Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Heja

Pięęękny ten kominek!!!!!

Naprawdę.

Luku - u mnie jest tak:

- chudziak

- stryopian 20 cm

- wylewka 5 cm

- styropian 5 cm z matą foliową (srebrną)

- rurki na podłogówkę

- na to jastrych 7 cm

Chyba wtedy będzie odp. efekt?????

Pozdrowienia

Wojtek

Dzięki, ciesze sie że sie podoba.

Co do tego styropianu to widze że ładujesz jak w bunkier :o

no ale oby się to przełożyło w oszczedności w ogrzewaniu.

Z tego co pamietam ja mam 3 warstwy po 4 cm, ale mogę się mylić.

Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/efmn9,tqmobgkq8ogg

Fotki bramy wrzuciłem i podłogówki. Zobaczcie też okna złoty dąb, PCV, Rehau. Brame mam z toruńskiej firmy Fart-Produkt.

Luku - my kładziemy podłogówkę bardzo gęsto - co 10 cm.

Jest to wymóg dla pompy ciepła... Nie kłade w miejscach, gdzie będzie głowa w łożku. Oczywiście nie kładę w spiżarni i w garażu. Kotłwonia grzeje się sama (przewody tu idą gęsto jak cholera). Strych tez nie ogrzewany, ale znów - będe tam miał szafke rozdzielcza, więc przewody i tak idą....

Dlatego materialów zejdzie od groma.

ALE mój kochany kiero-budo ma świetne układy w hurtowni i mamy rabat 45% :o 8) Stąd niskie ceny. Podłogówkę układa jego ekipa, więc płacę im koszty dniówki po 7,50 zł/godz. Wyjdzie tego robocizny około ok. 3 250 zł.

No i jeszcze fakt, żę jedziemy cały dom. Więc wyjdzie podłogówki około 170 m2 po podłodze.

Heja Mariucha!

Fakt - bunkier... Ale takie założenia przyjęliśmy. I juz konsekwentnie jedziemy. Oby się przełożyło - jak mówisz - na oszczędności.

Mój kiero na drugiej budowie ładuje 35 cm...

A podobno klimat się ociepla. hih :-?

mam pytanko małe - czy powietrze do kominka doprowadzasz z zewnątrz rurą w posadzce?

Pozdrowienia

Wojtek

Heja Mariucha!

Fakt - bunkier... Ale takie założenia przyjęliśmy. I juz konsekwentnie jedziemy. Oby się przełożyło - jak mówisz - na oszczędności.

mam pytanko małe - czy powietrze do kominka doprowadzasz z zewnątrz rurą w posadzce?

Pozdrowienia

Wojtek

Jeśli chodzi o powietrze, to tak jak piszesz, z tego co pamietam to u mnie było to robione przed chudziakiem.

Przejrzałem fotki, fajnie to u Ciebie wygląda,

Pozdrawiam

Heja Mariucha!

Pozdrowienia

Wojtek

Jeśli chodzi o powietrze, to tak jak piszesz, z tego co pamietam to u mnie było to robione przed chudziakiem.

Przejrzałem fotki, fajnie to u Ciebie wygląda,

Co do tych rabatów to patrz na cenę końcową, jeśli tak dużo dają to chyba podnieśli cenę bazową :wink:

Pozdrawiam

Rebjata pomocy!

Ile wełny na docieplenie dachu???? Kupujemy teraz, bo ceny szaleją. Podobno od 1 marca Isover i Rockwool szykują niespodzianki...

napiszcie proszę - ile wełny trzeba kupić na docieplenie poddasza, zakładając docieplenie 25 cm wełny mineral?

Oczywiście w cenniku Domusa tego nie ma....

Pozdrowienia

Wojtek

Rebjata pomocy!

Ile wełny na docieplenie dachu???? Kupujemy teraz, bo ceny szaleją. Podobno od 1 marca Isover i Rockwool szykują niespodzianki...

napiszcie proszę - ile wełny trzeba kupić na docieplenie poddasza, zakładając docieplenie 25 cm wełny mineral?

Oczywiście w cenniku Domusa tego nie ma....

