają.

U nas zaczęli kopać studnię, pod koniec stycznia wejdzie ekipa od ocieplenia poddasza i wykończenia.

POzdrawiam

Zakupiliśmy okna, Oknoplast, złoty dąb 2 strony, ciepła ramka, 5k, złote klamki i jakies dodatki itp 13250zl, mysle ze niezła cena.

Hej Luk

jesteśmy przed ostateczną decyzja w sparwie wyboru okien i jednym z faworytów jest Oknoplast Profil Orion Plus 5-komorowy, też obustronny kolor - złoty dąb :-) -czyli pewnie taki jak Ty masz. Napisz nam proszę, czy jesteś zadowolony, jak ogólnie oceniasz same okna, montaż itp. Będziemy baaardzo wdzięczni za odpowiedź.

M & B

M&B wiad poszla na priv. Ws wzmacnianych okien na parterze równiez uwazam ze to nie ma sensu - podobni jak montowanie drzwi wejsciowych klasy pancernej:) Uważam że jak ktos bedzie chciał wejsc to i tak wejdzie. Zdecydowanie zainwestuje te pieniadze w alarm i ubezpieczenie.

Ja w dalszym ciągu montuje ekipy na marzec. Na razie mam elektryka, tynkarza i od razu wylewki, płytkarza lux, kończe rozmowy z hydraulikiem w ogole u nas w Tarnowie z fachowcami jest prze....ne. Zostali sami partacze a prawdziwi szpece mają terminy rok do przodu no i kurcze cenią sie. Ja np za tynki cement-wap ustalilem cene 14zl/m2 i tyle samo wylewki. Ale taniej mówia sobie tylko niepewni i nieznani goście.

pozdrowienia!

Witam, u mnie we wtorek zakończenie studni, potem bedzie przerwa. Gość, który miał robić ocieplenie poddasza i glazurę nie wyrabia na zakretach, ale jest dobrym fachowcem więc na niego czekam.

Obecnie mam problem z rozliczeniem się z ocieplenia i za klinkier ( a właściwie problem ma wykonawca). Uzgadniałem z nim inne ceny, on przy rozliczeniu podniósł je o 20% :o

Za ocieplenie z zewnatrz nagle oddzielnie liczy za zrobienie glifów. czy słyszeliscie żeby tak brali fachowcy??

Nie mówię juz o tym, że m2 elewacji tez mi się nie zgadzają.

Pozdrawiam

Hmm...Mariucha, myślę że masz "standardowych" fachowców od ocieplenia... żadna nowość:) Bądz twardy, nieuległy, pokaż chamom kto tu rządzi, postrasz sądem i tzw innymi metodami rozwiązywania problemów, powinno zadziałać. Niech sie buraki uczą uczciwości i przede wszystkim pracy.

Przy okazji, jaki masz wymiar drzwi wejsciowych do domku i jakiej firmy masz drzwi?

powodzenia

Hmm...Mariucha, myślę że masz "standardowych" fachowców od ocieplenia... żadna nowość:) Bądz twardy, nieuległy, pokaż chamom kto tu rządzi, postrasz sądem i tzw innymi metodami rozwiązywania problemów, powinno zadziałać. Niech sie buraki uczą uczciwości i przede wszystkim pracy.

Przy okazji, jaki masz wymiar drzwi wejsciowych do domku i jakiej firmy masz drzwi?

powodzenia

Pewnie że będę twardy, natomiast obawiam się że on się wkurzy i nie będę miał fachowca. Ale cóż , musimy sie trzymać ustaleń.

Co do drzwi wejsciowych to wysokość mam tak jak w projekcie( chyba 2,1), szerokość 1,3m.

Producent Jastrzemski, model 37A

http://www.jastrzemski.pl/drewniane_plycinowe.html

model miał być trochę inny, ale sie pomylili i nam źle zamówili .

Ale jesteśmy zadowoleni, a udalo sie jeszcze sporo utargować

Pozdrawiam

Masz 210x130 wg projektu? Ja mam w projekcie 230x110 taką dziure zrobili i teraz jest mały problem co tam wmontować:) kurcze większosc producentów nie robi takiego wymiaru.

Zaczynam rozważać też zakup pieca CO Vaillanta ale nie kondenstat tylko taki najlepszy model z zamkniętą komora spalania, ce na o ponad 3000 mniej niż najtańczy kondensacyjny. Jego sprawność to teoret. 91% a kondensacyjnego 107% ale dla kondensatu sprawność podają tzw całoroczną i dla sciśle okreslonej temp. w układzie. Rozmawiałem z kolegą który jest serwisantem kilku firm na ten temat. Stwierdził, że co najmniej 90% ludzi kupujących piece kondensacyjne wyrzuca na nie pieniądze a nie zwraca uwagi na warunki pracy takiego pieca i współpracujące z nim elementy (komin, dopr. powietrza, długości obwodów grzewczych, itp). Wynika z tego że do prawidłowej i oszczednej pracy pieca kondensacyjnego jest wymagane dosyć rygorystyczne spełnienie wielu warunków. Co lepsze, w przypadku wezwania serwisu do pieca w okresie gwarancji serwisant najpierw szuka właśnie tych źle wykonanych elementów aby nie uznać naprawy gwarancyjnej. Podobno jest to powszechna praktyka wyniakjąca z lekceważenia przez monterów pieców tych "odpowiednich" warunków pracy kondensatow.

Co o tym wszystkim myslicie?

pozdrawiam!

Masz 210x130 wg projektu? Ja mam w projekcie 230x110 taką dziure zrobili i teraz jest mały problem co tam wmontować:) kurcze większosc producentów nie robi takiego wymiaru.

pozdrawiam!

Sorki, drobna korekta, w projekcie jest tak jak piszesz, ja poszerzyłem otwór na 130.

Jeśli chodzi o wymiar to nie ma z tym problemów, każdy producent robi pod wymiar i liczy za m2 drzwi, więc nie powinienes miec z tym problemu.

Co do pieców to jeszcze nic nie wiem, mam kolegę co tym handluje i zdaję się na niego, natomiast polecał mi firme de ditrich.

Pozdrawiam

Jak tam virgowicze i Wasze domki po huraganie? U nas na szczeście wyrwało tylko deski którymi zabite były otwory balkonowe (co za siła!!!), zrobiło totalny bałagan na budowie no i..... odleciał wychodek:) ale nie płacze za nim:)

U sasiada za to porwało garaz blaszak, który w czasie lotu złamał poł drzewa i kolejnej sasiadki i pokrzywił powaznie ogrodzenie.

Uffff.... dach przeszedł chrzest bojowy ale oby nigdy więcej takich testów!