Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

seta21 napisał:

Hej edit!

Rozwiązanie ogrzewania domu to:

- pompa ciepła Nibe, Szwecja, moc - 8 kW, odiwerty pionowe, w nich krąży solanka, łączna ich długość to 180 m; koszt pompy po rabacie to 23 500 zł, koszt odwiertów to 14 000 zł, koszt instalacji - 2 5000 zł, suma = 40 000 zł

- w całym domu ogrzewanie podłogowe, firma Giacomini

- sterowanie radiowe ogrzewaniem podłogowym, tworzące 9 stref grzewczych

Wszystko ok tylko taniej wyjdzie kolektor poziomy na Virgo II do tej pompy wystarczy ok 550 mb kolektora poziomego fi32 i

Powodzenia bardzo tania eksploatacja

30stek mieliśmy 2400szt i było w sam raz. :wink: A 25.. potem sprawdze

25tek było 300szt, ale u nas było troche zmian więc akurat tą ilością bardzo sie nie sugeruj.

Editblondi, zapraszamy po świętach, mamy nadzieję że bedziemy mieć ciut więcej czasu. Teraz z naszym 5-cio miesięcznym dzieciaczkiem to świat krąży wokół pieluch, marudzenia, karmienia itd... :wink: Po powrocie po 17 do domu do 22-23ciej mamy całkowicie wypełniony czas. Na budowie hydraulik zakończył prace, po świętach wchodzi elektryk. Postaram sie wrzucić pare fotek jak to wygląda.

Będziemy też mieć 1 skrzydło okienne do wymiany i 2 listwy przyszybowe (bez żadnych problemów Oknoplast wymienia na nowe!).

Zdecydowałem się również na budowe studni na wody opadowe i w przyszłości wykorzystaniu jej do np. podlewania ogródka.

narazie pozdrowienia!

Rozpoczynamy budowę domu wg. Virgo II w okolicy Gdańska. :D Czy ktoś może budował "niedaleko" taki domek lub jest w trakcie budowy. Bardzo chętnie zobaczylibyśmy inwestycję. I posłuchali rad "doświadczonych" forumowiczów.

Budujemy Virgo II z podwójnym garażem w Baninie (okolice Lotniska Gdańsk Rębiechowo). Obecnie murowane są ściany parteru - dzisiaj dzień "trzeci" - za około tydzień parter powinien być już wymurowany.

Ściany zewnętrzne SILKA 24, ocieplenie wełna 15 cm. Strop prawie jak w projekcie. Kosmetyczne zmiany w stosunku do projektu (tylko układ na parterze): gabinet przekształcony w sypialnię (z wejściem do łazienki z gabinetu), garderoba przekształciła się w mniejszą garderobę i małą dodatkową toaletę. Większy otwór na drzwi wejściowe (140 cm zamiast 110 - pomysł Mariuchy). Za radą Kamila obniżyliśmy poziom posadzki salonu o jeden stopień (15 cm).

Jak chcesz zobaczyć lub pogadać pisz na priv - jeżdżę codziennie przez Kowale...

Marcin

witam

Wojtek czy możesz coś więcej na temat tego rozwiązania.

Cena pompy jest taka sama

tylko zamiast kolektora pionowego za 14 000

mozesz zamontować poziomy wymiennik gruntowy (o ile pozwalaja wymiary działki) odległość od rur ok 0.8 -1,1 m na głebokości ok 1,3 1,4m ( w zależności od gruntu i strefy przemarzania). Dla Virgo II w zależności od gruntu wystarczy jakieś 550 mb rury pe fi 32 cena 2-3 zł za metr ( w zależności od producenta i klasy) plus koparka myśle że zakonczyło by sie w 5 000 -7000 zł jest różnica minimum 7 000 masz na podłogówke na parterze( prawie całą)

Pozdrawiam :wink:

Małgorzata i Bogdanie - ile czasu robili Wam tynki? Ile było ludzi w ekipie i czy jestescie zadowoleni z tradycyjnych "betoniarkowych"? Czy wylewki też były ręczne czy z agregatu?

pozdrawiam

Tynki robili dokładnie 2 tygodnie - były 4 osoby, czasami 5. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tynków, ostatnia warstwa była zacierana piaskiem kwarcowym, są równiutkie ale oczywiście ze strukturą drobnego piaseczku.