Pozdrowienia

Wojtek

Jak 25 cm to spokojnie wystarczy Ci 20+5 Unimaty.

Coś grube masz krokwie, u mnie są 17 cm, i kupiłem 18cm Unimaty+5 cm supermaty.

No ale z drugiej strony jak chcesz trzymać parametry taki jak w posadzce to musisz brać samą supermatę :wink:

Niespodzianke mówisz, może coś stanieje, 1 stycznia była podwyżka.

POzdrawiam

Mario - miałem na myśli ile łącznie wełny? Czy dobrze liczę - mam 250 m2 dachu - odejmuję pow. okien połaciowych = pow. waty (najogólniej z ogromnym uproszczeniem).

Krokwie mam 18 cm daję 3 cm szczeliny wentylacyjnej plus 15 cm między krokwie + 10 cm na krokwie, aby uniknąć mostków termicznych. Dobrze myslę?

Pozdrowienia

Wojtek

PS. niestety ta niespodzianka do kolejna podwyżka.

Mario - miałem na myśli ile łącznie wełny? Czy dobrze liczę - mam 250 m2 dachu - odejmuję pow. okien połaciowych = pow. waty (najogólniej z ogromnym uproszczeniem).

Krokwie mam 18 cm daję 3 cm szczeliny wentylacyjnej plus 15 cm między krokwie + 10 cm na krokwie, aby uniknąć mostków termicznych. Dobrze myslę?

Pozdrowienia

Wojtek

PS. niestety ta niespodzianka do kolejna podwyżka.

Witaj, pow.dachu miałem tyle co Ty, kupiłem 200m2 wełny. Powinno starczyć, trzeba jeszcze odjąć powierzchnię okapu, a to około 60m2.

Pozdrawiam

hej,

widac, ze roboty zaczynaja ostro posuwac sie do przodu :D

Mario -super KOMINEK!!! Jak wylożysz płytami to koniecznie zamieść zdjecia.

My w VIRGO I mamy kominek narożny, a przy nim komin z boku. Ale moze coś z pomysłu Twojego kominka wykorzystamy, bo bardzo nam sie podoba.

Powidzciem, jak policzyć ile płyt k-g liczyć na wykończenie sufitu podwieszanego na poddaszu?

Gdzie się nie obejrzymy wszędzie mówią, że coś podrożało, albo ma podrożeć.

Pozdrowienia

Jeszcze raz witam!

Żle zadałam pytanie :oops:

U góry wyczytaliśmy już ile wełny zużyliście \planujecie zużyć na ocieplenie dachu. A ile zejdzie m2 płyt łącznie na obicie dachu i sufity?

Zaczynamy zliczać i wychodzą nam niebotyczne kwoty...

Ile u Was wyszła robocizna + materiał na całość ocieplenia dachu?

Małgorzata

Edit-blondi, sorry, dopiero teraz doczytałem posta. My mamy VirgoII z podwójnym garazem. Dom stoi, przeżył wichury (a jest na górce odslonięty od zachodu) alleluja na wieki wieków niech postoi tam sobie :) Jeżeli jestes jeszcze zainteresowana to dawaj znać.

Witam

Luk bardzo chetnie zobaczyłabym twój domek. Jeśli jest taka możliwość to daj znać

Jeszcze raz witam!

Żle zadałam pytanie :oops:

U góry wyczytaliśmy już ile wełny zużyliście \planujecie zużyć na ocieplenie dachu. A ile zejdzie m2 płyt łącznie na obicie dachu i sufity?

Zaczynamy zliczać i wychodzą nam niebotyczne kwoty...

Ile u Was wyszła robocizna + materiał na całość ocieplenia dachu?

Małgorzata

Witaj, ja na chybił - trafił kupiłem 100m2 płyt, ale pewnie to mało.

Co do kosztów to na razie poza tym mam wełnę, 200m2 15 Unimaty i tyle 5 SAupermaty, koszt wełny to 6600.

Pod koniec marca u mnie startują z dociepleniem, zobaczymy ile zabraknie.

Kupiłem również kostke brukową, niedługo drożeje :-?

Pozdrawiam