Wylewki robiła ta sama ekipa, też z betoniarki - 6 dni. Też wyszły nieźle.

Możemy zdjęcia otynkowanych pokoi wysłąć Ci na maila.

Pozdrowienia,

Jakie w swoich domkach bedziecie robić podbitki, czy takie prostopadłe do ścian czy pod skosem (równoległe do krokwii)?

pozdrowienia!

Witaj, u nas podbitka juz jest, równolegle do krokwi.

Wrescie w tym tygodniu startują u nas robotnicy, chcemy najpóźniej do końca września wyprowadzic si8ę, zobaczymy jak pójdzie.

Pozdrawiam

Witajcie, co tam u Was , śpicie jeszcze :o

Witaj,

śpić niue śpimy, ale na razie nie ma jeszcze co dalej pokazać. Wylewki wyschły, są całkiem niezłe. W najbliższy czwartek będziemy mieli okna i dzrwi zewnętrzne :D Wtedy zrobimy zdjęcia .

Na zdjęciach z poprzednich postów widzieliśmy, że masz ocieplony dom. Czy na razie masz klej na wierzchu czy juz tynk? Były to te zdjęcia z nocy i nie bardzo widać?

My ocieplenie będziemy robić w maju, ale jeszcze nie do końca zadecydowalismy jaki tynk. Myśleliśmy o akrylowym, trochę poczytaliśmy i w wielu miejscach twierdzą, że lepiej zrobić silikonowy (no ale jest sporo droższy) a najlepiej to biały mineralny malowany farbą silikonową.

No i zupełnie na razie zgłupieliśmy. W pierwszej polowie maja musimy zdecydować.

Teraz "szukamy" - które to słowo idealnie opisuje istniejący stan - wełny do ocieplenia dachu. Potwiedzaja cene, za godzine dzwonia, ze cena sie zmienila, a po nastepnych dwoch godzinach, ze tak w ogole to nie moga potwierdzic na kiedy bedzie. Koszmar!!!

Odezwijcie sie co myslicie o tych tynkach.

Pozdrowienia

Budujemy Virgo II z podwójnym garażem. Kończymy murowanie ścian parteru - zostały kominy, ściana za schodami i komplet podciągów (jak tu się wkleja zdjęcia?!).

W sobotę spotkałem się ze stolarzem, który wykona nam drzwi wewnętrzne i schody (termin późna jesień...).

Jakie schody robicie w swoich domach? Ile one kosztowały lub będą kosztowały? Mój stolarz chce ~15.000 PLN za schody drewniane samonośne dębowe i ~11.000 PLN za bukowe. Schody zabiegowe jak w projekcie - nic specjalnego.

Przejrzałem pół Internetu i znalazłem piękne schody na http://www.marchewka.pl (wzór MS14 by chyba pasował do Virgo) - boję się zadzwonić i zapytać ile to by kosztowało :-?

Marcin

Witam

Marcin schody bardzo fajne, podejrzewam jednak, że cena będzie spora......

Wszyscy chyba zasuwaja na budowach bo nikt tu nawet nie zagląda. Ja na razie ganiam, żeby zorganizować materiały do budowy, bo niestety u mnie jeszcze działka pusta. Dziś rozpoczęły się targi budownictwa w Krakowie. Myslę, że się wybiorę poszukać jakichś nowych materiałów i rozwiązań.

Piszcie i wklejajcie zdjęcia bo miło patrzeć jak Wasze domki pięknieją

:D

Witam! Na budowach nerwy i praca. U nas czekam na elektryka - zaczyna od poniedziałku, po nim pójdzie instalacja pod alarm a od 10.05 wpadają tynkarze i ich myśle trzymać kilka miesięcy bo goście robią całą wykończeniówke i robią to bardzo dobrze. Potrafią bawić sie z jakimś detalem po kilka razy aby wszystko zgrało do pół milimetra. Ceny mam takie: tynki ręczne cement-wap. 15zł/m2, eylewki też coś koło tego, zabudowa poddasza włacznie ze szpachlowaniem 25zł/m2 - mysle że to dobra cena robocizny. W weekend postaram sie zrobić jakies fotki to wkleje. Edit-blindi, kiedy wycieczka do Tarnowa? Słoneczko świeci to w korkach na E4 możesz sie opalić;)

pozdrowienia

p.s. o cenach materiałów nie wspominam bo szkoda zdrowia, trzeba będzie sie do banku wybrać o więcej kasy :cry: a tu słysze że kredyty pójdą w góre.

Ceny robocizny masz rewelacyjne. My za wylewki płaciliśmy 19 zł/m2, a ocieplenie poddasza -tak jak już pisałam zaproponował nam -fakt, że dobry fachowiec -po 60 zł/m2!!!

Dziś od świtu aż do teraz praca wrzała - mamy wstawione drzwi zewnętrzne, okna, podłączony alarm i założone wszystkie puszki elektryczne oraz :-) podłączone 10 żarówek.

Ekipy w porządku, wszystko poszło OK. Padamy z nóg.

Zdjęcia wkleję może w niedzielę.

Na samą myśl o materiałach budowlanych - ciągłych podwyżkach, zapisach, czekaniu, brakach dostajemy trzęsionki. Na rzaie udało nam się "zdobyć" wełnę - ma przyjechać w sobotę. Teraz polowanie na styropian.

Pozdrowienia,

To sie nazywa budowa:) Ja pamiętam jak chyba w pazdzierniku kupowałem troche styropianu i płaciłem 112zł/m3 to wszyscy sie strasznie podniecali jaka wysoka cena. Teraz w tej samej hurtowni jest po 179zl i stwierdzili że to tanio bo będzie za chwile droższy :-?

Trzeba walnąć sobie drina na noc i do jutra zapomnieć o budowie :wink:

pozdrowienia

Witajcie, u nas równiez wreszcie roboty ruszyłe do przodu.

W tym tygodniu wełna została rozłożona na całym poddaszu, w przyszłym stelarze i 2 warswa, potem płyty.

Kafelki do dolnej łazienki już kupione, walczymy o terakotę na doł ( około 57 m2), ta co nam sie podoba wychodzi około 10tys PLN :( :-? , ale chyba ja kupimy bo nie możemy znaleźć nic innego na czym możnaby zawiesić oko.

W miedzyczasie rozejrzałem sie za szambem - biorę z Radomia ( bardzo dobre ceny), niedługo równiez zwożę kostkę.

Kupuję również strukturę na zewnatrz.

parkiet też ma przyjechać w przyszłym tygodniu

Uff, dzieje sie trochę.

Pozdrawiam

Budujemy Virgo II z podwójnym garażem. Kończymy murowanie ścian parteru - zostały kominy, ściana za schodami i komplet podciągów (jak tu się wkleja zdjęcia?!).

W sobotę spotkałem się ze stolarzem, który wykona nam drzwi wewnętrzne i schody (termin późna jesień...).

Jakie schody robicie w swoich domach? Ile one kosztowały lub będą kosztowały? Mój stolarz chce ~15.000 PLN za schody drewniane samonośne dębowe i ~11.000 PLN za bukowe. Schody zabiegowe jak w projekcie - nic specjalnego.

Przejrzałem pół Internetu i znalazłem piękne schody na http://www.marchewka.pl (wzór MS14 by chyba pasował do Virgo) - boję się zadzwonić i zapytać ile to by kosztowało :-?

Marcin

Witajcie wszyscy Virgowicze,

Marcin te schody to kosztują 27tys :o :o sa superowe bo sama takie chciałam ale ten koszt to jakaś przesada. Może na wzór jakis stolarz zrobi taniej. Znalazłam je na forum tylko nie pamiętam dokładnie kto je ma jak mi sie przypomni to napisze.

dawno nie mialam czasu nic pisac ale roboty wrzaly. Mamy juz zamontowane szambo, położone kafle w wiatrołapie, holu, jadalni i kuchni oraz garderobie. Na salon maja dowiezc w ten wtorek. W poniedziałek lub wtorek mają też przyjsc drzwi wejsciowe. Na ścianie ze schodami też mamy już położone kamienne płytki. Cały zeszły tydzień było ocieplanie budynku i w sobote zakończenie nastąpiło dołącze potem pare zdjęć.

Czekam na jakieś nowe zdjęcia

Pozdrawiam

Monia_B